Kenya Oturma İzni Türleri ve 2023'te Başvuru Süreci

Kenya'ya çalışma ve eğitim görme gibi amaçlarla gidecek kişilerin Kenya'da oturma izni alma hakkı bulunmaktadır. 

Kenya oturum izni almadan önce seyahatiniz için Kenya vize türleri arasından uygun başvuruyu yapmanız ve ardından oturum izni işlemlerini tamamlamanız gerekmektedir. Hamiline Kenya'da sağladığı yaşama izni süresine bağlı olarak iki tür oturma izni bulunmaktadır. 

Kenya Cumhuriyeti oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kenya geçici oturma izni
  • Kenya kalıcı oturma izni

Kenya Geçici Oturum İzni Nedir?

Kenya geçici oturma izni, Kenya'ya taşınan birine başlangıçta verilen ve sınırlı süreyle oturum hakkı tanıyan izindir.

Geçici Kenya Oturma İzni Başvurusu

Geçici Kenya oturma izni başvurusu için ilk adım Kenya'daki Göçmenlik Hizmetleri Departmanı'nın resmi sayfasına giriş yapmaktır. Kenya Göçmenlik Hizmetleri resmi sitesinde oturma izni başvuru formunu doldurup gerekli belgeleri PDF formatında yüklemeniz ve ödeme işlemini yapmanız gerekmektedir. Kenya oturum izni başvurunuzu tamamladıktan sonra başvuru sonucunuzu içeren bir e-posta veya SMS alırsınız. Geçici Kenya oturma izni başvurunuzun çıktısını alarak Nairobi, Nyayo House'daki Göçmenlik Bürosuna şahsen teslim edin.

Kenya oturma iznine başvurmak için yetişkinlerin kişisel hesapları olmalıdır; ebeveynler aynı hesapta çocukları adına başvuruda bulunabilir.

Kenya Geçici İkamet İzni için Gerekli Belgeler

Kenya geçici ikamet izni için gerekli belgeler aşağıda verilmiştir.

  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Doğum belgesinin aslı ve reşit olmayanlar için fotokopisi
  • Ücret ödemesi
  • Kimlik veya pasaportun aslı ve fotokopisi

Kenya Geçici Oturum İzni Başvuru Ücreti

Kenya geçici oturum izni için başvuru ücreti 10.000 Kenya şilinidir.

Kenya oturum izni için işlem ücreti ödemesi iade edilmez; herhangi bir eksik belge veya yanlış bilgi, başvurunuzun reddedilmesine yol açacaktır.

Kenya Kalıcı Oturma İzni Nedir?

Kenya kalıcı oturma izni, Kenya'da en az 7 yıl çalışma iznine sahip olan ve ülkede üç yıldır sürekli olarak ikamet eden başvuru sahipleri için düzenlenmektedir.

Kenya Cumhuriyeti Kalıcı Oturma İzni Türleri

Kenya Cumhuriyeti kalıcı oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • A kategorisi (doğumla Kenya vatandaşlığına sahip olanlar): Kenya vatandaşlığından vazgeçen veya Kenya vatandaşlığını kaybeden ve ikamet ettikleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin vermediği doğuştan Kenya vatandaşları içindir. Başvuru sahiplerinin özgeçmiş kontrolünden geçmesi gerekmemekte olup Daimi İkamet Danışma Komitesi huzuruna çıkmaları da gerekli değildir.
  • B kategorisi (yasal sakinler): Kenya'da en az 7 yıllık çalışma izni ve 3 yıllık sürekli ikamet kanıtı sağlayanlar içindir. Ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına somut katkı sağlayan yatırımcılara ve yüksek nitelikli profesyonellere öncelik verilir. 
  • C kategorisi (Kenya vatandaşlarının çocukları): Kenyalı ebeveynden doğan ama aynı zamanda çifte vatandaşlığa izin vermeyen başka bir vatandaşlığa sahip olan veya ebeveynleri Kenya vatandaşlığını kazanmadan önce doğmuş olan çocuklar için geçerlidir. Başvuru sahibi ve eşinin, Daimi İkamet Danışma Komitesi huzuruna çıkması gerekebilir.
  • D kategorisi (Kenya vatandaşının eşi): Bir Kenya vatandaşı ile üç yılı aşan bir süredir evli olanlar için geçerlidir ve işlem sırasında eş ile birlikte Daimi İkamet Danışma Komitesi huzuruna çıkılması gerekir.

Kalıcı Kenya Oturum İzni Başvuru Adımları

Kalıcı Kenya oturum izni başvurusu için EFNS Portalı üzerinden bir hesap oluşturarak gerekli evrakları sisteme yüklemeniz ve işlem ücretini ödemeniz gerekir. Ardından Kenya oturum izni başvuru onayını indirmelisiniz. 
Kenya daimi oturum izni onaylandıktan sonra oturum izni düzenleme ücretini ödemek için onay alırsınız. Halkla ilişkiler ofisine ödeme kanıtını sunun ve ardından oturma izninizi şahsen teslim alın.

Kenya Kalıcı Oturum İzni için Gerekli Evraklar

Kenya kalıcı oturum izni için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Kalıcı oturum izni başvuru mektubu
  • Tamamlanmış ve imzalanmış daimi ikamet başvuru formunun (form 23) çıktısı
  • Doldurulmuş bir Kategori B (Online başvurunun tamamlanmasının ardından oluşturulan anket)
  • Başvurunun tamamlanmasının ardından otomatik olarak oluşturulan ikamet durumu formu
  • Geçerli pasaport fotokopisi
  • Adli sicil kaydı aslı ve fotokopisi
  • Geçerli vergi uygunluk belgesinin kopyası
  • Geçerli yabancı sertifikasının kopyası (Alien kartı)
  • Çalışanlar için işveren yazısı
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (Başvuru sırasında elektronik kopyası da istenecektir.)
  • Kontrol listesinin kopyası

Yukarıda sıralanan evraklar standart başvuru evrakları olup başvuru yapacağınız Kenya kalıcı oturma izni türüne göre istenen belgeler değişiklik göstermektedir.

Kenya Kalıcı İkamet İzni Başvuru Ücreti

Kenya kalıcı ikamet izni başvuru ücreti için tek seferliğine 15.000 Kenya şilini ödemeniz gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Kenya oturma izni konusunda en sık sorulan sorulara ve danışmanlarımızın verdiği yanıtlara makalenin geri kalanında yer verilmiştir.

Kenya Geçici Oturma İzni Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Kenya geçici oturma izni 1 ila 3 yıl süre ile geçerli olmaktadır.

Kalıcı Oturma İzni İle Kenya Vatandaşlığı Alabilir Miyim?

Evet, kalıcı oturma izni ile Kenya vatandaşlığı alabilirsiniz.
Kalıcı oturma izni ile belli bir süre Kenya'da ikamet ettikten ve birtakım şartları sağladıktan sonra Kenya vatandaşı olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Kenya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kenya'da birçok etnik kökene sahip insan yaşamakta olup ülke içerisinde yoğun bir çeşitlilik hakimdir. İnsan çeşitliliğinin yanı sıra Kenya'da biyoçeşitlilik de mevcuttur. Safari için uygun bir ülke olarak görülen Kenya'da 24 milli park, 22 müze ve ziyaret edilecek pek çok doğal güzellik bulunmaktadır. Kenya'da yaşamanın diğer avantajları arasında Kenya halkının sıcakkanlı olması, elverişli hava koşulları ve yaşam maliyetinin düşük olması sayılabilmektedir.

Doğal güzelliklerine rağmen Kenya'da olumsuz bazı durumlar da mevcuttur. Güvenlik Kenya'da yaşam koşullarını zorlaştıran başlıca problemlerden biridir. Araba hırsızlığı, gasp, adam kaçırma, iç karışıklık gibi güvenlik problemleri Kenya'da sıkça görülmektedir. Kenya'da yaşamanın diğer dezavantajları arasında yoksulluk, su kıtlığı, ulaşım sıkıntısı ve kabilecilik gösterilebilmektedir.

Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: