Çekya Öğrenci Vizesi

2023'te Çekya Öğrenci Vizesi Başvuru Süreci İçin Gerekenler

Bir lisans, yüksek lisans veya doktora programında eğitim görmek amacıyla Çekya’da bulunmak isteyen yabancı uyruklu kişiler, uzun süreli vize türlerinden biri olan Çekya öğrenci vizesi almalıdır. Çekya’da 90 günden uzun ve genellikle 1 yıldan uzun süreli üniversite eğitimleri, kalışlara izin veren çalışma vizesi; üniversite ve dil eğitimleri, uzmanlık eğitimleri, staj programları ve Avrupa Gönüllülük çalışmaları gibi çeşitli eğitimlere katılacak yabancı öğrencilere verilir.

Çekya öğrenci vizesi işlemleri ve danışmanlık hizmeti: 0850 241 1868

Çekya Öğrenci Vizesine Nasıl Başvurulur?

Çekya öğrenci vizesine aşağıda sıralanan aşamalar takip edilerek başvurulmalıdır.

  • Başvurunuzu yapacağınız dış temsilciliği öğrenin.
  • Vize randevusu alma işlemlerini tamamlayın.
  • Gerekli evrak teslimini yaparak başvurunuzu gerçekleştirin.
  • Başvuru sonucunuzu bekleyin.
  • Onay aldığınızda sağlık sigortası işlemlerinizi tamamlayın.
  • Vizenizi veya ret halinde ilgili formu teslim alın.

Çek Cumhuriyeti Öğrenci Vizesi için Gerekli Evraklar

Çek Cumhuriyeti öğrenci vizesi için gereken evraklar aşağıda verilmiştir.

  • Vize başvuru formu
  • Pasaport
  • 2 adet fotoğraf
  • Ali sicil kaydı
  • Seyahat sağlık sigortası (vize onaylandığında)
  • Parmak izi kaydı
  • Seyahat amacının eğitim olduğunu gösteren kabul mektubu veya kayıt belgesi gibi evraklar
  • Finansal kaynakların kanıtı
  • Konaklama kanıtı

Çekya öğrenci vizesi başvurularında sunulması gereken evraklar tam ve kurallara uygun olarak hazırlanmalıdır. Detaylı Çekya öğrenci vizesi başvuru belgelerinin listesine, gerekli seçimleri yaparak Çekya vize başvuru evrakları tablosundan erişmek mümkündür.

Çekya Öğrenci Vizesi için Kabul Mektubu

Çekya öğrenci vizesi kabul mektubu, Çekya’daki üniversiteden Çekçe dilinde hazırlanmış ve ıslak imzalı orijinal belge olarak sunulmalıdır ve mektup içeriğinde mutlaka öğrencinin doğum yeri ve tarihi bilgileri yer almalıdır. Mektubun orijinalinin sunulması zorunlu olup, taranmış örnekler, fotokopiler ya da faks çıktıları kabul edilmez. Kabul mektubu Çekçe dilinde değilse mutlaka tercüme ettirilmeli ve çevirisi ile beraber ibraz edilmelidir.

Çekya Eğitim Vizesi için Sağlık Sigortası

Çekya eğitim vizesi için sağlık sigortası, vize başvurusu onaylandıktan sonra yaptırılmalıdır. Ailesi sebebiyle SGK kapsamında olan öğrenciler, SGK İl Müdürlüklerinden TR/CZ 111 Sigorta Belgesini alarak sunmalıdır; bu kapsamın dışındaki öğrenciler ise liste ile belirlenmiş olan Çekya sigorta şirketlerinden biri üzerinden en az 60.000 euro teminatlı, Çekya’da ve ülkedeki tüm kalış süresi boyunca geçerli olacak bir sigorta poliçesi beyan etmelidir. Sigortalar Türkiye’deki şirketlerden yaptırılamamaktadır.

Çekya öğrenci vizesi sağlık sigortaları hakkında detaylı bilgi, vize başvurunuzun sonucunda size gönderilen bir e-posta ile verilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Çek Cumhuriyeti öğrenci vizesi ücreti 2.500 CZK (2023 yılı Şubat ayında yaklaşık 2.125 TL) olarak belirlenmiş olsa da, Türk vatandaşları Çekya öğrenci vizesi başvurularında vize harcından muaf tutulmaktadır.

Çekya Öğrenci Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Çekya öğrenci vizesi, başvurunun tamamlanmasından itibaren 60 günlük süre içinde çıkmaktadır. Çekya dış temsilciliklerinin değerlendirme süresini hızlandırma şansı olmadığı için, başvurunuzu uygun zamanda yapmanız oldukça önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

Çekya öğrenci vizesi ve Çekya'da eğitim alma konuları ile alakalı en sık aldığımız sorulara ve yanıtlarına aşağıdaki başlıklarda yer verilmiştir.

Çekya Öğrenci Vizesinin Geçerlilik Süresi Nedir?

Çekya öğrenci vizesi 90 gün ile 1 yıl arasındaki süreler için verilmektedir. 1 yıldan uzun süre Çekya’da kalacaksanız, mutlaka uzun süreli eğitim ikamet iznine başvurmalısınız.

Çek Cumhuriyeti Öğrenci Vizemi Uzatabilir Miyim?

Çek Cumhuriyeti öğrenci vizenizi, eğitim süreniz boyunca hala vize için aranan kriterleri karşılıyor olmanız halinde uzatabilirsiniz. Vize uzatma işlemleri arka arkaya yapılabilmektedir ve her uzatma en fazla 2 yıl için verilmektedir. Mesleki eğitimler için sadece bir sefer vize uzatma işlemi yapılabilmektedir.

Mezun Olduktan Sonra Çekya'da Kalabilir Miyim?

Mezun olduktan sonra AB, AEA ve İsviçre vatandaşı olmayan öğrencilerin bir iş bulması ve çalışma izni alması ile Çekya’da kalmaları mümkün olur. İş bulan öğrencilerin öğrenci vizesi bitmeden 120 gün öncesinde çalışma izni için başvuru yapmaları gerekir.

AB, AEA ve İsviçre vatandaşı olan öğrencilerin ise eğitimleri bittikten sonra Çekya’da kalmak için bir iş bulması gerekmez; 3 aydan uzun süreli kalışları için sadece geçici oturum izni sahibi olmaları yeterlidir.

Öğrenci Vizesi ile Çek Cumhuriyeti'nde Çalışabilir Miyim?

Öğrenci vizesi ile Çekya’da, bazı sınırlamalar dahilinde çalışabilirsiniz.

Öğrenci vizesi ile Çekya’da haftalık 20 saate kadar çalışmasına izin verilmektedir; bunun sebebi eğitime öncelik verilmesi gereğidir. Çekya çalışma iznine sahip kişilerin süre sınırı olmadan çalışmaları mümkündür. Sadece Çekya Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın akredite derece programlarından birine kayıtlı olan öğrencilerin Çek Cumhuriyeti çalışma izni almadan çalışmalarına izin verilmektedir.

Değişim öğrencileri ile uzaktan eğitim alan öğrencilerin, sadece 26 yaşından küçük olmaları ve arka arkaya 7 günden uzun süreler için (yılda 30 gün) çalışmamaları halinde, çalışma izni olmadan çalışmalarına izin verilir.

Çekya Öğrenci Vizesi Aldım, Ailem Yanıma Gelebilir Mi?

Çekya öğrenci vizesi sahiplerinin yakın aile üyeleri, Çekya’daki öğrenciye katılmak için uzun süreli aile birleşimi vizesi alabilmektedir.

Çekya öğrenci vizesi hamilinin kendisinin ve ailesinin yaşam masraflarını karşılayabileceğini kanıtlaması, Çekya aile birleşimi vizesi başvuruları için zorunludur.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: