Yunanistan'a Yerleşmek için Şartlar

Yunanistan'a Yerleşmek için Şartlar ve Yunanistan'da Göçmen Olmak

Yunanistan, sahip olduğu ılıman iklimi, Türkiye’ye yakın konumu ve diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz olması sebepleriyle göçmenler tarafından tercih edilmektedir. Yunanistan’da çalışma, eğitim alma, aile birleşimi ve mülteci olma gibi çeşitli seçeneklerle göç etme ve yerleşme konusunda ön plana çıkmaktadır.

Yunanistan’daki yabancı nüfusun yüzdesi, ülkenin toplam nüfusuna oranla %7,1’dir. Yunanistan’da bulunan 4,4 milyon kayıtlı göçmenin Yunan işgücüne katkısı %9’dur. Yunanistan’daki göçmenlerin %60’ını Arnavut göçmenler oluşturmaktadır. Yunanistan’a yerleşen göçmenlerin geldiği ülkeler Türkiye, Afganistan, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’dır.

Yunanistan’a göç eden yabancı sayısındaki değişimi ifade eden istatistikler 2015 yılında 860 bin; 2016’da 177 bin; 2017’de 36 bin; 2018’de 50 bin; 2019’da 23 bin olarak belgelenmiştir.

Avrupa Birliği Vatandaşlarına Yunanistan’da Yaşamak için Gerekenler Nelerdir

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerin vatandaşları aşağıda belirtilen durumlarda Yunanistan’a göç edebilmektedir.

  • Yunanistan’daki eğitim kurumlarında öğrenci olarak
  • Yunanistan’da işçi olarak
  • Yunanistan’da işyeri sahibi olarak
  • Yunanistan’da yaşayan kişinin aile üyesi olarak
  • Yunanistan’da yatırımcı olarak

Avrupa Birliği Vatandaşlarının Yunanistan’a Göç Etme Süreci Nasıldır?

90 günden uzun süre Yunanistan’da kalmak isteyen Avrupa Birliği vatandaşlarının Yunanistan’a göç etme süreci aşağıda sıralanmıştır.

  1. Yerel Yabancılar Dairesi’ne gidilerek başvuru formunu doldurulması gerekmektedir.
  2. Başvuru için pasaport, 4 adet vesikalık fotoğraf, sağlık sigortası poliçesi, başvuru sahibi çalışıyorsa işyerinden alınan belge, banka hesap hareketleri dökümü, başvuru sahibi emekliyse emeklilik belgesi ve ikametgah belgesinin sunulması gerekmektedir.
  3. Başvuru değerlendirildikten sonra başvuru sahibi adına Yunanistan ikamet kayıt belgesi düzenlenmektedir.

Avrupa Birliği Vatandaşı Olmayanlar için Yunanistan Göçmenlik Şartları Nelerdir?

Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler için Yunanistan göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Yunanistan’da çalışarak göçmenlik
  • Yunanistan’da girişimci olarak göçmenlik
  • Yunanistan’da eğitim alarak göçmenlik
  • Yunanistan’da aile birleşimi gerçekleştirerek göçmenlik
  • Yunanistan’a sığınarak göçmenlik (iltica)

Avrupa Birliği Vatandaşı Olmayanların Yunanistan’a Göç Etmek için Oturma İzni Alması Gerekli Midir?”

Evet, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Yunanistan’a göç etmesi için oturma izni alması gereklidir.

Yunanistan’a Çalışarak Nasıl Yerleşilir?

Çalışarak Yunanistan’a yerleşmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin, öncelikle Yunanistan’da iş bulması gerekmektedir. Yunanistan’da bulunan işin çalışma şartları, itibarı, maaş durumu ve çalışılacak işyeri gibi faktörler yapılacak Yunanistan göçmenlik başvurusunun değerlendirilmesinde etkili rol oynamaktadır.

Aşçı, temizlikçi, bakıcı gibi hizmet alanlarında çalışacak kişiler ve sabit gelirli işler olan yönetici, öğretmen, bilimsel araştırmacı, sanatçı ve staj faaliyetlerine katılan kişiler çalışma yoluyla Yunanistan’a yerleşme hakkına sahip olmaktadır. Yunanistan’da tarım işleri, orman işleri ile ilgili iş yapmayı planlayan kişilerin Yunanistan çalışma izni sahibi olması gerekmektedir.

Yunanistan’a İş Kurarak Nasıl Yerleşilir?

İş kurma yoluyla Yunanistan’a yerleşmek mümkün olmaktadır. Yunanistan sınırları içerisinde şirket veya işletme kurmak isteyen, girişimci olmak isteyen kişiler oturma iznini aldıktan sonra Yunanistan’a yerleşme hakkına sahip olmaktadır.

Yunanistan’da iş kurarak yerleşmek isteyen kişilerin şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Girişimci olarak startup fikrine sahip olmak
  • Şahıs işletmesi kurmak
  • Yunanistan’daki mevcut bir işletmeye ortak olmak
  • Yunanistan’daki mevcut bir şirkette üst düzey yönetici olma teklifi almak

Yunanistan’da çalışma yoluyla yerleşme ve oturma izni almak mümkün olmaktadır.

Yunanistan’da ticari işletme açmak için Yunanistan Ticaret Odası’nda yasal kayıt işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Yunanistan’a Öğrenci Olarak Nasıl Yerleşilir?

Yunanistan’a öğrenci olarak yerleşmeyi sağlayan eğitim kurumları ortaöğretim, lise ve üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerindeki eğitim kurumlarıdır.

Öğrenci olarak Yunanistan’a yerleşmek için yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  1. Yunanistan’da eğitim alınacak kurum tespit edilmelidir.
  2. Avrupa Birliği’nde geçerli ve teminatlı bir sağlık sigortası edinilmelidir.
  3. Eğitim hayatı boyunca yaşam giderlerini karşılayacak düzeyde yeterli bir finans planı sunulmalıdır.
  4. Yunanistan’a öğrenci olarak yerleşmek için başvuru esnasında gerekli olan belgeler düzenli bir şekilde hazırlanmalıdır.

Yunanistan’daki eğitim 90 günden kısa süreli ise alınması gereken vize türü Yunanistan öğrenci vizesi türüdür. Yunanistan’daki öğrencilik süresi 90 günden uzun süreli ise Yunanistan’dan oturma izni alınmalıdır. Yunanistan’da eğitim için oturma izni alındığında, kişiler Yunanistan’a öğrenci olarak yerleşme hakkı edinmektedir. Yunanistan öğrenci vizesi için gerekli belgeler hazırlanırken vizem.ent danışmanlarından destek alınabilir.

Yunanistan’a Aile Birleşimi ile Nasıl Yerleşilir?

Bir aile ferdi Yunanistan’da yaşayan Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler, Yunanistan’a aile birleşimi ile yerleşme hakkına sahip olmaktadır. Yunanistan’da ikamet eden aile bireyi ile yapılmak istenen aile birleşiminde düzenli maaş, işletme geliri, varlıklar veya emekli maaşı gibi yeterli kaynaklara sahip olmak gerekmektedir.

Ebeveynlerinden biri Yunanistan vatandaşı olan çocuklar, Yunanistan aile birleşimi vizesi ile Yunanistan’a yerleşme hakkına sahip olabilmektedir. Çocukların Yunanistan’da oturma iznine hak kazanabilmesi için Yunanistan’da ikamet eden ebeveynin çocuk üzerinde vesayete sahip olması gerekmektedir. Her iki ebeveyn de çocuğun vasisi ise, diğer ebeveyn de çocuğun Yunanistan’a taşınması için noter onaylı bir şekilde rıza göstermelidir.

Yunanistan’a Mülteci Olarak Nasıl Yerleşilir?

Yaşadığı ve vatandaşı olduğu ülkede tehdit unsuru ile karşı karşıya kalan kişiler Yunanistan mültecilik başvurusunda bulunabilmektedir. Kendi ülkesinde etnik köken, din, milliyet veya siyasi görüş hakkında zulüm gören kişiler Yunanistan’a göçmenlik başvuru yapabilmekte ve kabul edilmesi dahilinde Yunanistan’a mülteci olarak yerleşebilmektedir.

Yunanistan iltica başvuruları şahsen yapılmaktadır. Yunanistan’a mülteci olarak yerleşebilmek için yapılan mülakatlarda, başvuru sahibine sorular sorulmaktadır. Mülakat görüşmesi esnasında, başvuru sahibinin detaylı ve şeffaf cevaplar vermesi gerekmektedir. Yunanistan’a sığınma talebinde bulunan başvuru sahipleri, mülakat görüşmesinden geçtiği takdirde Yunanistan iltica hakkı elde etmektedir.

Yunanistan Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yunanistan göçmenlik başvuruları Yunanistan Göçmenlik Dairesi’ne yapılmaktadır. Yunanistan göçmenlik başvurusunda, başvuru sahibine ait kimlik, ikametgah, meslek belgesi, hesap hareketleri, sağlık sigortası gibi başvuru evrakları gerekli olmaktadır. Yunanistan Göçmenlik Dairesi’nde başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır.

Yunanistan göçmenlik başvuruları ücretsizdir. Yunanistan göçmenlik başvurusu onaylanan kişilere Yunan pasaportu verilmektedir.

Göçmen Nüfusu Yunanistan’da Nedir?

Yunanistan’da bulunan göçmen nüfusu 4,4 milyondur. Yunanistan’daki yabancı nüfusu, ülke nüfusunun %7,1’ini oluşturmaktadır. Yunanistan’da bulunan yabancıların 2,6 milyonu Arnavut vatandaşıdır.

Yunanistan’daki göçmen nüfusu yıllara göre artış göstermektedir. 2021 yılında Yunanistan nüfusu 10,72 milyon kişiden oluşmaktadır.

Yunanistan Göçmenlik Dairesi İletişim Bilgileri Nedir?

Yunanistan Göçmenlik Dairesi; Thivon Avenue 196- 198, 182 33 Ag. Ioannis Rentis- Nikaia adresinde bulunmaktadır ve telefon numarası +30 21 30 29 53 63’tür.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: