İsveç Göçmenlik Başvurusu

İsveç Göçmenlik Başvurusu 2023'te Nereden, Nasıl Yapılır?

İsveç en çok göç alan ülkelerden biridir. 2020 yılı İsveç İstatistik Kurumu (SCB) verilerine göre İsveç nüfusunun %25,9’unu yabancı uyruklu kişiler oluşturmaktadır. US News and World Report’un yaptığı bir araştırmaya göre İsveç, göçmen olmak için dünyanın en iyi ülkesi seçilmiştir ve İsveç göçmen nüfusu bu bilgiyi doğrulayacak seviyededir. Ekonomisi iyi olan ve gelişmiş bir ülke olan İsveç’in göçmenlere dil eğitimi, maddi destek gibi imkanlar sağlaması ve hoşgörülü göçmen politikası ile çok sayıda göç aldığı bilinir.

Türkiye'den yapılan vize başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olan Vizem.net, İsveç'e göç etmek isteyen kişilere oturma izni işlemlerinde danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

İsveç Göçmen Alımı Yapıyor Mu?

Evet, 2022’de İsveç göçmen alımı yapmaktadır. İsveç göçmenlik başvurusunda bulunan yabancı ülke vatandaşlarını; çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi sebeplerle göçmen olarak kabul edebilmektedir.

2022 Temmuz ayında İsveç’e göçmen olarak kabul edilen kişilerin başvuru sebebine göre dağılımı aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Verilen Oturma İzni TürüGöçmen Sayısı
Aile birleşimi1.457
İş kurma1.811
Geçici olarak sığınma3.054
AB/EES anlaşması uyarınca431
Çalışma4.115
Yürütmenin önündeki engeller42
Toplam10.910

İsveç'e Nasıl Göç Edilir?

İsveç’e göç etmek ve yerleşmek için İsveç oturum iznine sahip olunması gerekmektedir. İsveç’e çalışma, iş kurma, eğitim alma veya aile birleşimi gibi farklı nedenlerle gitmek yabancı ülke vatandaşları, belirli şartları sağlamaları koşulu ile İsveç oturum izni alabilmektedir.

İsveç'e Göç Etme Yolları Nelerdir?

İsveç’e göç edebilmek için oturum izni alınmalıdır. İsveç oturum izni; çalışma, iş kurma, eğitim ya da aile birleşimi amacıyla alınabilmektedir. İsveç’te olan kişilere ve ebeveyni İsveç’te bulunan 18 yaşından küçük kişilere aile birleşimi ile oturma izni, İsveç’te bulunan bir işyerinden geçerli bir iş teklifi almış kişilere çalışma ve oturma izni, İsveç’te iş kurmuş ya da gerekli standartlarda bir yatırım yapmış kişilere ve ailelerine İsveç yatırımcı oturma izni, evlenme niyetinde olan ancak şu an evli olmayan ve sevgilisi İsveç’te bulunan kişiler için sambo oturma izni ya da İsveç’te bir eğitim kurumu tarafından kabul edilmiş olan kişilere ise İsveç öğrenci oturma izni verilmektedir. İltica yoluyla da İsveç’e oturma izni ile yerleşmek mümkün olmaktadır.

İsveç Göçmenlik Şartları Nelerdir?

İsveç göçmenlik şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli bir pasaporta sahip olunmalıdır.
  • Geçerli bir oturum iznine sahip olmak gerekmektedir.
  • İsveç’te yaşayabilmek için yeterli maddi kaynağa sahip olmak gerekmektedir.
  • Temiz adli sicil kaydına sahip olmak ve daha önce vize ihlali yapmamış olmak gerekmektedir.
  • Yeterli seviyede İsveççe konuşabilmek gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen şartlar İsveç’e göç edebilmek için standart şartlardır. İsveç’e göç edebilmek için başvuru yapılan vize türüne göre gereklilikler değişebilmektedir. Metnin devamında farklı İsveç vize türleri için gereklilikler açıklanmaktadır.

Eğitim Yoluyla İsveç'e Göç Etme Şartları Nelerdir?

Eğitim yoluyla İsveç’e göç etme şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Vizenin sona erme tarihinden en az üç ay daha geçerliliği olan, son on yıl içerisinde düzenlenmiş ve en az iki adet boş sayfası bulunan pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
  • İsveç’e ziyaret amacının açıklanması gereklidir.
  • İsveç’deki bir üniversiteden alınan davetiyeye ya da bir kabul mektubuna sahip olmak gerekmektedir.
  • Halihazırda bir üniversiteye kaydı bulunan kişilerin öğrenci belgesi sunması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin İsveç’te kendisini geçindirebilecek ve eve dönüş yolculuğu için yeterli maddi güce sahip olması gerekmektedir. İsveç’te kalınan her gün için 450 SEK (42,50 euro) sahibi olmak gerekmektedir.
  • En az 30.00 euro teminata sahip ve tüm Schengen ülkelerinde geçerliliği bulunan; acil tıbbi tedavi ve menşei ülkeye dönüşte ortaya çıkabilecek tüm masrafları kapsayan seyahat sağlık sigortasına sahip olmak gerekmektedir.
  • İsveç vizesinin sona ermesinden önce İsveç ve Schengen bölgesinden ayrılınacağı garanti edilmelidir ve kanıtlanmalıdır.

Eğitim yoluyla İsveç’te oturma izni alabilmek için genel olarak tam zamanlı bir eğitim kurumuna kabul edilmiş olmak gerekmektedir. İsveç’te eğitim görülecek süre boyunca öğrencinin kendini geçindirebilecek olanağa ve geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir. Başvuru sahibinin İsveç’e gitmeden önce oturma iznini almış olması gerekmektedir. Gerekli şartlar İsveç’te görülecek eğitim türüne göre değişiklik göstermektedir.

Öğrenci Olarak İsveç Göçmenlik Başvurusu Yapmak için Hangi Evraklar Gereklidir?

Öğrenci olarak İsveç’e göç etmek için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: İsveç’e öğrenim görmek amacıyla göç etmek isteyen kişinin sahip olduğu pasaportun kişisel verileri, geçerlilik süresini, yayınlandığı ülkeyi, imzayı ve kişinin doğduğu ülke dışındaki ülkelerde yaşama yetkisi olup olmadığını gösteren sayfalarının kopyaları sunulmalıdır.
  • Davet mektubu: İsveç’te bulunan bir yükseköğretim kurumundan alınan davet ya da kabul mektubu gerekmektedir.
  • Sağlık sigortası: Başvuru sahibinin İsveç’te geçerli olan kapsamlı bir sağlık sigortası poliçesine sahip olduğunu veya sağlık sigortasına başvurduğunuzu gösteren belgelerin bir kopyası sunulmalıdır.
  • Finansal yeterlilik belgeleri: Başvuru sahibinin İsveç’teki yaşam masraflarını karşılamak için yeterli parası olduğunu doğrulayan bir hesap ekstresi sunulmalıdır.
  • Muvafakatname: İsveç’e öğrenim görmek amacıyla göçmenlik başvurusu yapacak kişi 18 yaşını doldurmamış ise başvuruda bulunan kişinin ebeveynleri tarafından noterden alınmış onaylı muvafakatname ve ebeveynlerin yakınlık derecesini gösteren belgeler.

İsveç’te üç aydan daha kısa süreli eğitim görecek kişilerin İsveç oturum izni yerine İsveç öğrenci vizesi başvurusunda bulunması gerekmektedir. İsveç Öğrenci Vizesi Başvuru Evrakları, İsveç göçmenlik başvurusu evraklarından farklılık göstermektedir.

Çalışma Yoluyla İsveç'e Göç Etme Şartları Nelerdir?

Çalışma yoluyla İsveç’e göç etme şartları aşağıda listelenmiştir.

  • İsveç’te ayarlanan işyeri ile başvuru sahibi arasında imzalanan iş sözleşmesi sunulmalıdır. İş sözleşmesinin İngilizce ya da İsveççe dilinde olması gerekmektedir, başka bir dilde ise tercüme edilmelidir ve orijinal belgenin kopyası belgeler arasına eklenmelidir.
  • Geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir.
  • İsveç toplu sözleşmeleri ile belirlenmiş ve geleneksel meslek olanakları düzeyinde istihdam koşullarına sahip bir işte çalışıyor olmak ve en az bu yeterliliklere uygun meslek gruplarındaki maaşlar alıyor olmak gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin İsveç’te kendi geçimini sağlayabilecek maddi yeterlilikte olması ve aylık en az 13.000 SEK (1.227 euro) kazanıyor olması gerekmektedir.
  • İsveç’teki işverenin sağlık, hayat, çalışma ve emeklilik sigortalarını sağlaması gereklidir.

Çalışma Yoluyla İsveç Göçmenlik Başvurusu Yapabilecek Meslek Grupları Nelerdir?

İsveç’te çalışmak için İsveç göçmenlik başvurusu yapabilecek meslek grupları aşağıda listelenmiştir.

  • İşçi: İşçi olarak İsveç göçmenlik başvurusu yapmak isteyenlerin İsveç’e girmeden çalışma izni alması gerekmektedir. İsveç çalışma izni almak için İsveç’te bir iş teklifi alınması ve işverenin iş teklifini yapmadan en az 10 gün önce işi tanıtmış olması gerekmektedir.
  • Sanatçı: Sanatçı olarak İsveç göçmenlik başvurusu yapmak için şarkıcı, müzisyen, dansçı, sirk sanatçısı, aktör, yönetmen ve film yapımcısı ve sanatçılara teknisyen veya benzeri bir rol olarak eşlik ediyor olmak gerekmektedir.
  • Au Pair: Çocuk bakıcısı olarak İsveç’e göçmenlik yapmak için oturum izni gerekmektedir. Kişinin kalış amacı dil becerilerini ve İsveç’e dair bilgileri geliştirmek olmalıdır.
  • Doktor: İsveç’e doktor olarak göçmenlik yapmak isteyen kişiler, İsveç’te bir yeterlilik testi yapmalı ve İsveç yasalarının düzenlemeleri doğrultusunda bir kursu geçtikten sonra, 6 aylık klinik eğitim tamamlamalıdırlar. Doktor olarak İsveç göçmenlik başvurusu yapacak kişinin, İsveç’e ulaştığı zaman İsveç çalışma izni başvurusu yapması gerekmektedir.
  • Tarım İşçisi: İsveç’te meyve toplama işçisi çalışacak kişinin başvurması İsveç çalışma izni türüdür.
  • Mevsimlik İşçi: İsveç’te mevsimlik işçi olarak çalışacak kişinin başvurması gereken İsveç çalışma izni türüdür.
  • Araştırmacı: İsveç’te araştırmacı olarak çalışacak kişi, çalışma izninden muaftır. İsveç’te araştırmacı olarak çalışacak kişinin oturum iznine başvurması gerekmektedir.
  • Sporcu: İsveç Spor Konfederasyonu’na bağlı bir kulüp veya dernek ile sözleşmesi olan sporcu veya antrenörlerin başvurması gereken çalışma izni türüdür.
  • Stajyer: İsveç’te bir şirket, üniversite, otorite veya kuruluştan staj teklif edildiğinde, staj için oturma iznine başvurulması gerekmektedir. Uluslararası bir değişim veya uluslararası anlaşma kapsamında staj teklif edildiyse, çalışma iznine başvurulması gerekmektedir.
  • Gönüllü: Avrupa Gönüllülük Hizmeti çerçevesinde gönüllü olarak çalışmak isteyen kişilerini gönüllü çalışma için oturma iznine başvurması gerekir.

İsveç Nitelikli Göçmenlik Programı Nedir?

İsveç nitelikli göçmenlik programı en az lisans mezunu Avrupa Birliği dışındaki ülke vatandaşlarının İsveç’te çalışmaya hak kazanmasına yardımcı olan programdır.

Aile Birleşimi Yoluyla İsveç'e Göç Etme Şartları Nelerdir?

Aile birleşimi yoluyla İsveç’e göç etme şartları; eş, çocuk ve ebeveynler ile henüz evli olmayan partnerler için değişiklik göstermektedir.

İsveç’te yaşayan biriyle evlenmeyi ya da birlikte yaşamayı düşünen kişilerin oturma izni başvurusu yapabilmeleri için İsveç’teki kişinin çiftin masraflarını karşılayabilecek durumda olması ve uygun boyut ve nitelikte bir konutun mevcut olması gereklidir; evli olmayanların ayrıca başvuru şartları kapsamında kimliklerini ve İsveç’teki kişi ile aralarındaki ilişkiyi ispatlaması gereklidir. İsveç’te yaşayan birinin eşi, çocuğu ya da ebeveyni olan kişiler, aile birleşimi yoluyla oturma izni alabilmektedir. Ebeveynin İsveç oturum izni alabilmesi için daha önce 18 yaşında küçük çocuk ile birlikte yaşamış olması ve İsveç’de de birlikte yaşayacak olmaları gerekmektedir. 18 yaşından büyük ve İsveç’de ebeveyni bulunan kişilerin İsveç’te yaşamak üzere oturum izni alması mümkündür. Aile bireylerinin mutlaka aralarındaki ilişkiyi evlilik cüzdanı, doğum belgesi veya nüfus kaydı ile kanıtlaması şarttır.

Yatırım Yoluyla İsveç'e Göç Etme Şartları Nelerdir?

Yatırım yoluyla İsveç’e göç etme şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Geçerli bir pasaporta sahip olmak gerekmektedir. Süresi biten pasaportlar yenilenmelidir.
  • İsveç’te yatırım yapılacak sektörde başvuru sahibinin önemli bir deneyime sahip olduğunu ve daha önce kendi işini yürütme deneyimine sahip olduğunu göstermesi gerekmektedir.
  • Çalışılan sektörle ilgili İsveççe ya da İngilizce dil yeterliliğine sahip olunduğu gösterilmelidir.
  • Başvuru sahibinin şirketin yöneticisi ya da işletmenin sorumlusu konumunda olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.
  • Yatırımcı vizesi başvuru sahibinin iki yıllık izin süresi boyunca kendisi adına 200.000 SEK, eşi adına 100.000 SEK ve her bir çocuğu için 50.000 SEK değerinde birikime sahip olması gerekmektedir.
  • Başvuru sahibinin bütçesini gerekli destekleyici belgelerle kanıtlaması gerekmektedir.
  • Müşteri bağlantıları ve kurulan iş ağı kanıtlanmalıdır.

İltica Yoluyla İsveç'e Göç Etme Şartları Nelerdir?

İltica yoluyla İsveç’e göç etmek için başvuru sahibinin öncelikle mülteci statüsünün onaylanması için başvuru yapması gerekmektedir, mülteci statüsü onaylanan kişilere İsveç oturum izni verilmektedir.

İsveç; rekabet, milliyet, dini ya da siyasi sebepler, cinsiyet, cinsel yönelim, belirli bir grubun mensubu olmak gibi konulardan dolayı zulme uğramaktan korkmak için geçerli sebeplere sahip kişilere mülteci statüsü vermektedir. Mülteci statüsü onaylanan kişiler İsveç iltica yoluyla oturma izni başvurusunda bulunabilir.

İsveç Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?

İsveç göçmenlik başvurusu; öğrenci, çalışma ve aile birleşimi vizesi ile İsveç’e göç edecek kişiler için https://www.migrationsverket.se adresi üzerinden online olarak ya da Türkiye’de bulunan İsveç İstanbul Başkonsolosluğuna yapılabilmektedir. İsveç yatırımcı vizesi başvuruları sadece https://www.migrationsverket.se adresinden yapılabilmektedir. İltica başvuruları ise İsveç giriş sınır polisine ya da İsveç’te bulunan başvuru sahipleri için doğrudan İsveç Göçmen Dairesine gidilerek yapılabilir.

İnternetten İsveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternetten İsveç göçmenlik başvurusu yapacak kişilerin öncelikle https://www.migrationsverket.se adresinde bulunan İsveç göçmenlik başvuru formunu çevrimiçi olarak doldurması, göçmenlik başvuru evraklarını sisteme yüklemesi ve vize harç bedelini ödemesi gerekmektedir. Başvuru sürecinin tamamlanması ardından İsveç Göçmen Dairesi öncelikle ön değerlendirme yapmaktadır ve başvurunun uygun bulunması durumunda başvuru sahibine mail atılarak mülakat için randevu alması gerektiği bildirilmektedir. İsveç Göçmen Dairesi tarafından gönderilen mail alındıktan sonra mülakata katılım için İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’ndan randevu alınmalı ve randevu gününde mülakata katılım gerçekleştirilmelidir. Mülakatın ardından başvuru değerlendirilip karar verilmektedir, verilen karar başvuru sahibine mail yoluyla bildirilmektedir.

Konsolosluktan İsveç Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Konsolosluktan İsveç göçmenlik başvurusu yapılırken öncelikle gerekli başvuru evrakları ve başvuru formu hazırlanmalıdır. Randevu gününde konsolosluğa gidilerek gerekli tüm evraklar ve başvuru formu teslim edilmeli, ayrıca vize harç bedeli ödenmelidir. Randevu işlemlerinden sonra başvuru, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu tarafından İsveç Göçmen Dairesi’ne iletilecek ve buradaki yetkililerin ön inceleme yapmasıyla başvuru onaylanırsa başvuru sahibine iletilen mail ile mülakat için randevu alması gerektiği bildirilecektir. Mülakata katılım gerçekleştirilerek İsveç göçmenlik başvurusu aşamaları tamamlanmaktadır. Mülakat sonucuna göre verilen karar mail yolu ile başvuru sahibine bildirilir.

İsveç Göçmenlik Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

İsveç göçmenlik başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • İsveç göçmenlik başvuru formu: Eksiksiz ve doğru şekilde doldurulmuş, ardından başvuru sahibi tarafından tarih atılmış ve imzalanmış başvuru formu sunulmalıdır.
  • Pasaport: Son on yıl içerisinde düzenlenmiş, vize süresinin dolmasından en az üç ay daha geçerliliği bulunan pasaportun aynı zamanda iki adet boş sayfası bulunmalıdır.
  • Kimlik kartı: Başvuru sahibinin kimlik kartının fotokopisi sunulmalıdır.
  • Fotoğraf: Son altı ay içerisinde çekilmiş 35 mm en ve 45 mm boya sahip olan vesikalık fotoğraf sunulmalıdır. Fotoğrafın açık renk bir arka plana sahip olması ve rötuşsuz olması gerekmektedir.
  • Maddi yeterlilik kanıtı: İsveç seyahati süresince başvuru sahibinin kendini geçindirecek ve ülkesine dönüş yolundaki masraflarını karşılayabilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu destekleyici belgelerle kanıtlaması gerekmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: İsveç seyahat süresini kapsayan, en az 30.000 euro teminata sahip ve tüm Schengen ülkelerinde geçerliliği bulunan kapsayıcı bir seyahat sağlık sigortasına sahip olmak gerekmektedir.
  • Vize harcı dekontu : İsveç göçmenlik başvurusu vize harcının ödendiğine dair vize harç dekontu belgeler arasına eklenmelidir.

Başvuru yapılan vize türüne göre İsveç göçmenlik başvurusu için gerekli evraklar değişiklik göstermektedir. İsveç göçmenlik başvurusu yapan kişilerin İsveç’e yerleşmek için uygun vize türüne başvuru yapmaları önemlidir.

İsveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

İsveç göçmenlik kayıt ücreti, 2,000 SEK’tir.

İsveç göçmenlik kaydı yaptırıldığında, izin yenilendiğinde veya değiştirildiğinde İsveç ikamet izni (SRP) kayıt sertifikası verilmektedir. İsveç ikamet izni kayıt sertifikası ücretli olarak temin edilmektedir.

İsveç Göçmenlik Başvuru Ücreti Nasıl Ödenir?

İsveç göçmenlik kayıt ücreti, 3 farklı şekilde ödenebilmektedir. İsveç göçmenlik kayıt ücreti ödeme şekilleri aşağıda sıralanmıştır.

  • İsveç göçmenlik başvurusunun çevrimiçi yapıldığı durumlarda; online başvuru formu doldurulurken, online ödeme özelliği bulunan bir kredi kartıyla kayıt ücreti ödenebilmektedir.
  • İsveç göçmenlik başvurusunun bir form doldurarak yapıldığı durumlarda, başvuru gönderildikten sonra banka havalesi ile ödeme yapılabilmektedir.
  • İsveç göçmenlik başvurusunun İsveç Büyükelçiliği’nde veya İsveç Başkonsolosluğu’nda yapıldığı durumlarda başvurunuz yapılırken ücret ödenmektedir. İsveç Büyükelçiliği ve İsveç Başkonsolosluğu İsveç Göç Ajansı’nın yaptığı ücretlerle ilgili aynı düzenlemelere uymadığından, ücretler hakkında bilgi almak için ilgili Elçiliğe veya Başkonsolosluğa başvurulması gerekmektedir.

İsveç Göçmenlik Başvuru Ücretinden Kimler Muaftır?

İsveç göçmenlik başvuru ücretinden muaf olma durumu başvuru yapılan vize türüne göre değişiklik göstermektedir.

Eğitim için İsveç göçmenlik başvurusu yapan Malmö'deki Dünya Denizcilik Üniversitesi'ndeki öğrenciler, Japonya vatandaşları ve İsveç'te öğrenim için burs alan öğrenciler İsveç göçmenlik başvuru ücretinden muaftır. Çalışmak için İsveç göçmenlik başvurusu yapan Japon vatandaşlarının başvuru ücreti ödemesine gerek yoktur. Aile birleşimi yoluyla İsveç göçmenlik başvurusu yapan İsveç vatandaşlarının aile üyeleri hariç AB/AEA vatandaşlarının aile üyeleri, oturma izni için başvuran AB/AEA vatandaşları, İsviçre vatandaşları ve aile üyeleri, Japon vatandaşları, İsveç'e mülteci olarak oturma izni almış kişiler ve aile üyeleri İsveç göçmenlik başvuru ücretinden muaf tutulmaktadır.

İsveç Göçmen Dairesi Nerededir?

İsveç Göçmen Dairesi’nin İsveç’te farklı şehir ve bölgelerde olmak üzere birçok ofisi bulunmaktadır. İsveç göçmenlik bürosu adres bilgilerine İsveç Göçmen Dairesi resmi web sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir.

İsveç Göçmen Dairesi ile +46 771 235 235 iletişim numarası ile hafta içi her gün 09.00 ila 15.00 saatleri arasında; santralden ise aynı günler içerisinde 08.00 ile 16.00 saatleri arasında iletişim kurmak mümkündür. İsveç içerisinden İsveç göçmen ofisine 0771-235 235 numaralı telefondan da ulaşılabilir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: