Fransa Dili Fransızca

Fransa Dili Fransızca Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fransa’nın resmi dili, ülke anayasasına göre Fransızca’dır. Kelime ve gramer yapısı ile farklılaşan ve konuşulan kişinin cinsiyetine bağlı olarak değişen bir dil olan Fransızca, Fransa halkının en çok konuştuğu dildir ve Fransızlar genellikle milliyetçi duygularından dolayı kendi dillerinden başka bir dili bilseler bile konuşmayı tercih etmemektedir.

Dünyada yaklaşık 200 milyon kişi Fransızca bilmektedir. Belçika, Kanada, İsviçre, Fas, Monako, Madagaskar, Orta Afrika Cumhuriyeti, Senegal, Arnavutluk, Fransız Guyanası, Kongo, Lüksemburg ülkelerinde Fransızca yaygın konuşulan dildir. Fransızca, Fransa dışında 29 bağımsız ülkenin de resmi dilidir. Fransızcanın resmi dil olduğu ülkelerden bazıları; Kongo, Kanada, Kamerun, Fildişi sahili, Mali,Gine, Burundi, Çad, Monako’dur.

Fransızca dünyada en çok konuşulan 5 dil arasında yer almaktadır. Fransa’da konuşulan diğer diller; Arapça, Portekizce, İspanyolca ve İtalyancadır.

Fransa'nın Ana Dili Nedir?

Fransa’nın ana dili ve aynı zamanda Fransa resmi dili, Fransa Anayasası’nın 2. maddesine göre Fransızcadır. Fransız hükümetinin aldığı kanun uyarınca ülkede ticari reklamların Fransızca yapılması zorunludur. Fransızca, özel şahıslar, şirketler veya medya tarafından kullanılmak zorunda değildir. Fransa’da günlük hayatta iletişim kurarken Fransızca öncelikle kullanılmaktadır.

Fransa Haricinde Resmi Dili Fransızca Olan Ülkeler

Fransa haricinde resmi dili Fransızca olan ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Benin
  • Burkina Faso
  • Kongo
  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  • Fildişi Sahili
  • Gabon
  • Gine
  • Mali
  • Monako
  • Nijer
  • Senegal
  • Togo

Resmi dili Fransızca olan bölgeler haricinde; Valonya, Cenevre, Jura, Neuchatel, Quebec ve Vaud bölgelerinde de Fransızca resmi dildir.

Fransızca Nasıl Bir Dildir?

Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir Romen dilidir. Fransızca, diğer Romen dilleri olan Latince, İspanyolca, Portekizce ve İtalyanca dilleri ile benzerlik göstermektedir.

Dünya genelinde 76,8 milyon kişi Fransızca konuşmaktadır. Fransızcanın, en çok konuşulduğu ülkeler, resmi dil olduğu Fransa, İsviçre, Belçika ve Lüksemburg’dur. Fransızca ayrıca Fransız sömürgesi olan Afrika ülkelerinde de konuşulmaktadır.

Fransızca dilinde, Latin ve Fransız Braille alfabeleri kullanılmaktadır.

Fransız Alfabesi Kaç Harften Oluşur?

Fransız alfabesi 26 harften oluşmaktadır. Fransız alfabesinde 6 sesli, 20 sessiz harf vardır.

Fransız alfabesi aşağıda verilmektedir.

Fransızca Büyük HarfFransızca Küçük Harf
Aa
Bb
Cç
Dd
Ee
Ff
Gg
Hh
Ii
Jj
Kk
Ll
Mm
Nn
Oo
Pp
Qq
Rr
Ss
Tt
Uü
Vv
Ww
Xx
Yÿ
Zz

Fransızca Nasıl Öğrenilir?

Fransızca, Fransızca dil eğitimi veren dil okulları, özel Fransızca kursları, online dil öğrenme platformları aracılığıyla öğrenilebilir.

Fransızca dil eğitimi, 4 haftadan bir yıla kadar sürelerle Fransa’da yaşayıp dil okuluna giderek alınabilir. Online platformlar üzerinden ana dili Fransızca olan insanlarla sohbet ederek ya da onlardan özel ders alarak Fransızca öğrenmek de mümkündür. Fransızcayı ikamet edilen yerdeki bir Fransızca kursuna kayıt olarak öğrenmek en kolay seçeneklerden biridir.

Fransızca Öğrenmek Zor Mudur?

Fransızca öğrenmenin zorluğu ve süresi, bilinen diğer dillere ve ana dile bağlıdır. İngilizce bilen biri Fransa dili öğrenmek konusunda İngilizce bilmeyen birinden daha avantajlıyken, Romen dillerinden birini bilen biri çok daha avatajlıdır.

Fransızca, Birleşik Devletler Yabancı Servisler Enstitüsü tarafından yapılan araştırma doğrultusunda, öğrenmesi kolay bir dil olarak belirlenmiştir; İngilizce bilen kişiler için temel seviye Fransızca yetkinliği kazanma süresinin ortalama 23-24 hafta, yani 600 saat olduğu ve bu süre ile Fransızcanın öğrenmesi kolay diller kategorisinde yer aldığı sonucuna varılmıştır.

Fransız Dili ve Edebiyatının En Önemli Eserleri Nelerdir?

Fransız dili ve edebiyatının en önemli eserleri aşağıda listelenmiştir.

  • Candide - Voltaire: 1759 yılında Voltaire mahlasıyla yazan Fransız edebiyatçı François-Marie Arouet tarafından yayımlanan Candide adlı roman, dünyanın en çok okunan romanları arasındadır.
  • Vadideki Zambak - Honore de Balzac: 1835 yılında realizm akımının öncüsü kabul edilen Honore de Balzac’ın ilk eseri olarak yayımlanan roman dünya edebiyatının mirasları arasında yer almaktadır.
  • Sefiller - Victor Hugo: Romantizm akımının kurucusu kabul edilen Victor Hugo’nun 1862 yılında yayımladığı Fransız toplum eleştirisi olan romandır.
  • Madam Bovary - Gustave Flaubert: 1857 yılında döneminin en yenilikçi yazarı kabul edilen Gustave Flaubert tarafından yazılan 19. yüzyıldaki Fransız kadınının hayatına ışık tutan eser realizm akımının ve Fransız edebiyatının önemli romanlarındandır.
  • Germinal - Emile Zola: 1885 yılında natüralizm akımının en önemli temsilcisi olan Emile Zola tarafından yayımlanan, madencileri konu alan ünlü romandır.
  • Denemeler - Michel de Montaigne: 1580 yılında Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne tarafından yayımlanan yazara ait 107 denemeden oluşan eserdir.
  • Kibarlık Budalası - Moliere: İlk temsili 14 Ekim 1670 yılında yapılan dünya tiyatrosunun ilk yetkin eserlerini veren Moliere tarafından yazılan seyirlik oyundur.
  • Les Solitudes - Sully Prudhomme: 1901 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan ilk Fransız şair Sully Prudhomme’un kendisine ödül getiren eserlerinden biridir
  • Kalpazanlar - Andre Gide: 1947 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi olan Andre Gide’in en önemli eseridir. Andre Gide’in eserleri 1952 yılında Katolik Kilisesi tarafından yasaklı kitaplar listesine alınmıştır.

Fransızca Haricinde Fransa'da Konuşulan Diller Nelerdir?

Fransa’da Fransızca dışında birçok dil bölgesel olarak konuşulmaktadır. Bölgesel olarak konuşulan Fransa dilleri ‘patois’ olarak adlandırılır.

Patois, kabaca lehçe anlamına gelmekte olup sadece sözlü dillere atıfta bulunur ve aşağılayıcı kabul edilir. Patois, Fransızca dilinin olmadığı dönemlerde konuşulan yerel dillerin yazılı olmadığı anlamına gelmektedir; fakat Fransızca dilinin kullanılmaya başlanmasından önceki dönemlerde de bu diller yazılı edebiyatla var olduğundan patois terimi bu bağlamda uygun bulunmamaktadır.

Fransız İhtilali’nden önce halkın yarısı Fransızca, diğer yarısı ise yerel dilleri konuşmaktadır. Fransız İhtilali öncesi dönemden günümüze kadar Fransızca konuşma oranı nüfusun neredeyse tamamına ulaşsa da, Fransa konuşulan diller bakımından dünyanın en zengin ülkelerindendir.

Fransa’nın aldığı göçmen sayısının fazlalığından dolayı göçmen dillerinin Fransa nüfusu içindeki payı da fazladır. Günümüzde ülkede konuşulan Fransa dilleri; göçmen dilleri, yerel diller ve Fransızca olarak üç gruba ayrılabilir. Fransa’da konuşulan göçmen dilleri, Arapça’nın özellikle Maghrebi lehçesi, German dil ailesi dillerinden özellikle Almanca, Lehçe, Oksitanca, Portekizce, İtalyanca, İspanyolca, Doğu Asya dilleri, Berberi dilleridir. İtalyanca, Nice, Savoie, Korsika gibi Güne Fransa’ya yerleşmiş İtalyanlar; Türkçe, Aquitaine, Brittany, Paris ve Cote d’Azur’da yaşayan Türkler, Almanca, Alsas ve Loren bölgesindeki Almanlar tarafından konuşulmaktadır. Vietnamca, Fransa’da en çok konuşulan Asya dilidir ve yaklaşık 324.000 kişi tarafından konuşulmaktadır. Berberi kavimlerin dilleri, Fransa’da 2.200.000 konuşmacıyla en çok konuşulan göçmen dilidir.

Fransa'da En Çok Konuşulan Yabancı Diller Nelerdir?

Fransa’da en çok konuşulan yabancı diller aşağıda listelenmiştir.

  • İngilizce (%39)
  • İspanyolca (%13)
  • Almanca (%8)
  • İtalyanca (%5)

Göçmenler Tarafından Fransa'da En Çok Konuşulan Diller Nelerdir?

Göçmenler tarafından Fransa’da en çok konuşulan diller aşağıdaki tabloda verilmiştir.

DilKonuşan Kişi Sayısı
Arapça4.000.000
Berberi dilleri2.200.000
İtalyanca790.000
Portekizce700.000
İngilizce325.000
Lehçe130.000
Türkçe221.000
Vietnamca324.000
Almanca300.000
Kürt dilleri200.000

Fransa'da Dil Eğitimi Nasıldır?

Fransa dil eğitimi, İngilizce, Almanca, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca dilleri için daha yoğunluktadır.

Yerel diller Fransız eğitim sistemindeki fikir ayrılığı noktasıdır. Fransız bir grup yerel dillerin korunması ve yerli kültüre saygı duyulmasını savunsa da, bir diğer grup yerel diller bakımından bir standart bulunmadığı için müfredatı zorlaştırdığını savunur. 2001 yılında ilk defa Fransa dil eğitimi içerisinde iki dil ile eğitim verilebileceği ve devlet okullarında iki dil için öğretmenlerin bulunacağına karar verilmiştir.

Fransa Dil Kursu İmkanları Nelerdir?

Fransa’da dil eğitimi için genellikle Paris, Nice, Vichy, Ambois, Rochelle, Cannes kentleri tercih edilmektedir.

Fransa’nın başkenti olan Paris’te Almanca, Fransızca ve İngilizce eğitimi tercih edilirken, ülkenin güneyinde yer alan Nice şehrinde bölgede yaşayan İtalyan yoğunluğundan dolayı İtalyanca eğitimi Fransızcanın yanında tercih edilmektedir.

Fransa dil okulu süreleri genellikle 4 hafta, 2 ay, 3 ay, 6 ay ve 9 aylık kurs tiplerinden oluşmaktadır. Fransa’da 4 haftalık bir dil eğitimi ücreti 1.500 ile 2.750 euro, 9 aylık bir dil eğitimi ücreti 10.500 ile 22.500 euro arasında değişmektedir. Fransa dil okulu fiyatları, dil eğitiminin ücreti dilin alınacağı şehre, eğitim yoğunluğuna ve eğitimin süresine göre değişmektedir. Fransa’da bir dil kursuna katılmak isteyen kişilerin, Fransa dil kursu vizesi almaları gerekmektedir.

Fransa’da alınacak olan dil eğitimi, 180 gün içinde 90 günü aşmıyorsa kısa süreli Fransa dil okulu vizesi; 90 günü aşıyorsa D tipi olarak da adlandırılan uzun süreli Fransa dil okulu vizesi alınmalıdır.

Fransa’da 6 aya kadar olan dil eğitimleri için visa de long sejour temporaire pour etudes olarak adlandırılan geçici uzun süreli öğrenci vizesi; 6 aydan uzun süreli dil kursları için oturum izni sağlayan visa de long sejour etudes adı verilen VLT-TS özellikli uzun süreli oturma vizesi alınmalıdır.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: