Slovakya Vatandaşlık Başvurusu

Slovakya Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Slovakya vatandaşlık başvurusu, Slovak olmayan veya vatansız olan kişilerin Slovakya vatandaşlığı edinmesi için gerekli olan prosedürdür.

Slovakya vatandaşlığı alabilmek için başvuru yapmadan önce kesintisiz en az 8 yıl boyunca Slovakya Cumhuriyeti topraklarında daimi oturum izni sahibi olunmalıdır. Slovakya vatandaşlığı başvuru sahibinin adli sicil kaydının temiz olması ve herhangi bir suç kaydının olmaması gerekmektedir. Slovak mahkemeleri tarafından sınır dışı edilme cezası almamış olmak gerekmektedir.

Slovakya vatandaşlığına başvuran kişinin aleyhinde açılmış ve halihazırda devam eden dava, tutuklama emri, sınır dışı etme soruşturması veya iltica statüsünün geri alınması hakkında takibat olmaması gerekmektedir. Slovakya hakkındaki genel bilgilerin ölçüleceği sözlü ve yazılı sınavdan geçmek gerekmektedir.

Başvuru sahibi 14 yaşından küçük ise bu sınavlar uygulanmamaktadır. Slovakya vatandaşlığı almak için ayrıca Slovakça dilini iyi derecede bilmek gerekmektedir. Slovakya Cumhuriyeti yasalarına göre yabancı vatandaş yükümlülüklerini kabul etmek ve uygulamak gerekmektedir.

Slovakya vatandaşlığı başvuru şartlarını karşılayan kişiler Slovakya vatandaşlığına başvuru yapabilmektedir. Slovakya vatandaşlığı başvurusu Slovakya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına yapılmaktadır.

Slovakya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Slovakya vatandaşlık başvurusu yapmak için sağlanması gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Slovakya vatandaşlık başvurusu için gerekli evrakları tamamlamak
  • Slovakya Cumhuriyeti hakkında genel bilgilere sahip olmak
  • Slovakça dilini iyi bir şekilde konuşabilmek
  • Başvuru yapmadan önceki son 8 yılda kesintisiz Slovakya’da ikamet ediyor olmak
  • Başvuru sahibi 60 yaşından büyük ise, Slovakya vatandaşlık başvurusundan önceki son 12 yılda kesintisiz bir şekilde Slovakya’da ikamet ediyor olmak
  • Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak
  • Devam eden dava veya tutuklama emrine sahip olmamak
  • Slovakya Cumhuriyeti yasalarına ve yükümlülüklerine uygun davranmak
  • Başvuru sahibinin ve ailesinin Slovakya’da yeterli sayıda konut sahibi olması

Evlilik Yoluyla Slovakya Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Slovakya vatandaşı olabilmenin bir yolu Slovak vatandaşı bir eş ile evlenmektir. Slovakya vatandaşı olan bir eş ile evlenen kişiler, evlilliği beyan eden belgeleri Slovakya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına sunarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.

Evlilik yoluyla Slovakya vatandaşlık şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Evlilik gerekçesiyle Slovakya vatandaşlığına başvuru yapabilmek için Slovakya İçişleri Bakanlığının belirlediği eşler arası karşılıklı anlaşma ve kurallar bütününün karşılanması gerekmektedir.
  • Slovakya vatandaşı ile evli olan kişiler, Slovakya vatandaşlığına başvurmadan önce beş yıl boyunca eşiyle birlikte Slovakya’da yaşamış olmalıdır.
  • Slovakya’da evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusunda bulunurken evliliğin resmi temellere oturtulduğunu net bir şekilde kanıtlanmalıdır. Evlilik yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin daha öncesinde evlenip boşanma durumu söz konusu ise ilk olarak bu evliliklerin sonlandığına ilişkin bilgi sunulması gerekmektedir.
  • Slovakya vatandaşı ile evlenme yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu için hazırlanan resmi verilerde eksiklik olmaması gerekmektedir
  • Slovakya’da evlilik yoluyla vatandaşlık alan kişilerin, haneleri zaman zaman resmi görevliler tarafından takip edilmektedir ve bu şekilde belirtilen amaç ile vatandaşlık alma amacının uyumlu olup olmadığı kontrol edilmektedir. Slovakya evlilik yoluyla anlaşmalı evlilik yapan ve vatandaşlık almak isteyen kişilerin yetkili makamlarca tespit edilmesi durumunda vatandaşlık hakkı iptal edilebilmektedir.
  • Evlilik yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu için Slovakya İçişleri Bakanlığına başvurulmalıdır. Slovakya evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu için ilgili makamlardan randevu alınmalı ve gerekli olan evraklar randevudan önce hazırlanmış olmalıdır.

Oturum İzni Yoluyla Slovakya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Oturum izni yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu yapmak isteyenler son 8 yıl boyunca Slovakya’da ikamet ettiğini kanıtlamak durumundadır. Oturum izni yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu yapacak kişi son 2920 günün tamamında Slovakya’da ikamet etmiş olmalıdır.

Slovakya oturma izni yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu yapan kişi 18 yaşından küçükse son 3 yılın tamamını Slovakya’da geçirmiş olmalıdır. Oturum izni yoluyla Slovakya vatandaşlık başvurusu yapacak kişilerin adli sicil kaydında herhangi bir vukuat olmamalıdır.

Slovakya Asıllı Olanlar için Slovakya Vatandaşlığı Alma Şartları Nelerdir?

Slovakya asıllı kişiler için Slovakya vatandaşlığına başvurmak mümkündür. Slovakya asıllı olan kişiler Slovakya vatandaşlık başvurusunda bulunurken Slovak kökenli olduğunu belgeler aracılığıyla kanıtlamak durumundadır.

Slovakya asıllı olanlar için, Slovakça dilinde yeterlilik sahibi olmak, Slovakya’daki hakim toplum kurallarına uyum sağlayabilmek ve Slovak kültürüne adapte olmak gibi şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Slovakya asıllı olanlar, Slovakya vatandaşlık başvurusunda uygulanacak vatandaşlık mülakatında başarılı olmak zorundadır.

Mülteci Statüsünde Slovakya Vatandaşlığı Başvuru Şartları Nelerdir?

Mülteci statüsünde Slovakya vatandaşlığı başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Slovakya tarafından tanınmış mülteci olmak
  • Mülteci statüsünde Slovakya vatandaşlığına başvuru yapıldığı esnada Slovakya oturma iznine sahip olmak
  • Slovakya’nın toplumsal yapısı, düzeni ve kültürü hakkında temel bilgilere sahip olmak
  • Slovakça dilini yeterli düzeyde bilmek ve konuşabilmek
  • Mülteci statüsünde Slovakya vatandaşlığına başvuran kişinin adli sicilinin temiz ve sabıkasız olması
  • Sosyal yardım veya işsizlik yardımı almadan kendisini veya ailesinin geçimini sağlayabilecek düzeyde finansal güce sahip olmak

Slovakya iltica başvurusu ile vatandaşlık alan kişiler aileleri için de başvuru yapabilmektedir.

Slovakya Vatandaşı Nasıl Olunur?

Slovakya vatandaşı olmak için vatandaşlık başvuru şartlarını ve yükümlülüklerini karşılayan kişiler, Slovakya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı makamlarından randevu alabilmektedir. Slovakya vatandaşlığı için gerekli belgeler eksiksiz bir şekilde hazırlandıktan sonra gerekli harç bedelleri ödenerek randevu tarihinde ilgili makamlara teslim edilmektedir. Slovakya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, başvuru tarihinden itibaren en geç 24 ay içinde Slovakya vatandaşlığı verilmesine ilişkin başvuru hakkında karar vermektedir.

Slovakya vatandaşlığı başvurusunu reddedilmesi durumunda, başvuru sahibi red kararının ardından 2 yıl sonra yeni vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.

Slovakya Vatandaşlık Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Slovakya vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Slovakya vatandaşlığı başvuru belgesi
  • Aday tarafından imzalanmış özgeçmiş
  • Kimlik kanıtı belge
  • Doğum sertifikası veya eşdeğer belge
  • Slovakya oturum izni
  • Adli sicil kaydı
  • Slovak asıllı ise, durum kanıtı belge

Aday hakkındaki ek bilgilere sistem üzerinden ulaşılamadığı durumlarda, Slovakya göçmenlik ofisi yetkilileri ek belge talep edebilmektedirler.

Slovakya vatandaşlığına başvuru yapan kişinin, Slovakya Cumhuriyeti Anayasası’na bağlılığını gösteren kâğıdı imzalaması gerekmektedir. Slovakya vatandaşlığına başvuruda bulunan kişinin yetkili kişilere ibraz edebileceği bir diploma veya eşdeğer bir belge yok ise Slovakya Cumhuriyeti makamları, başvuru sahibini mülakata davet eder. Mülakatta Slovakya’nın toplumsal yapısı, düzeni ve kültürü hakkında temel bilgiler hakkında sorular sorulmaktadır.

Slovakya Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır?

Slovakya vatandaşlık başvurusu için hazırlanan belgeler ve başvuru formu Slovakya Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı Slovak göçmenlik ofisine teslim edilmelidir.

Slovakya Çifte Vatandaşlık Hakkı Tanır Mı?

Slovakya ülke yönetimi, vatandaşlarının başka bir vatandaşlık almasını kısıtlamaktadır. Slovakya vatandaşları, başka bir vatandaşlık elde etmek için bir başvuru yaptığında Slovakya vatandaşlığını otomatik olarak kaybetmektedir. Doğum yoluyla ya da evlilik yoluyla başka bir vatandaşlık edinilirse Slovakya vatandaşlığı baskın olarak kabul edilmektedir.

Slovakya Vatandaşlık Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Slovakya vatandaşlığı için yapılan başvurular, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren ortalama 10-15 haftada değerlendirilmekte ve sonuçlar başvuru sahibinin kişisel adresine posta yoluyla bildirilmektedir.

Slovakya Vatandaşlık Başvurusu Reddedilirse Ne Yapılmalıdır?

Slovakya vatandaşlık başvurusu reddedildiği takdirde 1 ay içerisinde red kararına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Slovakya vatandaşlık başvurusu reddi alan kişiler, konuyu Slovakya yargı birimlerine taşıyabilmektedir. Slovakya vatandaşlık başvuruları ile ilgilenen yetkili kurum Slovakya İçişleri Bakanlığı olup olası itiraz süreçlerinde muhatap kurum durumundadır. Slovakya vatandaşlık başvurusunun reddedilmesi durumunda başvuru esnasında yapılan ödemelerin ücret iadesi yapılmamaktadır.

Slovakya Vatandaşlık Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

Slovakya vatandaşlık başvurusu ücretleri yetişkinler için kişi başı 700 euro, 15-18 yaş arasındaki başvuru sahipleri için 150 Euro ve 15 yaşından küçük olan başvuru sahipleri için 100 Euro olarak belirlenmiştir. Slovakya vatandaşlık başvuru sürecindeki sertifika düzenlenmesi için 10 euro, basılacak kimlik kartı için 4.50 Euro ve ikametgah belgesi temini için 3 Euro gibi giderler olmaktadır.

Slovakya Vatandaşlığı Alındığında Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Slovakya vatandaşlığı ile Avrupa Birliği üye ülkelerine vizesiz seyahat edilmektedir. Slovakya vatandaşlığına başvurup Slovakya vatandaşı olan kişilerin sahip olduğu Slovakya pasaportu ile 112 ülkeye vizesiz bir şekilde giriş yapılabilmektedir. Slovakya vatandaşlığı alındığında Slovakya pasaportu ile vizesiz gidilebilecek ülkeler aşağıda sıralanmıştır.

  • ABD 90 güne kadar, seyahatten önce ESTA kaydı
  • Almanya 6 ay içinde 90 gün
  • Andorra 6 ay içinde 90 gün
  • Antigua ve Barbuda 6 ay içinde 90 gün
  • Arjantin yılda 90 güne kadar
  • Arnavutluk 90 güne kadar
  • Avustralya 90 güne kadar, gezi öncesi e-ziyaretçi kaydı
  • Avusturya 6 ay içinde 90 gün
  • Bahamalar 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Barbados 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Belçika 6 ay içinde 90 gün
  • Belize 30 güne kadar
  • Beyaz Rusya 30 güne kadar
  • Birleşik Arap Emirlikleri 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Birleşik Krallık 6 ay içinde 90 gün
  • Bolivya turizm amaçlı 90 güne kadar
  • Bosna Hersek 90 güne kadar
  • Botsvana yılda 90 güne kadar
  • Brezilya 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Brunei 6 ay içinde 30 güne kadar
  • Bulgaristan 6 ay içinde 90 gün
  • Çek Cumhuriyeti 6 ay içinde 90 gün
  • Danimarka 6 ay içinde 90 gün
  • Doğu Timor 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Dominik Cumhuriyeti turizm amaçlı 30 güne kadar
  • Dominika 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Ekvador 90 güne kadar
  • El Salvador 90 güne kadar
  • Endonezya 30 güne kadar
  • Ermenistan yılda 180 güne kadar
  • Estonya 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Esvatini 60 güne kadar
  • Fas 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Fiji turizm veya iş amacıyla seyahat edildiğinde 4 aya kadar
  • Filipinler 30 güne kadar
  • Finlandiya 6 ay içinde 90 gün
  • Fransa 6 ay içinde 90 gün
  • Grenada 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Guatemala 90 güne kadar
  • Gürcistan bir yıla kadar
  • Haiti 90 güne kadar
  • Hırvatistan 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Hollanda 6 ay içinde 90 gün
  • Honduras 30 güne kadar
  • Hong Kong 6 ay içinde 90 güne kadar
  • İrlanda 6 ay içinde 90 gün
  • İspanya 6 ay içinde 90 gün
  • İsrail 6 ay içinde 90 güne kadar
  • İsveç 6 ay içinde 90 gün
  • İsviçre 6 ay içinde 90 gün
  • İtalya 6 ay içinde 90 gün
  • İzlanda 6 ay içinde 90 gün
  • Jamaika 30 güne kadar
  • Japonya tek girişte 90 güne kadar
  • Kanada yılda 180 güne kadar, seyahat öncesi ESTA kaydı
  • Karadağ 90 güne kadar
  • Kıbrıs 6 ayda 90 gün
  • Kırgızistan 60 güne kadar
  • Kolombiya yılda 180 güne kadar
  • Kosova 90 güne kadar
  • Kosta Rika 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Kuzey Makedonya 6 ay içinde 90 gün
  • Lihtenştayn 1 yıl içinde 90 güne kadar
  • Letonya 6 ay içinde 90 gün
  • Litvanya 6 ay içinde 90 gün
  • Lüksemburg 6 ay içinde 90 gün
  • Macaristan 6 ay içinde 90 gün
  • Makao 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Maldivler 30 güne kadar
  • Malezya 90 güne kadar
  • Malta 6 ay içinde 90 gün
  • Mauritius 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Meksika 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Moldova 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Monako 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Nikaragua 90 güne kadar
  • Norveç 6 ay içinde 90 gün
  • Özbekistan 30 güne kadar
  • Panama turizm amaçlı 180 güne kadar
  • Paraguay 6 ay içinde 90 gün
  • Peru 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Polonya 6 ay içinde 90 gün
  • Portekiz 6 ay içinde 90 gün
  • Porto Riko 90 güne kadar, ziyaretten önce ESTA kaydı
  • Romanya 6 ay içinde 90 gün
  • Saint Kitts ve Nevis 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Saint Lucia 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Samoa 6 ay içinde 90 güne kadar
  • San Marino 90 güne kadar
  • Sao Tome ve Principe 15 güne kadar
  • Senegal 90 güne kadar
  • Seyşeller 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Sırbistan 90 güne kadar
  • Singapur 90 güne kadar
  • Slovenya 6 ay içinde 90 gün
  • Solomon Adaları 6 ay içinde 90 güne kadar
  • St.Vincent ve Grenadinler 180 günde 90 güne kadar
  • Şili 90 güne kadar
  • Tayland turizm amaçlı 30 güne kadar
  • Tayvan 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Tonga 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Trinidad ve Tobago 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Tunus 6 ay içinde 90 gün
  • Tuvalu 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Türkiye 30 günü geçmeyecek şekilde 6 ayda 90 gün
  • Ukrayna 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Uruguay 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Vanuatu 6 ay içinde 90 güne kadar
  • Venezuela Turist kartı DEX-2 ile tek girişte 90 güne kadar
  • Yeni Zelanda turizm amaçlı seyahat ediyorsanız 90 güne kadar
  • Yunanistan 6 ay içinde 90 gün
Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: