Yunanistan Politika ve Siyaset Yapısı

Yunanistan'da Politika ve Siyaset Yapısı Nasıldır?

Yunanistan’da siyaset, cumhurbaşkanının devlet başkanı ve başbakanın hükümet başkanı olduğu çok partili parlamenter temsili demokratik cumhuriyet çerçevesinde yürütülmektedir. Yargının yasama ve yürütmeden bağımsız olduğu Yunanistan’da, yasama yetkisi hem hükümete hem de Yunan Parlamentosu’na verilmiştir.

2019 genel seçimlerinde Yunanistan’da iktidarı alan sağcı Yeni Demokrasi Partisi (ND) %39.85, ana muhalefet partisi olan demokratik sosyalist SYRIZA %35.46, sosyal demokrat koalisyonu olan Değişim Hareketi (KINAL) %8.10, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) %5.55, aşırı sağcı Elliniki Lisi %3.7 oy almıştır.

Yunanistan’ın Yönetim Şekli Nedir?

Yunanistan’ın yönetim şekli parlamenter demokrasidir. 1974 yılında kurulan ve Yunanistan siyasetinde tarihi aktörlerden birisi olan Yeni Demokrasi Yunanistan’da 2021 yılı itibari ile günümüz iktidar partisidir.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Kimdir?

Yunanistan devlet başkanı olarak 13 Mart 2020’den bu yana görev yapan ve herhangi bir siyasi partiye mensup olmayan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou’dur. Yunanistan başkanı sahip olduğu yetkiler açısından oldukça kısıtlıdır ve ülkede asıl politik güç başbakanlık ve hükümet yetkililerindedir.

Yunanistan Başbakanı Kimdir?

Yunanistan Başbakanı 8 Temmuz 2019’da göreve gelen Kiriakos Miçotakis’tir. Yeni Yunanistan Başbakanı Miçotakis merkez sağcı Yeni Demokrasi Partisi mensubudur ve hükümeti tamamen kendi partisi içerisinden oluşturmuştur.

Yunanistan’da Başbakan Nasıl Seçilir?

Yunanistan’da başbakan parlamento tarafından seçilmektedir. 8 Temmuz 2019 yılı itibari ile görev yapan Kiriakos Miçotakis, 2019 Yunanistan genel seçimlerinde partisinin birinci sırada yer alması ve 300 üyeli mecliste tek başına iktidar kuracak çoğunluğu elde etmesiyle Yunanistan Cumhuriyeti’nin 18. başbakanı olmuştur. Yunanistan Anayasası’na göre hükümetin birliğinin korunmasından ve faaliyetlerin yönlendirilmesinden başbakan sorumludur.

Yunanistan Meclisinde Hangi Partiler Vardır?

Yunanistan meclisinde 7 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşen 2019 genel seçimleri sonucunda yer alan partiler aşağıda listelenmiştir. Yeni Demokrasi (ND) Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK-KINAL) Demokratik Sosyalist Hareket (KIDISO-KINAL) Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Yunan Çözümü (Elliniki Lisi) Avrupa Gerçekçi İtaatsizlik Cephesi (MeRA25) Yunanistan meclisinde yer alan partiler dışında 30 siyasi partiye daha sahip olan Yunanistan’da toplam 37 parti vardır.

Yunanistan’da Meclis Yapısı Nasıldır?

Yunanistan meclisi, parlamentonun seçilmiş üyeleri tarafından vatandaşları temsil eden en yüksek demokratik kurumdur. Temel yetkisi yasaları hazırlamak ve hükümeti kontrol etmek olan meclis 300 milletvekilinden oluşmaktadır. Yunanistan parlamentosu tek meclisten oluşmakta olup meclis başkanı tarafından yönetilmektedir. Yunanistan Parlementosu’nda merkez sağ Yeni Demokrasi hükümetinin 157, Radikal Sol Koalisyon’un 86, Değişim Hareketi’nin toplamda 21, Yunanistan Komünist Partisi’nin 15, Elliniki Lisi’nin 10, MeRA25’in 8 ve son olarak 2 de bağımsız milletvekili bulunmaktadır.

Yunanistan Hükümetinin Görevleri Nelerdir?

Yunanistan hükümetinin görevleri aşağıda listelenmiştir. Yürütme yetkisi Yasama yetkisi Başbakanla resmi görüşmeler yapmak Başbakanın önerileriyle hükümetin diğer üyelerine görev tayin etmek ya da görevden almak Devleti diğer devletlerle olan ilişkilerde temsil etmek Referandum çağrısı yapmak

Yunanistan’da Seçimler Kaç Yılda Bir Yapılır?

Yunanistan genel seçimleri teknik olarak her 4 yılda bir yapılmakta olsa da ülkedeki politik durum sebebiyle sıklıkla erken seçime gidilmektedir. Yunanistan’da 2000 yılından bu yana 11 kere genel seçim yapılmıştır.

Yunanistan’da yerel yöneticilerin belirlendiği seçimler her 4 yılda bir yapılmaktadır.

Yunanistan’da Kaç Bakanlık Vardır?

Yunanistan’da toplam 17 bakanlık bulunmaktadır.

Yunanistan’da bulunan bakanlıklar aşağıda verilmiştir.

Yunanistan Maliye Bakanlığı Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanlığı Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanlığı Yunanistan İçişleri Bakanlığı Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanlığı Yunanistan Savunma Bakanlığı Yunanistan Milli Eğitim, Hayat Boyu Öğrenme ve Din Bakanlığı Yunanistan Çalışma ve Sosyal Konular Bakanlığı Yunanistan Sağlık ve Refah Bakanlığı Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı Yunanistan Adalet Bakanlığı Yunanistan Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı Yunanistan Dijital Politika ve Devlet Bakanlığı Yunanistan Denizcilik ve Adalar Bakanlığı Yunanistan Tarım ve Gıda Bakanlığı Yunanistan Turizm Bakanlığı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kimdir?

Nikolas Dendias 2019 yılı itibariyle şu anki Yunanistan Dışişleri Bakanı’dır.

Yunanistan Maliye Bakanı Kimdir?

Christos Staikouras 9 Temmuz 2019 itibari ile şu anki Yunanistan Maliye Bakanı’dır.

Yunanistan’da Terör Olayları Var Mıdır?

Yunanistan’da terör olayları sık gerçekleşmemektedir. Yunanistan’da illegal ilan edilen yerel örgütler genellikle kundaklama ve sabotaj gibi eylemlerde bulunan radikal solcular, nihilistler, anarşistler ve komünistlerdir.

Yunanistan EOKA isimli Kıbrıslı aşırı sağcı, ırkçı, anti-komünist terör örgütünü yıllarca fonlamıştır.

Yunanistan Özerk Bölgeleri Nelerdir?

Yunanistan’daki tek özerk bölge Doğu Ortodoks Kilisesi’ne tahsis edilmiş olan Athos Dağı Manastır Cumhuriyeti’dir. Athos Dağı Manastır Cumhuriyeti Yunanistan’ın kuzeyinde Makedonya Bölgesi’nde Athos Dağı Yarımadası’nda yer almaktadır. Athos Dağı Manastır Cumhuriyeti, 20 manastıra ve birçok farklı Ortodoks kiliseden gelen 2000’den fazla rahibe ev sahipliği yapmaktadır.

Yunanistan Devlet Web Sitesi Nedir?

Yunanistan devletinin resmi sitesi, Yunanistan hakkında ayrıntılı bilgiler içeren https://www.mfa.gr’dir.

Yunanistan Anayasası Ne Zaman Kabul Edilmiştir?

Yunanistan Anayasası 1975’te yürürlüğe girmiş ve Yunanların Beşinci Revize Parlamentosu tarafından oluşturulmuştur. O zamandan beri üç kez revize edilen anayasa; devlet yapısını oluşturan temel kuralları, yetkinin otoriteler tarafından uygulanış biçimini ve insan haklarına dair kanunları içermektedir. 120 maddeden oluşan Yunanistan Anayasasındaki tüm Yunanların hukuk önündeki eşitliği, insanın değerine saygı gösterilmesi ve korunması, kişisel özgürlüklerin ihlal edilemeyeceği gibi maddeler; anayasadaki değişmez maddelerdendir.

Yunanistan Avrupa Birliği Üyesi Midir?

Evet, Yunanistan 1 Ocak 1981 itibari ile Avrupa Birliği’ne üye olmuştur.

Yunanistan Ne Zaman Nato Üyesi Oldu?

Yunanistan 18 Şubat 1952’de NATO’ya üye olmuştur. Yunanistan 1974’te NATO’dan ayrılmıştır ve 1980 yılında tekrar NATO üyesi olmuştur.

Her ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan arasında 1974 Kıbrıs Harekatı ile artan gerilim ve Yunanistan’ın tepki göstermesi, Yunanistan NATO’dan neden ayrıldı sorusunun cevabıdır.

Yunanistan Halkının Genel Siyasi Görüşü Nasıldır?

Yunanistan halkı siyasi görüş olarak oldukça geniş bir sağ-sol yelpazesinde yer almaktadır.

İdeolojik konumlanma açısından %33,3’ü Liberal-Demokratik merkez, %19,6’sı Sosyal Demokrat, %15,8’i Neo-liberal ve %10,1’i Demokratik Sosyalist olarak kendini tanımlayan Yunanistan'ın nüfusu siyasi görüş açısından çeşitliliğe sahiptir.

Yunanistan Türkiye İlişkileri Nasıldır?

Yunanistan’ın, 1821’de bağımsızlığını kazanmasının ardından Türkiye Yunanistan sorunları kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu sorunlar sırası ile 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ve doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekatı’dır. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlar 1999 yılı itibari ile diyaloğa dayalı yeni bir döneme girmiş olup sorunların diyalog yoluyla çözülmesi için çaba gösterilmekte ve ikili ilişkilerin her alanda geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Yunanistan’a Gitmek İsteyenlerin Siyasi Görüşüne Bakılır mı?

Yunanistan vizesi alırken Yunanistana gitmek isteyen kişilerin siyasi görüşüne bakılmamaktadır. Yunanistan Konsolosluğu, vize başvurusunda bulunan kişilerin özel hayatları ve siyasi görüşleri hakkında araştırma yapmamaktadır. Siyasi görüş farklılıkları VFS Global Yunan vizesi başvurusu yapmak için bir engel değildir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: