Çekya Vize Reddi

Çekya Vize Reddi Sebepleri ve 2023’te İtiraz Süreci

Çekya vize işlemlerinde eksik, hatalı veya istenen şartları sağlamayan evrakların beyan edilmesi, başvuru sahiplerinin vize uygunluk kriterlerini karşılamaması veya kişinin seyahat sonunda ülkesine döneceğine inanılmaması gibi durumlarda, Çekya dış temsilcilikleri tarafından Çekya vize reddine karar verilebilir. Çekya vize reddi kararı en sık, başvuru sahibinin seyahat ve ülkesine geri dönüş için yeterli finansal kaynağa sahip olmadığının tespit edilmesi halinde verilir.

Çekya vize reddi, pasaport iade edildiğinde öğrenilmektedir ve başvurusu reddedilen kişilerin itiraz yoluna gitmesi veya yeniden Çek Cumhuriyeti vize başvuru işlemleri yapması mümkündür.

İtiraz dilekçesi ve yeniden başvuru işlemleri: 0850 241 1868

Çekya Schengen Vizesi Ret Nedenleri

Çekya vize reddi bildirimi, tüm Schengen ülkelerinin kullandığı 16 maddelik ortak bir form ile yapılmaktadır.

Çekya Schengen vize ret nedenleri aşağıda verilmiştir.

  • Geçerli bir vize ile Schengen bölgesinde 180 gün içinde 90 gün kalınmış olması
  • Vize süresi bitiminde başvuru sahibinin ülkeye döneceğine dair şüpheye düşülmesi
  • Sahte veya geçersiz bir pasaport sunulması
  • Seyahat ve dönüş için yeterli maddi kaynaklara sahip olunmaması
  • Maddi kaynakların yasal yollardan elde edildiğinin kanıtlanamaması
  • Geçerli bir seyahat sağlık sigortasını bulunmaması
  • Seyahat amacının ispatlanamaması
  • Seyahat amacı ve şartlarına dair sunulan bilgilerin inandırıcı olmaması
  • Başvuru sahibinin Schengen Bilgi Sisteminde kaydının bulunması
  • Başvuru sahibinin uluslararası ilişkiler bakımından bir tehdit oluşturduğunun düşünülmesi
  • Başvuru sahibinin kamu sağlığına tehdit oluşturduğunun düşünülmesi
  • Başvuru sahibinin Çekya kamu politikasına veya iç güvenliğine tehdit oluşturduğunun düşünülmesi
  • Başvuru sahibinin verdiği bilgilerin güvenilir olmaması
  • Sunulan belgelerin güvenilir olmaması ve gerçekliğine dair şüphe duyulması
  • Daha önceden vize alınmamış ve kapıda vize almaya da uygun olunmaması
  • Transit geçişler için gerekli bilginin verilmemesi ve şartların sağlanmaması

Çek Cumhuriyeti Uzun Dönemli Vize Reddi Nedenleri

Çekya uzun dönemli eğitim, aile birleşimi ve çalışma amacıyla verilen vizeleri için yapılan başvurular, genellikle başvuru sahibinin vize uygunluk kriterlerini sağlanmaması halinde reddedilmektedir.

Çekya çalışma vizesi başvuruları genellikle, kişinin ilgili iş için gerekli kriterlere uygun olmaması sebebiyle reddedilirken, uzun süreli Çekya vizesi türlerinden biri olan Çekya öğrenci vizesi ise başvuru sahibinin eğitim bittikten sonra yasa dışı olarak ülkede kalacağının düşünüldüğü hallerde reddedilmektedir.

Çekya Vize Ret Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Çekya vize ret kararına, ret kararının size bildirilmesinden itibaren 15 gün içinde kararı veren Çekya dış temsilciliğine şahsen veya posta yolu ile imzalı bir dilekçe ile itiraz edilebilir. İtiraz dilekçesinde ret sebebi ve ne sebeple ret kararının hatalı olduğunun düşünüldüğü açıklanmalıdır ve itiraz, asıl başvuruda sunulmayan bilgi ve belgelere dayanamaz.

Başvuru sahibinin bir Schengen ülkesinin kamu düzenine, iç güvenliğine, kamu sağlığına ve diplomatik ilişkilerine tehdit olarak görülüyorsa, ret kararı standart bir form ile bildirilir.

Çekya vize ret kararına itiraz, dış temsilciliğe ulaştıktan sonraki 60 gün içinde incelenir ve sonuç kişiye bildirilir.

İtiraz hakkında Çekya Dışişleri Bakanlığı olumsuz karar verirse, bu karara karşı idare mahkemesinde temyiz başvurusu yapılabilir. Temyiz başvuruları 30 gün içinde yazılı olarak yapılmalıdır.

Uzun süreli Çekya vize başvurusunun reddi durumunda, karara karşı itirazlar dış temsilciliğe değil, doğrudan Çekya İçişleri Bakanlığı’nın İltica ve Göç Politikaları Dairesine yapılmalıdır.

Çek Cumhuriyeti Vize Reddine İtiraz Ücreti

Çek Cumhuriyeti vize reddine itiraz ücreti 60 eurodur. Çekya veya AB vatandaşı kişilerin aile üyelerinden vize ücreti alınmaz.

Çekya Vize Reddi Sonrası Yeniden Başvuru İşlemi

Çekya vize reddi sonrasında yeniden başvuru yapabilirsiniz. Ret kararına sebep olan durum değişmeden veya herhangi bir ek belge sunulmadan aynı başvuruyu yenilemeniz halinde, başvurunuzun tekrar reddedilmesi mümkündür. Çekya vizesine yeniden başvurabilmeniz için bir süre sınırı yoktur.

Vize reddi kararı verilmesi halinde reddin gerekçesi de başvuru sahibine bildirilmektedir. Yeniden yapılacak başvurularda, önceki başvuruda bulunan sorunu çözmeniz önemlidir; bu nedenle danışmanlık hizmeti alarak yeni başvuruyu yapmanız önerilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Çekya vize reddine dair merkezimize sıklıkla yöneltilen sorulara ve Vizem.net danışmanlarının yanıtlarına aşağıda değinilmiştir.

Çekya Vize Reddi Nasıl Öğrenilir?

Kısa süreli Çekya vize reddi, vize ret gerekçesini ve mümkünse bu karara karşı nasıl itiraz edileceğini bildiren standart bir formun size verilmesi ile öğrenilir.

Çek Cumhuriyeti Vize Reddi Pasaportuma İşlenir Mi?

Evet, Çek Cumhuriyeti vize reddi pasaportunuza işlenmektedir ancak herhangi bir damga vurulmamaktadır.

Çekya Vize Reddi VIS Sisteminde Görülür Mü?

Çekya vize reddi, VIS sisteminde, vize ile ilgili geçmiş tüm kayıtlarınız ve işlem bilgileriniz ile birlikte görülmektedir. 5 yıl boyunca tüm Schengen ülkelerinden yapacağınız başvurularda Çekya’dan aldığınız vize reddi görülebilmektedir.

Çekya Vizem Reddedilirse Diğer Schengen Ülkelerinden Vize Alabilir Miyim?

Çekya vizeniz reddedilirse, diğer Schengen ülkelerinden vize alabilmeniz mümkündür; ancak her zaman başvurunuzun reddedilme ihtimali vardır.

Çekya Vize Reddinden Sonra Vize Ücretini Geri Alabilir Miyim?

Çekya vize reddinden sonra, ödemiş olduğunuz vize ücretini geri almanız mümkün değildir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: