Almanya'da Eğitim Almak

Türkiye'de Lise Bitirip Almanya'da Üniversite Okumak için Gerekli Şartlar

Türkiye’de lise bitirip Almanya’da üniversite okumak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye’de aldıkları lise eğitiminin denkliğini Almanya için alması gerekmektedir.

Vizem.net, Almanya diploma denklik işlemleri konusunda danışmanlık hizmeti veren akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Almanya Türkiye Lise Denklik İşlemleri Nasıl Yapılır?

Almanya Türkiye lise denklik işlemleri, Türkiye’de alınmış olan lise eğitiminin karne, transkript, öğrenim belgesi, sertifika, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek alınan eğitimin Almanya’daki eğitim kurumlarında bulunan sınıf, alan, bölüm, dalına eşdeğer olduğunu tespit eden işlemdir. Almanya’da okul diplomaları, her federal eyaletin kendi diploma denkliği ofisi tarafından tanınmakta ve hangi ofisin sorumlu olduğu anabin veri tabanında bulunmaktadır. Almanya’da üniversite eğitimi almak için okul diplomasının denkliği eğitim alınmak istenen üniversite aracılığıyla da yapılabilmektedir.

Almanya’da Denkliği Olan Türk Liseler Hangileridir?

Almanya’da denkliği olan Türk liseler, https://anabin.kmk.org/no_cache/filter/institutionen.html adresi üzerinden ülke olarak Türkiye eğitim kurumu olarak lise seçildiği takdirde filtrelenebilmektedir. Türkiye’de 100’den fazla özel ve devlet lisesinin Almanya’da denkliği bulunmaktadır. Eğitimde ve okullarda günden güne değişebilen prosedürlerden dolayı, Almanya diploma denklik sorgulama ve araştırma işlemlerinin haftalık veya daha sık yapılması tavsiye edilmektedir.

Almanya’da IB Diploması Geçerli Midir?

Almanya’da IB Diploması geçerlidir. IB Diploması (Uluslararası Bakalorya Diploması) okul bitirme yeterliliği diplomasıdır. Cenevre merkezli IB Diploması sayesinde dünya çapındaki okullarda eğitim alınabilmektedir.

IB Diploması, dil ve edebiyat çalışmaları, yabancı dil eğitimi, tarih, ekonomi, coğrafya gibi sosyal bilimler dersleri; biyoloji, fizik, kimya, matematik derslerinin bulunduğu 5 gruptan birer ders ve dans, tiyatro, görsel sanatlar gibi derslerin bulunduğu gruptan da bir ders alınması gibi koşullar karşılandığı takdirde Almanya’da yüksek öğrenime giriş yeterliliği olarak tanınmaktadır. Alınan toplam 6 ders için ayrı ayrı sınava girilerek hepsinden başarılı olmak gerekmektedir. Ancak IB Diploması olmadan da dünya çapında eğitim alabilmek mümkündür.

Gerekli Evraklar Hangi Adrese Kargolanmalıdır?

Gerekli evraklar, Yabancı Eğitim Merkez Ofisi, Graurheindorfer StraBe 157, 53117 Bonn, Almanya ve posta adresi Yabancı Eğitim Merkez Ofisi, Posta Kutusu 2240, 53012 Bonn, Almanya adresine kargolanmalıdır.

Yabancı Eğitim Merkez Ofisi’ne +49 228 501-664 numarasından, zabservice@kmk.org ve zab@kmk.org e-mail adreslerinden iletişim kurulabilmektedir. Kurum çok sayıda çağrı aldığından dolayı e-mail yoluyla gün içerisinde daha kolay iletişim kurulabilmektedir.

Almanya’da Lise Denkliği Olmayan Kişiler Ne Yapmalıdır?

Almanya’da lise denkliği olmayan kişiler, diplomanın yükseköğretime giriş için yeterli olmadığı durumlarda kurs alabilmektedir. Üniversitelerde ve üniversitelerdeki tesislerde düzenlenilen uygulamalı bilimler kursları yaklaşık iki dönem devam ederek kişiyi lisans programına hazırlamaktadır. Uygulamalı bilimler kursu alabilmek için giriş sınavından başarılı olmak ve B1 seviyesinde Almanca biliyor olmak gerekmektedir. Dersler haftada 28- 32 saat aralığında sürmektedir. Uygulamalı bilimler kursu çeşitli konulardan oluşan yüksek öğretim giriş sınavı ve dil testiyle beraber sona ermekte ve kursta başarılı olunduğu takdirde lisans programına geçiş yapılabilmektedir.

Almanya’da Lise Denkliği Olup Olmadığı Nasıl Sorgulanır?

Almanya’da lise denkliği olup olmadığı ölçülmesi için Türkiye’de yükseköğretime girişten önce 11 ile 12 yıl arası halihazırda eğitim almış durumda olunması gerekmektedir. Türkiye’deki tüm genel eğitimi kapsayan 12 yıllık eğitimin sonucunda lise diploması alınmaktadır. İmam Hatip liseleri dereceleri ise 11 yıllık dereceler olarak kabul edilmektedir. Anadolu lisesi diploması sahipleri 11 yıl eğitim almış olsalar bile bu 12 yıl olarak kabul edilmektedir. Uni-assist öncülüğünde kararlaştırılan bu kısaslar, Eğitim Bakanlığı Daimi Konferansı sırasındaki öneriler, ve sonrasındaki değerlendirmelere dayanmaktadır. Merkezin anabin web sitesinde Eğitim Bakanlığı Konferansı ve Yabancı Eğitim Ofisi bilgileri mevcuttur. Merkezin, hangi uluslararası okul diplomalarının Almanya’da lise denkliği alabileceğine dair değerlendirmeler yaparak karar vermek ve sertifika vermek gibi yetkileri vardır. DAAD’de bulunan bilgiler ise öğrenciler için bir oryantasyon niteliğindedir ancak sertifika verme yetkisi bulunmamaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: