kanada sineması ve tarihi

Kanada Filmleri ve Sinema Tarihi Nasıldır?

Kanada sineması, Kanada’daki film yapımcılığını ifade etmektedir. Kanada, başlıca dört metropol merkezinde bulunan birkaç film stüdyosuna ev sahipliği yapmaktadır. Kanada’daki film stüdyoları Toronto, Vancouver, Montreal ve Halifax’ta bulunmaktadır.

Kanada film endüstrisi tarafından 1911’den beri yaklaşık 1.000 Anglofon-Kanadalı ve 600 Frankofon-Kanadalı uzun metrajlı film üretilmiştir. İngilizce konuşulan Kanada sineması, komşu Birleşik Devletler sineması ile yoğun bir şekilde iç içe geçmiştir. Belirgin bir Kanadalı sinema geleneği olmasına rağmen, belirgin bir Kanadalı kimliği olmayan Kanada filmleri de vardır.

Önemli Kanadalı film yapımcıları arasında David Cronenberg, Guy Maddin, Atom Egoyan, Patricia Rozema, Sarah Polley, Deepa Mehta, Thom Fitzgerald, John Greyson, Clement Virgo, Allan King, Michael McGowan ve Michael Snow, Claude Jutra, Gilles Carle, Denys Arcand, Jean yer almaktadır.

Hollywood’da başarıya ulaşan Kanadalı aktörler arasında Mary Pickford, Norma Shearer, Christopher Plummer, Donald Sutherland, Michael J. Fox, Keanu Reeves, Jim Carrey, Ryan Gosling, Rachel McAdams, Ryan Reynolds ve Seth Rogen bulunmaktadır.

Ödül Alan Kanada Sinema Filmleri Hangileridir?

1968’den Etrogs olarak da bilinen Kanada Film Ödülleri (CFAs), Kanada film yapımcılığındaki üstün başarıyı onurlandırmak için 1949’dan 1978’e kadar verilmiştir.

Aşağıda,ödül alan Kanada sinema filmleri listelenmiştir.

  • The Loon’s Necklace (Budge Crawley): 1948 yılında yayınlanan film, George Gorman tarafından anlatılmış ve aktörler tarafından parlak renkli yağlı boya tabloların önünde geleneksel West Coast First Nations maskeleriyle seslendirilmiştir.
  • Tit-coq (Gratien Gélinas): 1952 yılında yayınlanan filmin oyuncu kadrosunda Juliette Béliveau, Denise Pelletier ve Jean Duceppe yer almıştır.
  • The Stratford Adventure (Guy Glover): 1954 yılında yayınlanan filmin başrollerinde Michael Bates, Timothy Findley yer almıştır.
  • The Luck of Ginger Coffey (Leon Roth): 1964 tarihli bir Kanada filmidir. Kuzey İrlandalı-Kanadalı yazar Brian Moore’un 1960 yılında yayımlanan Vali General’in Ödüllü romanına dayanmaktadır. Başrollerinde Robert Shaw ve Mary Ure oynamıştır.
  • Mon oncle Antoine (Marc Beaudet): 1971 tarihinde yayınlanan Fransızca drama filmidir. Filmin başrollerinde Jacques Gagnon ve Lyne Champagne yer almıştır.
  • Les Ordres (Bernard Lalonde): 1970 Ekim Krizi ve Savaş Önlemleri Yasası sırasında masum sivillerin hapsedilmesini konu alan bir 1974 Quebec tarihi drama filmidir. Başrollerinde Hélène Loiselle ve Jean Lapointe yer almıştır.
  • The Silent Partner (Stephen Young): 1978 Kanadalı bir soygun filmi ve Danimarkalı yazar Anders Bodelsen’in bir romanına dayanan 1969 Danimarka filmi Think of a Number’ın yeniden yapımıdır. Filmin oyuncu kadrosunda Elliott Gould ve Christopher Plummer bulunmaktadır.

Kanada yapımı filmler günümüzde de ilgi ile takip edilmektedir. En iyi kanada filmleri IMDB üzerinden takip edilebilir.

Kanada’nın En Ünlü Aktörleri ve Aktrisleri Kimlerdir?

Kanada’nın ünlü aktör ve aktrislerinin listesi aşağıda verilmiştir.

  • Pamela Anderson
  • Will Arnett
  • Scott Bairstow
  • Neve Campbell
  • Jim Carrey
  • Bruce Greenwood
  • Ray Gosling

Dünya çapında tanınmış Kanadalı ünlüler uluslararası arenada ses getirmiş birçok esere imza atmıştır.

Pamela Anderson

Pamela Anderson, 1 Temmuz 1967’de Ladysmith, British Columbia, Kanada’da doğmuş ve birçok Kanada filminde yer almıştır. Pamela ilk kez bir British Columbia Lions futbol maçında, görüntüsünün stadyum ekranında gösterilmesiyle keşfedilmiştir. Vancouver’daki ünü nedeniyle Labatt’ın birasıyla Blue Zone kızı olmak için ticari bir sözleşme imzalamıştır. Kısa süre sonra ise Playboy dergisi ile anlaşmış ve Ekim 1989’da Playboy dergisinin kapağında yer almıştır.

Pamela Anderson, Playboy’un başarısıyla, 1990’da Los Angeles, California’ya taşınmıştır. 1991’de televizyona ilk kez Tool Time Girl Lisa olarak oynadığı Home Improvement (1991) filminde çıkmıştır. Kısa süre sonra ülke çapındaki izleyicilerin dikkatini çekmiş ve dünya çapında en çok izlenen televizyon dizilerinden birinde yer almıştır. Pamela Anderson Golden Apple Awards ve Razzie Awards ödüllerini kazanmıştır.

Will Arnett

Will Arnett, 4 Mayıs 1970 tarihinde doğan Kanadalı-Amerikalı aktör, seslendirme sanatçısı ve komedyendir. Fox dizisi Arrested Development (2003) ‘da George Oscar “Gob” Bluth II’yi oynamıştır. Ayrıca Lego Filmi (2014), Ninja Kaplumbağalar (2014), Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden (2016), Lego Batman Filmi (2017) gibi Kanada-Amerikan yapımı filmlerde rol almıştır. Arnett ayrıca Netflix’in orijinal animasyon dizisi BoJack Horseman’ın (2014) baş karakterini de seslendirmektedir. Will Arnett, Annie Awards, BTVA People’s Choice Voice Acting Award, CCA Super Award, Gold Derby TV Award ve Future Classic Award ödüllerini kazanmıştır.

Scott Bairstow

Scott Bairstow, 23 Nisan 1970’te Kanada, Manitoba, Steinbach’da doğmuştur. Bairstow ilk olarak 10 yaşında Let’s Go adlı bir program ile televizyonda tanınmıştır. Haberci (1997), Tuck Everlasting (2002) ve Wild America (1997) filmleri ile bilinen bir aktördür. Scott Bairstow, Western Heritage Awards ödülünü kazanmıştır.

Neve Campbell

Neve Campbell, 3 Ekim 1973’te Guelph, Ontario’da doğmuştur. Campbell ilk olarak çok sevilen Drama dizisi Party of Five(1994) ile televizyona çıkmıştır. Ünlü dizi House of Cards’ın kadrosuna katılmış 2016’da Leann Harvey’i canlandırmıştır, kısa bir süre sonra 2018’de Gökdelen aksiyon filminde Dwayne Johnson’la birlikte rol almıştır. Pek çok türe yayılan filmleri arasında Matthew Perry ile birlikte oynadıkları romantik komedi Aşk üçgeni (1999) ve Denise Richards ve Matt Dillon’la birlikte oynadığı erotik gerilim Vahşi şeyler (1998) yer almaktadır. Neve Campbell, Saturn Award, Blockbuster Entertainment Award, Family Film Award, Chainsaw Award ve Prism Award ödüllerini kazanmıştır.

Jim Carrey

Jim Carrey, 17 Ocak 1962 Kanada’da doğmuştur. Lastik gibi vücut hareketleri ve esnek yüz ifadeleri ile ünlü bir oyuncu ve yapımcıdır. İki kez Altın Küre kazanan, Fox sketch comedy in Living Color (1990) filminin aktörü olarak ün kazanmış, Budala Dedektif (1994), Salak ile Avanak (1994) ve Maske (1994) filmlerinde başrol oynamıştır. Jim Carrey, Aman tanrım!(2003) ve Babamın penguenleri (2011) gibi filmlerle komedi dünyasındaki yerini korusa da, Sil Baştan (2004) ve Bay Evet (2008) gibi filmlerde dramatik performanslar sergilemiştir. 2013 yılında Steve Carell ile Muhteşem Burt Wonderstone (2013) filminde rol almıştır. Carrey, Golden Globe, Blockbuster Entertainment Award, BSFC Award ve Cinema Eye Honors Award ödüllerini kazanmıştır.

Bruce Greenwood

Bruce Greenwood, 12 Ağustos 1956’da Noranda, Quebec, Kanada’da doğmuştur. Star Trek (2009), Yakın tehlike (2000) ve Ben, Robot (2004) filmleri ile tanınan bir oyuncudur. Ödüllü Atom Egoyan filmleri Exotica, The Sweet Hereafter ve Ararat’ta önemli rollerde yer almıştır.

Ray Gosling

Ryan Thomas Gosling 12 Kasım 1980’de Londra, Ontario, Kanada’da doğmuştur. Kanadalı aktör Ryan Gosling, 1980’lerde En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen ilk kişidir. Ryan ilk olarak Mandi ile yetenek yarışmalarında şarkıcı olarak sahne almıştır. Ocak 1993’te Montreal’de “The Mickey Mouse Club” dizisinin seçmelerine katıldı ve şovda yer almak için diğer 17.000 aday oyuncuyu geride bırakmıştır. Resmi oyunculuk eğitimi almamış olmasına rağmen, “MMC” den sonra Gosling oyunculuk kariyerine başladı, Young Hercules (1998) ve Breaker High (1997) dizilerinin yanı sıra The Slaughter Rule (2002), Adım Adım Cinayet (2002) ve Unutulmaz Titanlar (2000) filmlerinde rol almıştır. 2004’te Not Defteri’nde yer alan Gosling, film katılımcılarının 2004 Show West kongresinde Yarının Erkek Yıldızı seçilmiştir. Gosling, kendisine En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü adaylığı getiren Tepetaklak Nelson (2006) filmindeki performansıyla mesleğinin zirvesine ulaşmıştır.

Kanada Sineması ve Film Endüstrisi Nasıl Kuruldu?

Kanada sineması, üretim için sermayeye, dağıtım için pazara ve sergi salonlarına erişimin son derece zor olduğu bir ortamda kurulmuştur. Kanada film endüstrisi, özellikle İngiliz Kanada’sında, yerli sektöre büyük ölçüde kayıtsız kalan bir izleyicinin dikkatini çekmek için Hollywood eğlence tekeline karşı mücadele etmiştir. Kanada’daki büyük dağıtım ve sergi satış yerleri yabancılar tarafından sahiplenilmiş ve kontrol edilmiştir.

Kanada’da bir filmin ilk halka açık gösterimi 28 Haziran 1896’da Montreal’de gerçekleşmiştir. İlk Kanada filmleri, Montreal’in çıkışından bir yıl sonra, 1897 sonbaharında çekilmiştir. İlk Kanada filmi Manitobalı bir çiftçi olan James Freer tarafından çekilmiş ve çayırlarda hayatı tasvir etmiştir. Aynı yıl CPR (Kanada Pasifik Demiryolu), Kanada Biyoskop Şirketi olarak bilinen bir grup film yapımcısını ‘’Living Canada’’ yı üretmek üzere bir araya getirmek için bir İngiliz şirketi kiralamıştır.

Kanada yaşamını tasvir eden bu 35 sahne dizisi, Kanada’ya İngiliz göçünü teşvik etmek için tasarlanmıştır. Dizi, Kanada’da yapılan ilk kurgusal drama olan 15 dakikalık Hiawatha, Ojibway’in Mesih’i (1903) içermektedir. Yine 1903’te Léo-Ernest Ouimet, Montreal’de Kanada’nın ilk film borsasını kurmuş, ilk tiyatroyu 1906’da Montreal’de açmış, ardından 1907’de Kuzey Amerika’daki en büyük (1.200 koltuk) lüks tiyatroyu açmıştır.

Kanada Sinemasının Ülke Ekonomisinde Payı Nedir?

Kanada’nın film ve televizyon endüstrisi, her yıl ülkede çok sayıda yerel ve uluslararası prodüksiyonun çekilmesiyle son yıllarda önemli bir büyüme yaşamıştır.

2018/19 sezonunda, Kanada’daki toplam film ve televizyon yapım hacmi 9,3 milyar Kanada doları ile rekora ulaşmıştır. Kanada’da 62 binden fazla iş hacmi yaratılmış bu da Kanada ekonomisi için olumlu katkılar sağlamıştır. Üretim türlerine göre bölünen Kanada televizyon dizileri, Kanada’daki televizyon yapım hacminin en büyük payını oluşturmuştur.

Kanada Sineması ve Kanada Kültürü Bağlantısı Nedir?

Kanada güzel sanatlarının kökeni çeşitli kaynaklara dayanmaktadır. Kanada’nın coğrafyası, iklimi, etno kültürel çeşitliliği ve tarihi, film sektörü başta olmak üzere diğer birçok sanat dalını da yakından etkilemiştir.

Günümüzde, edebiyatta, dansta, sinemada Kanadalılar dünyanın en büyük kültürel faaliyetlerinde aranan uluslar arasındadır. Çok çeşitli Kanada kültürü, Kanada film çalışmalarının başlangıcından beri çok sayıda ulusal kimlik sorunu, yeni teorik paradigmalar ve kültürel sosyo ekonomik gelişmelerin bir sonucu olarak son on yılda ortaya çıkmıştır.

Feminizm, lezbiyen ve gey hakları hareketi, yeniden dirilen yerli militanlık gibi konular bazı filmlerde ön plana çıkmıştır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: