İzlanda İklimi

İzlanda İklimi ve İzlanda'nın Bitki Örtüsü Nasıldır?

İzlanda’da ada genelinde sadece iki çeşit iklim tipi yer almaktadır ve ada yıl boyunca soğuktur.

İzlanda bitki çeşitliliği açısından oldukça fakirdir ve İzlanda’da yer alan bitkilerin çoğu damarsız ya da otsu bitkilerden oluşmaktadır. İzlanda Avrupa’da %1 ile en az ormanlık alana sahip ülkedir.

İzlanda’nın Kuzey Kutbu’na olan yakınlığı kış ve yaz arasında gün uzunluklarının çok değişmesine sebep olmaktadır, İzlanda’da gündüzler 3 saate kadar inebilmekteyken gece de yarım saate kadar kısalabilmektedir.

Metrekare başına yıllık ortalama 1.940 milimetre ile İzlanda Avrupa’nın en çok yağış alan ülkesidir. İzlanda dünyanın en çok yağış alan 37. ülkesi olsa da aşırı soğuk iklimin adada hakim olması sebebi ile açık alanda tarım imkanları oldukça kısıtlıdır.

Kutup ışıkları kış aylarında İzlanda’dan görülebilmektedir.

İzlanda’da Hangi İklimler Görülür?

İzlanda’da görülen iklim çeşitleri aşağıda listelenmiştir.

  • Kutupaltı okyanusal iklim
  • Tundra iklimi

İzlanda İklim Şartları Nasıldır?

İzlanda’nın geneline ve özellikle iç kesimlerine tundra iklimi hakimdir. Yıl boyunca soğuk olan İzlanda özellikle kış aylarında aşırı kar yağışlı ve fırtınalı olabilmektedir. Bulunduğu boylam göz önünde bulundurulduğunda İzlanda’nın beklenenden daha yüksek sıcaklıklara sahip olmasının temel nedeni adanın etrafını saran sıcak okyanus akıntılarıdır.

İzlanda’da Hangi Meyveler Yetişir?

İzlanda’da soğuğa dayanıklı birkaç yemiş türü dışında herhangi bir meyve yerel olarak yetişmemektedir.

İzlanda’da jeotermal enerjiden faydalanılarak inşa edilen seralarda en çok yetiştirilen meyveler aşağıda listelenmiştir.

  • Çilek
  • Böğürtlen
  • İncir
  • Muz

İzlanda’da Hangi Sebzeler Yetişir?

İzlanda’da dış ortamda yetişen sebzeler aşağıda listelenmiştir.

  • Havuç
  • Ravent
  • İsveç turbu
  • Lahana
  • Pırasa,
  • Patates
  • Karnabahar
  • Lahana
  • Kanola
  • Arpa

İzlanda’da bu sebzelere ek olarak jeotermal enerjili seralarda ayrıca domates, salatalık, dolmalık biber gibi bazı sebzelerde yetiştirilmektedir.

İzlanda’da yetişen sebzelerin önemli bir kısmını oluşturan kök sebzeler İzlanda yemek kültürü içerisinde önemli bir yer tutmaktadır.

İzlanda’nın En Fazla Yağış Alan Ayları Hangileridir?

İzlanda’nın en fazla yağış alan aylar aşağıda listelenmiştir.

  • Kasım: 78.8 mm
  • Aralık: 94.1 mm
  • Ocak: 83.0 mm
  • Şubat: 85.9 mm
  • Mart: 81.4 mm

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’in aylara göre aldığı yağış aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

Reykjavik’in Aylara Göre Aldığı Yağış Miktarları
Reykjavik’in Aylara Göre Aldığı Yağış Miktarları

İzlanda’da Kar Yağışı Görülür Mü?

İzlanda’da özellikle kış aylarında düşen yağış büyük oranda kar yağışıdır. İzlanda’da 200 metre rakım ve daha üstü eylül ve mayıs ayları arasında karla kaplıdır.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e kasım ayından nisan ayına kadar sıklıkla kar yağışı olmaktadır; ancak geriye kalan aylarda nadiren kar yağışı görülür.

İzlanda’da Kışın Hava Durumu Nasıldır?

İzlanda’da kışın hava durumu soğuktur ve sıklıkla kar yağışı gerçekleşmektedir. İzlanda’da kışları hava durumu, Kuzey Atlas Okyanusu’ndaki sıcak okyanus akıntıları sayesinde İzlanda’nın bulunduğu boylam düşünüldüğünde oldukça ılıktır.

İzlanda’da kışları özellikle iç kesimlerde hava durumunu tahmin etmek oldukça zordur ve açık görünen hava birkaç dakika içinde yerini güçlü rüzgara ve yoğun kar yağışına bırakabilmektedir.

İzlanda Soğuk Mudur?

İzlanda yıl boyunca soğuktur. İzlanda Türkiye ile karşılaştırıldığında ortalama kış sıcaklıkları açısından İç Anadolu Bölgesi ile benzer ortalama sıcaklıklara sahip olsa da bahar, yaz ve sonbahar mevsimleri İzlanda’da Türkiye’ye göre çok daha soğuktur.

İzlanda Soğuğu Sebepleri Nelerdir?

İzlanda’nın soğuk olmasının temel sebebi ülkenin yer aldığı boylam sebebiyle güneş ışınlarının ülkeye eğimli açılarla düşmesidir; fakat İzlanda’yı çevreleyen sıcak okyanus akıntıları sebebiyle hava sıcaklıkları bir nebze dengelenmektedir.

İzlanda haritada nerededir sorusunun cevabı, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Grönland ile Avrupa kıtası arasındadır.

İzlanda’da Hava Kararıyor Mu?

İzlanda’nın çok büyük bir bölümünde gece uzunluğu 3 saate kadar düşse de hava yıl boyunca kararmaktadır. İzlanda’da 2 hafta boyunca havanın kararmadığı tekrar ülkenin kuzeyinde yer alan Grímsey Adası’dır.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te geceler ocak aylarında dört buçuk saate ülkenin en kuzeyindeki şehir olan Akureyri’de ise bir saate kadar kısalmaktadır.

İzlanda’da Yağış Dağılımı Nasıldır?

İzlanda’da en yağışlı bölgeler ülkenin güneyi ve doğusu iken kuzeye gidildikçe yıllık ortalama yağış giderek azalmaktadır.

İzlanda Bitki Örtüsü Nedir?

İzlanda adası 9. yüzyılda Norveçliler adaya yerleşmeye başlayana kadar tamamen iğne yapraklı ağaçlarla kaplıdır. İzlanda ormanları 9. yüzyıl sonrasında birkaç yüzyıl içerisinde ev yapımı ve ısınma amacıyla adaya gelen yerleşimciler tarafından neredeyse tamamen yok edilmiştir.

İzlanda florasının en bilinen parçası aslında bitki olmasa da bitki gibi görünen ve İzlanda yosunu olarak anılan mantar türüdür.

İzlanda’da Hangi Bitkiler Yetişir?

İzlanda’da yetişen bitki türlerinin sayısı 540’la sınırlıdır. İzlanda’da büyüyen ağaçların çok büyük bir kısmı 2 metrenin altındadır.

İzlanda’da en sık yetişen bitkilerden bazılarının familyaları aşağıda listelenmiştir.

  • Papirüsgiller
  • Papatyagiller
  • Karanfilgiller
  • İki çenekliler
  • Fundagiller
  • Yapraklı kara yosunları

İzlanda’da bir bitki türü olmasa da bitki gibi görünen ve İzlanda yosunu diye anılan mantar türü de oldukça yaygındır.Ağaçların yanı sıra doğal bir görünüm sağlayan İzlanda yeşil mimari, İzlanda’da mimari yapıların özellikle dam ve çatılarının otsu bitkilerle ve toprakla kaplanmasına verilen isimdir.

İzlanda’da Görülen En Yüksek Sıcaklıklar Nedir?

İzlanda’da görülen en yüksek hava sıcaklığı 22 Temmuz 1939 tarihinde Berufjörður fiyordunda kaydedilen 30.5 santigrat derecedir. İzlanda’da hava sıcaklığı nadiren 20 derecenin üstüne çıkmaktadır.

İzlanda’da Görülen En Düşük Sıcaklıklar Nedir?

İzlanda’da görülen en düşük sıcaklık Kuzey İzlanda dağlarında Grímsstaðir civarında 18 Ocak 1918’de ölçülmüştür ve -37.9 santigrat derecedir.

İzlanda’da Deniz Suyu Sıcaklığı Nedir?

İzlanda’da kış mevsiminde deniz suyu sıcaklığı ortalama 3.7 santigrat derece, ilkbahar mevsimi deniz suyu sıcaklığı ortalama 5 santigrat derece, yaz mevsimi deniz suyu sıcaklığı ortalama olarak 12 santigrat derece, sonbahar mevsiminde deniz suyu sıcaklığı ortalama 8.2 santigrat derece olarak görülmektedir.

İzlanda Seyahati için En İyi Zaman Nedir?

İzlanda seyahati için en iyi zamanı belirlemek, hava durumunu önceden tahmin etmek oldukça zor olduğu için genellikle belirsizdir ama genel tahminler yapmak mümkündür. Laugavegurinn ve Fimmvörðuháls gibi İzlanda yaylalarında uzun yürüyüşler ve kamp yapmak isteyenler için İzlanda ziyareti temmuz ve ağustos aylarında yapılmalıdır.

Kuzey ışıklarını izlemek için İzlanda’ya gidecek olanlar mart ve eylül arasında kalan ayları tercih etmelidir.

İzlanda Türkiye vize başvuruları Türkiye’deki Danimarka temsilcilikleri aracılığı ile yapılmaktadır. İzlanda vize işlemleri ilgili ayrıntılı bilgi almak için vizem.net ile iletişime geçilebilmektedir.

İzlanda’da Hava Sıcaklıkları Nasıldır?

İzlanda’da hava sıcakları Kuzey Kutbu çizgisine yakınlığından dolayı oldukça soğuktur; fakat İzlanda’nın etrafı çevreleyen sıcak okyanus akıntıları adanın aşırı soğuk olmasını engellemektedir.

İzlanda’da hava sıcaklıklarının en düşük olduğu aylar kış ayları, en yüksek olduğu aylar ise yaz aylarıdır. İzlanda’da hava sıcaklığı ortalamasının en yüksek olduğu ay temmuz iken aralık, ocak ve şubat ayları bu ortalamanın en düşük olduğu aylardır.

İzlanda’da hava sıcaklıkları şehirlerde nadiren 20 derecenin üstüne çıkar ve -15 derecenin altına düşer. İzlanda genelinde kış sıcaklıkları ortalama 0 santigrat derece civarında seyrederken yaz aylarında ortalama sıcaklık 10 derecenin üstüne çıkmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: