Avukatlar için Almanya Vizesi

Avukatlar için İstanbul Barosu Almanya Vizesi Başvurusu

Türkiye’nin herhangi bir barosuna ait olan avukatlar için vize gerekip gerekmediği, vize için gerekli belgelerin neler olduğu ve pasaport türleri makale boyunca işlenecektir. Makale içeriğinde verilen bilgiler sadece İstanbul barosu için değil Türkiye’nin bütün illerindeki barolar için geçerlidir.

Avukatlar Hangi Pasaport Türüne Sahiptir?

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli avukatlar 10 yıllık bir dönemin sonunda hususi (yeşil) pasaporta sahip olabilir. Serbest çalışan avukatlar ise bordo (umuma mahsus) pasaport edinebilmektedirler.

Avukatları için Almanya Vizesi Gerekli Midir?

Almanya vizesi bordo (umuma mahsus) pasaporta sahip avukatlar için gerekmektedir. Yeşil pasaporta (hususi) sahip olan kamu görevlisi avukatların Almanya dahil olmak üzere tüm Schengen ülkeleri için 90 günlük vize muafiyeti bulunmaktadır.

Bir Schengen ülkesi olan Almanya yeşil pasaporta vize olmadan 90 günlük muafiyet sağlamaktadır.

Avukatlar için Almanya Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya için vize almak isteyen avukatlar için öncelikle aracı bir kurum olan iDATA üzerinden randevu oluşturduktan sonra istenilen belgeleri hazırlayıp randevu gününde eksiksiz ibraz ederek vize alınabilmektedir.

Randevu oluşturulduktan sonra yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  1. Başvuru formu doldurulmalıdır.
  2. Pasaport ibraz edilmelidir. Serbest çalışan avukatlar umuma mahsus pasaport ile başvurabiliyorken; bir baroya bağlı bulunan avukatlar hususi pasaport kullanabilmektedir.
  3. Parmak izi verilmelidir.
  4. iDATA’nın başvuru sahibinden istediği belgeler ibraz edilmelidir.
  5. Pasaportun ve teslim edilen belgelerin hangi yolla başvuru sahibine geri ulaştırılacağı seçilmelidir.
  6. İbraz edilen belgeler iDATA tarafından Alman Dış Temsilciliğine gönderilerek incelenmekte ve değerlendirme sürecinin sona ermesinin ardından pasaport ve orjinal evraklar başvuru sahibine iletilmektedir.

Avukat Almanya Vizesi Randevusu Nasıl Oluşturulur?

Almanya vizesi almak için iDATA internet sayfası üzerinden gidiş amacı belirtilerek randevu oluşturulabilmektedir. Randevu günleri, aracı kurumun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmektedir.

Almanya Vize Başvurusu Avukatlar için Evraklar Nelerdir?

Almanya vize başvurusu yapacak olan avukatlar için gerekli evraklar ve belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Bağlı bulunulan barodan alınmış orjinal yazı ve avukatlık kimlik kartının fotokopisi
  • Pasaport
  • Başvuru formu
  • Biyometrik fotoğraf
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Vize harcı dekontu
  • Maaş bordroları
  • Banka hesap dökümü
  • Hangi araçla gidilecekse rezervasyon bilgileri
  • Varsa ek gelir belgeleri (tapu, kira gelirler vb. gibi)

Baro Almanya Vizesi Takip ve Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

İstenen belgeler eksiksiz ibraz edilip vize başvurusu resmen tamamlandıktan sonra başvuru sahiplerine aracı kurum tarafından verilen pasaport teslim fişi verilmektedir.

Pasaport teslim fişinin üzerinde yer alan başvuru barkod kodu veya pasaport numarası ile Almanya vize takip ve sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: