fransa vatanaşlık başvurusu nasıl yapılır

Fransa Vatandaşlık Şartları ve 2023 Başvuru Süreci

Fransa hükümeti, ülkede belirli bir süre yaşamış yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı vermektedir. 1993 yılında yürürlüğe giren Méhaignerie kanunları ile Fransa vatandaşı olma şartları değişmiş ve jus soli yani toprak hakkı denilen tarihsel sisteme bağlılık arttırılmıştır.

Günümüzde Fransa vatandaşlığı almak isteyen Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişiler 5 yıl boyunca kalıcı ikamet izni ile Fransa’da ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşı olmak yabancıların Fransa vatandaşı olmayı tercih etmelerinin en önemli sebebi olsa da Fransa’nın güçlü ekonomisi, eğitim ve iş olanakları gibi sebepler de yabancıların Fransa vatandaşı olmasını sağlamaktadır.

Fransa Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Fransa vatandaşlığı almanın yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Doğum ve soybağı yoluyla Fransa vatandaşlığı: Fransa’da doğan bebeklerin vatandaşlığı belirlenirken çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmaktadır. Fransa’da doğan ve ebeveynlerinden en az birisi Fransa vatandaşı olan bebekler otomatik olarak Fransa vatandaşı olmaktadır. Eğer Fransa’da doğan çocuğun ebeveynlerinden ikisi de Fransa vatandaşı değilse fakat Fransa’da doğmuşlarsa, bebek Fransa vatandaşı sayılmaktadır. Her iki ebeveyn de Fransız vatandaşı değilse ve Fransa’da doğmamışsa bebek ebeveynlerinin vatandaşlığını almaktadır. Fransa’nın denizaşırı topraklarında doğan bebekler eğer doğdukları toprak özgürlüğünü kazanmadan önce doğmuşlarsa Fransa vatandaşı sayılmaktadır.
  • Oturma izni ile Fransa vatandaşlığı: 18 yaşında veya daha büyük olan kişiler oturum izni ile 5 yıl boyunca Fransa’da ikamet ettikten sonra Fransa vatandaşlığına başvurabilir. Başvuracak kişi 5 yıllık oturum izni süresi boyunca bütün gelir kaynağını Fransa’da kazanmış olmalıdır. Eğer Fransa vatandaşlığına başvuracak kişi evli ve çocuklu ise ailesinin tüm üyeleri ile birlikte Fransa’da ikamet ediyor olması gerekmektedir. Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı veya İsviçre vatandaşları oturum izni olmadan da Fransa’da 5 yıl boyunca yaşayabilmektedir.

Fransa Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?

Fransa vatandaşı olma şartları başvuru sahibinin kişisel durumuna ve Fransa vatandaşlığına hangi yoldan başvurduğuna göre değişiklik göstermektedir. Farklı gruplar için Fransa vatandaşı olma şartları aşağıda verilmiştir.

Fransa'da Doğumla Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Fransa'da doğumla vatandaşlık şartları ebeveynleri Fransa vatandaşı olmayan kişiler için geçerlidir. Yabancı ebeveynleri bulunan Fransa doğumlu bebekler vatansız konumunda ise otomatik olarak Fransız vatandaşı olmaktadır. 18 yaşına gelmiş Fransa doğumlu kişiler 11 yaşından sonra 5 yıl Fransa’da ikamet etmişlerse vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. 16 ve 18 yaş aralığındaki Fransa doğumlu kişiler 11 yaşından sonra 5 yıl Fransa’da bulunmuş ise vatandaşlık başvurusunda bulunabilir. 13 ve 16 yaş aralığındaki Fransa doğumlu kişiler 8 yaşından sonra 5 yıl Fransa’da ikamet etmişse ailesi tarafından Fransa vatandaşlık başvurusu yapılabilmektedir.

Fransız Asıllı Olanlar için Fransa Vatandaşlık Alma Şartları Nelerdir?

Fransa asıllı kişilerin Fransa vatandaşlığına başvuru yapabilmeleri mümkündür.

Fransız asıllı kişilerin Fransa vatandaşlığına başvuru yapabilmeleri için gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • İyi derecede Fransızca konuşabilmek
  • 5 yıl boyunca Fransa’da yaşamış olmak
  • Fransız kültürüne adapte olmuş olmak ve Fransız toplum kurallarına uyum sağlayabilmek
  • Fransa vatandaşlık mülakatında başarılı olmak

Fransa dışında doğmuş olan Fransız vatandaşlarının çocukları, 18 yaşlarına geldiklerinde Fransa’da 5 yıl yaşamış olma şartıyla Fransa vatandaşlığına başvurabilirler.

Fransa vatandaşlığına eş durumunda veya hemcins partner durumundan da başvuru yapılabilmektedir.

Fransız Çocuk veya Torunu Olan Kişiler için Fransa Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Fransız çocuk veya torunu olan kişiler için Fransa vatandaşlık şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Başvuran kişinin 65 yaşından büyük olması gerekmektedir.
  • Fransız vatandaşı olan kişinin annesi, babası ve başka bir birinci derece akrabası olunması gerekmektedir.
  • Fransa’da düzenli olarak ikamet ediyor ve 25 yıldır Fransa geleneklerine aşina olarak yaşamış olmak gerekmektedir.
  • Fransa’da 6 aydan uzun bir süreli hapis cezasına çarptırılmamış olmak gerekmektedir. Cezası sonradan silinen ve düzeltilen kişiler başvuru yapabilir.
  • Ülkenin temel menfaatlerini ihlal eden bir suçtan hüküm giymemiş olmak gerekmektedir.
  • Terörizm aktivitelerinde bulunmamış olmak gerekmektedir.
  • Devam eden bir sınır dışı hükmüne veya giriş yasağına sahip olmamak gerekmektedir.

Oturum İzni İle Fransa'dan Vatandaşlık Alma Şartları Nelerdir?

Oturum izni ile Fransa'dan vatandaşlık alma şartları aşağıda listelenmiştir.

  • 18 yaşından büyük olmak gerekmektedir.
  • Özel durumlar dışında, başvuru esnasında en az 5 yıldır Fransa’da ikamet ediyor olmak gerekmektedir.
  • Fransa’da yasal yollarla ikamet ediyor olmak gerekmektedir.
  • Fransa devletinin temel değer ve ilkeleri, tarihi, kültürü ve ticareti hakkında yeterli bilgiye sahip olarak Fransa’ya uyumlu olunduğunun gösterilmesi gereklidir.
  • Yeterli düzeyde Fransızca bilgisine sahip olmak gerekmektedir.
  • Başvuran kişi Fransa’da ikamet edilen süre boyunca yasal bir işte çalışarak sağlıklı bir biçimde geçinmeli ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmelidir.
  • Toplum düzenine aykırı bir davranışta bulunulmamış olmalıdır.

Fransa vatandaşlığına başvuracak kişiler Fransa oturum izni gerekliliklerini yerine getirdiği takdirde vatandaşlığa kabul platformu üzerinden Fransa vatandaşlığı başvurusu yapabilmektedir.

Evlilik Yoluyla Fransız Vatandaşlığı Nasıl Kazanılır Ve Şartları Nelerdir?

Evlilik yoluyla Fransız vatandaşlığı kazanma yolları aşağıda listelenmiştir.

  • Evlenilen kişi nikah gününden daha eski bir tarihten beri Fransa vatandaşı olmalıdır.
  • Fransa vatandaşı olan eş ile en az 4 yıldır evli olunmalıdır.
  • Eğer düğün yurt dışında yapıldıysa Fransız medeni durum kayıtlarına geçirilmiş olmalıdır.
  • Vatandaşlık başvurusu yapılırken Fransa oturum iznine sahip olunmalıdır.
  • Devam eden bir sınır dışı edilme emri bulunmamalıdır.
  • Eşler düğün gününden beri beraber yaşamalıdır.
  • Yeterli Fransızca bilgisini kanıtlayan belge sunulmalıdır.

Fransa’ya evlilik yoluyla gitmek için Fransa evlilik vizesi alınmalı ve gerekli belgeler Fransa vatandaşı olan eş ile birlikte sunulmalıdır.

Yatırım Yoluyla Fransa Vatandaşlığı Şartları Nelerdir?

Yatırım yoluyla Fransa vatandaşlığı için öncelikle yatırımcı vizesi ve yatırımcı oturum izni alınmalıdır. Fransa’ya yatırım yapmak için gelmek isteyen kişiler iş yatırımcısı olarak adlandırılan yetenek pasaportuna sahip olmalıdır. Yatırımcı vizesi, kişisel yatırımcılar, şirket sahipleri veya bir şirketin %30 hissesine sahip tüm yatırımcılar için gereklidir.

Yatırım yolu ile vatandaşlık almak isteyen kişilerin yatırımdan sonraki 4 yıl içerisinde istihdam yaratıyor veya koruyor olmaları gerekmektedir. Yatırımcıların somut veya soyut varlıkları en az 300.00 euro değerinde olan bir yatırım yapmaları gerekmektedir. Sadece sermaye yatırımı yapan yatırımcılar Fransa yatırım vatandaşlık başvurusunda bulunamaz.

Yatırımcı vizesi VLS-TS özellikli olmadığı için Fransa yatırımcı vizesi ile Fransa’ya giriş yapan yatırımcılar 2 ay içinde oturum izni başvurusunda bulunmalıdır. Gerekli belgeleri hazırlayarak Fransa büyükelçiliğine ve konsolosluğuna gidilerek başvuru yapılabilir. 5 yıl boyunca Fransa’da ikamet eden yatırımcılar Fransa vatandaşlığına başvurabilmektedir.

Çocuklar için Fransız Vatandaşlığına Geçiş Şartları Nelerdir?

Çocuklar için Fransız vatandaşlığına geçiş şartları Fransa’da bulunma süreleri ve yaşları ile ilgili maddeler içermektedir. Fransa vatandaşı olmayan fakat oturma izni bulunan Fransa doğumlu çocukların ebeveynleri, çocukları için Fransa vatandaşlığı başvurusu yapabilir. Fransa vatandaşlığı alabilmek için çocuğun 13 ila 15 yaş aralığında bulunması ve 8 yaşından beri genellikle Fransa’da ikamet etmiş olması gerekmektedir.

Şartları karşılayan Fransa doğumlu çocukların ebeveynleri belirli belgeler sunmakla yükümlüdür. Çocuklar için Fransa vatandaşlığı başvurusu için ebeveyn veya yasal temsilci tarafından imzalanmış Fransız vatandaşlığı beyanı, doğum belgesi, kimlik kartı, yakın zamanda çekilmiş fotoğraf, oturum izni, çocuğun 8 yaşından sonra en az 5 sene Fransa’da ikamet ettiğini kanıtlayan belgeler, çocuk adına başvuru yapan kişinin çocuğun yasal ebeveyni veya yükümlüsü olduğunu gösteren belgeler gereklidir. Tüm belgeler Fransızca diline tercüme edilmelidir. Gerekli belgeler ile İçişleri Bakanlığı internet sitesine veya en yakın mahkemeye başvurarak başvuru süreci başlamaktadır. Çocuk ile birlikte mülakata katıldıktan sonra başvuru süreci tamamlanmaktadır.

Fransa Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır?

Fransa vatandaşlık başvurusu kişinin ikamet adresine göre farklı yerlere yapılmaktadır. Fransa’nın çoğu bölgesinde vatandaşlık başvuru Fransa İçişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden yapılmaktadır.

Fransız Vatandaşlığı için Başvuru Nasıl Yapılır?

Fransız vatandaşlığı için başvuru yeri, ikamet edilen adrese göre değişiklik göstermekle birlikte, ilk olarak Fransa İçişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden yaşanılan bölge seçilmelidir. İnternet sitesinde var olan bölgeler için başvuru internet üzerinden yapılmaktadır. Gerekli belgeler platforma yüklenerek başvuru yapılabilir. Eğer ikamet edilen bölge listede yok ise o bölgenin vatandaşlık bürosu ile iletişime geçilmeli ve başvuru süreci hakkında bilgi alınmalıdır.

Fransa Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Fransa vatandaşlık başvurusu için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Vatandaşlık başvuru formu: Tarih ile beraber ıslak imza atılmış olmalı ve iki kopya olarak ibraz edilmelidir.
  • Kimlik belgesi: Pasaport veya kimlik kartı gibi belgelerden birinin fotokopisi sunulmalı ve mülakat esnasında orjinali ibraz edilmelidir.
  • Fotoğraf: İki adet 35 mm genişliğinde ve 45 mm uzunluğunda şapka ve gözlük gibi aksesuarlar olmadan çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafın arkasına isim, soyisim, ve doğum tarihi yazılmalıdır.
  • Elektronik vergi pulu: 55 euro değerinde pul satın alınarak ibraz edilmelidir.
  • Pullu zarf: Eğer başvuru posta yolu ile yapıldıysa adres yazılarak pul yapıştırılmış zarfın içine konmalıdır.
  • Doğum belgesi: Aile durumunu göstermek amacıyla doğum belgesinin bir kopyası sunulmalıdır.
  • Ebeveynlere ait belgeler: Ebeveynlerin doğum tarihlerini ve doğum yerlerini gösteren belgelerin ve evlilerse evlilik cüzdanlarının sunulması gereklidir.
  • Adli sicil kaydı: Son 10 yıl içerisinde yaşanan yerlerin yetkili makamlarından alınmış adli sicil kayıtları sunulmalıdır.
  • Konaklama belgeleri: Konaklama yapılan eve ait kira sözleşmesinin, son 3 aya ait kira ödemesini gösteren belgelerin ve telefon, internet veya enerji aboneliğine ait son faturanın sunulması gereklidir.
  • Vergi dekontu: Başvuru sahibinin son 3 yıla ait gelir vergisini ödediğini gösteren makbuzlar beyan edilmelidir.
  • F237 belgesi: Son 3 yıla ait vergi durumunu gösteren belge sunulmalıdır.
  • Çalışma belgesi: Mümkünse son 3 yıla ait çalışma durumunu gösteren belgeler gereklidir.
  • İş sözleşmesi: Başvuru sahibinin maaşını ve işe başlangıç tarihini gösteren belgeler sunulmalıdır.
  • Maaş bordroları: Son 3 aya ait maaş bordrosu ibraz edilmelidir. Son 3 yıla ait kasım ve aralık aylarına ait maaş bordroları sunulmalıdır.
  • Dil sınavı sonucu: Başvuru sahibinin Fransızca dil yeterliliğini yazılı ve sözlü gösteren, B1 seviyesinde sınav sonucu sunulmalıdır.

Fransa Vatandaşlık Ücreti Ne Kadardır?

Fransa vatandaşlık ücreti 55 eurodur.

Fransa Vatandaşlığına Geçiş Süreci Nasıl İşler?

Fransa vatandaşlığına geçiş süreci birden fazla araştırma içermektedir. Vergi ödeme alışkanlığı gibi vatandaşlık görevlerinin ne düzeyde yapıldığı ve konsolosluk ile sosyal kurumlar ile başvuran kişinin Fransa’da yaşadığı süre boyuncaki suç geçmişi incelenir. Fransa kültürü ile uyumluluğu test etmek için başvuran kişi mülakata çağrılır ve Fransa’nın milli ve kültürel değerleri hakkında test edilir. Mülakatın sonunda başvuran kişi Fransa vatandaşlarının hak ve yükümlülüklerini belirten kağıdı imzalar ve süreç tamamlanır.

Fransız Vatandaşlığı Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Fransız vatandaşlığı başvurusu normal şartlarda 18 ay içinde sonuçlanmaktadır. 10 yıldır Fransa’da ikamet ettiğini kanıtlayan kişilerin başvuru sonuçlanma süreleri 12 aya kadar düşmektedir.

Fransa Vatandaşlık Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Fransa vatandaşlık başvurusu reddedilirse vatandaşlık bürosuna şikayet mektubu yazılabilir. Şikayet mektubu başvurunun reddedilme sebebine göre değişiklik göstermektedir. Fransa vatandaşlık başvurusu kabul edilemez ve uygunsuz olmak üzere iki şekilde reddedilir.

Kabul edilemez olarak belirtilmiş başvurular şartları tamamen karşılamayan kişiler içindir. Şartı sağlayamamış kişiler 2 ay içinde şikayet mektubu yazabilir. Vatandaşlık bürosu kabul edilemez ibaresini kaldırınca tekrardan başvuru yapılabilir.

Başvuran kişinin profesyonel hayatının stabil olmaması gibi sebeplerden ötürü reddedilen başvurular uygunsuz olarak reddedilir ve 2 ay içinde şikayet mektubu yazılabilir. Şikayet mektubuna göre başvurular yeniden değerlendirilir ve yeni bir başvuru hakkı sunulur.

Sık Sorulan Sorular

Fransa vatandaşlığı ve başvuru şartları ile ilgili merkezimize en sık iletilen sorular yanıtlarıyla birlikte aşağıda verilmiştir.

Fransa Vatandaşı Olmak için İstisnai Durumlar Nelerdir?

Fransa vatandaşlığına kabul için evlilik veya ikamet süresi şartlarından bağımsız olarak istisnai durumlarla da Fransa vatandaşlığına kabul mümkündür.

Fransa vatandaşlığı için istisnai durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Savaş sırasında Fransız ordusunda veya Fransız müttefik ordularında görev almış olmak
  • Kalifiye göçmen olmak
  • Fransızcanın resmi dil olduğu bir ülkenin vatandaşı olmak ve 5 yıl boyunca Fransız liselerinde eğitim görmüş olmak
  • Fransız yasaları Fransa çifte vatandaşlık hakkını kabul etmektedir.

İltica Yolu İle Fransa Vatandaşlığı için Gerekenler Nelerdir?

Mülteci statüsünde Fransa vatandaşlığına başvurulması mümkündür.

Fransa mülteci vizesine başvurmak için aranan şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Nitelikli mülteci statüsünde olmak
  • İltica başvurusu için geçerli bir sebebe sahip olmak
  • 18 yaşının üstünde olmak
  • Başvuran kişinin aylık gelirinin 550 Euro veya altında olması gerekmektedir.

Fransa iltica başvurusu ancak ancak geçerli sebepleri olan kişiler için kabul edilmektedir.

Fransa Çifte Vatandaşlık Veriyor Mu?

Fransa çifte vatandaşlık vermektedir. Çifte vatandaşlık 9 Ocak 1973’den beri Fransa hükümeti tarafından kabul edilmekte ve başka vatandaşlığa sahip olunması Fransız vatandaşlığını engellememektedir.

Fransız Vatandaşlığı Avantajları Nelerdir?

Fransız vatandaşlığı avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşı olmak
  • Üst düzey eğitim olanaklarından yararlanmak
  • Üst düzey sağlık sisteminden yararlanmak
  • Avrupa Birliği’nde bulunan diğer ülkelerde serbest dolaşım hakkına sahip olmak
  • Başka ülkeleri seyahat etmek için daha kolay vize alabilmek
  • Fransa’nın güçlü ekonomisinin bir parçası olmak

Fransa Pasaportu Nasıl Alınır?

Fransa pasaportu almak için vatandaş olduktan sonra ayrı bir başvuru yapmalı ve pasaport ücreti ödenmelidir. Başvuru yapıldıktan ve gerekli harç bedeli ödendikten sonra Fransız pasaportu alınabilmektedir.

Fransa Pasaportu İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Fransa vatandaşlığının alınması sonrasında, Fransa ve diğer Schengen ülkelerine vizesiz girilebilmesi mümkündür.

Fransa vatandaşlığı ile vizesiz gidilebilecek ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti (Çekya)
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Almanya
  • Yunanistan
  • Macaristan
  • İzlanda
  • İtalya
  • Letonya
  • Lihtenştayn
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Hollanda
  • Norveç
  • Polonya
  • Slovakya
  • Slovenya
  • İspanya
  • İsveç
  • İsviçre
Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: