Portekiz Turist Vizesi

Portekiz Turistik Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri 2023

Portekiz turist vizesi, Portekiz’e turistik bir amaçla seyahat etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Portekiz turist vizesi kısa süreli (C tipi) bir vize türüdür.

Schengen vizesi kapsamında yer alan Portekiz turist vizesi, her 6 aylık periyot için maksimum 90 gün süreyle Portekiz ile birlikte tüm Schengen ülkelerine giriş yapma imkanı sağlamaktadır.

Portekiz Türkiye’den Turist Kabul Ediyor Mu?

Dünya çapında alınan COVID-19 kaynaklı tedbirler dolayısıyla 8 Ağustos 2021 tarihine dek Türk vatandaşlarının Portekiz’e girişinde kısıtlamalar mevcuttur.

Güncel bilgi almak için bizi arayabilirsiniz: 0850 241 1868

Portekiz Vizesi Kalktı Mı?

Portekiz için vize gereksinimi pasaport türüne göre değişim göstermektedir. Bordo (umuma mahsus) pasaport sahiplerinin Portekiz’e gitmek için vizeye başvurması gerekir. Yeşil (hususi), gri (hizmet) ve siyah (diplomatik) pasaporta sahip kişiler 6 ay içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizesiz olarak Portekiz’e ziyarette bulunabilmektedir.

Portekiz Turist Vizesine Kimler Başvurmalıdır?

Portekiz turistik vize için başvuruda bulunulması gereken durumlar aşağıda listelenmiştir.

  • Portekiz’i ziyaret edecek bir turist olmak
  • 90 günden az süreyle dil eğitimi ya da başka eğitimler için Portekiz’e gidecek olmak
  • Portekiz’de aile ya da arkadaşlar ziyaretinde bulunacak olmak

Portekiz Turist Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Portekiz turist vizesine başvuru yapmak için gereken evrak ve belgeler aşağıdaki listede bulunmaktadır.

  • Başvuru formu: Formun okunaklı bir biçimde tamamen doldurulmuş ve son sayfadaki imza bölümünün pasaport sahibince imzalanmış olması gerekmektedir. Forma yazılan cep telefonu numarası başvuruyu yapan kişiye ait olmalı, 17 numaralı maddeye ev adresiyle birlikte e-mail adresi yazılmalı ve form bilgisayar üzerinden veya mavi ya da siyah kalem ile doldurulmuş olmalıdır. Başvuran kişinin 18 yaşının altında olması halinde, imza gerektiren kısımları anne ve baba imzalamalıdır.
  • Pasaport: Geçen 10 sene içinde alınmış, yapılacak olan ziyaretin bitiş tarihini takiben minimum 3 ay süre geçerli ve içinde en az 2 vize sayfası boş olmalıdır. Varsa, eski pasaporttaki son 3 yılda alınan Schengen vizelerin bulunduğu sayfaların fotokopisi de gereklidir. Nüfus bilgilerini içeren sayfa ile birlikte pasaport üzerinde işlem bulunan bütün sayfaların fotokopisi bulunmalıdır. Kişi eski bir pasaporta sahipse o pasaportta son 6 yıl içinde yer alan Schengen vizeleri ve varsa hala geçerliliği bulunan vizelerin fotokopileri belgelere dahil edilmelidir. Ayrıca beraber seyahat edilen kişilerin pasaport ve vize belgelerinin fotokopileri de gereklidir. Beraber seyahat edilen kişi yeşil pasaporta sahip ise yalnızca pasaportun fotokopisi yeterli olmaktadır.
  • Biyometrik fotoğraf: Fotoğrafların son 3 ayda çekilmiş olması, kişinin direkt kamera objektifine bakıyor olması, surat, kulaklar ve alnın net bir şekilde görünmesi, arka fonun beyaz olması, 35 mm genişlik 45 mm uzunluk boyutlarına sahip olması ve 2 adet eklenmesi gerekmektedir.
  • Kimlik fotokopisi: T.C. kimlik numarasını içermelidir.
  • Portekiz bilet rezervasyonları: Portekiz’e ulaşımda kullanılan araçların (uçak, tren, otobüs, araba vb.) rezervasyonlarını gösteren veya biletlerin alındığını kanıtlayan belgelerdir. Uçak biletleri için PNR numarasının belgede bulunması zorunludur. Yolculukta Portekiz’den başka ülke ya da ülkelere gidiliyor ise şehir ve ülke aktarmaları belgelenmeli ya da dilekçe yazılarak gösterilmelidir. Yolcu, ulaşımını araba veya motorsiklet ile sağlayacaksa dosyalarının içine araç ruhsatını, yeşil kart sigortasını, uluslararası sürücü belgesini dahil etmelidir. Eğer araç sahibi yolculuk eden kişi değilse, araç sahibinden araç kullanım haklarının ulaşımı gerçekleştirecek kişide olduğunu belirten noter vekaletinin sunulması gerekmektedir. Hazırlanan dosyada yapılacak ziyaretin planının olduğu bir dilekçe de bulunmalıdır.
  • Kalacak yer rezervasyonu ya da seyahat planı: Yapılacak ziyaretin planı hiçbir gün atlanmadan belirtilmelidir. Kişi Portekiz’den başka ülkeye de gidiyor ise gidilecek her ülkede yapılacak konaklamanın ayrıntıları rezervasyonlar aracılığıyla belgelenmelidir. Yapılan otel rezervasyonlarında ziyareti gerçekleştiren kişi ya da kişilerin isimlerinin ve rezervasyon numaralarının bulunması zorunludur. kKşi aile- arkadaş ziyaretinde bulunacaksa davet eden kişi tarafından yazılmış bir davetiye, eğitim almak için gidiyorsa resmi kurumca hazırlanmış bir davetiye gereklidir.
  • Seyahat sağlık sigortası: Islak imza ve kaşeli olması zorunludur. Sigortanın her Schengen ülkesinde geçerli olması, tahmin edilen transit geçişle birlikte ikamet edilen süreyi de kapsaması, minimum poliçe teminatının 30.000 EUR olup yapılacak ziyaretin tarihlerini kapsaması gerekmektedir.
  • Şahsi banka hesap dökümünün orijinali: Başvuru tarihinin maksimum 1 hafta öncesinde bankadan temin edilen son 3 aylık hesap dökümünün gösterildiği belgenin alınması gereklidir. Bu hesap dökümü, bankadaki gişe çalışanınca imzalı, kaşeli ve imza sirküsü yapılmış olmalıdır. Hesapta Portekiz’e yapılacak ziyareti karşılamaya yetecek miktarda bakiye bulunması şarttır.
  • Maaş bordrosu: Kişi çalışıyorsa gereklidir. Kişinin çalıştığı yerin yetkililerince imzalanmış, kaşelenmiş ve son 3 aya ait bir belge olmalıdır.
  • İşveren tarafından yazılmış izin yazısı: Çalışılan firmaya ait antetli kağıda basılı, kurum yetkililerince imzalanmış ve kaşelenmiş olmalıdır. Yolcunun seyahatinin tarihleri, amacı ve belirtilen tarihlerde izinli sayılacağı bilgisi belgede yer almalıdır. Türkçe, İngilizce ya da Macarca yazılan yazılar kabul edilmektedir.
  • SGK giriş belgesi: Geçerli, barkoda sahip ve işveren tarafından verilmiş olmalıdır.
  • SGK 4a hizmet belge dökümü: Yolcunun (emekli, çalışan ya da işveren olmak üzere) sosyal güvencesini belirten belgenin bulunması gereklidir. Barkodlu olduğu sürece e-devletten alınan belgeler geçerli sayılmaktadır.
  • Emekliliği belirten belge: E-devlet üzerinden alınmış, barkoda sahip ve emekliliğin göstergesi olan belgedir.
  • Ticaret sicil gazetesi: Kişi şirket çalışanı ya da sahibi ise gereklidir. Firmanın unvanının ve şirket ortaklarının net bir biçimde belirtilmesi zorunludur.
  • Şirket vergi levhası: Kişi şirket çalışanı ya da sahibi ise gerekli olan bir belgedir. Güncel ve kapanmış vergi döneminin işlenmiş halde olduğu belgeler kabul edilmektedir.
  • Şirketin imza sirküleri: Kişi şirket çalışanı ya da sahibi ise gereken bir belgedir. Firmadaki yetkilisi ya da şirket yetkilisinin vekaletini almış kişi tarafından verildi ise imza sirküleri belgesine ek olarak vekalet veren ve vekaleti alan kişinin imza beyanname yazısı dosyada bulunmak zorundadır.
  • Faaliyet yazısı: Kişi şirket çalışanı ya da sahibi ise gereklidir. Yazı son 6 ay içerisinde hazırlanmış olup orijinal olmak zorundadır.
  • Öğrenci belgesi: E-devlet üzerinden alınmalıdır. Öğrenci kartı geçerli olmamaktadır.
  • Muvafakatname: 18 yaşından küçük yolcu ziyaretini anne - babasından yalnızca biri ile ya da anne- baba dışında birisi ile gerçekleştiriyorsa çocuğun seyahat yapabileceğini gösteren noter onaylı muvafakatname ile nüfuz cüzdanının fotokopisi gereklidir. Yalnızca son 3 ayda alınmış olan muvafakatnameler geçerli sayılmaktadır.
  • Sponsorluk mektubu: Kişinin Portekiz ziyaret harcamaları anne, baba, ya da diğer bir kişi tarafınca karşılanacak ise sponsor olan kişi buna dair bir yazı yazmalı ve seyahat masraflarını ödeyeceğini belirtmelidir. Bu dilekçenin yanında, sponsorun iş ve gelir belgeleri ile banka hesabı da dosyanın içinde bulunmalıdır.
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği: Seyahat masraflarını aile karşılıyor ise yolcu ile olan aile bağı kanıtlanmalıdır. Seyahatin sponsoru olacak olan kişi eş ise, yalnızca evlilik cüzdanı yetmektedir.

Portekiz’e turistik vize, kısa süreli (C tipi) birı Portekiz Vizesi türüdür.

Portekiz Turist Vizesi için Fotoğraf Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Portekiz turist vizesi için gereken biyometrik fotoğraf arka planı beyaz, 35 mm x 45 mm boyutlarında ve son 3 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Fotoğrafta gözler direkt kamera objektifine bakmalı, baş, kulak ve alnın açıkça görünmeli (dini inanç dolayısıyla kullanılan baş örtüsü hariç), yüz ifadesi normal ve ağız kapalı olmalı, güneş gözlüğü olmamalıdır. Gözlük kullanan kişilerde gözlüğün çerçevesi gözleri örtmemelidir.

Bu özellikleri sağlamayan fotoğraflar Portekiz turist vizesi başvurusu için geçersiz sayılmaktadır.

Portekiz Turist Vizesi Nasıl Alınır?

  1. Portekiz turist vizesi için gerekli olan evraklar hazırlanır.
  2. Portekiz turist vizesi başvurusu için Ankara Portekiz Konsolosluğu, İstanbul Macaristan Konsolosluğu, AS vize aracı kurumu ya da akredite edilmiş acentelerden randevu alınır.
  3. Randevu tarihinde ilgili kuruma gidilerek evraklar teslim edilir ve parmak izi verme işlemi yapılır.
  4. Adayın Başvuru bilgileri Portekiz Konsolosluğu sistemine girilir.
  5. Başvuru sonuçlandığında sonuç olumlu ise pasaport teslim alınır. Başvuru sırasında UPS Kargo formu doldurulmuşsa Portekiz turist vizesi belirtilen adrese teslim edilir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Portekiz Turist Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Portekiz turistik vize başvurusu ücret bilgisi aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

HizmetÜcret
Portekiz vize harcı80 Eur
Başvuru formu ve dilekçe doldurma25 Eur
Randevu almaÜcretsiz
Biyometri İşlemleri38 Eur
Danışmanlık Hizmeti40 Eur
Toplam183 Eur

18 Yaşından Küçükler için Portekiz Turist Vizesine Nasıl Başvurulur?

18 yaşından küçük olan bireylerin Portekiz turist vizesi başvuru süreçlerinde anne ve babaları dahil olmaktadır.

18 yaşından küçüklerin Portekiz turist vizesi başvurusu için alınan randevuda ebeveynlerinin (anne ve baba) adları da geçmelidir. 18 yaşının altındaki çocuklar vize başvurusu yapmaya ebeveynleri ile birlikte gelmelidir.

Portekiz turist vizesine başvuran kişi 18 yaşından küçük olup yalnız başına, tek ebeveyn ile ya da yasal vasisi ile seyahat ediyor ise, başvuru için ebeveynlerinden noter onaylı muvafakatname alınması gerekmektedir. Çocukla beraber seyahat eden kişi yasal olarak tek ebeveyn ise ya da çocuğun velayeti yalnızca bir kişide ise muvafakatname gerekmektedir.

Portekiz Turist Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Portekiz turist vizesi için olan başvurular ziyaret tarihinden en fazla 6 ay, en az 15 gün önce yapılmalıdır. Ancak seyahate üç aydan fazla bir süre var iken Portekiz turist vize başvurusu yapılmamalıdır. Başvuru öncesinde gerekli evraklar eksiksiz olmalıdır. Başvuru esnasında eksik belge bulunması başvurunun sonuçlanma sürecini uzatabilmektedir. Vize bölümüne ulaşan eksiksiz başvuru evraklarının sonucu en geç 15 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Kurban ve Ramazan Bayramı gibi resmi tatillerden ve Portekiz’in resmi tatillerinden önce yapılan başvuruların işlemleri uzayabilmektedir.

Başvuru formunda e-posta adresinin belirtilmiş olması durumunda Portekiz turist vizesi başvuru sonucu e-posta yoluyla iletilmektedir. Vizenin sonucu ile ilgili bilgi almak için konsolosluk iletişim adresine mail atılması gerekmektedir.

Portekiz Turist Vizesi Başvuru Reddine Nasıl İtiraz Edilir?

Portekiz turist vizesi başvurusunun reddedilmesi halinde bu karara itiraz etmek mümkündür.

Portekiz Konsolosluğuna yazılacak bir dilekçe ile Portekiz turist vizesi başvuru reddine itiraz etmek mümkündür. İtiraz ret kararını takip eden 15 gün içinde yapılmalıdır. Ret kararı sonrasında yeniden Portekiz turist vizesine başvurmadan önce ret kararının sebepleri incelenmeli ve belgelerde gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Portekiz Turist Vizesiyle Diğer Avrupa ülkelerine Gidilir Mi?

Portekiz turist vizesine sahip olan kişiler, asıl ziyaret edilen ülke Portekiz olmak şartıyla, Schengen bölgesindeki diğer Avrupa ülkelerine 180 gün içerisinde en fazla 90 gün olacak şekilde gitme hakkına sahiptir.

Portekiz Turist Vizesiyle Nerelere Gidilir?

Portekiz turist vizesi ziyaretçilere Lizbon, Porto, Aveiro, Algarve sahili, Pena sarayı gibi Portekiz’in turistik yerlerini ve tüm şehirlerine seyahat etme olanağı sunmaktadır.

Portekiz turist vizesine sahip kişilerin maksimum 90 gün içinde olmak kaydıyla ziyaret edebileceği ülkeler aşağıda listelendiği gibidir.

  • Belçika
  • Danimarka
  • Almanya
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Yunanistan
  • İzlanda
  • İtalya
  • Letonya
  • Liechtenstein
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Hollanda
  • Norveç
  • Avusturya
  • Polonya
  • Portekiz
  • İsveç
  • İsviçre
  • Slovakya
  • Slovenya
  • İspanya
  • Çek Cumhuriyeti
  • Macaristan

Portekiz Turistik Vizesiyle Gezilebilecek Portekiz’deki Turistik Yerler Nereleridir?

Portekiz turistik vizesiyle gezilebilecek yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Jerónimos Manastırı
  • Alfama Bölgesi
  • Bairro Alto Bölgesi
  • Senhora do Monte Tepesi
  • Praia da Marinha plajı
  • Aveiro Bölgesi
  • Obidos Kalesi
  • Sagres Sahili
  • Salema Köyü
  • Mouros Kalesi
  • Algarve Bölgesi
  • Rua das Flores Caddesi
  • Bolsa Sarayı
  • Coimbra Üniversitesi

Portekiz’de keyifli vakit geçirmek için Portekiz’de gezilecek yerler listesinin başında bulunan, Jerónimos Manastırı, Alfama Bölgesi ve Bairro Alto Bölgesi turistler arasında popüler destinasyonlardır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: