Kanada Geçici İkamet Vizesi

Kanada Geçici İkamet Vizesi Türleri ve Başvuru Koşulları Nelerdir?

Önemli Not: Deprem sonrasında T.C vatandaşlarına sağlanan Kanada Open Work Permit (3 yıllık Kanada çalışma izni) başvuruları için başvuru sahibinin 3 Ocak 2024’e kadar Kanada’ya geçerli bir vize ile girmiş olması gerekir.

Sadece vize evrakları göçmenlik avukatı tarafından onaylanan kişilerin başvruları vizem.net tarafından yapılmaktadır.

Uygunluk kriterlerini öğrenmek için: 0850 241 1868’i arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kanada geçici ikamet vizesi; başvuru sahibinin Kanada’da geçici olarak oturum hakkına sahip olduğunu gösteren ve genellikle 6 ay veya daha kısa sürecek oturumlar için verilen bir vize türüdür. Kanada geçici ikamet vizesi, Kanada’da geçici oturum hakkına sahip olmak için gereken şartları yerine getirmiş başvuru sahiplerine verilmektedir.

Başvuru sahibinin; ziyaretçi, öğrenci veya işçi gibi pozisyonlar ile Kanada’ya gelmesi durumunda, Kanada geçici ikamet vizesine başvuru yapılabilmektedir. Kanada ziyaretçi vizesi olarak da bilinen Kanada geçici ikamet vizesi, Kanada yetkili kurumları tarafından verilmekte olup alındığı takdirde başvuru sahibi vize süresini uzatabilmekte, kalıcı ikamet vizesi alabilmekte, eğitim programlarına dahil olabilmekte, Kanada hastanelerinde doğum yapabilmekte ve çalışma izni alabilmektedir.

IRCC sertifikalı akredite bir kuruluş olarak Vizem.net, son dört yıldır Kanada geçici oturum vizesi başvurularında en yüksek onay oranına sahiptir. Vizem.net danışmanlığında yapılan tüm Kanada geçici oturum vizesi başvurularında, uzman vize danışmanları evrakların hazırlanmasından başvuru takibine kadar olan tüm süreçte danışanlara hizmet vermektedir.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kanada’da Geçici İkamet Vizesi Çeşitleri Nelerdir?

Kanada geçici ikamet vizesi çeşitleri aşağıda verilmiştir.

  • Kanada turistik vize
  • Kanada iş vizesi
  • Kanada ticari vize
  • Kanada öğrenci vizesi
  • Kanada çalışma vizesi
  • Kanada süper vizesi
  • Kanada resmi ve diplomatik vize
  • Kanada resmi ziyaret vizesi
  • Kanada kolaylaştırma vizesi
  • Kanada doğum vizesi
  • Kanada organ bağışçısı vizesi

Kanada geçici ikamet vizesi başvuru prosedürleri başvurulan vizeye göre değişiklik göstermektedir. Başvuru sürecinden önce Kanada vize çeşitleri için izlenmesi gereken farklı başvuru adımları ve istenilen ek belgeler başvuru sahipleri tarafından öğrenilmelidir.

Kanada Geçici Oturum Vizesi Şartları Nelerdir?

Kanada geçici oturum vizesi şartları; başvuru sahibinin geçerli bir pasaporta sahip olması, Kanada halkına bulaştırabilecek bir hastalığa sahip olmaması, adli sicil kaydında suç unsuru olmaması, konaklama ve uçak rezervasyonlarını/ biletlerini sunması, maddi yeterliliğini ve iş durumunu ispatlaması ve Kanada’da oturum süresi boyunca yeterli maddi olanağa sahip olduğunu göstermesini kapsamaktadır.

Kanada Geçici Vize için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kanada geçici vize için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir.

  • Kanada geçici ikamet vizesi başvuru formu: Dikkatli ve eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmış Kanada geçici oturum vizesi başvuru formunun teslim edilmesi gerekmektedir.
  • Kanada geçici oturum vizesi başvuru dilekçesi: Kanada geçici oturum vizesi başvuru dilekçesinde ne amaçla bu seyahatin gerçekleştirileceğine, neden vize için uygun olunduğuna ve vizenin başvuru sahibine ne gibi yararlar sağlayacağına değinilmelidir. Dilekçenin İngilizce veya Fransızca dilinde yazılması,Türkçe yazıldıysa İngilizce veya Fransızca diline tercüme edilmesi gerekmektedir.
  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı fotokopisi: Başvuru sahibinin kimlik bilgilerini gösteren Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanının fotokopisi başvuru dosyasına eklenmelidir. Bazı durumlarda doğum sertifikasının, evlilik cüzdanının veya boşanma belgesinin de sunulması gerekebilmektedir.
  • Pasaport: 10 yıldan eski olmayan, vize bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerliliği olan ve en az 2 sayfası boş olan geçerli bir pasaport gerekmektedir. Pasaport numarasının, pasaport düzenleme ve geçerlilik tarihlerinin; başvuru sahibinin isim, soyisim, doğum yeri ve doğum tarihi bilgilerinin yer aldığı sayfaların fotokopileri çekilip teslim edilmelidir.
  • Biyometrik fotoğraf: Biyometrik standartlara uygun, fonu beyaz, son 6 ay içinde çekilmiş, 3,5 cm x 4,5 cm ölçülerinde, 2 adet fotoğraf gerekmektedir.
  • Kanada vize harcı dekontu: Kanada ziyaretçi vizesi başvuru ücretinin ve biyometri işlem harcının önceden ödendiğini gösteren dekontlar başvuru esnasında sunulmalıdır.
  • Adli sicil kaydı: Başvuru sahibinin daha önce suç işlemediğini gösteren ve Kanada toplumu için tehdit oluşturmadığını kanıtlar nitelikte olan adli sicil kaydının çıkartılıp vize başvuru evrakları arasına eklenmesi gerekmektedir.
  • Maddi yeterlilik belgesi: Başvuru sahibinin maddi olanakları gösterir nitelikte olan belge veya belgeleri başvuru esnasında teslim etmesi gerekmektedir. Banka dökümleri, yıllık toplam kazancı gösteren belgeler veya Kanada’da yaşanan süre boyunca maddi yardım alınacağını gösteren belge gibi evraklar maddi yeterliliği ispatlamak için teslim edilen belgeler arasındadır.
  • Vize bitiminden sonra ülkeye dönüleceğini kanıtlar belge: Başvuru sahibinin vize geçerlilik süresi dolduğunda Kanada’da ikamet etmeyeceğini ve ülkesine geri döneceğini ispatlayan bir belge sunması gerekmektedir. İş sözleşmeleri, mal ve mülk tapuları, eğitim durumu veya aile bağları vize bitiminden sonra ülkeye geri dönüleceğini ispatlama konusunda yeterli olmaktadır.
  • Davet mektubu: Kanada ziyaretçi vizesi başvurularının bazı durumlarında bir Kanada vatandaşından veya Kanada’da kalıcı oturum iznine sahip olan bir kişiden davet mektubu almak gerekmektedir. Davet mektubunda başvuru sahibinin ve davet eden kişinin bilgileri yer almalı, seyahatin detayları açıklanmalıdır.
  • Konaklama ve ulaşım bilgilerini gösterir belge: Başvuru sahibine ait uçak bileti, otel rezervasyonu ve uçak bileti rezervasyonu başvuru belgeleri arasına eklenmeli, eğer otelde konaklanmayacaksa ikamet edilecek yerin adres ve iletişim bilgileri belirtilmelidir.

Kanada Geçici İkamet Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kanada geçici ikamet vize başvuruları hem website üzerinden hem de şahsen yapılabilmektedir.

Kanada geçici ikamet başvurusunu online yapacak kişilerin Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bürosu (IRCC) canada.ca internet sitesinden kayıt oluşturması, başvuru için gerekli olan evrakları web sitesine yüklemesi ve vize başvuru ücretini ödemesi gerekmektedir. Kanada geçici ikamet vize başvurusu yapıldıktan sonra biyometri işlemleri için İstanbul veya Ankara’da yer alan yetkili vize merkezi ofislerinden randevu alınması ve biyometri kayıtlarının yaptırılması gerekmektedir.

Şahsen yapılacak olan başvurularda, talep edilen Kanada geçici ikamet vize türüne göre gerekli evrakların hazırlanması ve yetkili vize merkezi ofislerinden randevu alınıp başvuru evraklarının teslim edilmesi gerekmektedir.

Yapılan Kanada geçici ikamet vize başvuruları sonrasında IRCC tarafından vize değerlendirme süreci başlatılmaktadır. Kanada geçici ikamet vizesinin onaylanması durumunda, Göçmenlik Bürosu başvuru sahibini bilgilendirmekte ve başvuru sahibinin pasaportunu aracı kuruma teslim etmesi gerekmektedir.

Kanada Geçici İkamet Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Kanada geçici ikamet vizesi tüm evrakların eksiksiz olarak teslim edilmesi durumunda ortalama 74 günde çıkmaktadır. Yoğunluk, Covid-19 ve diğer istisnai sebepler dolayısıyla Kanada geçici ikamet vize süreci uzayabilmektedir.

Kanada’da Geçici Oturum Vizesiyle Ne Kadar Süre Kalınabilir?

Kanada geçici oturum vizesi ile 6 ay veya daha kısa süreli oturum sağlanabilmektedir. Kanada geçici vizesinin işlendiği pasaportta vizenin geçerlilik süresini belirten bir tarih, damga veya doküman bulunmuyor ise, başvuru sahibinin vizesi Kanada’ya gidilen ilk gün başlamakta ve 6 ay sonunda sona ermektedir.

Kanada Geçici İkamet Vize Süresi Uzatılabilir Mi?

Evet, Kanada geçici ikamet vize süresi uzatılabilmektedir.

Kanada geçici ikamet vize süresinin uzatılabilmesi için başvurusu sahibinin güncel olarak Kanada’da yaşaması, geçerli pasaporta sahip olması ve başvuru ücretini ödemesi gerekmektedir. Başvuru ücreti, Kanada geçici ikamet vize süresi uzatmak için doldurulması gerekli olan IMM 5708 kodlu başvuru formu için ödenmektedir. IMM 5708 formu doldurulduktan ve gerekli şartlar sağlandıktan sonra Kanada’da vize uzatma işlemi değerlendirmeye alınmaktadır.

Vize uzatma talebi onay ile sonuçlanırsa ne kadar süre daha kalınabileceğini ve vize süresinin ne zaman biteceğini belirten ziyaretçi kaydı belgesi başvuru sahibine iletilmektedir.

Kanada Geçici Vizeyle Kanada’da Çalışılabilir Mi?

Kanada geçici oturum vizesine sahip kişiler tarafından çalışma izni alınırsa Kanada’da çalışmak mümkün hale gelmektedir.

Kanada’da çalışma iznine sahip olabilmek için başvuru sahibinin ilk öncelikle iş başvurusu yapması gerekmektedir. Yapılan iş başvurularında, işverenden LMIA mektubu alınması ve işverenin, başvuru sahibinin mevcut pozisyon için herhangi bir Kanada vatandaşından daha uygun olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. LMIA mektubu alındıktan sonra Kanada geçici çalışma izni başvurusu yapılabilmektedir.

Kanada Geçici İkamet Vizesi ile Eğitim Alınabilir Mi?

Kanada geçici ikamet vizesine sahip kişilerin 6 ay veya daha kısa süreli eğitimlere eğitim iznine başvurmadan katılabilmesi mümkündür.

6 aydan daha uzun sürecek olan eğitim programları için Kanada hükümeti eğitim iznini zorunlu kılmaktadır. Seyahat amacı sadece eğitim olan kişilerin eğitim izni almasına gerek yoktur, Kanada dil okulu vizesi ve Kanada öğrenci vizesi gibi vize türleri eğitim iznini kapsamaktadır. 6 aydan daha kısa süreli bir eğitim programında yer alıp elinde olmayan nedenlerden dolayı eğitimi uzamış kişilerin de eğitim izni alması gerekmektedir.

Kanada’da güncel olarak geçici ikamet vizesi ile yaşayıp eğitim izni almak isteyen kişilerin Kanada veya Türkiye Büyükelçiliğine gidip gerekli evrakları teslim etmesi ve eğitim izni ücretini ödemesi gerekmektedir.

Geçici Ziyaretçi Vizesi ile Kanada’da Doğum Yapılabilir Mi?

Kanada geçici ikamet vizesi ile Kanada hastanelerinde doğum yapabilmek mümkündür fakat doğum masraflarını başvuru sahibinin üstlenmesi gerekmektedir.

Kanada geçici ikamet vizesi türü olan doğum vizesi, Kanada’da doğum yapmak isteyen kadın başvuru sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Kanada doğum vizesi ile başvuru sahiplerinin istedikleri bir hastanede doğum yapabilmesi mümkündür fakat masraflar karşılanmamaktadır. Kanada doğum vizesi diğer ziyaretçi vizeleri gibi 6 ay veya daha kısa süreli seyahatleri kapsamaktadır.

Kanada Geçici İkamet Vizesi Kalıcı İkamet Vizesine Çevrilebilir Mi?

Kanada geçici ikamet vizesi kalıcı ikamet vizesine çevrilebilir fakat bu çok düşük bir ihtimaldir.

Kanada iş veya eğitim izni ile Kanada geçici ikamet vizesi kalıcı ikamet vizesine çevrilebilir. Kanada kalıcı oturum izni alabilmek için bir işyerinden teklif almak, uzun dönemli bir işe başvurup kabul edilmek veya yükseköğretim programlarına kayıt olmak gerekebilmektedir. Uzun dönemli bir işte çalışmak veya yükseköğretim programında yer almak kalıcı oturum izni için yeterli olmasa da başvuru sahibinin kalıcı oturum izni almasına yardımcı olabilmektedir.

Kanada Geçici Vize Başvuru Reddine İtiraz Edİlebilir Mi?

Hayır, Kanada geçici ikamet vize başvuru reddine itiraz edilememektedir. Kanada geçici vize başvurusu olumsuz sonuçlanmış kişilerin başvuruda yer verilebilecek yeni bilgilere veya durum değişikliğine sahip olması durumunda yeniden başvuru yapması mümkündür.

Esra Karataş Yazan: Esra Karataş

Esra Karataş Orta Doğu Teknik Üniversite'sinden 2008 yılında lisans ve 2011 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduktan sonra kendi alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev aldı. 2021 yılından beri vizem.net için Amerika ve Kanada başta olmak üzere 10'dan fazla ülke için kıdemli vize danışmanı ve içerik koordinatörü olarak çalışıyor.

Paylaş: