Litvanya Vatandaşlık Başvurusu

Litvanya Vatandaşı Nasıl Olunur: Vatandaşlık Şartları ve Ücretler

Litvanya vatandaşlık başvurusuna hak kazanmak için Litvanya’nın herhangi bir şehrinde dünyaya gelmek, veya en az 7 yıl yıl Litvanya sınırları içinde yasal olarak yaşamak veya çalışmak gerekmektedir.

Litvanya’da yatırım yaparak veya, bilimsel olarak kendini ispatlamış ve başarılı projeler ortaya koymuş olan kişiler de Litvanya vatandaşlığı alabilmektedir. Soybağı yoluyla Litvanya vatandaşlığı alabilmek için Litvanyalı biriyle akrabalık bulunması gerekmektedir veya Litvanyalı biriyle evlenerek ülke sınırlarında yaşanabilmektedir.

Litvanya’dan vatandaşlık başvurusu yapmak isteyen kişiler Litvanya Göçmen Bürosundan bir randevu alarak ziyaret etmelidir.

Litvanya’ya yasal olarak yaşayarak vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen kişiler Litvanya D tipi vize ile ülkeye giriş yapmalı ve Litvanya oturma iznine sahip olmalıdır.

Litvanya Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?

Litvanya vatandaşlık başvurusu yapmak için sağlanması aşağıda verilen şartlardan en az birinin karşılanması gerekmektedir.

  • Litvanya’da doğmuş olmak gerekmektedir.
  • 10 sene boyunca Litvanya’da ikamet etmek gerekmektedir.
  • Litvanya’da yatırım yapılmış olması gerekmektedir.
  • Bilimsel projelerle uğraşarak devlete katkı sağlamış olmak gerekmektedir.
  • Litvanya vatandaşı biriyle evli olmak gerekmektedir.

Litvanya vatandaşlığına kabul edilmek için tüm kriterler için temiz adli sicil kaydına sahip olunması gerekir.

Evlilik Yoluyla Litvanya Vatandaşlığı Başvurusu

Evlilik yoluyla Litvanya vatandaşlığına başvuru yapabilmek için Litvanya Göçmen Bürosunun belirlediği şartlar karşılanıyor olması gerekmektedir.

Litvanya vatandaşı ile evlenmek ve Litvanya vatandaşlığı alabilmek için gerekli şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya'da 7 yıllık daimi ikametten sonra, Litvanya vatandaşının eşi, Litvanya vatandaşlığı vermek için başvurabilmektedir.
  • Litvanya vatandaşının eşi, Litvanya vatandaşlığına hak kazanmak isterse, ilgili yasalarda belirtilen diğer şartlara ek olarak, Litvanya dili ve Litvanya Anayasası'nın temellerinde bir sınavı geçmelidir.
  • Litvanya vatandaşlığının kazanılması için sunulan belgelerin Litvanca dilinde olması gerekmektedir.
  • Litvanya dilinin temelleri ve Litvanya Anayasası ile ilgili bir sınavın başarılı sonucuna dair belgeler, pasaport, evlilik cüzdanı, Litvanya’da yaşadığına dair ikametgah gibi evraklar başvuranın ikamet ettiği yerdeki bölge polis müdürlüğüne teslim edilmelidir.

Litvanyalı olan biri ile gerçek bir evlilik yapıldıysa kolaylıkla vatandaşlık alınabilmektedir. Fakat sahte bir evlilik yapıldıysa ve bu kanıtlandıysa kişinin bir daha asla vatandaşlık alma hakkı olmayacaktır.

Çocuklar İçin Litvanya Vatandaşlık Başvuru Şartları

Litvanya’da resmi olarak çocuk, Litvanya Anayasası’na göre 18 yaşından küçük ve evli olmayan kişi olarak tanımlanmaktadır. Litvanya’da çocuk olan birey, ebeveynlik ilkesine göre anne veya baba ile aynı vatandaşlık hakkına sahip olmaktadır.

Çocuklar için Litvanya vatandaşlık başvurusu yapabilmek için ebeveynlerden birisinin Litvanya vatandaşı olması gerekmektedir.

Bir çocuğa Litvanya vatandaşlığı pasaportu için başvuruda bulunmadan önce, çocuğun doğum belgesi alınmalıdır. Litvanya’da doğum belgesi, Göçmen Bürosu veya Litvanya Büyükelçiliği tarafından verilmektedir.

Litvanya’da bir çocuğun annesi ve babası üzerinden Litvanya vatandaşlığı alabilme durumu, Litvanya Göçmenlik Bürosundan öğrenilebilmektedir.

Mülteci Statüsünde Litvanya Vatandaşlığı Başvuru Şartları

Mülteci statüsünde Litvanya'da yaşayanlar için vatandaşlık başvuru şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak için10 yıldır Litvanya'da yasal olarak ikamet etmiş olması gerekmektedir.
  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak içinLitvanya Cumhuriyeti vatandaşı biriyle evli olunmalıdır ve son 7 yıldır Litvanyalı eş ile birlikte Litvanya Cumhuriyeti'nde yasal olarak ikamet etmek gerekmektedir.
  • ​Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak içinLitvanya Cumhuriyeti vatandaşı olan sürgün, siyasi mahkum veya sürgünde doğan biri ile evlenilmiş ve son 5 yıldır birlikte Litvanya Cumhuriyeti'nde yasal olarak ikamet etmek gerekmektedir.
  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak için ölenLitvanya Cumhuriyeti vatandaşıyla bir yıldan fazla bir süredir evli olmak ve son 5 yıldır Litvanya Cumhuriyeti'nde yasal olarak ikamet ediyor olmak gerekmektedir.
  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak içinLitvanya'da doğmuş vatansız biri olmak gerekmektedir.
  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak için kişinin kimlik bilgilerini güvenilir bir şekilde doğrulaması gerekmektedir.
  • Litvanya’daki mülteciler vatandaşlık başvurusu yapmak için herhangi bir sabıka kaydına sahip olmamalıdır.

Litvanya Vatandaşlığı İçin İstisnai Durumlar

Litvanya’da vatandaşlık için istisnai bir durum bulunmaktadır.

Bir yabancı devlet vatandaşının veya vatansız bir kişinin, Litvanya Cumhuriyeti devletinin güçlendirilmesine, Litvanya Cumhuriyeti'nin gücünün artırılmasına ve uluslararası toplumda otoritesinin desteklenmesine önemli katkılarda bulunduğu faaliyetleri, Litvanya Cumhuriyeti'nin esası olarak kabul edilmektedir.

Katkıda bulunan kişi, Litvanya Cumhuriyeti'nde kalıcı olarak ikamet ediyorsa ve Litvanya dilinde iletişim kurabiliyorsa ve Litvanya Cumhuriyeti'nde yaşamıyorsa, kişinin Litvanya toplumuna entegre olduğu kabul edilmektedir ve bu özellikte olan kişiler, vatandaşlığa geçme şartlarına maruz kalmadan Litvanya’dan vatandaşlık alabilmektedir.

Litvanya Vatandaşlık Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Kişinin kimliğini kanıtlayan belgeler.
  • Litvanya Cumhuriyeti’nde yasal olarak kaldığını gösteren uzun süreli oturum izni
  • Yeterli seviyede dil bilgisine sahip olunduğuna dair belge
  • Anayasal bilginin test edildiğini sınavın sonucunu gösteren belge
  • Kişinin gelir durumunu belirten maaş bordrosu veya banka hesap döküm bilgileri
  • Eş aracılığıyla vatandaşlık başvurusu için,Litvanya’da yaşayan eşin bulunduğu bölgeye ait ikametgah belgesi ibraz edilmelidir.

Litvanya Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılır?

Litvanya Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurmak için hazırlanan belgeler ve başvuru dokümanı Göçmen Bürosunun bölge ofisine bir ziyaret rezervasyonu yapılarak iletilmesi gerekmektedir.

Bir kişinin reşit olmayan çocuğu için aynı anda Litvanya Cumhuriyeti vatandaşlığına başvurması durumunda, reşit olmayan bir çocuk için ayrı bir ziyaret rezervasyonu gerekli değildir.

Litvanya Vatandaşlığı Almak Ne Kadar Sürer?

Litvanya vatandaşlığı almak, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren gerekli tüm belgelerin sunulması halinde süreç genellikle 6 ay ila 15 ay arasında sürmektedir ve sonuçlar Litvanya Başkonsolosluk aracılığıyla başvuru sahibine bildirilmektedir.

Litvanya Vatandaşlık Başvuru Reddi ve İtiraz Süreci

Litvanya vatandaşlık başvurusu reddedildiği takdirde 4 hafta içerisinde red kararına itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Litvanya vatandaşlık başvurusu reddi alan kişiler, eksik belgeleri tamamlayarak yeniden başvuru yapabilmektedir.

Litvanya vatandaşlık başvuruları ile ilgilenen yetkili kurum Litvanya Başkonsolosluğu olup olası itiraz süreçlerinde muhatap kurum durumundadır. Litvanya vatandaşlık başvurusunun reddedilmesi durumunda başvuru esnasında yapılan ödemelerin ücret iadesi yapılmamaktadır.

Litvanya Vatandaşlık Başvuru Ücretleri Ne Kadardır?

Litvanya vatandaşlık başvurusu için yaklaşık 100 euro gerekmektedir. Apostil mührü denilen yani belgelerin yasallaştırılması için ise sayfa başına 20 euro gerekmektedir.

Konsolosluk ücreti tutarı, Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçiliği banka hesabına yatırılmalıdır. Banka çalışanı tarafından kaşeli ve imzalı orijinal banka dekontu Litvanya Cumhuriyeti Büyükelçiliğine sunulmalıdır. Banka ücretleri büyükelçilik tarafından değil başvuru sahibi tarafından ödenmelidir. Ödemeler büyükelçilikte banka veya kredi kartı ile de yapılabilmektedir.

Litvanya Vatandaşlığının Avantajları Nelerdir?

Litvanya vatandaşlığı almanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Kaliteli ve ekonomik yaşam şartlarına sahip olmak.
  • Kaliteli bir üniversite eğitimi almak.
  • Avrupa’da serbest dolaşım hakkına sahip olmak.
  • Avrupa vatandaşı olmak.
  • Birçok tarihi güzelliğe şahit olmak.

Litvanya Pasaportu İle Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Visaindez sıralamasına göre Litvanya pasaportu dünya genelinde 11. güçlü ülke pasaportudur.

Litvanya pasaport hamili kişiler Litvanya vize politikası gereği dünya genelinde 185 ülkeye vizesiz veya ülkeye varışta kapı vizesi alarak giriş yapma hakkı sağlar .

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: