Yunanistan İçecekleri

Yunanistan'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Yunanistan İçecekleri Nelerdir?

Yunanistan’da içecek kültürü genellikle alkollü içeceklere dayanmaktadır. Bira, şarap, rakı gibi birçok alkollü içeceğin bulunduğu Yunanistan içecek kültüründe, alkolsüz içecekler de bulunmaktadır. Ellinikos adı verilen geleneksel Yunan kahvesi ve frappe gibi içecekler Yunan yemekleri ve içecekleri kültüründeki alkolsüz içeceklerdir.

Yunanistan’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Yunanistan`da içki kültürü milattan önce 4. yüzyıla kadar dayanmaktadır.

Yunan içkileri arasında şarap en köklü içki olarak bilinmektedir. Yunanistan’da içecek olarak şarap tüketilmektedir. Yunanistan içki kültüründe önemli bir yeri olan rakı ise milattan sonra 14. yüzyıl civarında üretilmeye ve tüketilmeye başlanmıştır. Ballı rakı Rakomelo ve Yunanistan’ın milli içkisi Uzo, Yunan kültürü içerisindeki önemli öğelerdir.

Yunanistan barlarında, eğlence mekanlarında içkiler; yemek ve meze ile birlikte tüketilmektedir. Geleneksel Yunan müziklerinin çaldığı eğlence mekanlarında, Yunan oyun havası sirtaki oynanmaktadır. Yunanistan bar ve eğlence yerlerinde kötü söz kullanmamak en önemli görgü kurallarından biri olduğu bilinmektedir.

Yunanistan İçki Fiyatları Nasıldır?

Yunanistan içki fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • Retsina: 3,95 Euro
  • Nemea: 14 - 55 Euro arası
  • Assyrtiko: 20 Euro
  • Rakomelo: 35 Euro
  • Uzo: 10 Euro

Yunan rakısı uzo fiyatı restoranlarda ve marketlerde değişiklik göstermektedir.

En Ünlü Yunanistan İçkileri Nelerdir?

Yunanistan’ın içki kültürü genellikle alkollü içeceklere dayanmaktadır. Yunanistan içecekleri dünya genelinde bilinen ve tüketilen içeceklerdendir.

Yunanistan’da en çok tüketilen içecekler aşağıda listelenmiştir.

  • Retsina
  • Nemea
  • Assyrtiko
  • Naousa
  • Rakomelo
  • Mithos
  • Uzo
  • Mastik likörü
  • Tsikoudia
  • Tsipouro
  • Metaxa

Yunan Rakısı Uzo Nedir, Nasıl Üretilir?

Rakı, üretiminde sadece üzüm distilasyonuna anason eklenerek üretilen bir içki iken; Yunan rakısı ismi olan uzo anason ile birlikte nane, kişniş, fındık zencefil gibi pek çok şey ile üretilmektedir. Yunanların rakıya benzeyen içkisi olarak bilinen uzo, yumuşak bir içime sahiptir.

Yunan Rakısı Mini Nedir, Nasıl Üretilir?

Yunan rakısı mini, uzo rakısının farklı bir türüdür ve içindeki maddeler aynıdır. Uzonun pek çok türü vardır ve bunlardan bir tanesi de uzo minidir.

Yunan Rakısı Nasıl İçilir?

Yunan rakısı, geleneksel olarak su katılmadan içilse de soğuk su ile sulandırılarak da içebilir. Bu husustaki en önemli kural Yunan rakısına direkt olarak buz eklenmemesidir. Yunan rakısına eklenecek buz, alkolün kristalleşmesine yol açmaçta ve tadını bozmaktadır.

Yunan rakısı genellikle yemek eşliğinde içilmektedir. Yunan mutfağı kapsamında ön plana çıkan geleneksel Yunan mezelerine ve zeytinyağlılarına eşlik etmektedir.

Tsikoudia Nedir, Nasıl Üretilir?

Girit adasında Tsikoudia olarak ve Yunanistan’ın diğer bölgelerinde Raki olarak bilinen bu alkollü içecek fermente üzüm posasından, üzümler preslendikten sonra kalan katı kalıntılardan damıtılan bir Girit içkisi olarak bilinmektedir. Türk rakısı gibi anasonlu olmasa da bu berrak ve renksiz içecek, % 40 ile% 65 arasında değişebilen yüksek alkol içeriğine sahip olmaktadır. Tsikoudia doğal aromasını koruması için yalnızca bir kez damıtılır. Raki Yunanistan’da evlerde de yapılan içkilerin başında gelmektedir.

Tsipouro Nedir, Nasıl Üretilir?

Tsipouro, güçlü bir Yunan alkollü içkisi olarak bilinmektedir. Meyve suyu sıkıldıktan sonra kalan katı üzüm posasından damıtılmaktadır. Anasonlu ve anasonsuz olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. Bazı kayıtlara göre, Tsipouro ilk olarak 14. yüzyılda Ortodoks rahipler tarafından üretilmiştir. Sade Tsipouro, iyi soğutulmuş ve temiz shot bardaklarda servis edilmektedir. Karşılama içeceği olarak da tüketilir ve tipik olarak Yunan mezelerine eşlik etmektedir.

Yunan Mastikası Nedir, Nasıl Yapılır?

Mastika, Yunanistan’a özgü, sakızla tat verilmiş rakı familyasından gelen bir içki türüdür. Yunan Mastikası Mastika ağacının reçinesi ile üretilmektedir ve ferahlatıcı bir içkidir.

Patra Tenturası Nedir, Nasıl Yapılır?

Tentura Yunanistan’ın Patra kentinde yapılmaktadır. Çeşitli distilat alkol türlerinin otlar ve baharatlarla tatlandırılması ile hazırlanmaktadır. Karanfil, tarçın, hindistan cevizi ve turunçgillerin fermante esansları en yaygın aroma maddeleridir. Çoğu zaman, büyük bir yemekten sonra sindirim olarak küçük bir bardakta soğutulmuş veya buz üzerinde servis edilmektedir.

Kamkat Likörü Nedir, Nasıl Yapılır?

Kumkuat likörü ya da diğer adıyla Kamkat Likörü turunçgil ailesinden olan kumkuattan yapılmaktadır. Kamkat likörü sadece Yunanistan’ın Korfu adasında bulunmaktadır.

Naxos’un Kitronu Nedir, Nasıl Yapılır?

Yunanistan’ın Naxos adasında üretilen Kitron içeceği turunçgillerden oluşmaktadır. Limon ağacına benzer ancak daha güçlü ve tadı biraz farklı olan ağaç kavağının meyvesinden ve yapraklarından yapılmaktadır. Kitron, 1980’lerin başında kısa bir süre moda olmuş, ancak günümüzde ağaç kavunu ağaçlarının kıtlığı nedeniyle Naxos dışında bulmak zordur.

Yunan Birası Nedir, Nasıl Yapılır?

Yunan Birası; Yunan balı, narenciye, baharat, çiçekler, şerbetçi otu ve tahıllarla üretilmektedir. Yunanlılar, öğleden sonra ya da geceleri, çeşitli kutlamalarda, partilerde, kafelerde barlarda ve evde Yunan Birası içmeyi sevmektedir.

Yunan Reçine Şarabı Nedir, Nasıl Yapılır?

Yunan Reçine Şarabı, Yunanistan’da en çok tüketilen içeceklerin başında gelmektedir. Yunan Reçine Şarabı çam kokulu olup, üzüm suyu ve çam reçinesi karışımından yapılmaktadır. Diğer bir adı Retsina’dır. Bazı kişiler Retsinanın şaraptan yapıldığını düşünmektedir.

Yunan Viskisi Metaxa Nedir, Nasıl Yapılır?

Metaxa, içerisinde brendi, şarap ve bitkisel/ meyvesel özel aromalar bulunan bir Yunan içkisidir. Günümüzde yalnızca Yunanistan’da üretilmekle beraber, Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’da ve Odessa’da kentinde de üretilmekteydi. Metaxa aynı anda 65 ülkeye ihraç edilen ilk içki olma özelliği taşımaktadır. Üç, beş ve yedi yıldız olmak üzere seri üretim çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca on iki yıldızlı gibi çeşitli rezerv üretimleri de mevcuttur.

En Popüler Yunan Kahvesi Hangileridir?

En ünlü Yunan kahvesi isimleri aşağıda listelenmiştir.

  • Frappe
  • Freddo
  • Cold brew

En popüler Yunanistan kahvesi Frappe’dir.

En Popüler Yunanistan Çayları Hangileridir?

En ünlü Yunan çayları aşağıda listelenmiştir.

  • Giritkekiği Çayı
  • Dağ Çayı
  • Spearmint (Nane) Çayı
  • Pennyroyal (Fesleğen) Çayı
  • Lemon balm (Melisa) Çayı
  • Chamomile (Papatya) Çayı
  • Marjoram (Mercankök) Çayı
  • Oregano (Kekik) Çayı

Yunan Mitolojisinde İçenleri Ölümsüz Kılan İçki Nedir?

Yunan mitolojisi içkilerinden olan Ambrosia, içenleri ölümsüz kılan içki olarak tanınmaktadır. Yunan tanrı ve yarı tanrılarına ölümsüzlük kazandırdırdığına inanılan bal tadında bir içecektir.

Yunan Mitolojisinde güvercinler her gün ‘Nektar’ adıyla da bilinen Ambrosiayı batıda uzak bir yerden Olympos dağında içmeleri için Zeus ve diğer tanrılara taşımaktaydı. Amrosia içkisi Yunan mitolojisi için önemli bir yere sahiptir.

Yunanistan’da Alkol Yasaları Nasıldır?

Yunanistan’da alkol için yasal sınır bir litre kanda yarım gram alkole eşit olan, 0.50 promildir. Kandaki promil oranı kişinin yaşı, cinsiyeti ve metabolizma sistemine göre farklılık göstermektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: