Etiyopya'da Yaşam Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Afrika Boynuzu'nda bulunan Etiyopya, Afrika'nın en büyük ikinci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır. Etiyopya ekonomisi her yıl ortalama %10 oranında büyümektedir. Bölgesindeki en yüksek büyüme oranlarından birini sergileyen Etiyopya buna rağmen dünyanın en fakir ülkelerinden biri olmaya devam etmektedir.

Etiyopya hükümeti, Etiyopya'yı 2025 yılına kadar orta gelirli bir ülke haline getirmeyi amaçlayan kalkınma ve ekonomik projeler için bir hedef ortaya koyan Büyüme ve Dönüşüm Planını yürürlüğe koymuştur. Büyüme ve Dönüşüm Planı, Etiyopya'nın en büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu sağlık, eğitim ve finans gibi devasa sektörleri kökten değiştirmeye yönelik iddialı bir vizyondur.

Etiyopya'ya yerleşmek ve orada yaşamak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının Etiyopya oturma izni alması gerekir.

Etiyopya'da Yaşam Standartları

Etiyopya Yaşam Standartları

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri ve aynı zamanda dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Etiyopya'nın nüfusu, büyümenin mevcut yaşam koşullarına yansımasını görememektedir. Son yedi yılda Etiyopya iki haneli bir ekonomik büyümeye sahip olurken nüfusun üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.

Özellikle gençler için yüksek işsizlik oranları, Etiyopya'nın büyümesini engellemektedir. Kamu sektörünün işsizliği azaltma ve istihdam yaratma çabalarına rağmen, çoğu istihdamın uzun vadeli kaynağı olarak görüldüğü için Etiyopya'da özel sektörün katkısına ihtiyaç vardır. IMF'nin Etiyopya'nın finans sektörüyle ilgili analizine göre, ülkenin mevcut mali destek ile küçük işletme yatırımlarına yönelik acil ihtiyaç arasındaki boşluğu doldurmak için kat etmesi gereken uzun bir yol vardır. 

Özellikle Etiyopya'nın başkentinde yaşam koşullarını etkileyen en büyük sorunlardan biri, Addis Ababa'da nüfusun yüzde 80'inini gecekondu mahallelerinde yaşamaya zorlayan konut krizidir. Buna ek olarak Etiyopya, yaşam koşullarını düşüren temiz su ve sanitasyona erişimden yoksundur. Temiz suya ulaşabilen vatandaş sayısı son 20 yılda iki katına çıkarken, 61 milyon insan hala suya ulaşamamakta ve 65 milyon insan da düzgün bir sanitasyon sisteminden yoksun yaşamaktadır. Temiz su ve sanitasyona erişimin olmaması ve ayrıca sağlık sisteminin gelişmemiş olması sonucunda; Etiyopya'nın sağlık durumu, HIV, sıtma, tüberküloz, bağırsak parazitleri, akut solunum yolu enfeksiyonları ve ishalli hastalıklar gibi potansiyel olarak önlenebilir hastalıkların çokluğu nedeniyle kötüdür.

Etiyopya'da Yaşam Masrafları

Etiyopya'da 1 kişinin aylık ortalama yaşam masrafı; 331 $ kira, 239 $ gıda ve 42.4 $ ulaşım masrafları göz önünde bulundurulduğunda 675 $ olmaktadır. Etiyopya'da 4 kişilik bir aile ise 1035 $ kira, 617 $ gıda ve 118 $ ulaşım masrafları ile aylık ortalama 2102 $ yaşam masrafına sahip olmaktadır.

Etiyopya Ev Fiyatları Ne Kadardır?

Etiyopya Evleri

Etiyopya satılık ev fiyatları şehir merkezindeki apartman daireleri için metrekare başına ortalama 1,469.20 $; şehir merkezi dışındaki evler için 979.44 $'dır.

Etiyopya'da şehir merkezinde 1 yatak odalı dairenin kirası 455.04 $ iken 3 yatak odalı dairenin kirası 1,828.69 $'dır. Etiyopya'da şehir merkezi dışında 1 yatak odalı daire için ortalama 225.08 $ kira verilmesi gerekirken 3 yatak odalı daire için 671.06 $ kira verilmesi gerekir.

Etiyopya Market Fiyatları Ne Kadardır?

Etiyopya Marketleri

Etiyopya'da temel tüketim ürünlerinin market fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • Süt (1 litre) - 0,97 $
  • Beyaz ekmek (500g) - 0,75 $
  • Pirinç (1kg) - 1,90 $
  • Yumurta (12'li) - 2,17 $
  • Yöresel peynir (1kg)    8,18 $
  • Tavuk fileto (1kg) - 8,07 $
  • Biftek (1kg) - 8,61 $
  • Elma (1kg) - 4.00 $
  • Muz (1kg) - 0,90 $
  • Portakal (1kg) - 1,87 $
  • Domates (1kg) - 0,67 $
  • Patates (1kg) - 0,49 $
  • Soğan (1kg) - 0,71 $
  • Marul (1 adet) - 0,42 $
  • Su (1,5 lt) - 0,40 $
  • Şişe şarap (orta sınıf) - 8,15 $
  • Yerli bira (0,5 litrelik şişe) - 0,91 $
  • İthal bira (0,33 litre şişe) - 1,29 $
  • Sigara 20'li paket (Marlboro) - 2,90 $    

Etiyopya Suç Oranları ve Güvenlik

Etiyopya'da suç motivasyonları arasında yüksek işsizlik oranı, yaşam için temel ihtiyaçlardan yoksunluk, barınma ve eğitim sorunları gösterilebilmektedir. Hızlı nüfus artışı, Etiyopya'daki suç oranının artmasına yol açar. Addis Ababa, diğer Afrika şehirlerine kıyasla ve ülke içinde en düşük orana sahip olmasına rağmen diğerleri arasında soygun, yankesicilik, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçlar yaygındır.

Çatışma, iç karışıklık, suç, iletişim kesintileri ve sınır bölgelerinde terörizm ve adam kaçırma potansiyeli nedeniyle Etiyopya'ya seyahat etmek güvenli sayılmamaktadır. Addis Ababa'daki güvenlik durumu istikrarlı olsa da Etiyopya'nın diğer bölgelerinde çatışma ve iç karışıklık nedeniyle güvenlik durumu herhangi bir uyarı yapılmadan kötüleşebilir.

Etiyopya'da aşağıda bölgelere seyahat etmeniz tavsiye edilmez.

  • Çatışma, iç karışıklık ve suç nedeniyle Tigray Bölgesi ve Eritre sınırı
  • Çatışma, iç karışıklık ve suç nedeniyle Amhara-Tigray ve Afar-Tigray sınır bölgeleri
  • Suç, adam kaçırma, etnik kaynaklı şiddet ve çeşitli silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Gambella ve Benishangul Gumuz Bölgeleri 
  • Çatışma, iç karışıklık ve etnik kaynaklı şiddet nedeniyle Oromia Bölgesindeki belirli alanlar
  • Çatışma, iç karışıklık ve etnik kökene dayalı şiddet nedeniyle Güney Uluslar ve Ulusal Halklar (SNNP) Bölgesi
  • Terör, adam kaçırma ve kara mayınları nedeniyle Somali ile sınır bölgesi
  • Suç, adam kaçırma, iç karışıklık ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle Sudan ve Güney Sudan ile sınır bölgeleri
  • Terörizm potansiyeli ve etnik kaynaklı şiddet nedeniyle Kenya ile sınır bölgeleri

Etiyopya'nın Eğitim Sistemi

Etiyopya'nın Eğitim Sistemi

Etiyopya'da eğitim, 1900'lerin başlarında laik eğitim benimsenene kadar yüzyıllarca Etiyopya Ortodoks Kilisesi tarafından yönetilmiştir. 1974'ten önce, Etiyopya'nın tahmini okuryazarlık oranı %50'nin altında kalmıştır. Etiyopya Devrimi'nden sonra, kırsal alanlarda okuryazarlığın artırılmasına önem verilmiş, 2015 yılına gelindiğinde okuma yazma oranı %49,1'e yükselmiştir ancak bu oran, Afrika'nın geri kalanının çoğuna kıyasla düşüktür.

Etiyopya'da 4 ila 6 yaş arası çocuklar için okul öncesi eğitim vardır, ancak hizmet düzensizdir. Etiyopya'da ilkokul eğitimi, 7 ila 10 yaş (1 ila 4. sınıflar) ve 11 ila 14 yaş (5 ila 8. sınıflar) olmak üzere iki aşamadan oluşur; 8. sınıfın sonunda bölge sınavları yapılır. Etiyopya'da ortaöğretim 15 yaşından 16 yaşına kadar (9 ve 10. sınıflar) ve 17 yaşından 18 yaşına kadar (11 ila 12. sınıflar) ulusal sınavlara giden iki aşamadan oluşur. Etiyopya Genel Ortaöğretim Sertifika Sınavı (EGSECE) 10. sınıfın sonunda yapılır ve bir üst düzeye geçmek için en az 5 konuda başarılı olmayı gerektirir. Etiyopya Yükseköğrenim Giriş Sınavı (EHEEE) 12. sınıfın sonunda yapılır. EHEEE'yi geçen öğrenciler, notları yeterince yüksekse üniversiteye girmeye hak kazanır.

Etiyopya'da 10. sınıfın sonunda ayrılan öğrenciler, teknik ve mesleki eğitim ve öğretim (TVET) kurumlarına veya öğretmen yetiştirme kolejlerine (CTT) gidebilir. Etiyopya'da üniversiteler lisans, tıp ve veteriner hekimlik için 3, 4 ve 5 yıllık programlar sunmaktadır. Lisans derecesine sahip öğrenciler, yüksek lisans veya doktora için özel bir lisansüstü program alabilir.

Etiyopya'nın Sağlık Sistemi

Etiyopya'nın Sağlık Sistemi

Etiyopya'da sağlık, 2000'li yılların başından bu yana hükümetin kaynakların harekete geçirilmesinde ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamada kilit bir rol oynamasıyla önemli ölçüde iyileşmiştir. Etiyopya'da sağlık sektörü; eşitliği artıran ve milyonlarca kadın, erkek ve çocuğa bakım sağlayan uygun maliyetli temel hizmetler sunan Sağlık Genişletme Programına öncelik verir. 

2003 sonu itibariyle Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya'da yetişkinlerin %4,4'ünün insan immün yetmezlik virüsü/edinilmiş immün yetmezlik sendromu (HIV/AIDS) ile enfekte olduğunu bildirdi. Etiyopya Sağlık Bakanlığı'na göre, mevcut genç yetişkin ölümlerinin üçte biri AIDS ile bağlantılıdır. Etiyopya'da yetersiz beslenme ve gıda güvensizliği de özellikle çocuklar arasında yaygındır.

Etiyopya'da Çalışma Koşulları

Etiyopya'nın Çalışma Koşulları

Etiyopya'da günlük çalışma saati 8, haftalık çalışma saati 48'dir. Emeklilik yaşının en az 10 yıllık katkı payı ile 60 yaş olduğu Etiyopya'da kamu çalışanları için aylık asgari ücret 420 ETB'dir.

Etiyopya'da iş sözleşmesi, tarafların ilgili sözleşme kapsamındaki hak ve yükümlülükleri konusunda herhangi bir tereddüte mahal vermeyecek şekilde açık ve net bir şekilde düzenlenmeli; işin türü ve işyeri, ücretin oranı, hesaplanma şekli, ödeme şekli ve aralığı ile sözleşmenin süresini belirtmelidir.

Etiyopya'da işçi maaşları için ortalama ücret 60 USD ve ustabaşı için 300 USD olabilirken üniversite mezunları 150-200 USD aralığında maaş almaktadır.

Etiyopya'da ücretli işçilik için asgari yaş 14'tür ve çeşitli yasalar, günde 7 saatten fazla çalışmama kısıtlamaları da dahil olmak üzere 14 ila 18 yaş arasındaki çocukları korur. Bununla birlikte, kırsal kesimde Etiyopya hükümetinin düzenleyici kontrolü dışında ürün yetiştiren ve hasat yapan veya şehirlerde seyyar satıcı olarak çalışan her yaştan çok sayıda çocuk vardır.

Etiyopya'da çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşları Etiyopya çalışma vizesi başvurusunda bulunmalıdır.

Etiyopya'da Yaşamanın Avantajları ve Dezavantajları

Etiyopya'da Yaşamak

Etiyopya'da yaşamanın başlıca avantajları aşağıda sıralanmıştır.

  • Etiyopya, çok çeşitliliğe sahip bir kıta olan Afrika üzerinde bulunmaktadır.
  • Etiyopya mutfağındaki yemekler baharatlı ve lezzetlidir.
  • Etiyopya'da giyim stilleri ve kumaşları çok değerlidir.
  • Sahra altı çölünde yer alması nedeniyle Etiyopya'ya kar yağmaz.
  • Güneş takvimini kullanan Etiyopya'da 13 ay vardır.
  • Yuvarlak, saz çatılı kulübeler çok ve ucuzdur.
  • Etiyopya, Afrika'nın ilk bağımsız devletidir.

Etiyopya'da yaşamanın dezavantajları aşağıda verilmiştir.

  • Sıtma en yaygın ölüm nedenidir.
  • Etiyopya'da insani krizler çok sık ortaya çıkar.
  • Etiyopya, bir üçüncü dünya ülkesidir.
  • 1993'ten beri Etiyopya'da ulusal seçim yoktur.
  • İnsanlar başkalarıyla aynı tabakta yemek yemektedir.
  • Etiyopya'da şort giyilmesi hoş karşılanmaz.
  • Etiyopya, Afrika'nın en yoksul ülkelerinden biridir.
  • Etiyopya'da yaşam standartları ve içme suyu kalitesi oldukça düşüktür.
Tuğçe Çaldıran Yazan: Tuğçe Çaldıran

Tuğçe Çaldıran graduated from University of Abant İzzet Baysal in 2018 with bachelor’s degre in Translation and Interpreting and is working as Senior Immigration and Visa Consultant at Vizem.net since March 2022.

Paylaş: