İsrail Dili

İsrail Dili İbranice Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İsrail, dil ve kültürü bakımından çeşitlilik barındıran bir nüfusa sahiptir. İsrail’de en çok konuşulan üç dil, nüfusun %49’u tarafından konuşulan İbranice, %18’i tarafından konuşulan Arapça ve %15’i tarafından konuşulan Rusça’dır. İsrail’in resmi dili ise İbranicedir.

İsrail Hangi Dili Konuşuyor?

İsrail’in ana dili, ülkenin tamamı tarafından ya ana dil ya da ikinci dil olarak konuşulan İbranicedir. İsrail’in konuşma dili ise modern İbranice olarak geçmektedir. Modern İbranice, İsrail’de herkes tarafından iletişimin ana aracı olarak kullanılır. İsrail’de en çok kullanılan ikinci yabancı dil ise, İsrail’in Arap azınlığı tarafından kullanılan Arapçadır.

İsrail Resmi Dili Nedir?

İsrail’in resmi dili İbranicedir.

İbranice Nasıl Bir Dildir?

İbranice, Afroasyatik diller ailesi içerisinde, kuzeybatı Semitik dilleri koluna bağlı olan bir Semitik dildir. İbranice dili 9 milyon konuşana sahiptir ve bu 9 milyonun içinden sadece 5 milyon bireyin ana dili İbranicedir. İbrani alfabesi sağdan sola okunan bir yapıya sahiptir, modern İbranicenin sahip olduğu harfler ise Arami alfabesinden ilham alınarak tasarlanmıştır. İbranice dilinde kadın-erkek olarak kelimeler ayrılmaktadır.

İbrani Alfabesi Nasıldır?

İbrani Alfabesi Nasıldır?
İbrani Alfabesi Nasıldır?

İbrani alfabesi, 22 temel harften oluşmaktadır ve alfabede büyük-küçük harf ayrımı yoktur. Sesli harfler, temel harflerin altına koyulan işaretler ile ifade edilir; ancak bu işaretler her zaman kullanılmaz. İbrani alfabesi sağdan sola yazılıp okunmaktadır ve tüm harfler birleştirilmeden ayrı ayrı yazılır. İbrani alfabesinde İbrani alfabesindeki 5 farklı harf kelimenin sonunda kullanıldığında farklı bir anlama gelir.

Mevcut İbrani alfabesi Arami alfabesinin stilize edilmiş bir versiyonudur. İbrani alfabesinin temelinde, Yahudi metinlerinde ana yazıyı oluşturan Fenike alfabesi bulunsa da, M.Ö. 6. yüzyıl zamanında Arami alfabesi kullanılmaya başlanmıştır.

İbranice Haricinde İsrail'de Konuşulan Diller Nelerdir?

İbranice haricinde İsrail’de konuşulan diller Arapça ve Yidiş dilleridir. Arapça, İsrail nüfusunun 1,6 milyon kişilik kısmını oluşturan Arap azınlığı tarafından ve Arapça konuşulan ülkelerden göçen Yahudiler tarafından konuşulmaktadır. Yidiş dili ise Doğu Avrupa’dan göçen Aşkenazi Yahudileri tarafından konuşulan bir dildir. Yidiş, İsrail’de yaklaşık 200.000 kişi tarafından kullanılmaktadır.

Yidiş Nasıl Bir Dildir?

Yidiş bir Cermen dilidir, ancak İbranicenin öğelerini içermektedir. Günümüzde çoğunlukla Hasidik topluluklarda olmak üzere yaklaşık 200.000 İsrailli tarafından konuşulmaktadır. Mevcut bir tahmine göre Yidiş dilinin 250.000 Amerikalı, 250.000 İsrailli ve dünyanın geri kalanında 100.000 kişi tarafından konuşulduğunu ileri sürmektedir. Yidiş dili, İbrani alfabesini kullanmasına rağmen yazılış biçimi İbraniceden oldukça farklıdır.

İsrail'de Konuşulan Yabancı Diller Nelerdir?

İsrail’de, Arapça ve Yidiş dışında en çok konuşulan diller İngilizce ve Rusça’dır. Rusça, İsrail’de en çok konuşulan yabancı dillerden biridir. İsrail nüfusunun %20’den fazlası, Sovyet Rusya’dan göçen Yahudiler ile birlikte Rusça’yı konuşabilmektedir. İsrail’de İngilizceyi çoğu İsrailli temel düzeyde konuşabilmektedir. İsrail’de İngilizce, okullarda üçüncü sınıftan itibaren öğretilmeye başlanmaktadır.

İsrail'de İngilizce Konuşma Oranı Nedir?

İsrail’de İngilizce konuşma oranı %85’tir.

İbranice Nasıl Öğrenilir?

İbranice öğrenmeye alfabe ile değil, sesler ve kelimeler ile başlanmalıdır. İbranice öğrenmeye kişinin İbranice müzikler ile başlanması önerilmektedir. Kişi İbraniceye belirli bir aşinalık kazandığı noktada alfabeyi öğrenmeye başlayabilir. Başka bir yol ise kişinin, özünde hızlı bir İbranice kursu olan ulpana başvurmasıdır.

Ulpan Nedir?

Ulpan Nedir?
Ulpan Nedir?

Ulpan hızlı İbranice eğitimi veren bir okuldur. Ulpan, İsrail’e gelen göçmenlere İbranice okuma, yazma ve anlama gibi becerileri yoğun bir şekilde öğretmek için hazırlanmıştır. Dil derslerinin yanı sıra ulpanlarda İsrail’in tarihi, kültürü ve coğrafyasıyla ilgili de dersler verilmektedir.

En İyi İsrail Dil Okulları Nelerdir?

En iyi İsrail dil okulları aşağıda listelenmiştir.

  • Kudüs İbrani Üniversitesi
  • Tel Aviv Üniversitesi
  • Hayfa Üniversitesi
  • Negev Ben-Gurion Üniversitesi
  • Levinsky Koleji
  • Kibbutz Ulpan

Başta İbranice dilini öğrenmek için tercih edilebilen İsrail dil okulları, farklı ders programları, seviyeleri ve saatleri sunmaktadır.

İsrail'de Dil Okulu Fiyatları Nasıldır?

İsrail’de dil okulu fiyatları, 45 dakikalık bir ders için yaklaşık 11 Amerikan doları civarındadır. Standart bir gündüz dil kursu programı 80 saatten oluşur ve fiyatı 850 Amerikan dolarından başlamaktadır. Akşam dersleri verilen dil okulu programları ise daha pahalıdır ve 60 saatlik bir kursun fiyatı ortalama 800 Amerikan dolarıdır. İsrail’de dil okulu için alınacak kitapların ücreti ise 20 Amerikan doları civarında tutmaktadır.

İsrail'de Dil Eğitimi Almak için Vize Gerekir Mi?

İsrail’de dil eğitimi almak için umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının İsrail A/2 öğrenci vizesi alması gerekmektedir. Hususi pasaport, hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları ise 180 gün içerisinde 90 güne kadar süreyle İsrail’de dil eğitimi almak için vizeden muaftır.

İsrail’de bir eğitim kurumunda dil eğitim almak isteyen kişiler İsrail dil kursu vizesi başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente Vizem.net’ten danışmanlık ve takip hizmeti alabilmektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: