Etiyopya Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Etiyopya kültürü çok çeşitli bir kültür olup genellikle etnolinguistik çizgiler etrafında yapılandırılmıştır. Ülkenin Oromo dilini konuşan çoğunluğu; Kenya, Sudan, Mısır ve Doğu Afrika'nın diğer bölgeleri de dahil olmak üzere komşu ve uzak medeniyetlerle etkileşim yoluyla gelişen gelenekleri birleştirmektedir. Buna karşılık, ülkenin Nilotik toplulukları ve diğer etnolinguistik azınlıklar, Güney Sudan ve Afrika Büyük Göller bölgesi ile daha yakından bağlantılı gelenekleri uygulama eğilimindedir.

Etiyopya'nın kültürünü daha yakından görmek ve deneyimlemek için Etiyopya'ya seyahat etmek isteyen vizeye tabi yabancı ülke vatandaşlarının turistik Etiyopya vizesi alması gerekmektedir.

Bu makalede Etiyopya'da yaşayan halkın din, edebiyat, yemek, müzik ve mimari gelenek ve görenekleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Etiyopya Mutfağı ve Yemek Kültürü

Etiyopya Mutfağı ve Yemek Kültürü

Etiyopya mutfağı, genellikle haşlama veya güveç olarak hazırlanan çeşitli sebze veya et garnitürlerinden ve mezelerden oluşur. Bir veya daha fazla porsiyon, 50 cm (20 inç) çapında ve fermente teff unundan yapılmış büyük bir ekşi mayalı gözleme olan bir injera parçasının üzerine konur. Etiyopya'da yemekler genellikle kaşık, çatal ile değil injera kullanılarak (her zaman sağ elle) yenir. 

Geleneksel Etiyopya yemeklerinde domuz eti veya balık dışında deniz ürünleri kullanılmaz. Ek olarak, belirli bir yıl boyunca Etiyopya'da Ortodoks Hıristiyanlar, yiyeceklerin herhangi bir et veya süt ürünü olmaksızın hazırlandığı oruç tutmaktadır. 

Etiyopya'nın Geleneksel Yemekleri Nelerdir?

Geleneksel Etiyopya Yemekleri

Etiyopya'nın geleneksel yemekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Injera
  • Tibs
  • Doro Wat
  • Azifa
  • Gomen
  • Chechebsa
  • Sambusas

Etiyopya Müzik Kültürü ve Geleneksel Müzikleri

Etiyopya Müzik Kültürü

Etiyopya müziği, bazı notalar arasında tarihsel olarak karakteristik uzun aralıklara sahip, pentatonik bir modal sisteme dayanan terimdir. 

Etiyopya'nın Somali yaylalarında tezeta, bati, ambassel ve anchihoy olarak dört ana modu olan ve qenet adı verilen temel bir modal sistem kullanılır. Afrika dağlık bölgelerinde ise müzik genellikle tek sesli veya heterofoniktir. Etiyopya'nın bazı güney bölgelerinde müzikler çok seslidir. Etiyopya'nın dağlık bölgelerinde geleneksel yaylı çalgılar arasında tek telli yaylı bir lavta olan masenqo; altı telli bir lir olan krar; ve on telli büyük bir lir olan begena meşhurdur. Dita (beş telli bir lir) ve müzik yayları (alışılmadık bir üç telli varyant dahil) Etiyopya'nın güneyinde bulunan akordeonlar arasındadır.

Etiyopya Dans Kültürü ve Geleneksel Dansları

Etiyopya Dans Kültürü

Her biri ülkenin farklı bölgelerine özgü birçok farklı Etiyopya dans türü bulunmaktadır. Etiyopya'da grup danslarında, erkekler ve kadınlar eşli veya cinsiyete özgü olmayan şekillerde bir araya gelir ve dans eder; geleneksel Amhara dansı olan eskista bu dans türüne örnektir. Cinsiyete özgü hareketleri olan danslarda erkekler, savaşta at binmeyi taklit eden ve fiziksel gücü vurgulayan daha sert hareketlere sahip olma eğilimindeyken kadınlar aynı tempoda adım atarak hassas boyun hareketlerini vurgulamaktadır.

Geleneksel Etiyopya danslarının çoğunda kadınlar, zıplamanın ivmesiyle boyunlarının ve saçlarının hareketini vurgulayacak şekilde dans etme eğilimindedir. Etiyopya dansları genellikle bacakların, boynun ve omuzların kısa, tekrarlayan hareketlerini içerir. Bu hareketlerin hızı ve yoğunluğu çalınan ritimlere göre değişir.

Etiyopya'da eşli danslar, bir erkek ve bir kadın arasındaki ortaklığı içerir ve genellikle doğrudan fiziksel teması veya eşler arasında bir tür ileri geri tamamlayıcı dans hareketleriyle birleştirilen fiziksel bir yakınlığı içerir. Etiyopya geleneksel dansındaki en popüler çift danslarından biri, Oromo etnik grubunun Harerghe bölgesinden gelen "shagoyee" dansıdır. Shagoyee dansında, erkek partner yakın durur ve ellerini kadının omuzlarına koyar ve onu bir yandan diğer yana yönlendirirken kadın belini büker, kıvırır ve partnerinin onu ittiği yöne doğru akıcı bir şekilde saçlarını savurur.

Etiyopya'nın Edebiyat Kültürü

Etiyopya Edebiyat Kültürü

Etiyopya edebiyatı, çoğu dini motif olan 4. yüzyıldaki Aksumite dönemine kadar uzanır. Kraliyet yazıtında hem Ge'ez alfabesi hem de Yunanca kullanılmıştır. Çoğu Sahra altı Afrika ülkesinin aksine, Etiyopya'nın siyasi ve eğitimsel yönlere hakim olan Ge'ez dili vardır. Etiyopya'daki mevcut siyasi istikrarsızlık, bu eserlerin kültürel mirasını tehlikeye atmasına rağmen son yıllarda koruma için bazı iyileştirmeler yapılmaktadır.

Etiyopya edebi eserleri çoğunlukla el yazısı kodekslerden oluşmaktadır; kodeks boyutu, ciltlere ve hazırlanışa bağlı olarak değişir. Bir başka kayda değer yazı kitabı, yazılı muska görevi gören koruyucu bir parşömendir. Bunlardan bazıları büyülü amaçlar için tasarlanmıştır, örneğin ketab büyülü savunma için kullanılır. Parşömenler tipik olarak, şeytan çıkarma ve iyileştirme konusunda rahip olmayan din adamları olan debtera tarafından üretilir.

Etiyopya şiirinde çoğu şair geçmiş olayları, sosyal sıkıntıları, yoksulluğu ve kıtlığı anlatır. Amharca şiirinin bir biçimi olarak kabul edilen Qene, Etiyopya şiirinin en çok kullanılan unsurudur. Etiyopya'nın en önemli şairleri Tsegaye Gebre-Medhin, Kebede Michael ve Mengistu Lemma'dır.

Geleneksel Etiyopya Kıyafetleri

Geleneksel Etiyopya Kıyafetleri

Etiyopya'nın bazı orta ve kuzey bölgelerinde kadınların geleneksel kıyafetleri genellikle şemma adı verilen kumaştan yapılır. Şemma temel olarak, yaklaşık 90 cm genişliğinde, uzun şeritler halinde dokunmuş ve daha sonra birbirine dikilmiş pamuklu bir kumaştır. Bazen zarif bir etki için kumaşa parlak iplikler dokunur. Bir elbiseye yetecek kadar kumaş yapmak yaklaşık iki ila üç hafta sürer. 

Etiyopya'da erkekler pantolon ve beyaz yakalı diz boyu bir gömlek ve bazen bir süveter giyerler. Etiyopya'da erkekler sıklıkla diz boyu çorap giyerken kadınlar hiç çorap giymeyebilir. Etiyopya'da kadınlar kadar erkekler de netela adı verilen şal takarlar. 

Etiyopya'da kadın elbiselerine habeşa kemiş adı verilir ve genellikle şemma kumaştan yapılır. Elbiseler genellikle beyaz olup alt kenarın üzerinde biraz renk vardır. Görünümü tamamlamak için kollara ve ayaklara gümüş veya altın bilezikler ve kolyeler takılır.

Etiyopya'da geleneksel kıyafetler kırsal kesimde hala günlük olarak giyilmektedir. Geleneksel kumaşı modern stille birleştiren çeşitli tasarımcı akşam elbiseleri şehirlerde bazı kadınlar tarafından tercih edilmektedir.

Etiyopya'nın İnanç Kültürü ve Dini Ritüelleri

Etiyopya İnanç Kültürü

Etiyopya, Avrupalı ​​sömürgeciler tarafından dokunulmayarak zengin gelenek tarihini korumasına izin verilmiş nadir Afrika ülkelerinden biridir. Etiyopya'da üç milyon yıl öncesine kadar insan yaşamına dair kanıtlar bulunmaktadır. 

Günümüzde Etiyopya'da Ortodoks Hristiyanlık en yaygın dindir. Ancak Yahudilik ve Paganizmin Hristiyanlıktan önce Etiyopya'ya yayıldığına dair tarihi bulgular vardır. İslam, Etiyopya'da bulunan başka bir din olup bugün, İslam inancına mensup olanların çoğunluğu Etiyopya'nın doğu bölgesinde, Hristiyanlar orta-batı bölgesinde ve pagan kabilelerin çoğu güney bölgelerinde yaşamaktadır.

Etiyopya'da din, bir dizi inançtan oluşur. Etiyopya'da ağırlıklı olarak İbrahimi dinler arasında en fazla sayıya sahip olanı %67,3 ile Hristiyanlıktır; ardından %31,3 ile İslam gelir.

Etiyopya'da Kutlanan Özel Günler Nelerdir?

Etiyopya'da kutlanan özel günler aşağıdaki gibidir.

  • Adwa Zafer Bayramı (2 Mart)
  • Ağıt Günü (28 Mart)
  • İşçi Bayramı (1 Mayıs)
  • Etiyopya Vatanseverlerinin Zafer Bayramı (5 Mayıs)
  • Derg Çöküş Günü (28 Mayıs)
  • Yılbaşı (11 veya 12 Eylül)
  • Etiyopya Ortodoks Hıristiyan Tatilleri (Kıpti Ortodoks tarihleri, Etiyopya takvimine göre değişir ve yıllar arasında değişebilir.)
  • Noel Günü (7 Ocak)
  • Epifani (19 veya 20 Ocak)
  • Paskalya Pazarı (Her yıl değişir.)
  • Etiyopya Yeni Yılı (11 veya 12 Eylül)
  • Gerçek Haçın Bulunması (27 veya 28 Eylül)
  • Aziz Gabriel Bayramı (28 Aralık)
  • Müslüman Bayramları (İslami bayramların tarihleri, Hicri ay takvimine göre değişmektedir.)
  • Peygamberin Doğum Günü (Her yıl değişir.)
  • Ramazan Bayramı (Her yıl değişir.)
  • Kurban Bayramı (Her yıl değişir.)

Etiyopya'da Görgü ve Davranış Kuralları

Etiyopya'da dikkat edilmesi gereken temel görgü kuralları aşağıda listelenmiştir.

  • Nesneleri sol elle uzatmaktan kaçının. Bu ülke genelinde bir adet olup sağ elinizi veya iki elinizi birlikte kullanmanız tavsiye edilir.
  • Çok saygı duyulan veya daha yüksek statüde biri odaya girdiğinde ayağa kalkmak genellikle kibarlık olarak kabul edilir.
  • İsim kullanmanın uygun olduğu belirtilene kadar insanlara unvanlarıyla hitap edin.
  • Şehirlerde pek beklenmese de bazı kırsal kesimlerde insanlar ellerini öperek büyüklerine daha çok saygı göstermiş olur.
  • Daveti uzatmak için ısrar etmek misafirperverliği gösterdiğinden Etiyopyalılar bir şey teklif ederken genellikle birden çok kez davette bulunurlar. İkinci veya üçüncü teklifi kabul etmeden önce, başlangıçta bu hareketi kibarca reddetmeniz beklenir.
  • Gündelik ortamlarda katı bir dakiklik beklenmez, ancak önemli ölçüde gecikme de kabul edilemez.
  • Hesabı paylaşmak uygunsuz kabul edilir. Birinin yemeğini ödemek istiyorsanız, “Dışarı çıkalım” yerine “Seni dışarı çıkarayım” demelisiniz. Başkalarını yemeğe davet eden veya organize eden kişinin restoranda ödeme yapması beklenir.
  • Kadınların ıslık çalması uygun görülmez.
  • Bir şeyi bir kereden fazla övmemek en iyisidir; Etiyopyalılar nazara inanır.
  • Yabancıların dokunmasından hoşlanmayan küçük bir çocuğunuz varsa bunu bir Etiyopyalıya açıklayın. Etiyopya'da çocukları havaya kaldırıp öpmek kültürel bir normdur.
  • Tanıdığınız birinin yanından selam vermeden geçmek hoş karşılanmaz.
Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: