Küba Mutfağı

Küba Mutfağı: Küba Yemekleri ve Yemek Kültürü

Küba mutfağı, genellikle organik malzemelerden yapılan lezzetli yemeklerden oluşmaktadır. Yıl boyunca tropikal iklime sahip olan Küba’da yetişen meyve ve sebzeler, Küba mutfağını zenginleştirmektedir. Küba yemeklerinin vazgeçilmez malzemeleri olan pirinç ve fasulye, birçok yemeğin temelini oluşturmaktadır. Soğan ve sarımsağı yemeklerine dahil etmeyi seven Kübalılar, baharat kullanmayı da sıkça tercih etmektedir. Küba geleneksel yemekleri içerisinde başrol oynayan baharatlar ise; defne yaprağı, kişniş, kimyon ve biberdir.

Karayiplerde sömürgeleştirilen ilk ve İspanyol sömürgeciliğinden bağımsızlığını kazanan son ülke olan Küba’da, güç müdahaleleri sonucu ortaya çıkan sosyo-kültürel durumlar Küba mutfağını şekillendirmiştir. Küba mutfağı, İspanya tarafından sömürge altında kalması sonucu İspanyol mutfağından, Küba’ya köle olarak getirilen Afrikalılardan kaynaklı olarak Afrika yemeklerinden esinlenmiştir. Küba’nın yemekleri; sığır, domuz ve baharat açısından da İspanyollardan etkilenmiştir. Bazı yiyecek kombinasyonlarının yanına pirinci ekleyip temel gıdaları haline getirmeleri, pirinç Küba’ya ilk Çinliler tarafından getirilmiş olsa da, Afrikalıların sayesinde benimsenmiştir.

Küba’nın Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Küba’nın meşhur yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Arroz con pollo
  • Ropa vieja
  • Picadillo
  • Tostones
  • Vaca frita
  • Küba sandviçi
  • Bunuelos

Küba Sandviçi Nedir?

Küba Sandviçi
Küba Sandviçi

Küba sandviçi, sandviç kategorisinde olduğu için basit ve pratik olarak düşünülse de, Küba sandviçinin tadını tam olarak elde edebilmek için bazı püf noktalar bulunmaktadır. Küba sandviç ekmeğini diğer ekmeklerden ayıran özelliği, fırınlanmadan önce üzerine konan palmet yaprağıdır; bu yaprak Küba sandviçine lezzet veren önemli bir noktadır.

Küba sandviçi içeriğini ise; jambon, marine edilmiş domuz eti, İsviçre peyniri, turşu ve hardal oluşturmaktadır. Bazı bölgelerde sandviçin içine salam da eklenmektedir. Küba sandviçi hazırlandıktan sonra, dışı gevrek olana kadar güzelce ısıtılıp tüketilmektedir. Genellikle hızlı ve lezzetli bir yemek için tercih edilmektedir.

Vaca Frita Nedir?

Vaca Frita
Vaca Frita

Vaca frita, doyurucu ve lezzetli tadıyla Küba’da popülerliği dışında Latin Amerika’da da oldukça ünlü bir yemektir. Yemeğin malzemeleri; isteğe göre et veya kıyılmış sığır eti, soğan, domates ve biberdir. İlk olarak etin haşlanması ve daha sonrasında tekrar tavada pişirilmesinden kaynaklı olarak iki aşamayla pişirilen bir yemektir. Vaca frita, pirinç ve siyah fasulye veya pirinç ve tostones ile servis edilmektedir. Vaca frita yanına garnitür olarak patates püresi, patates kızartması veya platanos maduros sunulabilmektedir. Vaca frita daha çok akşam yemeklerinde tercih edilen bir yemektir.

Tostones Nedir?

Tostones
Tostones

Tostones, basit ve otantik bir Küba yemeğidir ve çoğunlukla garnitür olarak tüketilmektedir. Pek çok Küba yemeğine eşlik etmesi dışında ara öğün olarak da tercih edilmektedir. Bir adet yeşil muz, beş kaşık zeytinyağı ve tuz olmak üzere üç adet malzemeden yapılmaktadır. Muzun dış kabuğu soyulup dilimlendikten sonra gevrek olana kadar iki taraflı çevrilerek kızartılır, kağıt havluya konulup fazladan yağını bırakması sağlanır. Ardından ağır bir cisimle muz dilimlerinin üstüne baskı yapılıp şekil verilerek tekrar tavada iki taraflı çevrilerek kızartılır. Küba muz kızartması olarak da bilinen tostones, tuz ile baharatlanarak servis edilmektedir.

Picadillo Nedir?

Picadillo
Picadillo

Picadillo, zengin malzemeli ve pirincle servis edilen başka Küba yemeğidir. Yağlı bir tavada sarımsak, soğan ve biber birkaç dakika pişirildikten sonra kıyma eklenir. Ardından kapari, zeytin, kuru üzüm, domates sosu, kimyon, şeker, tuz ve sazon baharatı eklenir ve tüm malzemeler iyice karışana kadar pişirilir; bir süre dinlendirildikten sonra picadillo pirinç ile birlikte servis edilir. sonra servis etmeden önce 15-20 dakika dinlendirilip pirinçle birlikte servis edilmelidir. Picadillo, daha çok öğlen ve akşam yemeklerinde tercih edilmektedir.

Arroz Con Pollo Nedir?

Arroz Con Pollo
Arroz Con Pollo

Arroz con pollo, Kübalı aileler tarafından genellikle pazar günleri hazırlanan, tavuk parçaları, domates sosu ve pirinçle yapılan bir haftasonu yemeğidir. Öncelikle tavuklar; tuz, karabiber ve kimyon ile birlikte haşlanır, yarım saat dinlendirilir. Daha sonra tavuklar bir tavada dövülmüş sarımsakla birlikte sotelenir ve yemeğe soğan ve kırmızı biber eklenir. Pirinç tavuk suyu ve baharatlar ile kaynatılırken, içine pişirilen tavuklar eklenir; pirinç ve tavuklar bir yemek haline geldiğinde servis edilir.

Küba Mutfağı ve Yemek Alışkanlıkları Nasıldır?

Küba mutfağı ve yemek alışkanları, Küba kültüründen etkilenmiştir. Küba, şeker üreten bir ülke olduğundan dolayı, kendine has birçok tatlıya sahiptir. Genellikle ana yemeğin ardından tatlı yiyen Kübalıların ana tatlısı ise dondurmadır. Sevilen ve popüler olan diğer tatlılar ise; tatlı şurupta buz tıraşı, karamelli muhallebi ve meyveli muhallebidir.

Küba’da birçok lezzet kızartma usulü ile hazırlandığından dolayı Kübalıların yağ tüketimleri de fazladır. Geleneksel ana yemeklerini akşam yemeğine bırakan Kübalılar, öğlen yemeklerinde fast food yemeyi tercih etmektedirler.

Küba’da Kahvaltıda Ne Yenir?

Küba’da kahvaltıda bolca tropik meyve, taze sıkılmış meyve suları, yumurta, kızarmış ekmek, bal ve tereyağı bulunmaktadır. Genellikle kızarmış tereyağlı bir ekmek olan tostada ve sert bir espresso ile ılık sütün karışımı cafe con leche ile kahvaltı yapılmaktadır. Küba’da kahve, çaya göre daha çok tercih edilmektedir. Ülke genelinde kahvaltılarda, aromatik Küba kahvesi tüketilmekte ve turistler tarafından da sıkça Küba kahveleri satın alınmaktadır.

Küba’da Öğle Yemeği̇nde Ne Yenir?

Küba’da öğle yemeklerinde, çok fazla vakit harcanmak istenmediğinden, çoğunlukla soğuk besinler tüketmektedirler. Özel Küba ekmekleriyle taçlandırılan sandviçler, Kübalıların en çok tükettiği öğlen yemeğidir. Kızartmalar ve etlerden oluşan yemekler, ağır oldukları için öğlen yemeklerinde tercih edilmemektedir, genellikle fast food türü gıdalar tüketilmektedir.

Küba’da Akşam Yemeği̇nde Ne Yenir?

Küba’da akşam yemeğinde ağır yemekler tercih eden Küba vatandaşları, geleneksel yemeklerini genelde akşam yemeklerinde değerlendirmektedir. Et tüketimi fazla olan bir toplum olduklarından dolayı akşam yemekleri çoğunlukla; tavuk, domuz eti, dana eti veya balık içermektedir. Akşam yemeğine siyah fasulye, pirinç veya patates püresi gibi garnitürler eşlik etmektedir. Küba’da akşam yemeklerinde, et tüketimi kadar salatalar da tercih edilmektedir. Domates, soğan ve avakado salatası en çok tercih edilen salata türlerindendir.

En Çok Tüketilen Küba Tatlıları Nelerdir?

En Çok Tüketilen Küba Tatlıları
En Çok Tüketilen Küba Tatlıları

Küba yemeklerinde olduğu gibi Küba tatlılarında da İspanya ve Afrika etkisi görülmektedir. Farklı hazırlama yöntemleri ve organik malzemeleri ile fark yaratan Küba mutfağında en çok tercih edilen tatlılar; torticas, coquitos ve doğum günlerinin vazgeçilmezi olan beze kaplı devasal pandispanya dilimleridir.

Küba’nın En Ünlü İçecekleri Nelerdir?

Küba’nın en ünlü içecekleri aşağıda verilmiştir.

  • Batido de trigo
  • Carta blanca
  • Culto a la vida
  • Cojito
  • Dondurulmuş Daiquiri
  • Bacardi
  • Küba kahvesi
  • Küba libre

Küba’nın ulusal içkisi haline gelen Küba romu birçok karışım içkinin içerisinde bulunmaktadır. Küba denilince akla rom gelse de yerli üretim olan Küba birası da oldukça popüler bir içecektir. Bir diğer popüler içki olan Küba libre ise kolay hazırlanan bir içecek olarak bilinmektedir. Çok sayıdaki Küba içecekleri, Küba’yı ziyarete gelen herkesin tatması için önerilmektedir.

Küba Mutfak Kültüründe Kutlama Yemekleri Nelerdir?

Küba mutfak kültürüne göre, bazı özel günlerde kutlama yemekleri yapılmaktadır. Noel zamanları Kübalılar büyük çoğunlukla lechon diye adlandırdıkları kızarmış domuz yemeğini pişirmeyi tercih etmektedir. Siyah fasulye ve pirinç, Noel yemeklerinde kızarmış domuzun yanına eşlik etmektedir. Küba’da, Küba birası ve Küba librenin de tercih edildiği, çokça dans edilen Noel kutlamaları yaşanmaktadır.

20 Mayıs olarak bilinen Küba Bağımsızlık Günü’nde ise; sope de frijoles, karides kreyolu ve arroz con pollo isimli ana yemekler tercih edilmektedir. Kübalılar, Küba kültürü için çok önemli olan bağımsızlık günlerinde içki olarak özellikle Küba libre servis etmektedir.

Küba Yemek Fiyatları Nasıldır?

Küba yemek ve içecek fiyatları ortalama olarak aşağıda listelenmiştir.

  • Margarita pizza: 2-5 Küba pesosu
  • Et yemekleri: 4-15 Küba pesosu
  • Tavuk yemekleri: 3-9 Küba pesosu
  • Deniz ürünleri yemekleri: 6-13 Küba pesosu
  • Bira: 0,5-2 Küba pesosu
  • Kokteyl içkiler: 3 Küba pesosu
  • Küba romu: 1-10 Küba pesosu

Yemek Temalı Küba Festivalleri Nelerdir?

Yemek temalı Küba festivallerinin yanı sıra, Küba’da gerçekleştirilen birçok farklı festivalde geleneksel Küba yemekleri servis edilmektedir. Las Parrandas de Remedios isimli aralık ayında düzenlenen festivalde, adeta bütün gece süren bir parti yapılmaktadır ve dansın yanında Küba yemekleri de bu festivaldeki eğlencenin bir parçası olmaktadır. La Fiesta del Fuego festivali, bir ateş festivali olarak bilinmektedir ve temmuz ayında yapılan festivalde geleneksel olarak kızarmış domuz servis edilmektedir.

Küba Seyahatinde Alınabilecek Küba Meyveleri Nelerdir?

Küba Seyahatinde Alınabilecek Küba Meyveleri
Küba Seyahatinde Alınabilecek Küba Meyveleri

Küba seyahatinde alınabilecek Küba meyveleri aşağıda listelenmiştir.

  • Guava: Kokusu bazı turistler için rahatsız edici olan bu meyve, ezme olarak “timba” masalarda yerini almaktadır.
  • Mamey Sapote: Tek başına yenebilmekte, milkshakelerde kullanılmakta ve dondurmaya aroma olarak katılmaktadır. Az bölgede yetiştiği için pek bilinmemektedir.
  • Soursop: Tıbbi açıdan da çok sağlıklı olan bu meyve genellikle meyve suyu şeklinde tüketilmektedir.
  • Avokado: Hazirandan aralık ayına kadar bulunmakta olan bu meyve yemeklerin yanında servis edilmektedir.
  • Muz: Yıl boyunca yetişmektedir. Birçok ana yemeğin yanında ve bazı tariflerin içerisinde kullanılmaktadır.
  • Platano: Muzun kardeş meyvesi sayılan platano, direkt olarak tüketilmemekte ve pişirilerek yenmektedir. Kübalıların meşhur tarifi olan tostones, platanodan yapılmakta ve defalarca kızartılarak yenmektedir.
  • Papaya: Besin değeri yüksek olan papaya, meyve salatalarında ve kahvaltılarda tüketilmektedir.
  • Karpuz: Meyve suyunda ve dondurma aromasında kullanılmaktadır.
  • Ananas: Nişastalı bir çekirdeğe sahiptir ve lif kaynağıdır. Birçok Küba kokteylinde ve ana yemeklerin pişirilmesinde kullanılmaktadır.
  • Mango: Farklı boyutlardan oluşabilen mangolar; meyve suları, smoothie ve dondurmalara katılmaktadır.

Bahsedilen bütün meyveler Küba’nın tropikal tatlarındandır. Bu meyvelerin yetiştirilme sürecinde kimyasal madde kullanılmamaktadır. Küba halkı tarafından da sıcak iklim sebebiyle yılın her döneminde bol olarak tüketilen tropik meyveler, Küba’da alışveriş yapmak isteyen turistler tarafından da sıklıkla alınmaktadır. Genellikle organik meyveler en çok pazarlardan veya seyyar tezgahlardan alınmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: