Küba Oturma İzni

2023'te Küba Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Küba oturma izni, Küba hükümeti tarafından verilen ve Küba’da yasal olarak ikamet etme hakkı tanıyan izin türüdür. Küba’da oturum izni almak için Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Küba dış temsilciliklerine başvuru yapılmaktadır.

Küba oturma izni şartları son yıllarda değişiklik göstermiştir. Küba’da oturum izni almak için talep edilen Küba’daki bir banka hesabına en az 5.000 CUC (5000 ABD Doları) yatırılması şartı kaldırılmış ve Küba’da yaşam maliyetlerini karşılar nitelikte düzenli gelir kaydının bildirilmesi yeterli görülmüştür.

Küba’ya eğitim, çalışma ya da yatırım amaçlı giden vatandaşların Küba geçici oturum izni alması uygundur. Küba kalıcı oturum izni alınabilmesi için bir Küba vatandaşı ile evli olunması ya da akraba olunması gerekmektedir.

Vizem.net tüm Küba oturum izni ve uzun süreli vize başvuruları için tek çatı altında danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Küba Oturma İzni Türleri Nelerdir?

Küba oturma izni türleri kapsamında Küba geçici oturma izni ve Küba Kalıcı oturma izni olmak üzere 2 tür oturma izni bulunmaktadır. Küba’da oturum izni almak isteyen vatandaşların bireysel durumlarına bağlı olarak iki oturum izni türünden birini tercih etmeleri gerekmektedir.

Küba geçici oturum izni, Küba’da yatırım yapmayı, çalışmayı ya da eğitim görmeyi planlayan vatandaşların alması gereken oturum izni türüdür. Küba kalıcı oturum izni, bir Küba vatandaşı ile evli ya da akraba olan vatandaşların alabileceği bir oturum izni türüdür.

Küba Geçici Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Küba geçici oturma izni alabilmek için Küba D tipi uzun süreli vize alınması gerekmektedir. Küba’da geçici oturma izni almak için Küba’da bir kuruluştan iş teklifi almak, bir eğitim kurumundan davet almak ya da Küba’da yatırım yapmak gerekmektedir.

Küba oturma ve çalışma izni alabilmek için lisanslı turist konaklamaları seçeneklerinden birinin tercih edilmesi ya da kiralanmış resmi bir evde veya otelde ikamet edilmesi gerekmektedir.

Küba Geçici Oturma İzni için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Küba geçici oturma izni için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Pasaport: Planlanan geri dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olan pasaportun beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Küba vize başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş vize başvuru belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş güncel fotoğrafın sunulması gerekmektedir.
  • Vize harcı dekontu: Vize harcının ödendiğini gösteren banka dekontunun sunulması gerekmektedir.
  • Küba oturum izni için sunulması gereken ek evraklar: Başvuru sahibi öğrenci ise kabul ve kurs detaylarını içeren belge, başvuru sahibi işçi ise geçici ikamet belgesi sunulmak durumundadır.

Küba Kalıcı Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Küba’da kalıcı oturum izni alabilmek için ilk olarak bir Küba vatandaşı ile evli olmak ya da Küba vatandaşının akrabası olmak gerekmektedir. Küba’da kalıcı oturum izni hakkına sahip olabilmek için gerekli şartlar arasında Küba hükümeti tarafından öngörülen sağlık testlerinin geçilmesi ve yeterli maddi gelirin olduğuna dair kanıt sunulması yer almaktadır.

Küba Daimi Oturum İzni için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Küba daimi oturum izni almak için gereken evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Vesikalık fotoğraf: En az son 6 ay içinde çekilmiş ve güncel olmalıdır.
  • Düzenli ikamet belgesi: Polis merkezi veya Belediye başkanlığından alınmış ikamet yerini bildiren belge sunulmalıdır.
  • Sabıka kaydı belgesi: Son 3 ay içinde alınmış Küba Devleti tarafından talep edilen şartları karşılar nitelikte sabıka kaydı belgesi sunulmalıdır.
  • Pasaport fotokopisi: Konsolosluk tarafından verilmiş orjinal pasaport fotokopisi sunulmalıdır.
  • Banka hesap döküm belgesi: Küba’da bir banka tarafından verilen yeterli paraya sahip olunduğunu kanıtlar nitelikte belge sunulmalıdır. Küba bankasından sertifika alındığı sürece banka hesabı yurt dışındaki bir bankada açılabilmektedir.
  • Sağlık raporu: Toraks usulüne uygun olarak düzenlenmiş ve son 6 ay içinde yaptırılmış seroloji, radyografik muayene ve AIDS testlerinin sonuçları sunulmalıdır.
  • Teknik ve pratik kapasiteyi kanıtlar nitelikte belge: 16 ve 60 yaş arası bireyler için eğitim seviyesini kanıtlar nitelikte üniversite diploması ya da bir mesleki uzmanlık belgesi sunulmalıdır.
  • Evlilik belgesi: Küba vatandaşı ile olan evliliği kanıtlar nitelikte varsa çocukların doğum belgesi ya da Küba yasalarına uygun olarak düzenlenmiş ulusal evlilik belgesi sunulmalıdır.

Küba Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Küba oturma izni başvurusu için Küba Ankara Büyükelçiliğine şahsen başvuru yapılması gerekmektedir.

Küba Oturum İzni Ne Kadar Süre için Verilir?

Küba kalıcı oturum izni 10 yıl süreyle verilmektedir. Küba oturum izninin süresi dolduğunda yeniden oturum izni başvurusunun yapılması gerekmektedir.

Küba geçici oturum izni alınan vize türüne ve başvuru yapan vatandaşın durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Küba Kalıcı Oturum İzni ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Küba kalıcı oturum izni ile vatandaşlık almak mümkündür. Küba’da oturum izni ile 5 yıl boyunca ikamet eden vatandaşlar Küba vatandaşlığı için hak kazanabilmektedir.

Küba’da vatandaşlık hakkı, başvuru sahibi bir Küba vatandaşı ile evli olduğu ya da Küba’da çocuğu olduğu takdirde 2 yıl Küba’da ikamet ettikten sonra alınabilmektedir. Küba’da vatandaşlık hakkı kazanabilmek için Küba vatandaşlık şartları yerine getirilmek durumundadır.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: