Çekya Çalışma Vizesi

Çekya Çalışma Vizesi ve Çalışma İzni Başvuruları

Çekya’da bulunan bir kurum veya şirkette ücretli olarak çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, uzun süreli bir vize türü olan Çekya çalışma vizesi almaları gerekmektedir.

Çekya çalışma vizesine başvurabilmek için Çekya’daki bir işverenden geçerli bir iş teklifi alınması ve vize için aranan diğer uygunlukların karşılanması gerekir.

Kişinin çalışacağı pozisyona göre başvurabileceği farklı Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi türleri bulunmaktadır.

Bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Çek Cumhuriyeti Çalışma İzni Türleri

Çek Cumhuriyetinde çalışma izni sağlayan vize türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışan Kartı
  • Mavi Kart
  • Şirket İçi Çalışan Transfer Kartı
  • Mevsimlik işçi vizesi

Çalışan Kartı (Employee Card)

Çek Cumhuriyeti'nde 3 aydan uzun süre için çalışacak yabancı uyruklu kişiler Çalışan Kartı almalıdır. Çalışan Kartı belirli bir iş pozisyonu için düzenlenmektedir.

Yabancı uyruklu kişiler için uygun olan müsait pozisyonlar, merkezi bir veritabanından görüntülenir. Çalışan Kartı başvurusu yapabilmek için, başvuru sahibinin açık pozisyon referans numarasını, yani veritabanında pozisyonun kayıtlı olduğu numarayı bilmesi gerekir.

Çekya çalışan kart başvurusu için Çekya uzun dönem oturma izni formu ve form doldurma işlemine dair detaylı bilgilere ulaşmak için ilgili sayfamızı ziyaret ediniz.

Mavi Kart (Blue Card)

Çekya’da yüksek vasıflı olmayı gerektiren bir pozisyonda 3 aydan uzun süre için çalışacak yabancı uyruklu kişilerin, Mavi Kart alması gerekmektedir.

Mavi Kart, belirli bir iş pozisyonu için verilmektedir ve yabancılara açık olan iş pozisyonlarına dair kontenjan bilgisi, Mavi Kart sahipleri için hazırlanan veri tabanında gösterilmektedir. Mavi Kart başvurusunda bulunabilmek için, başvuru sahiplerinin açık pozisyon referans numarasını, diğer adıyla ilgili açık pozisyonlar veritabanında pozisyonun kayıtlı olduğu numarayı bilmeleri zorunludur.

Çekya mavi kart başvurusu için Çekya uzun dönem oturma izni formu ve form doldurma işlemine dair detaylı bilgilere ilgili sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Şirket İçi Çalışan Transfer Kartı (Intra-Company Employee Transfer Card)

Şirket İçi Çalışan Transfer Kartı, AB dışından şirket içi transfer ile Çekya’da yönetici, uzman veya stajyer olarak 3 aydan uzun süreler için istihdam edilecek yabancı uyruklu kişiler için gereklidir.

Mevsimlik İşçi Vizesi

Mevsimlik işçi vizesi, 3 aydan daha uzun süre mevsim durumuna bağlı olarak çalışacak olan yabancı ülke vatandaşlarının alması gereken çalışma vizesidir. Mevsimlik çalışma en fazla 6 ay sürebilmektedir.

Çekya Çalışma Vizesi Başvuru Prosedürü

Çekya çalışma vizesi başvuru prosedürü aşağıda sırasıyla belirtilmiştir.

  • Çekya dış temsilcilikleri ile iletişime geçerek randevu almalısınız.
  • Gerekli belgeleri eksiksiz olarak Çekya dış temsilciliğine teslim etmelisiniz.
  • Çekya dış temsilcilikleri başvurunuzu İçişleri Bakanlığı’na iletecektir. Çek İçişleri Bakanlığı (MOI) başvurunuzu inceleyecek ve karar verecektir. Başvurunuz onaylanırsa Çalışan Kartı almak için Çekya’ya seyahat edilmesine izin veren uzun süreli bir Çekya vizesi size verilecektir.
  • Çekya’ya giriş yaptıktan sonra Çalışan Kartınızı almak için 3 gün içerisinde İçişleri Bakanlığı ofislerine giderek, konaklama kaydınızı yaptırmalı ve biyometri bilgilerinizi vermelisiniz. Bu aşamadan sonra size Çalışan Kartı verilecektir.

Çekya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar

Çekya çalışma vizesi için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • 2 adet vize fotoğrafı
  • Çekya vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Adli sicil kaydı
  • Konaklama durumunu gösterir belgeler
  • Vize onaylanmış ise seyahat sağlık sigortası
  • Parmak izi kayıtları
  • Seyahat amacını kanıtlayan, en az asgari ücret alınacağını ve en az haftada 15 saat çalışılacağını gösterir iş sözleşmesi veya niyet mektubu gibi evraklar ile pozisyon için gerekli ise çalışma izni
  • Başvuru sahibinin ilgili iş için yeterli ve kalifiye olduğunu gösteren belgeler
  • Düzenlenmiş meslekler için yeterli beceriye sahip olunduğunu gösteren belgeler
  • İş bulma ajansları ile iş bulunan hallerde başvuru sahibinin adı-soyadı, uyruğu, doğum yeri ve tarihi ile adresini içeren, işe dair bilgilerin ve işveren bilgilerinin yer aldığı belgeler

Tüm Çekya çalışma vizesi belgelerinin, tam ve istenen kurallara uygun olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi için detaylı evrak listesine Çekya vize belgeleri tablosundan ulaşmak mümkündür.

Sık Sorulan Sorular

Çekya çalışma vizesi ile ilgili en sık sorulan sorulara ve Vizem.net danışmanlarının yanıtlarına makalenin geri kalanında yer verilmiştir.

Çekya Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadardır?

Çekya çalışma vizesi ücreti, 5.000 CZK’dır (2023 yılı Şubat ayı için yaklaşık 4.250 TL).

Çek Cumhuriyeti Çalışma Vizesi Başvurum Ne Zaman Sonuçlanır?

Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi başvurunuz 30 ila 60 gün arasında sonuçlanır. İşlem süresi, vize başvurunuzu tamamladıktan ve evraklarınızı ülkenizdeki Çek dış temsilciliklerine teslim ettikten sonra başlamaktadır. Başvurunuzu seyahat tarihinizden en az 45 gün önce yapmanız önerilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Çalışma Vizesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Çekya çalışma vizesi 1 ile 3 yıl arasında geçerli olabilmektedir. Süre, sınırlı veya geçici bir iş sözleşmesi için belirlenebilir; devamında Çekya’da daha uzun süre kalmak istiyorsanız, oturma veya çalışma izni uzatma başvurusu yapmanız gerekmektedir.

Çekya Çalışma Vizemi Nasıl Uzatabilirim?

Çekya çalışma vizenizi, vizenizin bitiş tarihinden önceki 3 ay içinde başvuru yaparak uzatabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti'nde çalışma sürenizi uzatmak istiyorsanız, çalıştığınız pozisyonda ve aynı işverenle çalışmaya devam etmeniz gerekir. İşveren değişikliği hallerinde Çekya vize uzatma işlemleri yapılmaz ve yeni bir çalışma izni için başvuru yapmanız gerekir.

Çekya'da Çalışıyorum, Ailem Yanıma Gelebilir Mi?

Çekya’da çalışan ancak AB, AEA veya İsviçre vatandaşı olmayan bir kişiyseniz, son 15 ay içinde Çekya’da yaşamanız veya oturum izni sahibi olmanız halinde, aileniz yanınıza Çekya’ya gelebilmektedir.

Eşler, birlikte yaşayan partnerler, 18 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük yalnız ve sağlık sorunu yaşayan akrabalar, Çekya aile birleşimi vizesi alarak yaşamak, çalışmak ve eğitim görmek amaçlarıyla Çekya’ya gelebilmektedir.

Çek Cumhuriyeti'nin Freelancer Çalışanlara Verdiği Bir Vize Var Mı?

Evet, Çek Cumhuriyeti'nin freelancer çalışan kişilere yönelik bir vize programı bulunmakta olup bu program Çekya dijital göçebe vizesi olarak adlandırılmaktadır.

Çekya dijital göçmen vizesi, diğer adıyla Çekya zivno vizesi, hamiline Çekya’da serbest çalışan olarak kalma hakkı tanımaktadır. Freelance olarak çalışan kişilerin, yani farklı işverenler ve müşterilere hizmet vermekte olan kişilerin, Çekya dijital göçebe vizesi için başvuru yapmaları mümkündür.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: