Litvanya Göçmenlik İşlemleri

Litvanya Göçmenlik İşlemleri: 2023'te Litvanya'ya Nasıl Yerleşilir?

Litvanya, bir Avrupa Birliği üye ülkesidir ve Schengen bölgesine dahildir. Avrupa Birliği ortak kuralları ve standartları Litvanya’da da geçerlidir. 2021 yılında yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Litvanya; nüfusun pek çok ülkeye oranla az olması, yatırım ve iş kurma imkanlarının avantajlı olması, yaşam kalitesinin iyi olması, Avrupa Birliği’ne üye olması, başarılı üniversitelerin olması, ekonomik şartların elverişli olması gibi nedenlerle göç konusunda pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. Litvanya’ya göç etme seçeneklerinden en çok nüfusun az olması ve Avrupa Birliği’ne üye olması etkisi görülmektedir.

Yıllara göre Litvanya’ya göç eden kişilerin sayısı 2010 yılında 5.213 kişi; 2012 yılında 19.843 kişi; 2014 yılında 24.294 kişi; 2016 yılında 20.162 kişi; 2018 yılında 28.914 kişi ve 2020 yılında 43.096 kişi olmuştur. Son 10 yıldaki Litvanya’ya göç oranlarına bakıldığında Litvanya nüfusu üzerindeki etkisinin artış gösterdiği görülmektedir. Litvanya’nın nüfusu 2010 yılında 3.097.282’dir ve 5.213 göçmen sayısı ile göçmen oranı %0.0016’dır. Litvanya’nın nüfusu 2020’de 2.795.000’tir ve 43.096 göçmen sayısı ile göçmen oranı %0.015 olmuştur. Litvanya’daki son 10 yılın göçmen istatistiğine göre 2020 yılındaki göçmen oranı, 2010 yılındaki göçmen oranının 10 katıdır.

2020 yılında Litvanya’ya göç eden kişilerin ülkelere göre dağılımı Ukrayna’dan 9.309 kişi; Belarus’tan 7.279 kişi; Rusya’dan 996 kişi; Özbekistan’dan 479 kişi; Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 399 kişi ve Hindistan’dan 330 kişi şeklinde olmuştur.

Türkiye’den Litvanya’ya kalıcı olarak göçmen olarak gitmek isteyen T.C vatandaşları öncelikle kendilerine uygun olan şartlar için Litvanta oturum izni alarak ülkede yasal olarak yaşamaya başlamalıdır.

Litvanya'yaYerleşmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Avrupa Birliği vatandaşı olmayanlar için Litvanya’ya yerleşme yöntemleri aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya’da çalışarak göç etme
  • Litvanya’da girişimci olarak göç etme
  • Litvanya’da iş kurarak göç etme
  • Litvanya’da yatırım yaparak göç etme
  • Litvanya’da tam zamanlı öğrenci olarak göç etme
  • Litvanya’da staj faaliyetlerine katılarak göç etme
  • Litvanya’da mesleki kurslara katılarak göç etme
  • Litvanya’da yaşayan aile üyesinin yanına yerleşerek göç etme
  • Litvanya’da evlenerek göç etme

Avrupa Birliği Vatandaşı Olmayanların Litvanya'ya Göç Etmesi İçin Oturma Şartları

Evet, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişilerin Litvanya’ya göç etmesi için oturma izni gereklidir.

Litvanya'da İş Bularak Yerleşmek

Litvanya’da araştırmacı, uzman, işçi ve yeni mezun olarak yabancı uyruklu kişiler çalışabilmektedir. Litvanya’da çalışma amacıyla Litvanya uzun süreli (D tipi) vize alınmaktadır. Litvanya uzun süreli (D tipi) vize başvurularında Litvanya’daki işyerinden kabul ve konaklama belgesi alınmalıdır. Litvanya uzun süreli (D tipi) vizeler en fazla 1 yıl süre ile verilmektedir. Litvanya’daki çalışma süresine ve işyeri ile yapılan sözleşme süresine göre 1 yıldan fazla Litvanya’da bulunması gereken kişiler için geçici oturum izni düzenlenmektedir.

Litvanya’da mevsimlik işçi olarak çalışmak için 12 aylık süre içerisinde en fazla 6 aya kadar mevsimlik çalışma izni verilmektedir. 6 aya kadar verilen Litvanya mevsimlik çalışma izni, kesintisiz olarak veya birkaç kez olarak ancak 12 ay içerisinde toplamda 6 ayı aşmayacak şekilde kullanılabilmektedir.

Litvanya’da çalışmak üzere yerleşmek isteyen kişiler, yüksek lisans veya doktora mezunu olup kendi alanında en az 5 yıl mesleki deneyim sahibi ise yüksek nitelikli çalışan olmaktadır. Litvanya’da çalışan yüksek nitelikli kişiler Mavi Kart sahibi olmaktadır. Mavi Kart, Litvanya geçici oturum izni ile eşdeğerdir.

Litvanya'ya İş Kurarak Yerleşmek

Litvanya’da iş kurarak yerleşmek için gereken şartlar aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya’da kurulacak şirket sermayesinin en az 28.000 Euro olması gerekmektedir.
  • Litvanya’daki şirkete hissedar olunacaksa her hissedarın en az 14.000 Euro tutarında hisse sahibi olması gerekmektedir.
  • Litvanya’da kurulacak şirkette en az 2 Litvanya vatandaşı olan personel çalıştırılmalıdır ve maaşlarının en az asgari ücret tutarında olması gerekmektedir.
  • Litvanya ticari vize ile Litvanya’da iş kuran kişilerin Litvanya oturum izni alması gerekmektedir.
  • Litvanya oturum izni almak için kurulan işyerinin en az 6 ay faaliyet göstermesi gerekmektedir.
  • Litvanya’da iş kurarak oturum izni alma başvurusu için işyeri kira sözleşmesi, personel maaş bordroları, işyeri faturaları, işbirliği sözleşmeleri gibi evrakların sunulması gerekmektedir.
  • Litvanya’da iş kurarak oturum izni alma başvuruları Litvanya Göçmenlik Dairesi’ne yapılmaktadır.
  • Litvanya’da iş kurarak oturum izni alma başvurularının değerlendirilmesi yaklaşık 2 ay sürmektedir.

Litvanya'ya Öğrenci Olarak Yerleşmek

Litvanya’da devlet ve özel üniversiteler öğrenci göçüne imkan sağlamaktadır. Litvanya’ya öğrenci olarak yerleşme amacı taşıyan yabancı uyruklu kişilerin yapması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Litvanya’ya öğrenci olarak yerleşmek isteyen kişiler Litvanya’da akredite olmuş devlet veya özel üniversitelere ya da kolejlere kayıt olmak durumundadır.
  • Litvanya’daki eğitim kurumuna eğitim ücreti ödenerek kabul mektubu alınmaktadır.
  • Litvanya’daki eğitim kurumlarından kabul mektubu alan yabancı uyruklu kişilerin Litvanya uzun süreli (D tipi) vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Litvanya uzun süreli (D tipi) vize süresi en fazla 1 yıla kadar düzenlenebilmektedir. Litvanya eğitim vizesi ile Litvanya’ya giriş yapan yabancı uyruklu öğrencilerin Litvanya geçici oturum izni alması gerekmektedir. Litvanya’daki eğitim kurumundan alınan kabul mektubu ile beraber pasaport, biyometrik fotoğraf, sağlık sigortası, konaklama belgesi, adli sicil kaydı ve öğrenci belgesi gibi gerekli evraklarla Litvanya geçici oturum izni alarak Litvanya’ya yerleşilebilmektedir.

Litvanya'ya Aile Birleşimi ile Yerleşmek

Litvanya’ya aile birleşimi ile yerleşmek için Litvanya’da yasal oturum izni olan kişi ile evlenmiş olmak ya da evlenme amacı taşımak gerekmektedir. Litvanya’ya aile birleşimi ile yerleşebilmek için ilk olarak Litvanya uzun süreli (D tipi) vize almak gerekmektedir. Litvanya uzun süreli (D tipi) vize sahibi olabilmek için evliliğin veya evlilik amacının kanıtlanması gerekmektedir.

Litvanya uzun süreli (D tipi) vize başvurusu için gerekli evrakları teslim eden ve vize başvuru mülakatını geçen başvuru sahipleri en fazla 1 yıla kadar düzenlenen Litvanya aile birleşimi vizesi alabilmektedir.

Litvanya'ya Mülteci Olarak Yerleşmek

Litvanya’ya mülteci olarak yerleşme başvuruları Litvanya İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilmekte ve denetlenmektedir. Litvanya mülteci başvuruları Litvanya Göçmenlik Dairesi’ne, Litvanya Polis Departmanı’na, Litvanya Yabancı Uyruklular Kayıt Merkezi’ne veya Litvanya Sınır Muhafaza Teşkilatı’na yapılmaktadır.

Litvanya mülteci başvuruları şahsen yapılmaktadır. Reşit olmayan yabancı uyruklu kişilerin Litvanya’ya mülteci başvuruları aile yetişkinleri tarafından yapılmaktadır. Litvanya’ya mülteci olarak yerleşmek için başvuru formundaki bilgiler şahsen veya Litvanya Cumhuriyeti görevlisi rehberliğinde İngilizce dilinde doldurulmaktadır. Litvanya’ya mülteci olarak yerleşme başvurusu için geçerli bir pasaportun ve gerekli olan evrakların sunulması gerekmektedir. Litvanya’ya mülteci başvurularında yapılan mülakatlardan başvuru sahibinin geçmesi gerekmektedir. Litvanya’da göçmen olarak yaşayan kişiler 10 yıl Litvanya’da ikamet ettikten sonra Litvanya vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahip olmaktadır.

Litvanya Kökenliler ve Litvanya Vatandaşlığını Kaybedenler Litvanya'ya Nasıl Göç Edebilir?

Litvanya kökenli kişiler ve Litvanya vatandaşlığını kaybeden kişiler, Litvanya’ya göç etmek istediğinde Litvanya Cumhuriyeti’nden göçmenlik onay sertifikası almak durumundadırlar. Alınan göçmenlik onay sertifikası ile beraber Litvanya’ya göç etmek için gerekli olan başvuru evraklarıyla Litvanya göçmenlik başvurusu yapılmaktadır.

Litvanya kökenli kişiler ve Litvanya vatandaşlığını kaybeden kişilerin Litvanya’ya göç edebilmesi için Litvanya oturum iznine ihtiyaç duyulmaktadır. Litvanya kökenli kişilerin göçmenlik onay sertifikasının alınması ile 10 yıl yaşama zorunluluğu yoktur.

Litvanya'daki Göçmen Nüfusu

Litvanya göçmen nüfusunun ülkelere göre dağılımı Ukrayna’dan 9.309 kişi (toplam nüfusa göre 1.000’de 3 kişi), Belarus’tan 7.279 kişi (toplam nüfusa göre 1.000’de 2 kişi), Rusya’dan 996 kişi (toplam nüfusa göre 3.000’de 1 kişi), Özbekistan’dan 479 kişi (toplam nüfusa göre 6.000’de 1 kiş), Avrupa Birliği ülkelerinden toplam 399 kişi (toplam nüfusa göre 7.000’de 1 kişi) ve Hindistan’dan 330 kişi (toplam nüfusa göre 7.500’de 1 kişi) şeklinde olmuştur.

Litvanya’daki göçmen olan kişilerden %81’i (32.945 kişi) çalışarak; %8.6’sı (3.516 kişi) aile üyesinin yanına yerleşerek ve %7’si (2.843 kişi) eğitim alarak Litvanya’da göçmenlik yapmaktadır. Litvanya nüfusu ile ilgili demografik istatistikler yıllar içinde büyük değişimler göstermiştir.

Litvanya Göçmenlik Dairesi İletişim Bilgileri

Litvanya Göçmenlik Bürosunun adresi Budgetary Institution, L. Sapiegos g. 1, LT- 10312 Vilnius’tur. Litvanya Göçmenlik Dairesi’nin iletişim telefonu Litvanya için 8 707 67000 ve Litvanya dışı +370 5 271 7112’dir. Litvanya Göçmenlik Dairesi’nin e-posta adresi info@migracija.gov.lt’dir.

Dilhan Akkaya Yazan: Dilhan Akkaya

Dilhan Akkaya, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Vizem.net için göçmenlik hukuku ve vize başvuruları alanında danışmanlık vermektedir.

Paylaş: