Çekya Göçmenlik Şartları

2023'te Çekya'ya Yerleşmek İçin Gerekenler ve Göçmenlik Prosedürü

Göçmenlik başvurularında kabul oranının yüksek olması ve birçok ülkeye göre daha ucuz yaşam bir yaşam sunması sebebiyle Çekya, birçok göçmen tarafından sıklıkla tercih edilen bir ülkedir.

Çekya’nın göçmenlik mevzuatı uyarınca, Avrupa Birliği vatandaşı olmayan ve arka arkaya 90 günden fazla Çekya’da kalmayı düşünen veya Çekya’da ticari faaliyet yürütmek ya da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, uzun süreli bir Çekya vizesine veya oturum iznine başvuru yapması gereklidir.

Çekya göçmenlik ve vize danışmanlığı için: 0850 241 1868

Çekya Göçmen Alımı Yapıyor mu?

Çekya, 2023 yılında Çekya’da iş kurmak, çalışmak, eğitim görmek, aile birleşimi yapmak gibi farklı amaçlara sahip göçmenler için alım yapmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Göçmenlik Şartları

Çek Cumhuriyeti göçmenlik şartları aşağıdaki gibidir.

  • Çekya’da çalışmak
  • Çekya’da yatırım yapmak
  • Çekya’da bulunan bir aile bireyi ile aile birleşimi yapmak
  • Çekya’da bilimsel bir araştırma yapmak
  • 5 yıl süreli Çekya oturum iznine sahip olmak
  • Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak
  • Yeterli seviyede Çekçe bilmek

Çek Cumhuriyeti'ne Göç Etme Yolları Nelerdir?

Çek Cumhuriyeti’ne göç etme yolları aile birleşimi, uzun süreli eğitim, çalışma ve yatırım yapma gibi amaçlarla yabancı ülke vatandaşlarının Çekya’ya seyahat etmesi ve oturma izni alarak Çekya’ya yerleşmesi şeklindedir.

Aile Birleşimi Yoluyla Çekya'ya Göç Etmek

Çekya'da yaşayan aile bireyinin yanına giderek Çekya göçmenlik başvurusunda bulunacak kişilerin Çekya aile birleşimi vizesi almaları gerekmektedir.

Çekya aile birleşimi vizesi eşlere, çocuklara ve belirli kriterleri sağlayan diğer aile üyelerine verilmektedir. Aile birleşimi yoluyla Çekya'ya göçmen olarak gitmek istiyorsanız Çek Cumhuriyeti aile birleşimi vizesi başvuru kriterleri ve prosedürü hakkındaki detaylı bilgilere ilgili sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Eğitim Yoluyla Çekya'ya Göç Etmek

Eğitim yoluyla Çekya'ya göç etmek isteyen kişilerin Çekya'daki bir eğitim kurumunda uzun süreli bir eğitim alma hakkını kazanmış olması gerekmektedir.

Çekya'da uzun süreli bir eğitim programına katılabilmek için ilgili eğitim kurumundan kabul mektubu almış olmanız gerekir. Çek Cumhuriyeti'ndeki bir eğitim kurumunda kabul mektubu alan kişiler Çek Cumhuriyeti öğrenci vizesi başvurusu yaparak Çekya'ya göçmen olarak gidebilmektedir.

Çalışma Yoluyla Çek Cumhuriyeti'ne Göç Etmek

Çalışma yoluyla Çek Cumhuriyeti'nde göç etmek için Çekya'daki bir şirket veya kurumdan iş teklifi alınmış olması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti'nden iş teklifi alan ve istenen kriterleri karşılayan kişiler Çekya çalışma vizesi alarak Çekya'da çalışma ve ikamet etme hakkı kazanmaktadır.

Çek Cumhuriyeti’ne çalışarak yerleşmek için kişinin çalışma kartı alması gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti çalışma kartı türlerine ve başvuru sürecine dair önemli bilgilere Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Yatırım Yoluyla Çekya'ya Göç Etmek

Yabancı yatırımcılar Çekya'da yatırım faaliyetlerinde bulunarak göç edebilmektedir.

Çek Cumhuriyeti'ne yatırım yapacak kişilerin yatırımcı vizesi alarak Çekya'ya gitmeleri gerekmektedir. Çekya'ya yatırım yaparak göç edecek kişilerin vize uygunluk kriterlerine ve başvuru işlemlerine dair detaylı bilgilere Çekya yatırımcı vizesi ile ilgili sayfamızdan erişebilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Göçmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çek Cumhuriyeti göçmenlik başvurusu, D tipi vize başvurusu yapılarak gerçekleştirilmektedir.

Çekya D tipi vize başvurusu yapmak için ilk olarak başvurunuzu kabul etmekle yetkili olan Çekya dış temsilciliğine ulaşarak vize randevusu almalısınız. Başvuracağınız vize türüne göre gerekli tüm evrakları hazırladıktan sonra vize randevusunda teslim ederek başvurunuzu yapabilirsiniz. Değerlendirme sürecini bekledikten sonra vizeniz onaylanırsa, seyahat sağlık sigortanızı yaptırmalı ve dış temsilcilikten vizenizi teslim almalısınız. Ret halinde ise vize ret formunu almanız gereklidir.

Sık Sorulan Sorular

Çek Cumhuriyeti göçmenlik başvuru prosedürü hakkında en sık aldığımız sorulara ve danışmanlarımızın yanıtlarına aşağıda yer verilmiştir.

Çekya İçin Göçmenlik Başvurusu Nereye Yapılır?

Çekya için göçmenlik başvurusunun yapılacağı yer, başvurunun Çekya sınırlarında veya dışından yapılmasına göre değişmektedir.

Çekya’dan yapılacak göçmenlik başvuruları, oturum ve çalışma izni başvurusu ile birlikte Çekya İçişleri Bakanlığı ofislerine yapılabilirken, Türkiye’den ise ikamet iline göre yetkili olan Çekya Büyükelçiliği veya Çekya Başkonsolosluğuna göçmenlik başvuruları sunulur.

Çekya Göçmenlik Bürosu Nerededir?

Çekya Göçmenlik Bürosu, Çekya İçişleri Bakanlığı bünyesindedir ve adresi “Nad Štolou 3, P. O. Box 21, 170 34 Praha 7” şeklindedir.

Çekya İçişleri Bakanlığı yardım hattına, pazartesiden perşembeye 08.00-16.00 ile cuma günleri 08.00-12.00 saatleri arasında, 974 801 801 numaralı telefondan ulaşılabilir. Bakanlığın göçmenlik birimi ile pobyty@mvcr.cz mail adresinden de iletişime geçilebilir.

Çekya Göçmenlik Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Çekya göçmenlik başvuru ücreti, başvurulan vize türüne bağlı olarak 2.500 CZK ile 5.000 CZK arasında değişmektedir.

Çekya’ya Göç Ettikten Sonra Vatandaşlık Alabilir Miyim?

Çekya’ya göç ettikten sonra vatandaşlık almanız mümkündür.

Uzun süreli Çekya vize türlerinden biri ile ülkeye giden yabancı uyruklu kişiler, belli süre ülkede yaşamaları halinde vatandaşlık için başvuru yapma hakkına sahip olur. Çekya vatandaşlık başvurusu için uygunluk kriterlerini karşılayan ve gerekli süre boyunca Çekya’da yaşayan kişiler, Çekya vatandaşlığı için başvuru yapabilir ve uygun bulunmaları halinde Çekya vatandaşlığı alabilir.

Damla Yolbaz Güler Yazan: Damla Yolbaz Güler

Damla Yolbaz Güler holds a Bachelor’s degree in International Relations and a Master’s degree in European Union. She is the schengen area advisory director at Vizem.net and is the author of many articles.

Paylaş: