Estonya'ya Yerleşmek için Şartlar

2023'te Estonya'ya Yerleşmek için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Estonya veya tam adıyla Estonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa’da yer alır ve Baltık devletlerinden biridir. Estonya’nın başkenti Tallinn, aynı zamanda ülkedeki en büyük şehirdir. Ülke genelinde resmi dil olan Estonca konuşulmaktadır fakat nüfusun neredeyse %30’u anadil olarak Rusça konuşmaktadır. 2012 verilerine göre Estonya’nın nüfusu 1.328.976 milyondur ve %31.3’lük kısım yabancı nüfustan oluşmaktadır.

Avrupa’nın küçük ülkelerinden biri olan Estonya’ya yerleşmek bazı yabancı ülke vatandaşlarının ilgisini çekmektedir. Küçük bir ülke olması dolayısıyla konforlu ve sakin olması, yemyeşil bir doğaya ve masmavi denizlere sahip olması, refah seviyesinin yüksek olması ve hayat pahalılığının olmaması Estonya’nın yerleşim yeri olarak tercih edilme sebeplerinden bazılarıdır.

Estonya’ya kalıcı olarak yerleşmek isteyen kişilerin ilk öncelikle geçici oturum izni alması gerekmektedir. Kısa süreli oturum iznindeki gerekli sürenin dolmasından sonra uzun süreli oturum izni ile kalıcı oturum izni için başvuru yapılabilmektedir.

Vizem.net, Estonya vizesi ve oturum izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize ve oturum izni için danışmanlık hizmeti veren akredite bir kuruluştur.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

Estonya’ya yerleşmek için izlenebilecek yollar aşağıda verilmiştir.

  • Estonya’da iş bularak Estonya’ya yerleşmek
  • Estonya’da eğitim alarak Estonya’ya yerleşmek
  • Yatırım yaparak Estonya’ya yerleşmek
  • İş kurarak Estonya’ya yerleşmek
  • Aile birleşimi yoluyla Estonya’ya yerleşmek

İş Bularak Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

İş bularak Estonya’ya yerleşmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarının Estonya’daki işverenleri tarafından kısa süreli istihdam kaydı yaptırmasından sonra geçici oturum iznine başvuruda bulunması gerekmektedir. Estonya oturum izni başvuruları Estonya dış temsilciliğinden yapılmaktadır.

İş Kurarak Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

Estonya’da iş kurmak isteyen kişilerin Estonya startup vize programı kapsamında ülkeye yerleşmesi mümkündür. Yabancı ülke vatandaşlarının oturum izni almadan önce iş planlarını Estonya startup komitesine sunması ve onay alması gerekmektedir. Estonya startup komitesi tarafından uygun görülürse girişim planı onaylanmaktadır ve başvuru sahibine startup vizesi alma hakkı verilmektedir. Estonya startup vizesine sahip kişilerin oturum vizesi için sonradan başvuru yapması gerekmektedir.

Yatırım Yaparak Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

Yatırım yaparak Estonya’ya yerleşmek için, Estonya yatırımcı vizesi ile geçici oturum izni alınması gerekmektedir.

Estonya’da yatırım yapmak için büyük ve genel olarak iki tür yatırımcı programı vardır.

Estonya büyük yatırımcı programı kapsamında yatırım yapmanın koşullarından en önemlisi Estonya’da bulunan bir şirkete veya yatırım fonuna en az 1.000.000 Euro değerinde yatırım yapılmasıdır. Büyük yatırımcı programı altında yatırım yapacak kişilerin iş planı sunması gerekmemektedir fakat Estonya’da yapılacak olan yatırımın yabancı ülke vatandaşının oturum izni boyunca geçerli ve kalıcı halde olması gerekmektedir. Büyük yatırımcıların Estonya’da ikamet yeri göstermesi zorunlu değildir.

Estonya genel yatırımcı programı, büyük yatırımcı programına göre daha basit şartlara sahiptir ve genel yatırımcı programında yabancı ülke vatandaşının yerli bir şirkette hissesinin olması veya tek mal sahibi olması gerekmektedir. Tek mal sahibi olunması durumunda en az 16.000 Euro, yerli bir şirkette hisseye sahip olunması durumunda ise en az 65.000 Euro yatırım yapılması yeterli olmaktadır.

Aile Birleşimi Yoluyla Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

Estonya’da aile birleşiminde bulunmak isteyen kişilerin Estonya aile birleşimi vizesi ile ülkeye yerleşmesi mümkündür. Geçici oturum izni almak isteyen yabancı ülke vatandaşının Estonya vatandaşı veya Estonya oturum izni bulunan yakın bir aile üyesinden davet alması gerekmektedir. Davet alan aile üyesinin, oturma izni başvurusu için Estonya dış temsilciliğine ulaşılması gerekmektedir. Aile birleşimi sebebi ile oturum izni alan kişilerin Estonya’da 1 ila 5 yıl arasında yaşamasına izin verilmektedir.

Estonya aile birleşimi oturum izni için sağlanması gereken şartlar arasında finansal durumun yeterli olması, sağlık sigortasına sahip olunması ve oturum izninin alınması sonrasında Nüfus İdaresi’nden kayıt yapılması vardır. Estonya oturma izni davetiyesi gönderen kişinin, Estonya vatandaşı olması veya iş, öğrenim veya yatırım sebebi ile Estonya oturum izni sahibi olması gerekmektedir.

Öğrenim Yoluyla Estonya’ya Nasıl Yerleşilir?

Estonya’da eğitim almak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının D tipi Estonya öğrenci vizesi ile ülkeye yerleşmesi mümkündür. Öğrenim yoluyla Estonya’ya yerleşmek için, 1 yıldan uzun süren eğitimlerde D tipi vize ile geçici oturum izni alınabilmektedir.

Estonya’da mezuniyetinden sonra yeni bir iş bulup çalışmak isteyen kişilerin yeni oturum izni alması gerekmektedir. Estonya’da geçici oturma izniyle 5 yıl kesintisiz ikamet eden öğrencilerin, kalıcı oturum izni için başvuru yapabilme hakkı bulunmaktadır.

Estonya Kalıcı Oturum Şartları Nelerdir?

Estonya kalıcı oturum şartları aşağıda verilmiştir.

  • Daha önce Estonya geçici oturum iznine sahip olmak ve kamu yararı adına Estonya’ya yerleşme talebinde bulunmak
  • 5 yıl içerisinde en az 3 yıl Estonya’da ikamet etmiş olmak (lisans, yüksek lisans ve doktora gibi yükseköğretim programlarına katılan kişiler haricinde)
  • Estonya kültürüne adapte olabilmiş olmak
  • Daha önce alınmış oturum izninin amacına ve gerektirdiği durumlara uygun hareket etmiş olmak
  • Yasal olarak yeterli maddi gelire sahip olmak
  • Sağlık sigortası sözleşmesine sahip olmak

Estonya’ya Yerleşmek için Minimum Gelir Şartı Nedir?

Estonya’ya yerleşmek için gereken minimum aylık gelir 130 Euro’dur.

Yasal ücret ile çalıştırılan işlerden, aile varlığından, işsizlik ödeneğinden, mal veya mülk sahipliğinden, burslardan, yasal işletme sahipliğinden, emekli maaşlarından, nafakalardan, sponsorlardan veya başka yabancı bir ülkenin desteğinden alınan maddi gelir ile yabancı ülke vatandaşlarının minimum gelir şartını sağlaması mümkündür.

Estonya’ya Yerleşmek için Sağlık Sigortası Şartı Nedir?

Estonya’ya yerleşmek için sağlık sigortası; yabancı ülke vatandaşının tedavisini, naklini, cenazesini veya diğer acil durumlar için gereken harcamaları karşılayan bir sigorta türüdür.

Estonya sağlık sigortası, kişinin kalacağı süreye göre düzenlenir, tüm seyahati kapsamak zorundadır ve en az bir gün, en fazla 1 yıl süre ile alınabilir. Sağlık sigortasının süresi dolduktan sonra kişinin oturumu halen devam ediyor ise, sigortanın yenilenmesi gerekmektedir. Sağlık sigortası teminatı minimum 30.000 Euro’dur. Yabancı ülke vatandaşının başvurusunu gerçekleştirmeden önce sağlık sigortası belgesini almış ve onaylatmış olması gerekmektedir.

Estonya Kalıcı Oturum Başvurusu Nasıl Yapılır?

Estonya kalıcı oturumu için Estonya dış temsilciliğine şahsen başvuru yapılması gerekmektedir. Estonya dış temsilciliğine gidemeyecek olan kişilerin Hizmet Ofisinden de başvuru yapması mümkündür, ancak Hizmet Ofisi randevusuz başvuru talebi kabul etmemektedir.

Sık Sorulan Sorular

Estonya’ya yerleşmek ve Estonya’daki yaşam koşulları hakkında merkezimize sıkça sorulan sorular ve cevapları aşağıda paylaşılmıştır.

Estonya E-Vatandaşlık ile Estonya’ya Yerleşilebilir Mi?

Hayır, Estonya E-Vatandaşlık ile Estonya’ya yerleşilmesi mümkün değildir.

Estonya E-vatandaşlık, 2014 tarihinde başlatılan, Estonya vatandaşı olmayan kişilerin şirket kurma, vergilendirme, banka işlemleri ve ödemeler gibi Estonya hizmetlerine ulaşabilmesini sağlamaktadır. E-vatandaşlık ile Estonya’ya giriş hakkı verilmez, Estonya’ya yerleşmek için oturum izni alınması gerekmektedir. E-vatandaşlık ile yalnızca Estonya dijital vatandaşlık sahibi olunabilir. Dijital vatandaşlığın online olarak şirket kurma ve şirket yönetebilme gibi birçok avantajı bulunmaktadır.

Estonyalı Biriyle Evlenerek Estonya’ya Yerleşilir Mi?

Evet, Estonyalı biriyle evlenerek Estonya’ya yerleşilebilir.Estonya vatandaşı olan biriyle evli olma durumunda 5 yıl süre ile geçici oturum izni alınabilmektedir. 5 yıllık süre bitiminde yabancı ülke vatandaşlarının oturum izinlerini 3 yıl daha uzatması mümkündür.

Estonya’ya Ev Alarak Yerleşilebilir Mi?

Hayır, Estonya’dan ev alarak ülkeye yerleşilemez.

Estonya’da gayrimenkul sahibi olan kişilere doğrudan oturum hakkı verilmemektedir, öncelikle oturum izni başvurusu için gerekli koşulların sağlanması gerekmektedir. Oturum izni almak isteyen kişilerin gayrimenkul sahibi olmak yerine Estonya ev fiyatları ortalamasına göre belli bir miktarı genel veya büyük yatırımcı programı için kullanması ve oturum izni alma sürecini kolaylaştırması mümkündür.

Estonya’da Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Estonya’da yaşamanın avantajları aşağıda verilmiştir.

  • Sakin, konforlu ve huzurlu bir ortam
  • Yüksek refah seviyesi
  • Teknolojik açıdan gelişmiş
  • Güvenli
  • Doğal güzellikler
  • Sosyal ve kültürel olanaklar
  • Yüksek eğitim seviyesi
  • Çok uluslu ve kültürlü yapı
  • Düşük yaşam maliyeti

Yaşamak için En İyi Estonya Şehirleri Hangileridir?

Estonya’da toplam 30 şehir bulunmaktadır. Başkent ve en büyük şehir olan Tallinn’in yanı sıra Tartu, Narva ve Parnu şehirleri de Estonya’nın önemli ve yaşam standarları yüksek şehirleri arasındadır.

Tallinn, çok uluslu ve kültürlü, her çeşit imkanın bulunduğu, kültür ve eğitim merkezi olan bir Estonya şehridir ve aynı zaman da başkenttir. Teknolojik açıdan da Avrupa’nın önde gelen şehirlerinden biridir. Ülkenin en kalabalık şehri olan Tallinn’in yabancı nüfusu da diğer şehirlere göre daha yoğundur ve yaşam maliyetinin en fazla olduğu şehirdir.

Tartu kültürel ve entelektüel bir şehirdir ve Estonya’nın en büyük ikinci kentidir. 2017 verilerine göre nüfusu yaklaşık 150 bin civarındadır. Ülkenin en prestijli üniversitesi Tartu Üniversitesi bu şehirde yer almaktadır. Yaşam maliyeti aylık ortalama olarak 660 Eurodur ve Tallinn şehrinden çok daha düşüktür.

Narva, Estonya’nın en büyük üçüncü kentidir. Ülkenin en doğusunda yer almaktadır ve nüfüsunun çoğunluğu Rustur. 2005 verilerine göre Narva şehrinin nüfusu ortalama 90.000’dir. Yaşam maliyeti oldukça uygundur, Tallinn’de bir ev kirası 500- 700 Euro arasında değişirken, Narva’da 250- 450 Euro arasındadır.

Parnu, ülkenin kuzeyinde yer alır ve Estonya’nın büyük şehirlerinden biridir. Nüfusu yaklaşık 40 bindir. Estonya’nın yazlık başkenti olarak bilinmektedir ve turistik açıdan gelişmiş olan önemli Estonya şehirleri arasındadır. Yabancı nüfus oranı düşüktür fakat yaz tatillerinde seyahat için gelen turist sayısı fazladır.

Estonya’ya Yerleşenler için Estonca Dili Nerede Öğrenilebilir?

Estonya’ya yerleşenler için Estonca dil eğitimi ücretli veya ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

Estonca öğrenmek için ders almak isteyen kişilerin A1 seviyesinden C1 seviyesine kadar istedikleri seviyeden derse katılabilmesi mümkündür. Estonya dil okulları tarafından ücretli Estonca dil eğitimi verilmektedir. Dil okullarından bağımsız hareket eden dil kulüpleri veya konuşma pratiği için açılmış kafeler ücretsiz hizmet vermektedir. Online olarak dil öğrenme platformları üzerinden de Estonca dili öğrenilebilmektedir.

Estonya Yaşam Maliyetleri Açısından Nasıldır?

Estonya’da en pahalı şehir başkent Tallinn iken, en ucuz şehir Hiiu’dur.

Avrupa ülkelerinden Almanya’da yıllık yaşam maliyeti ortalama 10.200 Euro, İtalya’da 12.000 Euro’dur. Estonya’da yaşam ise Avrupa ülkelerinden çok daha az maliyetlidir. Estonya’da yıllık yaşam maliyeti ortalama 8.400- 9.600 Euro’dur.

Estonya’ya yerleşen yabancı ülke vatandaşlarının en düşük kiraya 320 Euro, ulaşıma 21 Euro, yemeğe ve aylık market alışverişine 150 Euro vermesi gerekmektedir. Estonya’da hayat pahalılığı şehirden şehire değişebilmektedir fakat Avrupa ülkelerine göre daha uygun yaşam maliyeti sunan bir ülkedir.

Estonya’da Kaçak Yaşamanın Cezası Nedir?

Estonya’da kaçak yaşamak yasal değildir ve kaçak yaşayan kişilere ceza yaptırımı uygulanmaktadır.

Estonya’da kaçak yaşayan kişinin Estonya dahil tüm Schengen bölgesine giriş yapması engellenebilmekte, kişi 2 gün ila 18 ay arasında değişebilen bir süre zarfında gözaltına alınabilmekte veya tutuklanabilmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: