Kenya Cumhuriyeti Gezi Rehberi: Kenya'ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Resmi adı Kenya Cumhuriyeti olan Kenya, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. 2019 nüfus sayımına göre 47,6 milyondan fazla nüfus ile Kenya, dünyanın en kalabalık 27. ve Afrika'nın en kalabalık 7. ülkesidir. Kenya'nın başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir; ikinci en büyük şehri ise eski başkenti olan Mombasa'dır. 

Nijerya ve Güney Afrika'dan sonra Sahra altı Afrika'nın üçüncü büyük ekonomisi 2020 itibariyle Kenya olmuştur. Kenya'nın kuzeyinde Etiyopya, güneyinde Tanzanya, kuzeybatısında Güney Sudan, doğusunda Somali, batısında Uganda ve güneydoğusunda Hint Okyanusu vardır.

Kenya Nerededir?

Kenya Nerededir?

Kenya, Doğu Afrika'da yer alan ve kuzeyde Sudan ile Etiyopya, doğuda Somali, batıda Uganda, güneyde Tanzanya ve güneydoğuda Hint Okyanusu ile sınır komşusu olan bir ülkedir. 

Kenya'nın İklimi ve Coğrafyası

Kenya Coğrafyası

Kenya Yaylaları, Afrika'daki en başarılı tarımsal üretim bölgelerinden birini oluşturmaktadır. Kenya'daki buzullar, Afrika'nın en yüksek ikinci zirvesi olan Kenya Dağı'nda bulunur. Kenya'daki benzersiz fizyografi, bilimsel ve ekonomik değeri olan bol ve çeşitli yaban hayatını destekler.

Kenya'nın başkenti Nairobi'de dört mevsim yaşanır, ancak genel sıcaklık değişimleri ılımlıdır. Aralık ortasından marta kadar, gündüzleri çoğunlukla güneşli ve ılık, geceleri serin ve genellikle kurudur. Nisan ve mayıs, gün sıcaklıklarının daha düşük olduğu başlıca yağışlı mevsimi oluşturur. Hazirandan eylüle kadar olan aylar çoğunlukla kurudur, ancak genellikle bulutlu ve geceler serindir. 

Kenya Seyahati için En İdeal Zaman

Kenya'yı ziyaret etmek için en iyi zamanlardan biri, antilop ve zebraların Büyük Göçü ile aynı zamana denk gelen ülkenin kurak mevsimi olan temmuzdan eylüle kadar olan zamandır.

Daha az ziyaretçi olduğu ve göz alıcı zümrüt bitki örtüsüne hayran kalabileceğiniz için yağmurlu mevsimler de seyahat etmek için iyi zamanlardır. Özellikle aralık ayı, Kenya'ya seyahat etmek için ideal bir zamandır, çünkü yağmurlar kısa sürer ve yeni doğmuş hayvanları ve göçmen kuş türlerini görme şansınız vardır. 

Kenya'nın Tarihsel Süreçteki Değişimi ve Önemli Olaylar

Kenya'daki fosil kanıtları, Doğu Afrika Rift Vadisi'nde belki de 6 milyon yıldır hominini atalarımızın yaşadığını söylemektedir. Nairobi'nin güneyindeki Rift Vadisi'ndeki Olorgesailie ve Elmentaita Gölü yakınlarındaki Kariandusi de dahil olmak üzere Kenya'daki çeşitli yerlerdeki arkeolojik keşifler, insanın evrimini anlamada anahtar rolü oynar.

15. yüzyılın sonunda Portekiz'in gelişinden önce, Kenya'nın Swahili Sahili ticaretin altın çağını yaşamaktaydı. Bölgenin 17. yüzyılın sonunda Umman Sultanlığı'nın bir parçası olmasıyla Portekiz egemenliği sona ermiştir. Yerleşik Swahili saltanatları ile onların yerine geçen Ummanlılar arasında ara sıra şiddetli anlaşmazlıkların patlak verdiği huzursuz bir ateşkes, 19. yüzyılda İngilizler ve Almanlar gelene kadar sürmüştür. Misyonerlik hevesi, emperyal hırs ve basit bir keşfetme arzusunun birleşimi, Avrupalı ​​güçleri Doğu Afrika'ya çekmiş ve bu güçler daha sonra tüm Afrika'nın içini bölmeye başlamıştır.

Kenya'nın İngiliz sömürgesinden bağımsız bir devlete geçişi 1922'de başlamıştır ve ardından kırk yıllık hararetli siyasi tartışmalar ile nihayet 1963'te sona eren kanlı silahlı çatışmalar yaşanmıştır. Birçok Afrika ülkesinde olduğu gibi, doğal afetler ve terör saldırıları son yıllarda ülkenin ilerlemesini engellemiştir, ancak Kenya diğer ülkelere göre bu durumla daha iyi başa çıkmıştır.

Kenya Cumhuriyeti Ne Zaman Kurulmuştur?

Kenya Cumhuriyeti 1963'te kurulmuştur. Kenya, 1963'ten 1978'e kadar Jomo Kenyatta liderliğindeki Kenya Afrika Ulusal Birliği (KANU) tarafından fiilen tek partili bir devlet olarak yönetilmiştir.

Kenya'nın Yönetim Şekli

Kenya Parlamentosu

Kenya siyaseti, 2010 yılında kabul edilen yeni bir anayasaya uygun olarak, Kenya Devlet Başkanı'nın hem devlet başkanı hem de hükümet başkanı olduğu, başkanlık temsili demokratik bir cumhuriyet ve çok partili bir sistem çerçevesinde gerçekleşmektedir.

Yürütme yetkisi, parlamento dışından seçilen insanlardan oluşan kabineye başkanlık eden Cumhurbaşkanı tarafından yönetilen hükümetin yürütme organı tarafından kullanılır. Yasama yetkisi münhasıran Parlamento'ya aittir. Yargı, yasama ve yürütmeden bağımsızdır. Ekonomist İstihbarat Birimi, Kenya'yı 2022'de "melez rejim" olarak derecelendirmiştir.

Kenya Cumhuriyeti'nin Ulusal Sembolleri

Kenya Cumhuriyeti'nin ulusal sembolleri aşağıdaki gibidir.

  • Kenya bayrağı
  • Kenya arması
  • Wimbo ve Taifa
  • Ulusal marş

Kenya Bayrağı

Kenya Bayrağı

Kenya bayrağı, 12 Aralık 1963'te ülkenin bayrağı olarak kabul edilmiştir. Kenya bayrağı; kırmızı, beyaz ve siyah Masai kalkanı ve iki çapraz mızrakla dayatılan iki beyaz kenarı olan siyah, kırmızı ve yeşilden oluşan üç renkli bir tasarıma sahiptir. Siyah renk, Kenya Cumhuriyeti halkını temsil ederken kırmızı, bağımsızlık mücadelesi sırasında dökülen kanı ve yeşil ise barış ve dürüstlüğü sembolize eder.

Kenya Cumhuriyeti Milli Marşı

12 Aralık 1963 gece yarısı Kenya'nın bağımsızlığı ilan edilmiştir ve sömürge yönetimi sona ererek Kenyalılar için yeni bir umut doğmuştur. Bu olayı kutlamak için, Kenya egemenliğinin başlangıcını anmak üzere Kenya Milli Marşı yazılmıştır. Kenya Milli Marşı, Kenya'nın sömürgeciliğe karşı mücadelesinden ve daha parlak bir gelecek için kararlılığından bahseder.

Kenya Ulusal Marşı'nın adı olan "Ee Mungu Nguvu Yetu", Mzee Meza Moroa Galana tarafından bir besteci ekibiyle birlikte yazılmıştır. Şarkı bir Pokomo ninnisinden uyarlanmıştır ve Kenya'nın zorlu bağımsızlığını kutlamaktadır. "Ey yaradılışın Tanrısı, bize gücünü ver" sözlerinin anlamı, Kenyalılara mücadele ne kadar zor olursa olsun her durumda rehberlik edebilecek daha büyük bir gücün iş başında olduğunu hatırlatır.

En Büyük Kenya Şehirleri

Kenya Cumhuriyeti'nin toplamda 66 şehri bulunmaktadır.
Kenya'nın en büyük şehirleri aşağıda listelenmiştir.

  • Nairobi
  • Mombasa
  • Kisumu
  • Nakuru
  • Eldoret
  • Malindi

Kenya Başkenti Nairobi

Kenya Başkenti Nairobi

Nairobi, Kenya'nın başkenti ve en büyük şehridir. Adı, şehrin içinden akan Nairobi Nehri'ne atıfta bulunan "serin suların yeri" anlamına gelen Masai deyimi Enkare Nairobi'den türetilmiştir. Nairobi'nin 2023 nüfusunun 5.325.160 olduğu tahmin edilmektedir.

Nairobi, 1899'da İngiliz Doğu Afrika'daki sömürge yetkilileri tarafından Uganda - Kenya Demiryolu üzerinde bir demiryolu deposu olarak kurulmuştur. Kasaba hızla büyüyerek 1907'de Kenya'nın başkenti olarak Mombasa'nın yerini almıştır. 1963'teki bağımsızlığın ardından Nairobi, Kenya Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. 

Nairobi, Kenya Parlamento Binalarına ev sahipliği yapar ve binlerce Kenyalı işletmeye ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (BM Çevre) ve Birleşmiş Milletler Nairobi Ofisi (UNON) dahil olmak üzere 1000'den fazla büyük uluslararası şirket ve kuruluşa ev sahipliği yapar. Nairobi, iş ve kültür için yerleşik bir merkezdir. Nairobi Menkul Kıymetler Borsası (NSE), Afrika'daki en büyük ve kıtadaki en eski ikinci borsalardan biridir. Günde 10 milyon işlem yapabilen, işlem hacmi açısından Afrika'nın dördüncü en büyük borsasıdır. 

2023'te Kenya Nüfusu ve Demografik Yapısı

Kenya'nın 57,2 milyon nüfusa sahip olup bu, toplam dünya nüfusunun %0,69'una eşdeğerdir. Kenya, nüfusa göre ülkeler listesinde 27. sırada yer almaktadır.

Kenya Cumhuriyeti demografik yapısına dair güncel istatistikler aşağıda listelenmiştir. 

  • Kenya'da kilometrekare başına 94 kişi düşmektedir.
  • Toplam arazi alanı 569.140 kilometrekaredir.
  • Nüfusun %27,8'i kentlerde yaşamaktadır.
  • Ortalama yaş 20.1'dir.
  • Doğum oranı 1.000 kişide 26.39'dur.
  • Ölüm oranı 1.000 kişide 5.01'dir.
  • Ortalama yaşam süresi 69.69'dur.

Kenya Resmi Dili ve Konuşulan Diğer Diller

Kenya çok dilli bir ülkedir. Kenya'da bir Bantu dili olan Swahili ve İngilizce yaygın olarak ortak dil olarak konuşulur ve iki resmi dil olarak hizmet eder. İkinci dili konuşanlar da dahil olmak üzere, Kenya'da İngilizceden daha fazla Svahili konuşan kişi vardır.

Kenya'da en büyük anadil toplulukları Bantu, Kikuyu, Kamba, Luhya, Gusii, Meru, Mijikenda/Giriama, Nilotik, Dholuo, Kalenjin, Maasai, Turkana, Cushitik, Oromo, Borana, Orma, Somali'dir.

Kenya'nın Dini ve İnanç Yapısı

Kenya'nın Dini ve İnanç Yapısı

Kenya laik bir ülkedir ve din özgürlüğü ulusun anayasasında yer almaktadır. Kenya'daki baskın din, toplam nüfusun tahmini %85,52'sinin bağlı olduğu Hristiyanlıktır. İslam, Kenyalıların yüzde 10,91'i tarafından uygulanan Kenya'daki en büyük ikinci dindir. Kenya'da uygulanan diğer inançlar Bahai, Budizm, Hinduizm ve geleneksel dinlerdir.

Kenya Ekonomisi

Kenya Ekonomisi, birkaç devlet teşebbüsü ile piyasa odaklı bir ekonomidir. Kenya, gelişmekte olan bir pazar ve Doğu Afrikalı komşularının önünde ortalama olarak sanayileşmiş bir ülkedir. Kenya orta gelirli bir ülke olmakla birlikte 2030'da yeni sanayileşmiş bir ülke olmayı planlamaktadır. Kenya'da başlıca endüstriler arasında tarım, ormancılık, balıkçılık, madencilik, imalat, enerji, turizm ve finansal hizmetler bulunmaktadır.

Kenya hükümeti genellikle yatırım dostudur ve bir ihracat işleme bölgesinin oluşturulması da dahil olmak üzere hem yabancı hem de yerel yatırımı basitleştirmek için çeşitli düzenleyici reformları yürürlüğe koymuştur. Kenya'nın yabancı mali girişlerinin giderek daha önemli bir kısmı, Amerika Birleşik Devletleri, Orta Doğu, Avrupa ve Asya'da çalışan yerleşik olmayan Kenyalılar tarafından yapılan havalelerdir.

Kenya Para Birimi

Kenya Şilini

Kenya para birimi, Kenya şilinidir. Kenya şilini uluslararası sembolü KES olup Kenya'da fiyatlar KSh olarak gösterilir.

2023 yılı Nisan ayı itibariyle 1 Kenya şilini 0,14 Türk lirasına denk gelmektedir.

Kenya Zaman Dilimi

Kenya, tüm yıl boyunca Doğu Afrika Saatini uygular. Yaz Saati Uygulaması değişikliği yoktur.

Kenya-Türkiye Arası Saat Farkı

Kenya ile Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır.

Kenya Kültürü ve Yaşam Tarzı

Kenya Kültürü ve Yaşam Tarzı

Kenya canlı ve çeşitli bir kültüre sahiptir. Görkemli Masai halkının yaşadığı, Nairobi'nin yedi kilometre dışındaki büyüleyici Masai Mara'dan ülkenin dört bir yanına dağılmış diğer 39 etnik gruba kadar pek çok kültürel çeşitlilik mevcuttur. 

Kenya'daki aile sadece çekirdek aile değil, kuzenlere, amcalara ve teyzelere kadar uzanır. Kenya kültüründe aile, kimlik, aidiyet duygusu ve güvenlik söz konusu olduğunda önemli bir faktör olarak kabul edilir. Akşam yemeği tüm aile bireylerini bir araya getirdiğinden Kenya kültürü için önemli bir öğündür. Dini hizmetler de aileler için ortak bir deneyim olup Kenya'da dini inançlar, Hristiyan, Müslüman ve Hindu topluluklarından oluşur. Pazar, Kenyalı Hristiyan aileler için neredeyse tüm günü kilise faaliyetlerinde geçirecekleri için en önemli gündür.

Kenya'da ev işleri geleneksel olarak kadınlar tarafından yapılır. Bazen erkekler ev işlerine yardım etmeye çalışır ama bu çok yaygın değildir; genelde çocukların her sabah kendi yataklarını yapmaları ve odalarını düzenli tutmaları beklenir. Kenya kültürü doğası gereği toplumsaldır ve Kenya'da yaşam şartları insanları birlik olmaya iter. Kenyalılar kıyafetlerden yiyeceklere ve hatta uzaya kadar her şeyi paylaşırlar. Kenya'daki evlerde, kişisel eşyalar genellikle ailenin her üyesiyle paylaşılır. Çoğu ailede, özel zaman kavramını anlamazlar ve birinin odasında uyumak dışında uzun süre yalnız kalması alışılmadık bir durumdur.

Kenya'da Yenmesi Gereken Meşhur Yemekler

Kenya'da Yenmesi Gereken Meşhur Yemekler

Kenya'da yenmesi gereken meşhur yemekler aşağıda sıralanmıştır.

  • Ugali
  • Irio
  • Githeri
  • Sukuma Wiki
  • Nyama Choma
  • Matoke
  • Chapati
  • Kachumbari
  • Mandazi
  • Mutura

Kenya'da Gezilecek Yerler

Kenya'da Gezilecek Yerler

Kenya'da gezilecek yerler aşağıda verilmiştir.

  • Amboseli Milli Parkı
  • Victoria Gölü
  • Nairobi
  • Kenya Dağı Ulusal Parkı
  • Mombasa
  • Malindi
  • Samburu Ulusal Koruma Alanı
  • Diani Plajı
  • Manda Körfezi
  • Büyük Rift Vadisi
  • Jamia Camii
  • Uhuru Bahçeleri
  • Lamu Adası
  • Wasini Adası
  • Elgon Dağı
  • Ondört Düşüş
  • Masai Mara
  • Kiboko Körfezi
  • Haller Parkı

Kenya'ya Gitmek için Vize Gerekli Midir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sahip oldukları pasaport türüne ve Kenya'ya yapacakları seyahatin süresine bağlı olarak vize gereklilikleri değişmektedir.

Umuma mahsus pasaport sahibi TC vatandaşları Kenya Cumhuriyeti vize işlemlerini www.evisa.go.ke adresinden gerçekleştirebilir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaport sahibi TC vatandaşları 180 gün içinde 90 günlük Kenya seyahatlerinde vizeden muaftır.

Kenya vizesi almak için başvuru işlemlerini Kenya e-vize sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: