İzlanda İçecek Kültürü

İzlanda'da İçecek Kültürü Nasıldır, En Ünlü İzlanda İçecekleri Nelerdir?

İzlanda içecek kültürü alkol tüketimine dayanmakta olup dünyaca ünlü pek çok İzlanda içkisi bulunmaktadır. İzlanda’da alkollü içeceklerin yanı sıra alkolsüz içecekler de tüketilmektedir.

İzlanda kültüründe eğlenceler özellikle hafta sonu yapılmakta ve alkollü içecekler bu eğlencelerin parçası olmaktadır.

İzlanda’da İçki Kültürü Nasıl Gelişmiştir?

İzlanda içki kültürünün tarihinde, 1900’lerin başında alkole kısa süreliğine tamamen yasaklandırma yapılmıştır. Günümüzde İzlanda’daki alkol satışları yüksek düzeyde denetime tabidir ve hükümet tarafından işletilen Vínbúðin gibi likör mağazaları İzlanda’da alkol satın alınabilecek tek yerlerdir. İzlanda’da özellikle hafta sonları parti yapmak yaygındır.

İzlanda İçki Fiyatları Nasıldır?

İzlanda içki fiyatları 2019 verilerine göre aşağıda listelenmiştir.

  • Bir şişe brennivin: 3.32 EUR
  • Vodka & limon: 6.41 EUR
  • Bir şişe şarap: 3.28 - 5.35 EUR
  • Orta boy şişe brendi: 18.91 - 163.69 EUR
  • Harveys bristol kremalı sherry şişesi: 28.78 EUR
  • Kirsberry vişne özel şarap: 23.85 EUR
  • Bir şişe tekila: 53.46 - 98.71 EUR
  • Bir şişe viski: 45.24 - 123.39 EUR
  • 500 ml yerli bira: 7.07 - 9.12 EUR

En Ünlü İzlanda İçkileri Nelerdir?

En ünlü İzlanda içkileri, dünya çapında bilinmektedir ve tüketilmektedir.

İzlanda’da en çok tüketilen içecekler aşağıda listelenmiştir.

  • Brennivín
  • Tópas & Ópal
  • Collab
  • Malt og Appelsín
  • Icelandic Beer
  • Kókómjólk
  • Reyka Vodka
  • Icelandic Water

İzlanda içecekleri, İzlanda yemekleri ile birlikte ve ayrı tüketilmektedir.

Mix Nedir, Nasıl Üretilir?

Mix, İzlanda’ya özgü alkollü bir içecektir. Haşhaşlı portakal ve ananaslı sodanın alkolle karıştırılması ile üretilmektedir.

Brennivín (Black Death) Nedir, Nasıl Üretilir?

Brennivín (Black Death) tam çevrildiğinde yanan şarap anlamına gelmekte olup İzlanda’ya özgü içkilerden birisidir. Brennivín, fermente patateslerden yapılan ve kimyon tohumu ile tatlandırılmış damıtılmış bir schnappstir. Akvavit’e benzemektedir. Brennivín’in alkol içeriği %37.5 veya %40’tır.

Tópas & Ópal Nedir, Nasıl Üretilir?

Tópas ve Ópal, iki meyan kökü bazlı alkollü içkidir. Opal çok güçlü bir mentol aromasına sahipken, Tópas okaliptüs aroması ile bilinmektedir; ikisi de alkolün kokusunu bastırmada çok etkilidir. İçkilerin şekerli formaları da vardır ve şekerler Tópas ve Ópal’e buruk, tuzlu bir tat veren bir şekerleme tuzu olan meyan kökü ilavesi içermektedir.

Collab Nedir, Nasıl Üretilir?

Collab kolajen eklenmiş ferahlatıcı bir içecektir. Collab; misket limonu ve mürver çiçeği, mango ve şeftali, ahududu ve kayısı, misket limonu ve çarkıfelek, kafeinli ve kafeinsiz olmak üzere beş farklı çeşidi mevcuttur.

Malt og Appelsín Nedir, Nasıl Yapılır?

Malt og appelsín geleneksel İzlanda alkolüdür. İzlandaca bira fabrikası anlamına gelen Ölgerðin, başlangıçta vurgu bira üretimi üzerine kurulmuştur. Ölgerðin’in ilk ürünü, İzlanda’da hala çok popüler bir içecek olan Egils Maltextrakt’tır ve çoğu kişi bunu Egils Appelsín ile birlikte hem Noel hem de Paskalya kutlamalarının önemli bir parçası olarak görmektedir.

Icelandic Beer Nedir, Nasıl Yapılır?

İzlanda’da alkolle ilgili toplu olarak yetiştirebilen tek şey bira malzemeleri olduğundan, İzlandalılar çok bira (Icelandic Beer) üretmeye başlamışlardır. İzlanda çevresindeki hemen hemen her küçük kasabanın artık kendi mikro bira fabrikası bulunmaktadır.

Kókómjólk Nedir, Nasıl Yapılır?

Kókómjólk, Mjólkursamsalan tarafından üretilen popüler bir İzlanda çikolatalı süt içeceğidir. İzlanda’da her yaş grubu tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Reyka Vodka Nedir, Nasıl Yapılır?

Reyka Vodka, İzlanda’nın yerli üretim votka markasıdır. Reyka Vodka, buğday ve arpadan damıtılmaktadır. Reyka Vodka, dünyanın ilk “yeşil” votkasıdır, buzul suyundan yapılmakta ve jeotermal ısıdan sürdürülebilir enerji kullanılarak damıtılmaktadır.

Icelandic Water Nedir, Nasıl Yapılır?

Icelandic water, İzlanda’nın içme suyudur. Icelandic water’a kesinlikle hiçbir şey eklenmemekte, içerisinde sadece kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi doğal olarak oluşan mineraller bulunmaktadır. İzlanda içme suyunda florür gibi zararlı kimyasallar bulunmamaktadır.

En Popüler İzlanda Kahveleri Hangileridir?

En popüler İzlanda kahveleri, İtalyan tekniklerine göre yapılmaktadır.

İzlanda’daki en popüler kahveler aşağıda listelenmiştir.

  • Espresso
  • Cappuccino
  • Latte
  • Macchiato

En Popüler İzlanda Çayları Hangileridir?

En popüler İzlanda çayları arasında, gece mera adında bir bitki çayı vardır. İzlanda çayı; İzlanda’nın saf ortamında yetişen İzlanda yosunu, huş ağacı ve angelica olmak üzere üç bitki türünün karışımından yapılmaktadır. İzlanda yosunu, huş ağacı ve angelicalar %100 doğaldır ve hiçbir ekstra madde içermemektedir ve yileştirici etkileri ile bilinmektedirler.

İzlanda’da Alkol Yasaları Nasıldır?

İzlanda alkol yasaları gereğince; süpermarketlerin herhangi bir türde alkol satmasına izin verilmemekte, ancak çoğu restoranın alkol satmasına izin verilmektedir. İzlanda’da alkol satmasına izin verilen tek mağaza, Vínbúðin adlı devlete ait alkol mağazalarıdır. İzlanda’da 20 yaşın altındaki kişilerin hiçbir şekilde alkol satın almasına izin verilmemektedir.

İzlanda’daki İçecek Festivalleri Hangileridir?

İzlanda’da içecek festivali olarak Yıllık İzlanda Birası Festivali düzenlenmektedir. İzlanda yıllık bira festivali, İzlanda bira ticaretinin en iyilerinin ve seçilmiş uluslararası olanların yer aldığı dört günlük bir festival ile yıllık bira özgürlüğü kutlamasıdır. Festivalin yapılma sebebi İzlanda’da 1915’te yürürlüğe giren ve 1989 Mart ayına kadar süren alkol yasağıdır. Yıllık İzlanda Birası Festivali’nde, festival biralarının tadına bakılabilir ve arkasındaki insanlara samimi bir erişim sağlanabilmektedir. Yıllık İzlanda Birası Festivali’nde Reykjavik şehrinde canlı müzik, özel biralar ve bira odaklı menü içeren özel bir final etkinliğine erişim dahildir.

Yıllık İzlanda Birası Festivali’ne katılmak için VFS İzlanda aracılığıyla vize işlemleri tamamlanıp İzlanda seyahati ayarlanabilmektedir.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: