Avusturya Ekonomisi

2023'te Avusturya Ekonomisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Avusturya ekonomik sistemi, sosyal odaklı serbest piyasa ekonomisine dayanmaktadır. Avusturya ekonomisinde hizmet sektörünün payı önemli ölçüde fazladır. Sanayileşme oranı yüksek olan Avusturya’da en önemli endüstriler gıda, makine mühendisliği, çelik konstrüksiyon, kimyasallar ve araç imalatıdır.

Avusturya, Uluslararası Para Fonu’nun 2021 yılı verilerine göre, kişi başına düşen milli gelir miktarı ile dünyada 15. sırada yer almaktadır.

Avusturya'nın Para Birimi Nedir?

Avusturya’nın para birimi eurodur.

Avrupa Birliği resmi para birimi olan euronun uluslararası kısaltması € şeklindedir. Avusturya şilininin yerine Euro banknotları ve madeni paralar, 2002 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Avusturya'nın Ekonomik Stratejisi Nasıldır?

Avusturya’nın ekonomik stratejisi, ücret ve fiyat politikalarında geleneksel olarak güçlü ve uzlaştırıcı bir rol oynayan, ekonomik ve sosyal ortaklık sistemini desteklemektedir.

Avusturya’da turizm, enerji ve tarım olmak üzere birçok sektörde yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Avusturya’da özellikle teknoloji girişimlerine yatırım yapan yatırımcılara devlet, teşvik sunmaktadır.

Avusturya, 1960 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa ülkeleri ile imzalanan Stockholm Antlaşması ile Avrupa Serbest Ticaret Birliğine katılmış ve 1995 yılında Avrupa Serbest Ticaret Birliğinden ayrılarak Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılmıştır. Avusturya, 1999 yılında da AB Ekonomik ve Parasal Birliğine katılmıştır.

Güncel Rakamlarla Avusturya Ekonomisi Nasıldır?

Avusturya’nın başlıca ekonomik verilerini gösteren bilgilere aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Avusturya Milli Geliri Ne Kadardır?

Avusturya milli geliri, Uluslararası Para Fonu’nun 2022 yılı verileri ekseninde 514.96 milyar dolardır. Avusturya’da 2021 yılında sabit fiyatlara göre %3.5 oranında artan milli gelirin 2022 yılı sonunda % 4 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Avusturya milli geliri, son 5 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde artma eğilimi göstermektedir.

Avusturya Kişi Başına Düşen Milli Gelir Ne Kadardır?

Avusturya kişi başına düşen milli geliri Uluslararası Para Fonu’nun 2022 yılı verilerine göre 57.279 dolardır. Cari fiyatlara göre Avusturya, 2021 yılında kişi başına düşen milli gelir ile dünyada 15. sırada yer almıştır. Avusturya kişi başına düşen milli geliri, son 5 yıl içerisinde düzenli olarak artma eğilimi göstermektedir.

Avusturya'nın Enflasyon Oranı Kaçtır?

Avusturya’nın enflasyon oranı, 2022 yılı Uluslararası Para Fonu verileri doğrultusunda %1.8 olarak açıklanmıştır. 2017 yılı itibariyle %2.2 civarındaki negatif artış sonrası, 2022 yılına gelindiğinde Avusturya’nın enflasyon oranının düşme eğiliminde olduğu görülmektedir.

Avusturya'da Asgari Ücret Ne Kadardır?

Avusturya’da asgari ücret, resmi olarak belirlenmemiştir.

Yasal olarak belirlenen Avusturya asgari ücret miktarı net olmamasına rağmen mevcut anlaşmalara göre, işverenlerin çalışanlara ayda en az 1500 Euro vermesi şeklinde düzenlemeler bulunmaktadır. Avusturya'da çalışma ücretlerinin çoğu, sosyal ortaklıklar tarafından yapılan müzakereler sonucunda imzalanan toplu sözleşmelerle düzenlenmektedir.

Avusturya'da İşsizlik Oranı Yüzde Kaçtır?

Avusturya’da işsizlik oranının 2022 yılı Uluslararası Para Fonu verileri baz alındığında %5.3 olduğu görülmektedir.

Avusturya İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

Avusturya işsizlik maaşını, son veya sondan bir önceki takvim yılında elde edilen gelir belirlemektedir. Avusturya işsizlik maaşı sistemine göre paranın değeri, önceki işsizlik sigortasına tabi yıllık kazanç üzerinden hesaplanan günlük kazancın %55’ini kapsamaktadır. Avusturya işsizlik maaşı ortalama 425.70 eurodur.

Avusturya'da Emekli Maaşı Ne Kadardır?

Avusturya'da emekli maaşı, mesleki emeklilik, özel emeklilik ve devlet emekliliği olmak üzere kategorize edilmiştir. Avusturya özel ve mesleki emekli maaşları, devlet aracılığıyla verilen kamu emekli maaşına göre daha düşük düzeydedir.

Avusturya’da devlet aracılığıyla emekli maaşı alabilmek için bir vatandaşın en az 180 ay (15 yıl) prim ödemiş olması gerekmektedir; ne kadar uzun süre prim ödenirse, gelir ikame oranı o kadar yüksek olmaktadır. Avusturya’da bir işçi 45 yıllık emekli maaşını öderse, emekli olduğu süre boyunca ortalama yaşam boyu gelirinin %80'ini alabilmektedir. Avusturya’da asgari emekli maaşı ayda 1.089 Euro olarak belirlenmiştir ancak en yüksek emekli maaşı oranı prim ödemelerine göre değişiklik göstermektedir.

Avusturya'nın Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

Avusturya, ekonomik faaliyetler kapsamında 2020'de GSYİH (cari ABD doları) açısından dünyanın 25 numaralı ekonomisi olmuştur ve toplam ihracatta 31, toplam ithalatta 28, kişi başı GSYİH açısından 17. sırada yer almaktadır.

Avusturya’nın diğer AB ülkeleriyle ticari ilişkileri, ithalat ve ihracatının yaklaşık %66'sını oluşturmaktadır. Avusturya dünyanın en büyük aromalı su, ahşap marangozluk, işlenmemiş yapay zımba elyafı, demiryolu ürünleri ve sigara kağıdı ihracatçısı ve dünyanın en büyük elektrikli lokomotif ve cüruf ithalatçısıdır.

Avusturya Tarım Sektörü Nasıldır?

Avusturya tarım sektörü organik tarıma yönelik güçlü bir eğilime sahiptir. Avusturya'daki organik çiftlikler %22'lik bir payla, Avrupa Birliği üye devletleri arasında lider konumdadır. Avusturyalı çiftçiler ülkenin besin gereksiniminin %80'ini üretirken, 1950'den bu yana tarımın gayri safi milli hasıladaki yeri %3'ün altına inerek 2019 yılında %1.3 olmuştur.

Avusturya’da üretilen başlıca tarım ürünleri arasında şeker pancarı, mısır, buğday, patates, arpa, elma, üzüm, soya fasulyesi, çavdar, soğan ve armut bulunmaktadır.

Avusturya Endüstri Sektörü Nasıldır?

Avusturya'da endüstri sektörü, toplam hasılanın %26’sını oluşturmaktadır. Avusturya'daki en önemli sanayi sektörleri yiyecek- içecek endüstrisi, makine- çelik mühendisliği, kimya- otomotiv sektörü, elektrik- elektronik sektörü ve ağaç, kağıt hamuru ve kağıt endüstrisidir.

Avusturya'nın Turizm Sektörü Nasıldır?

Avusturya’nın turizm sektörü, GSYİH'nin yaklaşık %6.5’ini oluşturmaktadır. Avusturya turizm sektörü açısından Almanya’ya oldukça bağımlıdır. Avusturya, Arlberg gibi kayak merkezlerinin faaliyete geçmesiyle birlikte Doğu Avrupalı, Rus ve Amerikalı turistler tarafından giderek daha fazla ziyaret edilmeye başlamıştır.

Avusturya'da Hizmet Sektörü Nasıldır?

Avusturya’da hizmet sektörü, %70.3 ile GSYİH'nin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Avusturya’nın başkenti Viyana, bir finans ve danışmanlık metropolü ve Doğu'ya açılan kapı haline gelmiştir. Avusturya’daki hukuk firmaları ve bankalar, AB üye ülkeleriyle işbirliği yapan önemli şirketler konumundadır.

Avusturya Otomotiv Endüstrisi Nasıldır?

Avusturya otomotiv endüstrisi, Orta ve Doğu Avrupa otomotiv endüstrisi tedarik zincirinde yer almaktadır.

Mercedes-Benz G serisi, BMW 5 serisi, Jaguar E-Pace, Jaguar I-Pace, BMW Z4 Toyota Supra gibi araçlar, Avusturya merkezli bir otomobil üreticisi olan Magna Steyr tarafından üretilen Avusturya araba markaları arasındadır. Avusturya otomotiv endüstrisi, uluslararası müşterilerine şasi yapımı, elektrik ve elektronik, motor parçaları gibi birçok alanda hizmet sunmaktadır.

Avusturya İhracat Faaliyetleri Nasıldır?

Avusturya ihracat faaliyetleri, 2020 yılı itibariyle toplam 160 milyar Dolar ihracat hacmiyle dünya ülkeleri arasında 31. sıradadır. Avusturya’nın en çok ihraç ettiği ürünler arasında araba, paketlenmiş ilaç, kan, antiserum, aşı, araç parçaları ve aromalı su yer almaktadır. Avusturya ile ihracat partneri olan ülkeler Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İsviçre, Fransa’dır; Avusturya ihracatının bu bölgelerdeki payı %16.21'e ulaşmıştır.

Avusturya'nın Temel İhracat Ürünleri Nelerdir?

Avusturya’nın temel ihracat ürünleri aşağıda listelenmiştir.

  • Makine ve teroteknoloji
  • Araçlar ve otomotiv parçaları
  • Demir, çelik ve metal eşyalar
  • Yiyecek ve içecekler
  • Tıbbi ve farmasötik ürünler
  • Sentetik ve sentetik ürünler
  • Kağıt ve karton

Avusturya İthalat Faaliyetleri Nasıldır?

Avusturya, 2020'de 165 milyar Dolar ithal ederek dünyanın 28 numaralı ticaret destinasyonu haline gelmiştir. Avusturya'nın en son ithalatında arabalar, yayın ekipmanları, araç parçaları, kan, antiserumlar, aşılar ve paketlenmiş ilaçlar yer almaktadır. Avusturya için en önemli ithalat ortakları Almanya, İtalya, İsviçre, Çin ve Çekya'dır.

Avusturya'nın Temel İthalat Ürünleri Nelerdir?

Avusturya’nın temel ithalat ürünleri aşağıda listelenmiştir.

  • Motorlu taşıtlar
  • Otomotiv aksam ve parçaları
  • Eczacılık ürünleri
  • Mineral yakıtlar
  • Elektrikli cihazlar

Avusturya'da Vergi Oranları Nasıldır?

Avusturya vergi oranları gelir miktarına göre aşağıda listelenmiştir.

  • 11.000 euronun altındaki yıllık gelir, vergiden muaftır.
  • 11.000- 18.000 Euro arasındaki gelir %20’dir
  • 18.000- 31.000 Euro arasında %35’tir.
  • 31.000- 60.000 Euro arasında %42’dir.
  • 60.000- 90.000 Euro arasında %48’dir.

Avusturya Gelir Vergisi Ne Kadardır?

Avusturya gelir vergisi oranları 2016'da yapılan vergi reformu ile değiştirilmiştir. Avusturya’daki en yüksek gelir düzeyi 1.000.000 euronun üzeri için vergi oranı %55 olarak belirlenmiştir.

Sık Sorulan Sorular

Avusturya ekonomisi hakkında en çok merak edilenler ve cevapları aşağıda verilmiştir.

1 Euro Kaç Türk Lirasıdır?

2022 yılının Mayıs ayı itibariyle 1 euro, 15.74 Türk lirasıdır.

Avusturya Bankaları Nelerdir?

Avusturya bankaları arasında en çok tercih edilenleri aşağıda listelenmiştir.

  • Erste Grup Bankası
  • RZB Grubu
  • UniCredit Bank Avusturya AG
  • BAWAG PSK
  • Raiffeisen Bank International AG
  • Oesterreichische Kontrollbank AG

Avusturya ve Türkiye'nin Ekonomik İlişkileri Nasıldır?

2019 yılı Ocak- Haziran dönemi dış ticaret verilerine göre, Türkiye’nin Avusturya ihracatı 1.140 milyon dolar, ithalatı 1.291 milyon dolardır. Avusturya’nın Türkiye’den ithalatında 2019 yılına göre %23.2 artış kaydedilirken, Avusturya’nın Türkiye’ye ihracatında ise %32.1 oranında artış gerçekleşmiştir.

Türkiye'den Avusturya'ya İhracat Yapılır Mı?

Türkiye’den Avusturya'ya 2020'de 1.29 milyon Dolar ihracat yapılmıştır. Türkiye'nin Avusturya'ya ihraç ettiği başlıca ürünler otomobil, otobüs ve işlenmiş meyve ve kuruyemiştir.

Türkiye’nin Avusturya’dan ithalatında makine ve cihazlar, motorlu taşıtlar, sentetik lifler, alkolsüz içecekler, demir- çelik ürünler, elektrik motorları, kağıt- karton ürünleri, plastik ürünler yer almaktadır.

Avusturya’nın dünya ülkeleri ile son iki yıldır ticareti incelendiğinde, ithalatı %9.3 ve ihracatı %8.1 oranında azalırken, Türkiye’den ithalatının sabit kaldığı dikkat çekmektedir.

En Büyük Avusturya Şirketleri Hangileridir?

En büyük Avusturya şirketleri aşağıda listelenmiştir.

  • Red Bull
  • Billa
  • Glock
  • Jacques Lemans
  • Klinger
  • Pfanner
  • Schiebel
  • Swarovski
  • Verbund

Avusturya'daki Türk Şirketleri Hangileridir?

Avusturya’daki Türk şirketleri aşağıda listelenmiştir.

  • Maas Möbel
  • Kara Gastro
  • Onmaz Car Wrapping
  • Armin HandelsgmbH
  • G.M.S Food&Drinks
  • Star Regal
  • HandyWien
  • D&M Muhasebe
  • Yilmaz Multimedia
  • Dilek Installationstechnik
  • Glas Serkan
  • Global Tracking
  • Lasten Taxi Service
  • My Travel Agency
  • Express Montage

Avusturya’da en fazla kullanılan şirket formu limited şirkettir. Sigortacılık, ipotek bankacılığı, fon ortaklığı şirketleri ve siyasal faaliyetler hariç olmak üzere limited şirketi, bir şirketin faaliyet gösterebileceği her türlü faaliyete sahip olabilmekte ve kanunen müsaade edilen her amaç için kurulabilmektedir. Avusturya’da başta turizm, enerji ve tarım olmak üzere birçok sektörde yatırım potansiyeli bulunmaktadır. Avusturya’ya kaliteli olmak şartıyla birçok ürünü ihraç etme olanağı mevcuttur. Şirket sermayedarlarına noterden onaylı bir vekaletname ve vekil aracılığı ile Avusturya’da şirket kurma olanağı sunulmaktadır.

Avusturya’da yaşayan Türk vatandaşları tarafından kurulan işletmelerin sayısı yaklaşık 6.500’dür. 2002-2019 döneminde, Avusturya’ya yapılan Türk yatırımları miktarı 552 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.

Utku Urfa Yazan: Utku Urfa

Utku Urfa graduated from Trakya University in 2020 with a bachelor's degree in Translation and Interpreting. After taking the role of both the copywriter and content editor at vizem.net in July 2021, Utku is currently working as EU Area Senior Consultant since July 2022.

Paylaş: