fransa icecek kültürü ve ünlü fransız içkileri

Fransa'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü Fransa İçkileri Nelerdir?

Yemekleri, sanatları, tarihleri ve dilleri gibi Fransızlar içkileri ile de ünlüdür. Fransa’da içecek kültürü genel olarak alkol tüketimi üzerine yoğunlaşmış olsa da, Fransa’da denenmesi gereken pek çok alkolsüz içki çeşidi de bulunmaktadır.

Günümüzde dünyaca ünlü birçok Fransa içkisi vardır ve her yıl 11,2 milyar bardak Fransız şarabı tüketilmektedir. Bazı Fransa’nın içecekleri Fransa`nın her yerinde popülerken, diğer popüler Fransız içecekleri esas olarak Fransa’nın belirli bir bölgesinde bulunmaktadır.

Şarap, Fransız kültürünün ve mutfağının önemli bir parçasıdır. Fransa dünyanın en büyük şarap üreticilerinden biridir. Şu anda diğer ülkelerde ekilen birçok farklı üzüm çeşidinin (Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot noir ve daha fazlası) kaynağı Fransa`dır. Fransa’nın en ünlü şarapları arasında Bordeaux, Burgundy, Rhone ve Beaujolais şarapları bulunmaktadır. Biralar, Kronenberg ve 1664 dahil olmak üzere yerel biralarla Fransa’da da popülerdir.

Fransa’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Şarap, Fransız kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Fransa’nın uzun bir şarap üretimi tarihi vardır ve Fransa’nın hemen hemen her bölgesinde çeşitli şaraplar üretilmektedir. Tarihsel kayıtlar, Fransa’daki bağcılığın kökenini, Fenikelilerin Marsilya yakınlarında Fransa’nın güneyinde üzüm bağları yetiştirdiği MÖ 6. yüzyıla kadar izleyebilmektedir. Sonrasında şarap yapımı Fransa’dan İspanya, İtalya ve Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Şarap, Fransa’da çok geçmeden, zengin yiyecekleri tamamlayan modaya uygun bir içecek olarak görülmeye başlanmıştır. Karanlık Çağlar boyunca, Fransa’da daha güçlü ve daha ağır şaraplar, yemeklere eşlik etmeye başladıkça büyük beğeni toplamıştır. Fransa’da şarabın tercih edilen bir içecek olarak popülaritesi Romalılar döneminde daha da artmıştır. Romalılar Katolik Kilisesi’ni ve Hıristiyanlığı kucaklamış ve şarabı kısa sürede kutsallığın önemli bir parçası haline getirmişlerdir.

Fransa’da şarap yemek masalarında düzenli tüketilen bir içecek haline geldiğinden, birçok soylu ve tüccar iyi stoklanmış mahzenleri korumuştur. Şarap, Fransa’dan fetihler ve misyonerler aracılığıyla Meksika, Arjantin, Şili ve Brezilya gibi ülkelere ve sonrasında tüm dünyaya yayılarak sıkça tüketilen içecekler arasına girmiştir. Günümüzde halen en çok şarap tüketen ülkeler arasında Fransa birinci sırada bulunmaktadır.

Şarabın Fransa kültürü içinde önemli bir yeri olması sebebiyle barlarda çeşitli görgü kuralları bulunmaktadır. Fransa’da bardak tokuşturulan kişinin gözlerine bakmak gelenekseldir. Bazı Fransızlar su veya alkolsüz içeceklerle doldurulan bardakları tokuşturmazlar yalnızca alkol içeren bardakları tokuşturulması gerektiği yaygın bir batıl inançtır.

Fransa’da şarabın yavaşça içilmesi tercih edilir. Fransa’da şarap içmek yemek yemekle bağlantılıdır ve genellikle akşam yemeği ile birlikte tüketilir. Fransızlar birayı da sıkça tüketiyor olsalar da, bira daha çok akşam yemeğinden önce ya da hafif bir öğle yemeğiyle birlikte tüketilmelidir.

En Ünlü Fransa İçkileri Nelerdir?

Fransa içecekleri dünya çapında bilinmekte ve tüketilmektedir. Aşağıda bilinen ve bilinmeyen Fransa’da en çok tüketilen içecekler verilmiştir.

Fransa’nın meşhur içecekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Şampanya
  • Bourgogne Şarabı
  • Merlot Şarabı
  • Pineau
  • Provence Rosé
  • Rhum Agricole
  • Chambord
  • Chartreuse
  • Cointreau
  • Crème de Cassis
  • Ratafia
  • Monaco
  • French Ciders
  • Diabolo Menthe
  • Gini Lemon
  • Orangina
  • Perrier

Fransa İçecek Ücretleri Nasıldır?

Fransa’da içecek ücretleri restoran ve market fiyatları aşağıda verilmiştir.

ÜrünRestoran Fiyatı
Yerli Bira (0,5 litre fıçı)6.00 €
İthal Bira (0,33 litre şişe)5.00 €
Cappuccino (normal)2.82 €
Kola / Pepsi (0,33 litre şişe)2.49 €
Su (0,33 litrelik şişe)1.66 €
ÜrünMarket Fiyatı
Su (1,5 litrelik şişe)0,69 €
Bir Şişe Şarap (Orta Sınıf)7,00 €
Yerli Bira (0,5 litre şişe)2,01 €
İthal Bira (0,33 litre şişe)2,26 €

Şampanya Nedir, Nasıl Üretilir?

Şampanya, en ünlü Fransız içeceklerinden biridir ve dünya çapında tanınmaktadır. Şampanya Fransa’da genellikle önemli olaylar için veya iyi bir haberin şerefine içilmektedir. Şampanya sadece Fransa, Champagne’ın tarihi bölgesinde üretilir ve başka bir yerde üretilen köpüklü şarapların şampanya olarak adlandırılmasına izin verilmez.

Fransa’da içeceğe şampanya denilmesi için gerekli diğer özellikler ise kullanılan üzüm çeşidi ve üretim tekniğidir. Fransa’da genel olarak, insanlar flüt adı verilen özel uzun bardaklarda şampanya içer ve bazı insanlar daha eğlenceli hale getirmek için şişeyi açmadan önce sallamayı tercih etmektedir.

Şampanya şarabı üretim bölgesi Doğu Fransa’da bulunur ve başkenti Reims’dir. Şampanya üretiminin kalbi Fransa, Epernay kasabasıdır. Fransa, Epernay kasabasında Moët-Chandon, Veuve Clicquot veya Nicolas Feuillatte gibi ana şampanya üreticilerine rastlamak mümkündür.

Bourgogne Şarabı Nedir, Nasıl Üretilir?

Bourgogne’’nın tarihi bölgesi, en iyi Fransız şaraplarını, dünyanın en iyi şaraplarından bazılarını ve aynı zamanda en pahalılarını üretmektedir. Bourgogne şarapları için ana üzüm çeşitleri, kırmızılar için pinot-noir ve beyazlar için chardonnay’dir.

Bourgogne şarapları üç seviyede sınıflandırılır: AOC Grands Crus, AOC Köyleri ve AOC Bölgeleri. Grands Crus, en iyi Bourgogne şarabıdır ve aynı zamanda en tanınmışlarıdır ve Bourgogne’deki şarap üretiminin %1’ini temsil etmektedir. Route des Grands Crus Fransa’nın en ünlü ve aynı zamanda Dijon’dan Beaune’a giden, yaklaşık 80 km’lik bir mesafeyi kapsayan en eski şarap yoludur. Route des Grands Crus’u takip ederek Grands Crus hakkında daha fazla bilgi edinebilmek mümkündür.

Merlot Şarabı Nedir, Nasıl Yapılır?

Merlot, popüler bir Fransız kırmızı şarabının adı, aynı zamanda şarabın yapıldığı üzümün de adıdır. Merlot, dünyanın en popüler şarap türlerinden biridir, ancak en iyi şaraplar genellikle Fransa’da Bordeaux yakınlarında yapılmaktadır. Dünyanın en iyi ve en pahalı şaraplarından bazıları, Güney Fransa’daki Saint-Emilion gibi şarap bölgelerindeki Merlot’da üretilmektedir. Şarap uzmanları, Merlot’un hafif erik ve kiraz aromasına sahip olduğunu ve düşük asitliğinin bu şarabı yumuşak ve içimi kolay hale getirdiğini söylemektedir.

Merlot’un çok yönlü olduğu bilinmektedir ve çok çeşitli yiyecekler ile birlikte tüketilmektedir. Merlot en çok biftek veya kuzu eti gibi kırmızı etlerle servis edilmektedir aynı zamanda çeşitli peynirlerle tüketimine de rastlamak mümkündür. Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère und der Petit Verdot gibi birçok farklı Merlot türü vardır. Dünyanın en pahalı Merlot şarabı, Bordeaux’daki Chàteau Pètrus’tan gelmektedir.

Rhum Agricole Nedir, Nasıl Üretilir?

Rhum Agricole, Karayip Fransız Antillerinden gelen özel bir rom türüdür. Çoğu rom, fermente şeker kamışı suyu olan melas veya pancar şekerinden damıtılır ancak Rhum Agricole yalnızca preslenmiş şeker kamışı suyundan damıtılmaktadır. Rhum Agricole romu üretme yöntemi, dünya şeker pazarlarının çöküşünden ve ekonomik zorunluluktan meydana gelmiş ve Martinik’teki Habitacion Clement içki fabrikasında Homère Clément tarafından yönlendirilmiştir. Habitacion Clement, bugün Martinik’te ziyaret etmek ve Rhum Agricole’u tatmak için ideal bir yerdir.

Martinik’ten gelen romlar AOC (Appellation d’Origine-Controlee) olarak etiketlenmiştir. Rhum Agricole, misket limonu ve şeker kamışı şurubu ile yapılmaktadır. Rhum Agricole içkisini hazırlamanın geleneksel yolu, Fransızca’da “chacun prepare sa proper mort” dur; Türkçe çevirisi “herkes kendi ölümünü hazırlar” şeklindedir. Bu basitçe, barmenin kişiye tüm malzemeleri vermesi ve herkesin kendi zevkinize göre içkiyi hazırlamasına anlamına gelir.

Pineau Nedir, Nasıl Üretilir?

Pineau Des Charentes, Fransa’nın Charente bölgesinden ünlü bir Fransız içeceğidir. Fransız bir şarap olan Pineau, üzüm suları ve konyak kullanılarak üretilir.Pineau Des Charentes, özellikle Fransa’nın Poitou-Charente bölgesindeki tüm mağazalarda bulunabilmesine rağmen Pineau’yu edinmenin en iyi yolu doğrudan bir yapımcıya gitmektir. Pineau, tek başına veya bir kokteylin parçası olarak içilebilmektedir.

Pineau genellikle akşam yemeğinde tatlı bir aperatif olarak servis edilmektedir. Pineau`nun aromasını arttırmak için genellikle şeri kadehinde servis edilmesi tercih edilir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: