kanada içki kültürü ve ünlü içecekler

Kanada İçecekleri: Kanada'da Ne İçilir, İçki Fiyatları Nasıldır?

Kanada’da içecek kültürü, günlük yaşamın sosyalliği ile bütünleşmiş haldedir ve alkollü içecekler, alkolsüz içeceklere oranla daha fazla tercih edilmektedir. Kanada’da alkollü içecek tüketiminde dünya sıralamasının en üstlerinde yer almaktadır; 15 yaşından büyük bireylerin yüzde 80’i sosyal toplantılarda, ofis etkinliklerinde ve hafta sonlarında alkol tüketmektedir.

Kanada’da içecek tüketimine ayrılan zamanın %66’i mesai saatleri sonrasında, 17.00-22.00 saatleri arasındadır. Bira, şarap, viski, likör, rom, kahve, alkollü ve alkolsüz Kanada kokteylleri en popüler içecekler arasında yer almaktadır. Gelişmiş olan içecek kültürü ile Kanada’da çok çeşitli cafe, pub ve benzeri mekanlarbulunmaktadır.

Kanada’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

Kanada içki kültürü oldukça eskidir; 1866’da ilk şaraphane kurulmuş, 1801’de ilk ticari ölçekli viski üretimi başlamıştır. Kanada’nın en eski bira fabrikası 1668’de Quebec’de kurulmuştur.

Kanada’da alkollü içki satışı için yaş sınırı, bölgelere ve illere göre değişkenlik gösterir; alt sınırı 18 yaş olsa da, kamuya açık alanlardaki alkol tüketimi sınırlandırmaları il ve bölge yetkililerinin izni ile belirlenmektedir. Kanada’da kamuya açık alanlarda alkol tüketimi, belediyenin verdiği bir izin bulunmuyor ise yasaktır.

Kanada’da içki, en sık iç mekanlarda tüketilmektedir. Kanada’da yapılan anket sonuçlara göre, içecek kültürü genellikle kapalı alanlarda yaygın olmakla birlikte, tüketicilerin %58’i kendi evini, %18’i tanıdığının evini, %10’u bar ve kulüpleri, %6’sı restoranları, %3’ü otel, motel ve benzeri mekanları tercih etmektedir. Sosyalleşmenin vazgeçilmez ögelerinden olan yeme-içme birlikteliği Kanada kültürel özellikleri arasında önemli bir yer tutar.

En Meşhur Kanada İçkileri Nelerdir?

En meşhur Kanada içkileri aşağıda listelenmiştir.

  • Bloody Caesar kokteyli
  • Coureur des bois likörü
  • Caribou kokteyli
  • Screech (rom)
  • Ice wine (şarap)
  • Sussex Golden Ginger Ale (zencefilli gazoz)
  • Kanada birası
  • Kanada viskisi
  • Double Double (kahve)
  • Malson Beer
  • Yukon Jack

Kanada Viskisi Nedir?

Kanada viskisinin tarihi ilk içki fabrikasının kurulduğu 1769 yılına kadar uzanmaktadır ve John Molson Kanada’ya viskiyi tanıtan kişi olarak bilinmektedir. Kanada’nın Ontario eyaletindeki Kingston şehrinde başlayan viski üretimi, çiftçiliğin gelişmesiyle birlikte yaygınlaşmıştır. Kanada viskilerini diğer viskilerden ayıran en önemli özellik harmanlandıktan sonra tekrar dinlendirilmeye bırakılması ve içeriğindeki tahılların çeşitli olmasıdır.

Kanada tarihinde 1800’lü yıllarda işçilerin işe başlamadan sabah ve akşam üstü molalarında viski içtiği bilinse de, günümüzde Kanada’da viski tüketiminin büyük çoğunluğu öğleden sonra ve akşam saatleri arasındadır.

Kanada Birası Nedir?

Kanada, bira ile 17. yüzyılda Kanada’ya gelen Avrupalı yerleşimciler aracılığıyla tanışmıştır ve ülkenin ilk ticari bira fabrikası, yerel arpa üretimini desteklemek ve şarap tüketimini azaltmak amacıyla 1668’de Quebec’de kurulmuştur.

Kanada’daki bira üretimi 2. Dünya Savaşı dönemi ve eyaletlerin alkollü içki tüketimi kısıtlaması uyguladığı dönemlerde duraklamalar yaşamıştır, ancak 1980’den sonra bira markaları ve çeşitleri yükseliş göstermeye başlamıştır.

Kanada biralarının hemen hepsinde zengin nişasta ve enzimlerle dolu olan arpa maltı kullanılmaktadır. Kanada arpası, dünya çapındaki bira fabrikalarının ödüllendirdiği yüksek kalitede tat yapısına sahiptir. Kanada günümüzde 1000’in üzerinde bira fabrikasına ve 5000’in üzerinde yerli bira markasına ev sahipliği yapmaktadır. Kanada kültüründe bira, pub ve restoranlarda tüketimi en fazla olan alkollü içecektir.

Bloody Ceasar Nedir?

Bloody Ceasar, Kanada’da yaratılan ve Kanada ulusal kokteyli ünvanına sahip geleneksel ve popüler bir içecektir. 1969 yılında, Kanadalı bir restoran çalışanı tarafından yaratılmış olan kokteyl, votka, clamato adı verilen deniz tarağı suyu, baharatlar ve Worcestershire sosu kullanılarak yapılmaktadır; özellikle öğle yemekleriyle birlikte tüketilmektedir.

Kanada’da her yılın mayıs ayında, Ulusal Sezar Günü şenlikleri yapılmaktadır, pek çok bar ve restoran bu şenliklere ev sahipliği yapmakta ve Bloody Ceasar kokteyli servis etmektedır.

Akçaağaç Likörü Nedir?

Kanada viski likörü ailesinde olan akçaağaç likörü, merkezi Kanada’da olan ve Avrupa’da üretim yapan Canadian Maple firması tarafından üretilmektedir. Akçaağaç likörü ile Kanada çavdar viskisinin eşit miktarda karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır ve en az 2 hafta boyunca dinlenmeye bırakılır. Akçaağaç likörü yapım süreci basit olduğundan evlerde de üretilebilmektedir.

Akçaağaç likörünün Kanadaa’da çok tercih edilen bir içki olmasının yanı sıra, akçaağaçlar Kanada kültürü için sembol niteliğindedir; Kanada bayrağındaki yaprak akçaağaç yaprağıdır ve Kanada dünya genelindeki saf akçaağaç üretimin %70’ini karşılamaktadır.

Akçaağaç likörünün bir kaç farklı çeşidi bulunmaktadır; genellikle kokteyllerle veya kahveye eklenerek, nadiren ise sek olarak tüketilmektedir.

Caribou İçkisi Nedir?

Caribou, Kanada kültüründe en çok kış karnavallarında tüketilen; kırmızı şarap, çavdar viskisi, akçaağaç şurubu ve şeker karışımından oluşan bir Fransız-Kanada kokteylidir. Kanada geleneksel içeceklerinden biri olan Caribou evlerde yapılabilmekte ve mevsim durumuna göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilmektedir.

Caribou içkisinin yaratılış hikayesi sömürge dönemine uzanmaktadır; efsaneye göre Fransız ve Kanadalı kürk tüccarları kışın soğuğuna karşı ısınmak amacıyla ren geyiği kanı ile viskiyi karıştırıp yeni bir içecek keşfetmişler ve Caribou olarak isimlendirmişlerdir.

Molson Beer Nedir?

Molson beer, Kanada’da sık tüketilen, Kanada Ulusal Hokey Ligi’ne sponsor olmuş bir bira markasıdır. Kanada’ya özgü olan Molson birası, su, şerbetçiotu ve Kanada’da yetiştirilmiş olan arpa ile üretilmektedir.

Yukon Jack Nedir?

Yukon Jack, Kanada’ya özgü bal aromalı bir likördür. Yukon Jack, meşhur Kanada viskisi ve balından yapılmaktadır. Pek çok kokteylin yapımında kullanılan Yukon Jack, adını “Yukon’un babası” lakabını almış olan tüccar ve kaşif Leroy Napoleon ‘Jack’ McQuesten’den almıştır. Yukon Jack, 1970’ler Amerika Birleşik Devletleri’ne ihraç edilmeye başlanmıştır.

Kanada’da İçki Fiyatları Nasıldır?

Kanada içki fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 458 ml Bloody Caesar, 3.05 Kanada dolarıdır.
  • 750 ml Coureur des Bois, 36.00 Kanada dolarıdır.
  • 750 ml Caribou, 19.75 Kanada dolarıdır.
  • 750 ml Screech, 19.27 Kanada dolarıdır.
  • 200m Ice wine, 22.95 Kanada dolarıdır.
  • 355 ml Sussex Golden Ginger Ale, 5.99 Kanada dolarıdır.
  • 70 cl Canadian Whisky, 43.41 Kanada dolarıdır.

Kanada bira fiyatları alkollü işletmelerde ortalama 4.99-8.49 Kanada dolarıdır. Kanada alkol fiyatları bölgelerine değişmektedir; Toronto’da ortalama 3, Montreal’de ortalama 7 Kanada dolarına bira satın alınabilmektedir.

Kanada’da Kahve Tüketimi Nasıldır?

Kanada’da kahve tüketimi yüksek düzeydedir ve 18 ile 79 yaş arası Kanadalıların yaklaşık yüzde 70’i her gün kahve tüketmektedir. Kanada iklimi nedeniyle kışları oldukça soğuk geçiren bir ülkedir ve bu durum Kanadalıların kahve içme alışkanlığını en iyi açıklayan sebeplerin başında gelmektedir.

Aromalı ve kremalı çeşitler, güçlü sert espresso ve latte Kanada’da en çok tercih edilen kahve çeşitlerindendir. Kanada’nın akçaağaç aromalı espresso haricinde ulusal bir kahve çeşidi bulunmamaktadır.

En Ünlü Kanada Kahve Markası Nedir?

En ünlü Kanada kahve markası Tim Hortons’tur ve ülke çapında çörek ile kahve servisi veren ortalama 4600 restorana sahip, Kanada’nın simgesi haline gelmiş bir markadır.

Tim Hortons firması 1960 yılında Kanadalı bir hokey oyuncusu olan Tim Hortons tarafından kurulmuştur. En popüler kahvesi Double Double isimli espresso kahvedir, çift şekerli ve çift kremalı anlamına gelmektedir.

Kanada’da Çay Tüketimi Nasıldır?

Kanada’da çay tüketimi Kanada sıcak içecek tercihlerinin yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır ve Kanada nüfusunun çok kültürlü yapısı çay kültürünün zenginleşmesine yol açmıştır. Kanadalıların %47’si klasik siyah çay, %50’si bitki çayları, %39’u earl gray çayı, %44’ü yeşil çay içmeyi diğer çay çeşitlerine göre daha fazla tercih edilmektedir.

Kanadalılar çay tüketimini genellikle sevdikleri için seçmekteyse de, sağlığa iyi gelmesi, rahatlatıcı ve yatıştırıcı özellikte olması ve kahveye alternatif olabilmesi sebepleri ile de çay içmeyi tercih edebilmektedirler.

En Popüler Kanada Günü İçeceği Hangisidir?

En popüler Kanada günü içeceği, Bloody Ceasar kokteylidir.

Kanada Ulusal Günü’nde, festivaller, geçit törenleri, hava ve deniz gösterileri, ücretsiz konserler ve benzeri pek çok açık hava etkinlikleri düzenlenmektedir. Bloody Caesar kokteyli haricinde, Kanada günü kutlamalarında diğer alkol çeşitlerinin de tüketildiği görülmektedir.

Kanada İçki ve Yemek Festivalleri Nelerdir?

Kanada’da düzenlenen içki ve yemek festivalleri aşağıda sıralanmıştır.

  • Foodtruck Wars Festivali: Her yıl Temmuz ayında Saskatoon şehrinde düzenlenen ve yemek yarışması, eğlence, kültür sanat etkinliklerinin yer aldığı festivaldir.
  • Yukon Culinary Festivali: Ağustos ayında Whitehouse şehrinde düzenlenen yemek ve bira yapımı etkinliklerinin deneyimlendiği festivaldir.
  • BC Seafood Festivali: Haziran ayında Comox Valley bölgesinde düzenlenen, deniz mahsullerinden yapılan yemeklerin tadıldığı ve çeşitli yarışmaların düzenlendiği festivaldir.
  • The Gathering Festivali: Ağustos ayında New Foundland şehrinde düzenlenen kamp ve açık hava etkinliklerinden oluşan festivaldir.
  • Niagara Homegrown Wine Festivali: Haziran ayında Ontario eyaletinde düzenlenen şarap üreticileriyle şarap severlerin buluştuğu festivaldir.
  • Taste of Edmonton Festivali: Temmuz ayında Edmonton şehrinde düzenlenen ve şehrinin en iyi restoran, pub ve bar ürünlerinin deneyimlediği yiyecek içecek festivalidir.
  • Folklorama Festivali: Temmuz ayında Winnipeg şehrinde düzenlenen yerel, ulusal ve uluslararası müzik ve dans etkinliklerinin sergilendiği, dünyanın en büyük ve en uzun süre devam eden halk festivalidir.
  • Canada’s Largest Ribfest Festivali: Eylül ayında Burlington şehrinde düzenlenen et ürünlerinden oluşan yemeklerin tadıldığı, müzik ve dans etkinliklerinin yer aldığı festivaldir.
  • Half Corked Marathon Festivali: Eylül ayında Osoyoos Wine Country şarap bölgesinde düzenlenen, şarap imalathanelerini şarap severlerle buluşturan ve içerisinde maraton yarışı etkinliğinin yer aldığı festivaldir.
  • Ontario’s Best Butter Tart Festivali: Haziran ayında Midland şehrinde düzenlenen geleneksel tereyağlı tart festivalidir.
  • Quebec Bira Festivali: ağustos ayında Quebec şehrinde düzenlenen bira, elma şarabı, kokteyl ve yemeklerin tadıldığı ve yemek pişirme etkinliklerinin deneyimlediği festivaldir.
  • Taste of Danforth Festival: Ağustos ayında Toronto şehrinde düzenlenen Kanada’nın en ünlü yemek festivalidir.

Kanada’da festivallerinin çoğunda, Edmonton Festivali’nde olduğu gibi, Kanada yemekleri ve içecek kültürü birbirine eşlik etmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: