Çalışmayanlar için İsveç Vizesi

Ev Hanımları ve Çalışmayanlar için İsveç Vizesi Başvuru İşlemleri

Türkiye’den İsveç’e yapılan vize başvurularının ret oranı 2021 yılında%19,22, 2020 yılında %26,19 ve 2019 yılında %21,75’tir ancak düzenli geliri olmayan kişiler için ret oranları daha yüksektir.

İsveç vize başvurusu bakımından ev hanımları, henüz iş bulamayanlar, yeni mezun olup iş bulamayanlar, işten ayrılanlar, tercihen çalışmayanlar ve işe 3 ay gibi kısa süre önce başlayanlar, düzenli geliri olmayan kişiler olarak kabul edilmektedir.

İsveç vizesine başvuruda bulunacak çalışmayan kişilerin seyahat masrafları için yeterli bir gelire ya da masrafları karşılayacak bir sponsora sahip olması, aynı zamanda seyahat bitiminde Türkiye’ye geri döneceklerini kanıtlayan belgeleri sunması gerekmektedir.

Sponsorlu vize başvurusu için: 0850 241 1868

Düzenli Geliri Olmayanlar için İsveç Vizesi Nasıl Alınır?

Düzenli geliri olmayan başvuru sahiplerinin varsa Türkiye’de adlarına kayıtlı araba, ev ya da diğer önemli varlıklara sahip olduğunu gösteren belgelerle seyahat için yeterli bir gelire veya birikime sahip oldukları ispatlanmalıdır.

Ayrıca çalışmayan kişiler İsveç vize başvurusunu bir sponsor eşliğinde yapmalıdır.

Çalışmayanlar ve Ev Hanımları için İsveç Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?

Çalışmayanlar ve ev hanımları için İsveç vize başvuru evrakları aşağıda verilmiştir.

  • Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınan ve seyahat bitiminden sonra 3 ay daha geçerli olan bir pasaport gerekmektedir.
  • İsveç turistik vize başvuru formu: Vize başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulmalıdır.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içerisinde çekilmiş, 35 mm x 45 mm ölçülerinde, arka fonu beyaz, 1 adet fotoğraf gerekmektedir.
  • Nüfus kayıt örneği: QR kodlu tam tekmil nüfus kayıt örneği gerekmektedir.
  • Ulaşım rezervasyonları: İsveç’e gidiş ve dönüş uçak biletlerinin rezervasyon bilgileri sunulmalıdır.
  • Konaklama rezervasyonları: İsveç seyahati esnasında konaklama yapılacak otel ya da kiralık evin rezervasyon bilgileri ibraz edilmelidir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: İsveç seyahatinin masraflarını karşılanabilirliğini gösteren maaş bordrosu, banka hesap hareketleri ya da sponsor dilekçesi gibi kanıtlar sunulmalıdır.
  • İsveç seyahat sağlık sigortası: Tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan, seyahat süresinin tamamını kapsayan, en az 30.000 euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırılmalıdır.
  • Sponsor dilekçesi: Sponsor olacak kişinin konsolosluğa hitaben yazdığı ve başvuru sahibi ile yakınlık derecesini belirten dilekçe.
  • Sponsora ait finansal belgeler: Sponsorun çalışma durumuna göre iş veya emeklilik belgeleri ve banka hesap hareketleri

İşsizler ve Ev Hanımları için İsveç Vize Sponsor Mektubu Nasıl Hazırlanır?

İşsizler ve ev hanımları için İsveç vize sponsor mektubu İsveç seyahatinin yeme, içme ve konaklama gibi masrafların bir sponsor tarafından başvuru sahibi adına karşılanacağını gösteren belgedir. Formun sponsor tarafından bizzat doldurulması gereklidir.

Sponsorluk mektubu İngilizce dilinde yazılmalı ve seyahat ile ilgili detaylı bilgi verilmelidir. Sponsor başvuru sahibi ile arasındaki ilişkiyi İsveç sponsor dilekçesi içeriğinde belirtmelidir. İsveç sponsor dilekçesi yazılırken gereksiz detaylar verilmemeli, açık olunmalı ve olabildiğince ek belgeler ile desteklenmelidir.

İsveç sponsor dilekçesinin örnek formu aşağıdaki görselde verilmiştir.

 İşsizler ve Ev Hanımları için İsveç Vize Sponsor Mektubu Nasıl Hazırlanır?
İşsizler ve Ev Hanımları için İsveç Vize Sponsor Mektubu Nasıl Hazırlanır?

İsveç Vizesi için Sponsor Ek Belgeleri Nelerdir?

İsveç vizesi için sponsor ek belgeleri, sponsorun çalışma ve mesleki durumuna göre farklılık göstermektedir. Sponsorun kendisi başvuru yapmasa bile kendi başvuru yapacak şekilde gerekli belgeleri sponsor dilekçesi ekinde hazırlamalıdır.

Vize başvurusu için sponsorun bir işveren olması durumunda son 3 aya ait banka hesap dökümü, firma ünvanının ve başvuru sahibinin ortak ya da kurucu olduğunu gösteren ticaret sicil gazetesi, şirketin faaliyette olduğunu gösteren 6 aydan eski olmayan faaliyet belgesi, son yılın güncel vergi levhası ve tapu, araç ya da kira gelirleri gibi gelir belgeleri sunulmalıdır.

Sponsorun çalışan olması durumunda son 3 ayın banka hesap dökümü, E-devlet üzerinden alınan SGK hizmet dökümü, işyerinden alınacak işe giriş belgesi, maaşının belirtildiği maaş bordrosu, iş sözleşmesi ve varsa tapu ya da araç gibi ek gelir belgeleri sunulmalıdır.

Başvuru sahibinin emekli olması durumunda emeklilik belgesini, çiftçi olması durumunda ise çiftçi belgesi sunması gereklidir.

Çalışmayan Kişiler için İsveç Vizesi Almak Zor Mudur?

Çalışmayan kişiler için İsveç vizesi almak düzenli geliri olan kişilere oranla daha zordur. Çalışmayan kişilerin İsveç vizesini alabilmeleri için seyahat bitiminde Türkiye’ye döneceklerini güçlü deliller ile kanıtlamaları büyük önem arz etmektedir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: