Abhazya Kültürü

Abhazya Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Abhazya kültürü yemek, müzik, dans, din, edebiyat ve spor gibi alanlarda Abhazya vatandaşlarının yıllardır devam eden alışkanlıklarından ve davranışlarından oluşmaktadır. Abhazya kültürü ve gelenekleri konumundan dolayı Sovyetler Birliği, Rusya, Gürcistan ve Kafkaslardan etkilenmiştir ve günümüzde bu ülkelerin Abhazya kültürüne etkileri hala devam etmektedir.

Abhazya’da Din Kültürü Nasıldır?

Abhazya’da din kültüründe en baskın inançların Ortodoks Hristiyanlığı ve Sünni Müslümanlık olduğu bilinmektedir. Abhazya’da yaşayan Ermenilerin çoğu Ermeni Katolik Kilisesi’ne dahildir. Aynı zamanda Abhazya’da Yahudilik ve yeni dinlere inanan kesim de azınlık olarak bulunmaktadır. Abhazya yasalarına göre, tüm dinlerin mensupları yasalar önünde eşittir. Abhazya’da Ortodoks Hristiyanlarının dini işleri Abhazya Piskoposluğu tarafından yürütülmektedir.

Abhazya’nın Mutfak Kültürü Nasıldır?

Abhazya’nın mutfak kültürü, ülkenin tarımsal, iklimsel ve ekonomik unsurlarına göre şekillenmiştir. Abhazya’da çiftçilik ve büyükbaş hayvancılık ülkenin en büyük geçim kaynaklarından olduğu için mutfak kültüründe temel gıda maddeleri darı, süt, et ve mısırdan oluşmaktadır. Abhazya mutfağının en meşhur yemeklerinden biri mamalygadır. Mamalyga su ve nişastanın birbirine karıştırılması ile ortaya çıkan bir yemektir. Mısır unu da Abhazya mutfağında sıklıkla kullanılan bir üründür. Atsvyrtsma adı verilen bir tür helva, Abhazya mutfağının sevilen tatlılarından biridir ve mısır unundan yapılmaktadır.

Abhazya’da et ve süt ürünleri dışında sebzeler de yoğunlukla tüketilmektedir. Sebze olarak en çok yeşil fasulye tüketilmektedir. Yeşil fasulye hem yemek olarak hem de salata olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Abhazya mutfağı içerisinde acuka adı verilen baharatlı bir karışım hemen hemen birçok yemeğe katılmaktadır.

Bal ülkenin eski zamanlarından beri popüler ürünlerinden biridir. Ülkedeki insanlar balın hastalıklara şifa verdiğini düşünmektedir. Atshadzyua adı verilen bir içecek baldan yapılmaktadır. Ülkede en çok tüketilen içecekler ise beyaz şarap, kırmızı şarap ve votkadır.

Abhazya mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan mamalyganın fotoğrafı aşağıda gösterilmiştir.

Mamalyga
Mamalyga

Abhazya’nın Giyim Kültürü Nasıldır?

Abhazya’nın giyim kültüründe geleneksel kıyafetler önemli bir rol oynamaktadır. Abhazya’da geçmişte insanlar mesleklerine göre giyinmiş ve bayram, günlük ve ritüel kıyafetleri olarak kıyafetlerini ayırmıştır.

Cherkeska, diğer adıyla çoha Abhazya erkek giyiminin en eski ve en popüler parçasıdır. Pantolon, yakası düğmeli bir gömlek, keçe çoraplar, dizlikler ve keçi derisinden yapılmış ayakkabılar geleneksel erkek kıyafetinin en önemli parçalarıdır.

Abhaz süvarileri ise burka adı verilen bir pelerin kullanmaktadır. Geleneksel kadın kıyafetleri ise orta uzunlukta tunik elbise, başörtü ya da şapka, gömlek, jüpon ve pantolondan oluşmaktadır. Kadınlar bellerine dekoratif bir kuşak takmaktadır.

Abhazya’nın geleneksel kıyafeti aşağıdaki görselde verilmiştir.

Abhazya'nın Geleneksel Kıyafetleri
Abhazya'nın Geleneksel Kıyafetleri

Abhazya Edebiyatı Nasıldır?

Abhazya edebiyatı, Abhazya’da P.K. Uslar adında bir araştırmacının Rus kiril alfabesine dayalı Abhaz alfabesini ortaya çıkarması ile oluşmaya başlamıştır. Abhaz edebiyatının öncüsü ve Abhaz edebi dilinin yaratıcısı D.I. Gulia olarak kabul edilmektedir. D.I. Gulia 1913 yılında ilk lirik epik şiirini yayınlamıştır. Abhaz edebiyatında özellikle şairler daha fazla öne çıkmaktadır.

Abhaz edebiyatı ve dili Sovyet döneminde daha da fazla gelişmeye başlamıştır. Abhaz dili kısa bir sürede diğer lehçelerden esinlenerek büyük bir oranda genişlemiştir. Dilin gelişmesi ile birlikte ticari yazı ve bilimsel yazı gibi değişik yazı tipleri ortaya çıkmıştır.

Dmitry Gulia, Samson Chanba, Iua Kogonia, İvan Papaskri, Alexei Gogua ve Bagrat Shinkuba gibi önemli yazarlar Abhazya edebiyatı için öne çıkan isimlerdir ve edebi dilin gelişmesine büyük katkıda bulunmuşlardır.

Abhazya’da Eğlence Kültürü Nasıldır?

Abhazya’da eğlence kültürü halk şarkıları, spor ve geleneksel danslardan oluşmaktadır. Eğlence olarak Abhazya’da festivaller, yarışmalar ve karnavallar düzenlenmektedir. Halk şarkıları da Abhazya’nın önemli sembollerinden biridir. Ülkede en popüler sporlar at biniciliği, futbol ve güreştir. Özellikle at biniciliği küçük yaşlarda çocuklara öğretilmektedir. Günümüzde de Abhazya festivallerinde yetişkin erkekler arasında at biniciliği alanında rekabetli yarışmalar düzenlenmektedir.

Abaza Müziğinin Özellikleri Nasıldır?

Abaza müziği genel olarak vurmalı çalgılar, yaylılar ve nefesli çalgılar ile yapılmaktadır. Abhazya’nın en popüler yaylı çalgısı ise aphyartsadır; onu ayumaa ve acharpyn takip etmektedir.

Dans, Abhazya kültüründe önemli bir yerdedir. Ülkede birden fazla dans topluluğu ve çocuklar için çeşitli kareografi stüdyoları bulunmaktadır. Dans toplulukları genelde burka giyerek ritüel dansları ve kafkas danslarını icra etmektedir.

Abhazya’da En Popüler Spor Türleri Hangileridir?

Abhazya’da en popüler spor türleri futbol, güreş ve at biniciliğidir. Abhazya’nın kırsal bölgelerinde çocuklar küçük yaşlarda ata binmeyi öğrenmektedir.

Festivallerde ve tatillerde yollar kapatılarak at ile yarışlar yapılmaktadır. Rusya ile yapılan yarışmalarda Abhazya cirit ve binicilikte 2 kere şampiyon olmuştur. At biniciliğinin yanı sıra güreş ve futbol sporları da Abhazya’da popülerdir.

Abhazya’daki Milli Bayramlar Nelerdir?

Abhazya’daki milli bayramlar aşağıda listelenmiştir.

  • Abhazya Bağımsızlık Günü
  • Silahlı Kuvvetler Günü
  • Yeni Yıl
  • Noel
  • Paskalya
  • Zafer Günü
  • Kadınlar Günü
  • Aziz Simon Kanonit Günü
  • Bayrak Günü
  • Abhazya’nın Savunucuları Günü
  • Anayasa Bayramı

En Çok Bilinen Abhazya Atasözleri Nelerdir?

En çok bilinen Abhazya atasözleri “Vatanını sevmeyen hiçbir şeyi sevmez.”, “İnsan vatanını kaybederse her şeyini kaybeder.”, “Güvenilmez bir arkadaş hainden daha kötüdür.”, “Dost maskesi takan düşman tehlikelidir.”, “Emek insanı besler, tembellik şımartır.”, “Zamanla ekilen, zamanla filizlenir.”, “Kalpte saklı olan yüze yansır.” ve “Akıl mutluluk için gerekli bir koşuldur.” şeklinde örneklenebilmektedir.

Abhazya Festivalleri ve Karnavalları Hangileridir?

Abhazya’da festivaller ve karnavallar daha çok müzik alanında düzenlenmektedir. Abhazya’da düzenlenen başlıca festivaller Abhazya/Sohum Müzik Festivali, Abhazya Halk Müziği Festivali ve Abhazya Apsny Festivalidir. Sovyet döneminde ülkede satranç oyunu büyük ilgi görmüştür; o dönemlerden beri satranç Abhazya’da çok sevilen bir oyundur ve ülkenin başkentinde her yıl Abhazya Satranç Festivali düzenlenmektedir.

Abhazya’da düzenlenen festivallere, ülke dışından kişiler de ilgi göstermektedir. Abhazya’daki festivallere katılabilmek için Türk vatandaşlarının Abhazya Cumhuriyeti vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: