Portekiz Oturma İzni

Portekiz Oturma İzni ve 2023 Başvuru Şartları

Portekiz, Avrupa kıtasının güneybatısında, İber Yarımadası’nda yer alan bir ülkedir. Kuzey ve doğudan İspanya ile komşu olan Portekiz, güney ve batıdan Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Portekiz, 5 Ekim 1143’te Kastilya ve Leon Krallığının, Portekiz Kontluğunu resmen tanıması ve I. Alfonso'nun Portekiz Kralı olarak kabul edilmesiyle bağımsız bir ülke olarak kurulmuştur. 1976 yılında kabul edilen anayasa ile Portekiz demokratik olarak yönetilen bir cumhuriyet rejimine sahip olmuştur. Portekiz, 1949 yılından itibaren NATO’ya ve 1986 yılından itibaren Avrupa Birliğine üyedir.

Portekiz’in ekonomisinde petrol rafinerileri, çimento, otomotiv, kağıt, tekstil, ayakkabı, koltuk, ve şişe mantarı üretimi büyük bir paya sahiptir. Portekiz şarapları dünyaya ithal edilecek kadar meşhurdur. Portekiz’in Algarve ve Madeira bölgelerinde turizm, önemli bir geçim kaynağı olarak ön plana çıkmaktadır.

Portekiz’deki eğitim sistemi; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaokul ve yükseköğretim olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır. Portekiz üniversiteleri, 1290 yılından itibaren eğitim vermektedir. 2011 yılından itibaren Bologna eğitim sürecinin uygulandığı Portekiz üniversitelerinde yerli ve yabancı pek çok öğrenci eğitim almaktadır.

Portekiz oturma izni, Portekiz’de 90 günden uzun süreyle ikamet etme, eğitim alma, çalışma gibi sebeplerle kalacak yabancı uyruklu kişilerin alması gereken izin türüdür. Portekiz geçici oturma izni ve Portekiz kalıcı oturma izni olmak üzere iki çeşit Portekiz oturma izni türü vardır. Bir yıllık süre ile alınan Portekiz geçici oturma izni, gereken koşulların sağlanması halinde uzatılabilmektedir. Portekiz kalıcı oturma izni, 5 yıl geçici oturma izni ile Portekiz’de ikamet ettikten sonra düzenlenmektedir.

Türkiye'den Portekiz'e yapılan vize başvurularında en yüksek onay oranına sahip akredite acente olan Vizem.net, Portekiz oturum izni başvuru ve takip işlemlerinde danışmanlık ve takip hizmeti sunmaktadır.

Bilgi ve başvuru: 0850 241 1868

Portekiz Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Portekiz’de oturma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Portekiz oturma iznine başvuru yapacak kişinin geçerli bir pasaporta sahip olması gerekmektedir.
  • Çalışma amacıyla Portekiz’de oturma iznine başvuru yapacak kişinin Portekiz’de faaliyet gösteren bir kurumdan davet yazısı alması veya iş sözleşmesi yapması gerekmektedir.
  • Eğitim amacıyla Portekiz oturma iznine başvuru yapacak kişinin Portekiz’de bulunan eğitim kurumuna kabul edilmiş olması gerekmektedir.
  • Aile birleşimi amacıyla Portekiz oturma izni başvurusu yapacak kişinin Portekizli bir vatandaşla evlenmiş ya da evlenecek olması gerekmektedir.
  • Portekiz oturma izni başvurusu için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir.
  • Portekiz oturma izni başvuru sahibinin yeterli finansal kaynaklara sahip olduğunu kanıtlayabilmesi gerekmektedir.
  • Portekiz oturma izni almak isteyen başvuru sahiplerinin geçerli bir sağlık sigortasına sahip olması gerekmektedir.

Portekiz Oturum İzni Türleri Nelerdir?

Portekiz oturum izin türleri aşağıda verilmiştir.

  • Portekiz öğrenci oturma izni
  • Portekiz çalışma oturma izni
  • Portekiz profesyonel eğitim, ücretsiz staj ve gönüllü iş oturma izni
  • Portekiz aile birleşimi oturma izni
  • Portekiz yatırımcı oturma izni (Portekiz altın vize)
  • Portekiz girişimci oturma izni (Portekiz start-up vizesi)
  • Portekiz emekli oturma izni
  • Portekiz mülteci oturma izni

Portekiz oturum izni başvurusu, Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğüne yapıldığı için Portekiz'de bulunmayan kişilerin ilk olarak Portekiz'e giriş yapması gerekmektedir. Oturum izni almak amacıyla Portekiz’e giriş yapmak isteyen kişilerin Portekiz oturum vizesi alması gerekmektedir. Portekiz oturum vizesi, yapılan başvuruların olumlu değerlendirilmesi sonucunda 4 aylık süreyle düzenlenmektedir. Portekiz oturum vizesinin geçerli olduğu sürede kişinin Portekiz’e giderek ilgili Portekiz oturma iznine başvuru yapması gerekmektedir.

Oturma İzni için Portekiz Vizesi Nasıl Alınır?

Oturma izni için Portekiz vizesi, başvuru sahibinin Portekiz’e yapacağı seyahat amacına uygun olan Portekiz ulusal vize türü için Ankara Portekiz Konsolosluğuna başvuru yapması ile alınabilmektedir. Oturma izni için Portekiz vizesi başvurusunda gerekli olan evrakların hazırlanmasının ardından randevu alınarak ilgili tarih geldiğinde evrakların teslim edilmesi ve biyometri işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

Portekiz oturma izni için vize başvurusu esnasında başvuru ücretinin ödenmesi gerekmektedir ve Portekiz ulusal vize başvurusu şahsen gerçekleştirilmektedir.

Portekiz Oturma Vizesi için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Portekiz oturma vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Portekiz oturma vizesi başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış güncel tarihli Portekiz oturma vizesi başvuru formunun ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Pasaport: Portekiz’de planlanan ikamet tarihlerinden sonra en az 3 ay daha geçerli pasaportun sunulması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait güncel 2 adet biyometrik fotoğrafın teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Portekiz seyahat sağlık sigortası: Portekiz’deki ikamet esnasında yaşanabilecek acil bakım ve tıbbi tedavi masraflarını karşılayacak şekilde düzenlenmiş geçerli seyahat sağlık sigortasının beyan edilmesi gerekmektedir.
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibi kendi adına düzenlenmiş adli sicil kaydını e-devlet üzerinden alabilmektedir.
  • Sabıka kaydı sorgulama talebi: Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğünden talep edilen vehttps://vistos.mne.gov.pt/images/schengen/formularios/aut_consulta_rc.pdfadresinden temin edilen dilekçenin sunulması gerekmektedir.
  • Konaklama belgesi: Başvuru sahibinin planladığı Portekiz ikameti süresince nerede konaklayacağını belgelerle kanıtlaması gerekmektedir.
  • Finansal varlık planı: Başvuru sahibinin Portekiz’deki yaşam masraflarını karşılar düzeyde olan maddi güce sahip olduğunu gösteren banka hesap cüzdanı, gayrimenkul veya araç tapusu, kira sözleşmesi gibi evrakları sunması gerekmektedir.
  • Başvuru amacına yönelik kanıtlayıcı belgeler: Başvuru sahibinin Portekiz oturma vizesine başvuru yapma amacına yönelik olarak eğitim, çalışma veya aile birleşimi gibi durumlar için resmi ve destekleyici evraklar sunması gerekmektedir.

Portekiz Oturum Vizesi Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Portekiz oturum vizesi başvuru harç ücreti 90 eurodur.

Portekiz Oturma Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Portekiz oturma vizesi için yapılan başvuruların değerlendirme süresi ortalama 60 gündür.

Oturum Vizesi ile Portekiz'de Oturma İzni Nasıl Alınır?

Oturum vizesi ile Portekiz’de oturma izni almak için Portekiz’e giriş yaptıktan sonraki 4 ay içerisinde Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Portekiz oturma iznine başvuru yapabilmek için Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğünden randevu alınması gerekmektedir.

Portekiz Geçici Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz geçici oturma izni, D diti oturum vizesi alan kişilerin Portekiz’e giriş yaptıktan sonra geçici oturma izni başvurusu yapmaları ile alınmaktadır. Portekiz geçici oturma izni başvuruları Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğü üzerinden kabul edilmektedir.

Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğüne başvuru yaptıktan sonra başvuru sahibinin sosyal güvenlik numarası almak üzere sosyal güvenlik merkezlerine müracaat etmesi gerekmektedir.

Portekiz geçici oturma izni başvuruları, doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru formu ve diğer gerekli evraklarla şahsen olarak gerçekleştirilmektedir. Portekiz oturma izni için yapılan başvurular değerlendirildikten sonra başvuru sahibinin başvuru yaptığı Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğüne bildirilmektedir.

Geçici Portekiz Oturma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Geçici Portekiz oturma izni için gereken belgeler aşağıda açıklanmıştır.

  • Geçici Portekiz oturma izni başvuru formu: Portekiz geçici oturma izni için yapılan başvurularda hazırlanması gereken evraklar arasında başvuru formu bulunmaktadır.
  • Pasaport: Başvuru sahibine ait olan geçerli bir pasaportla başvuru yapılması gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Başvuru sahibine ait 2 adet renkli fotoğrafın sunulması gerekmektedir.
  • Geçerli Portekiz vizesi: Portekiz’e giriş yapmak ve devamında ikamet edebilmek için düzenlenmiş geçerli Portekiz vizesi sunulmalıdır.
  • Finans planı: Başvuru yapılan Portekiz oturma izni süresi için başvuru sahibinin yaşam masraflarını karşılayabileceğini gösteren banka hesap cüzdanı, maaş bordrosu gibi finansal evrakların sunulması gerekmektedir.
  • Konaklamayı kanıtlayıcı belgeler: Başvuran kişinin Portekiz’de nerede konakladığını gösteren belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Sabıka kaydı talep dilekçesi: Başvuru sahibine ait adli sicil kaydının Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğü tarafından sorgulanmasına müsaade edildiğini beyan eden dilekçenin imzalı bir şekilde verilmesi gerekmektedir.
  • Sosyal güvenlik kaydı: Başvuru sahibinin varsa Portekiz sosyal güvenlik kayıt numarasını içeren belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
  • Portekiz sağlık sigortası: Portekiz’deki ikamet süresince karşılaşabilecek acil bakım ve tıbbi tedavi gibi masrafların karşılanmasını sağlayan seyahat sağlık sigortasına ait poliçenin sunulması gerekmektedir.

Portekiz Geçici Oturma İzni Ne Kadar Süreyle Verilir?

Portekiz geçici oturma izni, ilk kez verildiğinde genellikle 1 yıllığına düzenlenmektedir. İlk kez alınan Portekiz geçici oturma izninin süresi biterken yenilenmek istendiğinde gerekli kriterlerin karşılanması sonucunda 2 yıllığına düzenlenebilmektedir.

Portekiz Kalıcı Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz geçici oturma izni ile 5 yıl boyunca Portekiz’de ikamet eden kişiler, Portekiz kalıcı oturma iznine başvuru yapmaya hak kazanmaktadır. Eğitim amacıyla Portekiz’de bulunan kişilerin Portekiz geçici oturma izni süresi eğitim süresi kadar düzenlenmektedir ve eğitim programı sona erdiğinde oturma izninin geçerliliği sona ermektedir. Portekiz öğrenci oturma izni ile kalıcı oturma iznine başvuru yapılamamaktadır.

Portekiz kalıcı oturma izni başvuruları, Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğünden randevu alınarak şahsen yapılabilmektedir. Portekiz kalıcı oturma izni başvuruları değerlendirildikten sonra başvuru yapılan Portekiz Göç ve Hudut Müdürlüğüne iletilmektedir.

Kalıcı Portekiz Oturma İzni için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Kalıcı Portekiz oturma izni için gerekli belgeler aşağıda verilmiştir.

  • Portekiz kalıcı oturma izni başvuru formu: Başvuru sahibi tarafından doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formunun güncel tarih atılarak teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Pasaport: Başvuru sahibine ait geçerliliğini koruyan pasaportun ve sayfalarına ait fotokopilerin eklenmesi gerekmektedir.
  • Biyometrik fotoğraf: Güncel, 2 adet biyometrik fotoğrafın sunulması gerekmektedir.
  • Konaklamayı kanıtlayıcı belge: Başvuru sahibinin Portekiz’de nerede ikamet ettiğini gösteren belgenin sunulması gerekmektedir.
  • Finans planı: Başvuru sahibinin herhangi bir sosyal yardım almadan, kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için yeterli gelir kaynağına ve maddi birikime sahip olduğunu gösteren finans evraklarının eklenmesi gerekmektedir.
  • Sabıka kaydını kontrol etme dilekçesi: Başvuru sahibine ait adli sicil kaydının Portekiz Göç ve Hudut İşleri Müdürlüğü tarafından sorgulanmasına yönelik rızanın olduğunu beyan eden dilekçenin başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Vergi yükümlülük kaydı ve sosyal güvenlik kaydı: Başvuru sahibinin Portekiz’deki vergi kaydının ve varsa sosyal güvenlik kayıt belgesinin sunulması gerekmektedir.
  • Portekizce dil belgesi: Resmi bir Portekizce öğretim kurumu kapsamında en az A2 seviyesinde Portekizce eğitiminin alınması gerekmektedir ve alınan sertifikanın başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Portekiz geçici oturma izni: Başvuru sahibinin Portekiz’de 5 yıl boyunca geçici oturma izni ile ikamet ettiğini kanıtlar nitelikte belge gerekmektedir.

Portekiz Oturma İzni Hamiline Hangi Hakları Sağlar?

Portekiz oturma izninin hamiline sağladığı haklar aşağıda verilmiştir.

  • Avrupa Birliği (AB), Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ve Schengen üye ülkelerine vizesiz seyahat
  • Portekiz’de tam zamanlı çalışma hakkı
  • Portekiz’de eğitim almak hakkı
  • Portekiz sağlık sistemine erişim hakkı
  • Portekiz’de işin kaybedilmesi sonucunda işsizlik ödeneği alma hakkı
  • Diğer aile üyelerini Portekiz’e getirme hakkı
  • Gerekli şartların sağlanması durumunda Portekiz vatandaşlığına başvuru yapma hakkı

Portekiz oturma iznine sahip olan kişilerin çalışma, eğitim alma, sağlık imkanlarından faydalanma ve birçok ülkeye vizesiz seyahat etme hakkı bulunduğu için Portekiz’e yerleşmek avantajlıdır.

Portekiz Oturum İzni ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Evet, Portekiz oturum izni ile vatandaşlık alınabilmektedir. Portekiz oturum izni ile 6 yıl boyunca Portekiz’de ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin Portekiz vatandaşlığı için başvuru yapma hakkı doğmaktadır.

Oturum izni alarak yasal yollarla Portekiz’de en az 6 yıl boyunca ikamet eden kişiler, gerekli evrakları hazırlayarak vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir. Yaptığı Portekiz vatandaşlık başvurusu kabul edilen kişiler, Portekiz vatandaşlarının sahip olduğu haklara sahip olmaktadır.

Portekiz'de Oturum İzni Almanın En Kolay Yolu Nedir?

Portekiz’de oturum izni almanın en kolay ve pratik yolu; yatırımcı olma yoluyla oturum iznine başvurmaktır. Portekiz’de yatırımcı olma yoluyla oturum izni alabilmek için en az 1 milyon euro tutarında sermayenin Portekiz bankalarına transfer edilmesi, değeri en az 500 bin euro olan bir gayrimenkulün satın alınması, toplam değeri 350 bin euronun üzerinde olan bir inşaatın tadilat amacıyla alınması, bilimsel veya akademik projeler yürütmek amacıyla 350 bin euro tutarındaki sermayenin Portekiz bankalarına transfer edilmesi ya da dernek, vakıf veya sanatsal faaliyetler için kamu yararına 250 bin euro tutarındaki sermayenin Portekiz bankalarına transfer edilmesi gerekmektedir.

En az 500 bin euro tutarında olması şartıyla Portekiz ev alana oturma izni vermektedir. Altın vize Portekiz programı 8 Ekim 2012 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Portekiz altın vize uygulaması ile yabancı uyruklu kişilere yatırım yoluyla Portekiz’de geçici olarak oturma izni verilmektedir.

Portekiz Eğitim Görmek için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz’de eğitim alarak oturma izni alınabilmektedir. AB ülkeleri dışındaki uluslararası öğrencilerin Portekiz’de bir eğitim kurumuna kabul edilmesi durumunda öğrencilere oturma izni verilmektedir. Portekiz’de eğitim görmek için alınan oturum izni 1 yıl süre ile geçerlidir ve eğitim programına devam edilen süre boyunca her yıl yenilenebilmektedir.

Portekiz’de 1 yıldan uzun bir süre kalacak olan AB üyesi olmayan ülkenin vatandaşı öğrencilerin oturum izni alması gerekmektedir. Öğrencilerin oturma iznine başvurabilmeleri için, Portekiz’e girişlerinden önce bir Portekiz oturum vizesini alınmış ve pasaportlarına eklenmiş olması gerekmektedir. Portekiz oturma vizesi için öğrenci kendi ülkesinde veya ikamet ettiği ülkenin Portekiz Büyükelçiliğinde veya Portekiz Konsolosluğunda Portekiz oturma vizesine başvurabilmektedir. Portekiz oturma izinlerinin yetkililer tarafından onaylanıp verilmesi 3 hafta ila 1 ay süre arasında sürmektedir.

Portekiz’de alınabilecek eğitim seçenekleri aşağıda listelenmiştir.

  • Portekiz’de lisans derecesi
  • Portekiz’de yüksek lisans derecesi
  • Portekiz’de doktora derecesi
  • Portekiz’de dil eğitimi

Portekiz’de Staj için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz’de staj için oturma izni alınamamaktadır. Öğrencilerin oturumlarına devam edebilmeleri için uygun bir iş bulmaları gerekmektedir. Portekiz’deki öğrencilerin , izinlerinin oturma iznine dönüştürülebilmesi için çalışan işçi, araştırma görevlisi, yüksek nitelikli profesör veya serbest meslek sahibi (yatırımcı) olmaları gerekir.

Portekiz’de İş Kurmak için Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz’de iş kurarak oturma izni alınması için girişimci kişinin şirketin adını kayıt ettirmesi ve geçici bir kimlik kartı alması gerekmektedir. Şirket adı kayıt ettirildikten sonra, noter şirketin kuruluş belgesini kaydeder. Kimlik belgesinin verildiği tarihi takiben 3 ay içerisinde işletmenin başladığının vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Ayrıca 1 ay süre içerisinde kaza sigortası yaptırılmalı ve Portekiz Ekonomi Bakanlığı şubesine veya İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne (DGE) kaydın yapılması gerekmektedir.

Portekiz’de iş kurarak oturma izni alınması için şahıs şirketi, tek üyeli limited şirketi, bireysel yükümlü limited kuruluşu, en az 2 ortaklı ve minimum 5.000 EUR sermaye yatırımlı özel limited Portekiz şirketi, en az 5 hissedara sahip ve minimum 50.000 EUR sermaye yatırım gerektiren halka açık Portekiz limited şirketi, borçları karşılama yükümlülüğüyle kişisel varlıkları kullanıp erişebilen en az 2 ortaklı Portekiz şirketi, sorumlu limited ortaklık ve kooperatif türünde şirketler kurulabilmektedir.

Portekiz’de Ev Alarak Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz’deki yeni yasal hükümler, ülkeye düzenli aralıklarla girişi bulunanlara (geçerli bir Schengen vizesi veya vize muafiyeti sahipleri), iş kurma, sermaye transferi veya gayrimenkul edinme yoluyla yatırım faaliyetlerini sürdürenler Portekiz’de avantajlı kalış süreleri ile Portekiz oturma iznine başvuru yapma imkanı elde etmektedir.

Portekiz’de ev alarak oturma izni veya Portekiz yatırım vizesi izni almak için 500.000 EUR’dan fazla değere sahip bir gayrimenkul satın alınmalıdır. Portekiz’de alınacak olan gayrimenkul düşük yoğunluklu bir bölgede bulunuyorsa, minimum değer miktarı 20% düşerek 400.000 EUR olmaktadır.

Portekiz’de bir kentsel rehabilitasyon bölgesinde bulunan 30 yaş ve üstü gayrimenkul alımında, alınan gayrimenkul en az 350.000 EUR karşılığında yenilenebilmektedir. Portekiz’de alınacak olan gayrimenkul düşük yoğunluklu bir bölgede bulunuyorsa, minimum değer miktarı 20% düşerek 280.000 EUR olmaktadır.

Portekiz’de oturma izni için gayrimenkul alımında değer tutarı için edinilecek olan gayrimenkulun sadece 1 mülke ait olması şartı aranmamaktadır. Portekiz’de oturma izni için gayrimenkul alımında asgari tutar toplamı karşılandığı sürece, işlem birden fazla mülk satın alımını içerebilmektedir.

Birden fazla başvuru sahibi daha büyük miktarda değere sahip bir gayrimenkul satın alacaksa, başvuru sahipleri yatırımlarını birleştirebilmektir. 2 kardeşin ya da iki ortağın 1 milyon EUR değere sahip gayrimenkul satın almaları durumunda, her biri toplamda 500.000 EUR harcayacağı için Portekiz Altın Vizesini almak için başvuruda bulunabilmektedir.

Portekiz’de Çalışma İzni Alarak Oturma İzni Nasıl Alınır?

Portekiz’de çalışma izni alarak oturma izni almak için genel oturma izni şartlarına ek olarak, yalnızca yasalara uygun bir iş sözleşmesi ile Sosyal Güvenlik’e kaydı bulunan yabancı uyruklu kişilere verilmektedir.

İstisnai bir durumda, Portekiz çalışma vizesi olan veya farklı bir şekilde çalışmak için gelmiş yabancı uyruklu kişilerin geçerli bir oturum vizesine sahip olma şartından feragat edebilmesi için, Portekiz’de bir danışma konseyi, sendika, çalışma genel müfettişliği koltuğuna sahip bir dernek tarafından onaylanmış bir iş sözleşmesi veya ilişkisine sahip olmaları, Portekiz’e yasal olarak giriş yapmış olmaları, Portekiz’de yasal olarak kalıyor olmaları, Portekiz’de Sosyal Güvenlik’e kayıtlı olmaları şartları aranmaktadır.

Portekiz’de bağımsız olarak çalışmak için oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu kişiler; Portekiz’de yasal bir şirket kurmuş olmalı, vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik’e bireysel olarak iş kurduğunu beyan etmeli veya bağımsız bir müteahhit olarak çalışmak üzere bir hizmet sözleşmesi imzalamalı, Portekiz’de bağımsız bir müteahhit olarak çalışmaya hak kazanmış olmalı, Portekiz’de maddi olarak yeterli olmalı, Portekiz’de Sosyal Güvenlik’e kayıt olmalı ve meslek kuruluşlarından kayıt şartlarını yerine getirdiklerini beyan eden bir teyit almaları gerekmektedir.

Portekiz’de bağımsız çalışan oturma izni sahibi, oturma izninin değiştirilmesi üzerine, hüküm ve uygunlukların ayarlanması ile birlikte Portekiz’de işçi olarak çalışabilmektedirler.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: