Makedonya Hakkında Bilgi

Gitmeden Önce Makedonya Hakkında Bilgi

Resmi adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak anılan Makedonya , Vardar nehri tarafından şekillendirilmiş Balkanların karalarla çevrili bir ülkesidir. Makedonya’ya gitmeden önce bilinmesi gereken özellikleri ve Makedonya hakkında bilgi aşağıda verilmiştir.

Makedonya Komşuları

Makedonya kuzeyde Sırbistan, kuzeybatıda Kosova, doğuda Bulgaristan, ve batıda Arnavutluk ile komşudur. Yunanistan’ın kuzeyinde yer alan Makedonya’nın en uzun sınırı bu iki ülke arasındadır.

Makedonya’nın Nesi Menşur

Makedonya her şeyden önce tarihiyle, Makedonya kralı Büyük İskender ile ve Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmasıyla, başkenti Üsküp’ün güzellikleriyle ve sahip olduğu zengin mutfak kültürüyle meşhurdur. Bunun yanı sıra dünyanın beşinci büyük haçına ve Balkanlar’ın en büyük mağara girişlerinden birine sahiptir. Ayrıca Struga’da şiir festivali düzenlenmektedir.

Makedonya Neden İsim Değiştirdi?

İkinci dünya savaşının sonundan komünizmin yıkılışına kadar Makedonya, Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti adıyla Yugoslavya’yı oluşturan altı devletten biri olmuştu.Komünizmin düşüşünün ardından ülke 1991 yılında Yugoslavya’dan ayrıldığında ismini Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirdi.

Sahip olduğu bu yeni isim Yunanistan ile çeşitli anlaşmazlıklar yaşanmasına sebep oldu, çünkü Makedonya aslında Yunanistan, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, Sırbistan ve Kosova’nın dahil olduğu bölgeye verilen addır. Yunanistan’ın Makedonya bölgesinde yaşayan Yunanlılar kendilerini Makedon olarak adlandırıyordu ve komşu ülkenin en büyük azınlığı olan etnik Makedonlarla karıştırılmak istemiyorlardı.

Sorun çözülene kadar geçici olarak adı Makedonya Eski Yugoslavya Cumhuriyeti olarak değiştirildi. 2018’de iki ülke tarafından imzalanan sözleşmeyle Makedonya isminin Kuzey Makedonya olarak değiştirilmesi üzerinde anlaşıldı.

Makedonya Bayrağı

Makedonya’nın bayrağı tıpkı ismi gibi Yunanistan ile arasında tartışmalara yol açmıştır. Vergina bayrağı olarak bilinen ülkenin ilk bayrağı Yunanistan Vergina şehrinde bulunan antik Makedon şehrinde yapılan bir kazıda bulunan Vergina güneşi ilham alarak tasarlanmıştır. Bu güneş Büyük İskender’in ait olduğu hanedanın sembolüdür. İtirazlar üzerine bayrak eski Makedonya Bayrağı yeni bir tasarımla değiştirilmiştir.Yenilenen Makedonya bayrağı anlamı “yeni özgürlük güneşi”dir.

Makedonya Yüz Ölçümü

Makedonya yüzölçümü 25220 kilometrekaredir.

Makedonya Nüfusu

Makedonya’nın nüfusu 2021 yılı Ocak ayı itibariyle 2.083.327’dir. Kuzey Makedonya’nın nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 83 kişi olurken,şehirlere yerleşme oranı %58.6 ya çıkmıştır.

Yıllara göre nüfus değişim bilgileri aşağıda verilmiştir.

YılNüfus
20202,083,374
20192,083,459
20182,082,957
20172,081,996
20162,080,743
20152,079,328
20102,070,741
20022,022,547

Makedonya’da en büyük etnik grup Makedonlardır, ikinci en büyük grup ağırlıklı olarak ülkenin kuzeybatısında yaşayan Arnavutlar’dır, Makedonya Türk nüfusu büyüklük olarak üçüncü sırada yer alır, 2002 resmi sayımında 80000 civarında Türk olduğu saptanmıştır ancak gayri resmi Türk nüfusunun daha yüksek olduğu olarak tahmin edilmektedir.

Bu Türk nüfusun çoğunluğu Merkez Jupa ve Plasnitsa belediyelerinde yaşamaktadır. Bunun dışında Struga ve Ohri gibi bölgelerde yaşayanlar Türk esnaflar ve son yıllarda sayısı azalsa da Makedonya Türk köyleri mevcuttur.

Makdonya Dili

Makedonya resmi dili Makedonca’dır. Makedonca güney Slav dili ailesine aittir. Arnavutça devlet düzeyinde ve %20 veya %20’den fazlasını Arnavutların oluşturduğu yerel yönetimlerde ikinci resmi dildir. Diğer konuşulan diller Türkçe(Rumeli Türkçesi dahil olmak üzere), Romanca, Sırp/Boşnakça ve Aromanca’dır.

Makedonya Dini

Makedonya halkının çoğunluğunun bağlı olduğu Doğu Ortodoks Hristiyanlığı, Makedonya’daki en yaygın dindir. Doğu Ortodoks Hristiyanlığı ise ülkede büyük çoğunlukla Makedonya Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdır. Makedon Ortodoks yoğunluğu en fazla olan mezheptir.

Diğer Hristiyan mezhepleri Katolik ve Protestanlar’dır. IPSOS MORI tarafından 2011’de yürütülen araştırmaya göre toplam Makedonya’nın Hristiyan nüfusu %70.7’ye yakındır. İkinci en yaygın din ise %25.6 ile İslam’dır.

Makedonya Başkenti

Makedonya başkenti Üsküp’tür. Üsküp politik merkez olmanın yanı sıra, çok sayıda kültürel, ekonomik ve akademik faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.Üsküp Osmanlı egemenliğinde beş yüz yıla yakın bir süre içerisinde ilk önce Üsküp sancağının daha sonra Kosova vilayetinin başkenti olmuştur.

Osmanlı İmparatorluğu bu egemenlik boyunca Üsküp’te olduğu cami, kervansaray ve hanlar,hamamlar inşa etmiştir. Bunların çoğu geleneksel alışveriş mekanı olan bit pazarı gibi Eski Pazar’da bulunmaktadır. Üsküp kalesi, Üsküp su kemeri , antik Üsküp şehri, Mustafa Paşa Camii,Göğe Yükseliş ve Aziz Dimitri kiliseleri de görülmesi gereken mimari yapılardır.

Vardar Nehri kuzeyinde yer alan Üsküp’ün Belgrad Atina arasındaki güzergâhta yer aldığı söylenebilir.

Rahibe Theresa da Üsküp’te doğmuştur.

Makedonya Şehirleri

Yabancı dillerde Bitola olarak anılan Manastır, Makedonya’nın ikinci büyük şehridir. Mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Širok Sokak, Saat Kulesi, Aziz Demetrius kalesi, kapalı çarşı ve projesini Mimar Sinan’ın çizdiği Gazi Haydar Kilisesi ve Heraklia antik kenti sayılabilir.

Büyük şehirler arasında Nüfus büyüklüğü olarak sekizinci sırada yer alan Ohrid, aynı ismi taşıyan gölüyle hem doğal hem kültürel miras alanı olarak kabul edilmiştir. Eskiden her yıla bir tane olmak üzere 365 tane kiliseye sahip olduğu için Balkanların Kudüs’ü olarak adlandırılmıştır. Bugün bu kiliselerden geriye kalanlar çok azdır.Makedonya Ohrid gezilecek yerler arasında Aziz Sophia kilisesi, Aziz Clement ve Panteleiomon kilisesi, Aziz George kilisesi vardır.

Ohrid nehri kıyısındaki Struga şehri de Dünya Mirası alanına dahildir.

Makedonya Para Birimi

Makedonya para birimi Makedon dinarı’dır. 2021 Ocak ayı itibariyle bir Makedon Dinarı 0.15 Türk Lirasına, 0.016 Euro’ya eşittir.

Makedonya Ekonomisi

Makedonya’da inşaat, imalat ve madencilik sektörleri başı çeker,bunun yanı sıra tarım da yapılır. Ticaret yaptığı başlıca ülkeler Almanya,Yunanistan,Sırbistan, Bulgaristan, Rusya ve İtalya’dır.

Makedonya’da Asgari Ücret Ne Kadar?

Makedonya’da asgari ücret 2019 yılı bugüne kadar ayda 14.500 dinara eşittir. Asgari ücret miktarı değişimi aşağıdaki tabloda verilmiştir.

YılAsgari Ücret
20128050
20138050
20148800
20159590
201610080
201712008
201812165

Makedonya Yönetim Şekli

Makedonya tek meclisli parlamenter demokrasiye sahiptir. Yasama yetkisi parlamentoda bulunur. Yürütme yetkisi bakanlar ve başbakandan oluşan hükümete aittir ve bakanlar başbakan tarafından atanır. Başbakan ülkede siyaseten en güçlü kişidir. Makedonya cumhurbaşkanı ise sembolik güce sahiptir.

Makedonya Plakası

Makedonya plaka kodu MK’dır.

Makedonya Telefon Kodu

Makedonya telefon kodu 389’dur.

Makedonya Üniversiteleri

Makedonya Cumhuriyeti’nin üniversiteleri son yıllarda Türk vatandaşları tarafından tercih edilmeye başlanmıştır. Başlıca Makedonya üniversiteleri Makedonya Goce Devlet üniversitesi, Üsküp’te yer alan Makedonya Kiril Metodi Üniversitesi’dir. Makedonya eğitim dili Makedonca ve İngilizcedir.

Makedonya AB Ülkesi Midir?

Makedonya Avrupa Birliği’nde bulunmamaktadır. 2004 yılında Aday ülke olarak Avrupa Birliği’ne girmek için başvuruda bulunmuştur.

Makedonya Serbest Dolaşım Antlaşmasına Tabi Midir?

Serbest dolaşım anlaşması AB ülkeleri arasında geçerli olan bir antlaşmadır. Makedonya serbest dolaşım anlaşması kapsamı dışındadır.

Makedonya’ya Gitmek için VizeGerekli Mi?

Makedonya’ya 60 güne kadar yapılacak ziyaretler için Bordu pasaporta sahip T.C vatandaşları vizeden muaftır.

Makedonya Bitola Köyleri

Makedonya Bitola (Manastır) köyleri türk nüfusu bakımından en yoğun bölgelerdir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: