Dubai'de Yaşam

Dubai'de Yaşam Şartları ve Maliyetleri

Dubai Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan, hızla gelişen ve tüm dünyadan göç alan önemli bir şehirdir. Dubai, çalışma koşulları, konaklama, yeme içme mekanları, eğitim kurumları ve sosyal yaşam çeşitliliği fazla olan bir yerdir. Dubai, yaşam standartlarının yüksek olduğu ve İslami yaşam koşullarının en hoşgörülü biçimde uygulandığı emirliklerden biridir. Dubai’de devletin toplu taşımaya yatırım yapması ve benzinin ucuz olması nedeniyle ulaşım fiyatları çok uygundur.

Dubai, yaşam standartları yüksek bir şehir olarak öne çıksa da yaşam standartlarının yüksek olmasının bazı olumsuz sonuçlarından da etkilenmektedir. Hızlı bir şekilde gelişen Dubai’de barınma ve eğitim masrafları çok yüksektir. Oldukça fazla göç alan şehirde trafik çok yoğun olabilmektedir. Dubai’nin yaz aylarında yaşadığı yoğun sıcaklar da şehrin olumsuz özellikleri arasındadır.

Dubai, her yıl yaklaşık 200.000 yeni göçmen almaktadır. Dubai nüfusunun yaklaşık %85’i yabancı uyrukludur. Dubai şehrinin yabancılar tarafından tercih edilmesinin sebebi şehrin sunduğu olanaklardır.

Dubai’ye kolej eğitimi veya üniversite eğitimi almak için gelen çok sayıda yabancı uyruklu kişi de bulunmaktadır. Dubai, eğitim olanaklarını sürekli geliştirmekte ve kaliteli eğitim kurumları açmaktadır. Bölgenin en iyi üniversitelerinin bazıları Dubai’de yer alır.

Dubai, diğer BAE şehirleri gibi İslami usullere göre yönetilmektedir.Dubai’nin sosyal yaşamı restoranlar, sinemalar, müzik festivalleri ve kapalı snowboard merkezleri gibi eğlenceli yerlerde yoğunlaşmaktadır.

Vizem.net, Türkiye'den Dubai'ye çalışma, eğitim, aile birleşimi gibi amaçlarla gidip orada yaşamak isteyen kişilere Birleşik Arap Emirlikleri vizesi ve oturma izni başvurularında danışmanlık hizmeti sunan akredite acentedir.

Dubai vize başvurusu için: 0850 241 1868

Dubai'de Hayat Standartları Nasıldır?

Dubai, hayat standartları oldukça yüksek, barınma ve eğitim gibi yaşam unsurları konusunda pahalı denebilecek bir şehirdir. Numbeo 2022 yaşam masrafları verilerine göre Dubai’de yaşayan 4 kişilik bir ailenin kira hariç ortalama aylık masrafı 12.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai’de yaşayan kişilerin kira dışında aylık masrafı kişi başı ortalama 3.400 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai, yaşamak için en güvenli şehirlerden biridir. Numbeo güvenli şehir listelerinde 2019’dan beri en güvenli 10 şehir arasında yer almaktadır. Numbeo 2022 yaşam masrafları verilerine göre Dubai’de maaşlar ortalama 18.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Bir kişi için ortalama kira miktarı 4.200 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Şehir içi ve şehir dışı bölgelerde kira miktarları 4.200 Birleşik Arap Emirlikleri dirheminin üstüne çıkmakta veya altına inmektedir. Ortalama maaş, ortalama kira gideri ve kişisel masraflar göz önünde bulundurulduğunda Dubai’deki yaşam standartları yüksektir.

Dubai, eğitim olanakları bakımından oldukça zengindir. Şehirdeki okullar uluslararası kalitededir. Dubai’de yerel halk ve göçmenler genellikle özel okulları tercih etmektedir. Şehirdeki 200’e yakın özel okul genellikle İngiliz ve Hint müfredatına göre eğitim vermektedir. Dubai’de eğitim masrafları bir öğrenci için 10.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi ile 100.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi arasında değişmektedir.

Dubai’deki sosyal yaşam en az iş yaşamı kadar canlı ve hızlıdır. Şehirde çok farklı aktiviteler için uygun yerler bulunmaktadır. Dubai’de uygun fiyatlı bir öğün 35 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi değerindedir. Dubai aylık ulaşım masrafı otobüs için ortalama 300 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi ve 1 kilometrelik taksi yolculuğu 2,80 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi ve taksinin 1 saat bekleme ücreti de 30 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi değerindedir.

Dubai Yaşamak için Güvenli Bir Yer Midir?

Dubai yaşamak için güvenli bir yerdir. Numbeo suç oranları araştırması 2022 verilerine göre Dubai, dünyanın suç kaydı en düşük 8. şehridir. Dubai şehri, Numbeo 2022 suç oranları araştırmasından 83.70 güvenlik puanı almıştır. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en güvenli diğer şehirleri 88.14 puanla 1. sırada Abu Dhabi, 85.83 puanla 4. sırada Sharjah’tır. Türkiye’nin İstanbul şehri, suç oranlarına göre dünyanın en güvenli şehirleri arasında 271. sırada yer almaktadır ve İstanbul’un güvenlik puanı 52.46’dır.

Dubai Suç Oranları Nasıldır?

Dubai suç oranları düşük bir şehirdir. Numbeo suç oranları araştırmasına göre 2022 yılı Dubai suç puanı 16.27’dir. Dubai’de en çok işlenen suçlar eve izinsiz girilmesi ve evin soyulması, hırsızlık ve gasp, araba hırsızlığı, şahsa saldırı; ten rengi, dil, din veya diğer kişisel özellikler nedeniyle şahsa saldırı, uyuşturucu kullanımı ve satışı, vandalizm, silahlı soygun ve yolsuzluktur.

Dubai'de Günlük Yaşam Nasıldır?

Dubai'de Günlük Yaşam Nasıldır?
Dubai'de Günlük Yaşam Nasıldır?

Dubai’de günlük yaşam oldukça hareketlidir. Dubai’de yaşayan insanların %85’i yabancı kökenlidir; özellikle İngiliz, Çin ve Hint kökenli kişiler Dubai’de yoğunluktadır. Dubai, İslami koşulların ağır olmadığı, sosyal aktivitelerin ve farklı kültürel etkinliklerin hoş karşılandığı bir şehirdir. Dubai’de günlük yaşam genellikle hafta sonu hareketlenmektedir. Hafta sonunun ilk günü olan Cuma günü, güzel bir brunch yapmak ve eğlenmek için uygundur. Hafta sonu büyük içki partileri de yapılmaktadır.

Dubai’de sosyal yaşamlar spor veya plaj kulüpleri ile de renklenmektedir. Koro, koşu, bisiklet ve kürek gibi hem spor hem de sanat odaklı pek çok kulüp yer almakta ve Dubai sakinlerinin pek çoğu sosyalleşmek için kulüpleri tercih etmektedir. Dubai’nin günlük sosyal aktivitelerinden biri de alışveriş merkezine gitmektir. Alışveriş merkezleri bir kahve içmek, kafede oturup arkadaşlarla sohbet etmek, alışveriş yapmak ve sıcak havadan korunmak için uygun yerlerdir ve sosyal yaşamın önemli parçalarıdır.

Dubai'de Çalışma Şartları Nasıldır?

Dubai’de çalışma şartları genellikle Batı ülkeleri ile aynı veya daha iyidir. Dubai’de maaşlardan gelir vergisi kesintisi yapılmadığı için Dubai’deki maaşlar biraz daha yüksektir. Pek çok yabancı uyruklunun Dubai’yi tercih etmesinin nedenlerinden biri de gelir vergisi alınmamasıdır.

Dubai’de hafta sonu tatili cuma ve cumartesidir. Haftaya pazar günü başlanır ve çalışma saatleri genellikle günlük 9 saattir; ancak Ramazan ayında günlük çalışma saatleri 6 saate düşürülür. Dubai’de sabah 08.30 veya 09.00’da işbaşı yapılırken 17.30 veya 18.00’de mesai biter. Bazı şirketler günü ikiye bölerek 08.00-13.00 ve 16.00-19.00 saatleri arası için çalışma zamanı belirler.

Dubai’de çalışanlar temel maaş ve performansa dayalı ikramiyeler alır. Dubai’de sözleşmeli çalışanlara, sözleşmeleri bittiğinde bir tazminat ödenir; tazminat, ikramiyeler haricinde alınan temel maaşa bağlı olarak belirlenmektedir. Dubai’de uzun süre çalışanların yüklü miktarda tazminat almaları mümkündür. Tazminat, sigortadan bağımsız şekilde alınır, göçmen çalışanlara verilen bir hizmet teşekkürüdür. Çalışanın maaşını düzenli bir gecikme ile alması Dubai çalışma koşulları bakımından alışıldık bir durumdur. Çalışanların maaşlarını geç almalarının sebebi bazı şirketlerin nakit akışında yaşadığı problemlerin çalışanlara yansımasıdır.

Dubai'de Asgari Ücret Ne Kadardır?

Dubai’de asgari ücret uygulaması bulunmamaktadır; ancak Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçimi sağlamak için belirli bir miktarda maaş almak gereklidir.

Birleşik Arap Emirlikleri İş Kanunu’nda çalışanların temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtilmiştir. Dubai’de verilen en düşük maaş 4.810 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Resmi bir asgari ücret olmasa da Dubai’de genel olarak verilen en düşük maaş Dubai asgari ücret miktarı olarak değerlendirilebilir.

Dubai'de İş Olanakları Nasıldır?

Dubai'de İş Olanakları Nasıldır?
Dubai'de İş Olanakları Nasıldır?

Dubai’de iş olanakları çok fazladır ve iş olanaklarının fazlalığı nedenle şehir çok yoğun göç almaktadır. Dubai’de en çok iş olanağı olan sektörler muhasebe ve finans, risk ve güvenlik yönetimi, yapay zeka, işe alım ve insan kaynakları yönetimi, mühendislik, veri analizi, sosyal medya ve pazarlama, yazılım, sağlık hizmetleri, turizm ve otelcilik, perakende yönetimidir. Dubai’de en çok kazandıran meslekler kimya ve petrol mühendisleri, yapay zeka uzmanları, doktorlar ve finans analistleridir.

Dubai'de Yaşam Maliyetleri Nasıldır?

Dubai’de yaşam maliyetleri oldukça fazladır. Dubai’de en masraflı olan giderler kira giderleridir. Dubai’de bir kişinin aylık masrafı kira gideri olmadan 3.419,59 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Kira dahil edildiğinde ortalama yaşam masrafları kişi başı 10.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemine kadar çıkabilmektedir. Dubai’de 4 kişilik bir ailenin mutfak masrafı ortalama 2.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Ulaşım, Dubai’nin en az masraf çıkaran yaşam unsurudur. Toplu taşıma için kişi başı aylık ortalama 300 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi yeterlidir. Kamu hizmetleri için ödenen faturalar 85 metrekarelik daire için aylık ortalama 573 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai'de Ev Kiraları Nasıldır?

Dubai’de ev kiraları yaşam masraflarının büyük bir bölümünü kaplar. Şehrin içindeki ve dışındaki evlere göre kiralar oldukça değişmektedir. 1 yatak odalı evler için ortalama kira 4.200 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai’nin en yüksek kiraları şehir merkezindedir. Dubai’nin en yüksek kiralı bölgeleri Dubai Marina, Downtown, Jumeirah Beach Residence (JBR), Palm Jumeirah ve Al Barsha olurken en ucuz kiralı yerleri Al Warsan, Jumeirah Village Circle, Dubai Production City, Dubai Silikon Vahası, Dubai Sports City, Remraam bölgeleri ve binalarıdır.

Dubai’de tek yatak odalı daireler ve çok sayıda yatak odası bulunan daireler arasında büyük bir kira farkı bulunmaktadır. 3 yatak odası içeren bir dairenin kirası 8.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Şehir içinde veya Dışında olmak üzere tüm Dubai kiralık daire fiyatları 3.500 ile 11.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi arasında değişmektedir.

Dubai'de Market Fiyatları Nasıldır?

Dubai’de market fiyatları aşağıda listelenmiştir.

  • 1 litre süt 6,38 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 500 gram beyaz somun ekmek 4,65 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo beyaz pirinç 7,61 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 12’li yumurta 10,43 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kiloluk yerel peynir 33,53 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo tavuk fileto 28,79 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo sığır eti 41,44 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo elma 8,25 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo muz 6,49 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo portakal 5,89 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo domates 5,27 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo patates 3,75 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 kilo soğan 3,27 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • Marul 5,73 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1,5 litre su 2,14 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 1 şişe ortalama şarap 50,00 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.
  • 0,5 litre bira 16,00 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai’de 1 kişinin aylık market masrafı ortalama 400 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai'de Eğitim Masrafları Nasıldır?

Dubai'de Eğitim Masrafları Nasıldır?
Dubai'de Eğitim Masrafları Nasıldır?

Dubai’de eğitim masrafları oldukça yüksektir. Dubai’de 5-15 yaş arası eğitim zorunludur. İlk ve ortaöğretim vatandaşlar için ücretsizdir. Dubai’deki eğitimin %90’ı özel okullar tarafından verilmektedir. Dubai’de üniversiteye kadar okul ücretsizdir, ancak genellikle özel okullar tercih edilmektedir. İlkokul düzeyindeki okulların yıllık ücretleri ortalama 35.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi, ortaokul düzeyindeki okulların yıllık ücretleri ortalama 40.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai, üniversite eğitimi için başarılı eğitim kurumlarına sahiptir. Dubai’de üniversite ücretleri kredi başına hesaplanmaktadır. Lisans eğitimde devlet üniversiteleri yıllık ücretleri 5.000 ile 27.650 euro arasında değişmektedir. Devlet üniversitelerinde ücretsiz programlar bulunsa da sayıları çok azdır. Dubai’de özel üniversitelerin yıllık ücretleri genellikle devlet üniversitelerinden daha yüksektir. Dubai’de devlet üniversiteleri ile hemen hemen aynı ücretlerle eğitim veren özel üniversiteler de bulunmaktadır. Özel üniversitelerde de tıpkı devlet üniversiteleri gibi kredi başına ücret hesaplanmaktadır.

Dubai'de Dil Eğitimi Masrafları Nasıldır?

Dubai dil eğitimi masrafları saat başına ortalama 50 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Uluslararası bir şehir olduğu için Dubai, dil okulları bakımından da oldukça zengindir. Dubai’de pek çok farklı Avrupa kökenli dili ve birçok doğu kökenli dili öğrenmek mümkündür; en çok tercih edilen dil eğitimleri İngilizce ve Arapçadır.

Dubai’de dil okulu fiyatları bölgeden bölgeye değişmektedir. Dubai dil okulu fiyatları yıllık ortalama 2.208 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai Arapça dil okulları yıllık ortalama 1.680 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai 20 saatlik Arapça dil eğitimi ortalama fiyatı 650 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai’de İngilizce dil okulları 30 saat için ortalama 1.000 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai yıllık İngilizce dil eğitimi ücreti ortalama 2.500 Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi’dir.

Dubai'de Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?

Dubai'de Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?
Dubai'de Ulaşım Maliyetleri Nasıldır?

Dubai’de ulaşım maliyetleri ucuzdur. Dubai, toplu taşımaya yatırım yapmaktadır ve şehirde yaşayanlar da toplu taşıma ile kolayca ulaşım sağlayabilmektedir. Dubai’de en çok kullanılan toplu taşıma araçları otobüs, metro, deniz otobüsü ve tramvaydır. Dubai’de toplu taşıma için tek yön bilet fiyatı 5 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai’de 2022 yılı benzin fiyatları galon başına 11,73 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai 2022 yılı benzin fiyatları Ocak ayında 8,99, Şubat ayında 10,06, Mart ayında 11,69, Nisan ayında 11,73 ve Mayıs ayında 12,22 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir.

Dubai'den Abu Dhabi'ye Ulaşım Masrafları Ne Kadardır?

Dubai’den Abu Dhabi’ye ulaşım masrafları kullanılan ulaşım aracına göre değişmektedir. Dubai’den Abu Dhabi’ye gitmek için otobüs, metro veya taksi kullanılabilir.

Dubai’den Abu Dhabi’ye gitmek için en çok tercih edilen ve en ucuz olan yöntem otobüstür. Dubai’den Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Abu Dhabi’ye giden otobüs ortalama 20 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi tutmaktadır. Dubai ve Abu Dhabi arası taksi ücreti 350 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemidir. Dubai ve Abu Dhabi arasında kesintisiz bir metro hattı olmadığından iki otobüs ve bir metro kullanılarak toplam ulaşım maliyeti 35 Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi olmaktadır.

Dubai Yaşam Masrafları Bakımından Pahalı Bir Şehir Midir?

Dubai yaşam masrafları bakımından pahalı bir şehirdir. Numbeo yaşam masrafları endeksine göre Dubai yaşamak için en pahalı 276. şehirdir.

Dubai, Birleşik Arap Emirliklerinin en pahalı şehirlerinden biridir. Dubai, diğer BAE şehirleri ile kıyaslandığında yaşam masrafları bakımından daha pahalı bir şehirdir. Numbeo 2022 yaşam masrafları endeksine göre Abu Dhabi 309. sırada, Ajman 329. sırada, Sharjah 361. sıradadadır.

Türkiye’nin yaşam masrafları bakımından en pahalı şehri İstanbul'dur. Numbeo verilerine göre Istanbul dünyanın en pahalı 503. şehridir. Dubai, İstanbul ile kıyaslandığında Dubai İstanbul'dan %243 daha pahalıdır.

Dubai'de Yaşamanın Avantajları Nelerdir?

Dubai’de yaşamanın avantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai uluslararası bir şehirdir ve çok çeşitli kültürlere ait yeme-içme mekanları bulunmaktadır.
  • Tatil için uygun ve güzel tesisler ile sahillere sahip bir şehirdir.
  • Yaşamak için en güvenli şehirlerden biridir.
  • Dubai’de yaşam standartları yüksektir.
  • Uluslararası kalitede eğitim kurumları vardır.
  • Dubai’de çok fazla iş imkanı vardır ve şehirdeki çalışma koşulları rahat, maaşlar yüksek seviyededir.
  • Dubai’de hava daima sıcaktır.
  • Dubai sosyal hayatı canlıdır ve çeşitlidir; şehirde çok sayıda ziyaret edilecek yer ve yapılacak aktivite bulunmaktadır.
  • Dil geliştirmek için ideal bir şehirdir.
  • Farklı kültürler ve dinler hoş karşılanmaktadır.

Dubai'de Yaşamanın Dezavantajları Nelerdir?

Dubai’de yaşamanın dezavantajları aşağıda listelenmiştir.

  • Dubai’de yılın 3-4 ayı çok yüksek sıcaklıklarla geçmektedir ve hava sıcaklığı günlük yaşamı zorlaştırmaktadır.
  • Dubai’de internet sansürü bulunmaktadır.
  • Dubai halkı tuvaletleri çok kirli kullanılmaktadır.
  • Dubai’de adres ve güzergah bilgilerini okumak zordur.
  • Dubai pahalı bir şehirdir ve özellikle ev kiraları çok yüksektir; ev sahipleriyle anlaşmak pek kolay değildir.
  • Katı kurallara sahip bir şehirdir.
  • Dubai’de yoğun bir trafik vardır.
  • Dubai’de çok fazla bürokratik işlem bulunmaktadır.
  • Dubai’de iş fırsatı çeşitli olsa da, yoğun rekabet ve iş göçü nedeniyle iş bulmak giderek zorlaşmaktadır.

Dubai'de Yaşamak için Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dubai’de yaşamak için vize başvurusu sponsorlar tarafından yapılmaktadır. Dubai’de yaşamak için öncelikle eğitim, çalışma, emeklilik, aile birleşimi gibi nedenlerle oturma izni vizesi alınması gerekmektedir. Dubai’de uzun süreli kalmak için, Dubai’ye taşınacak olan kişi adına Dubai’deki bir sponsor Dubai İkamet ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapmalıdır.

Dubai’de alınacak vize türüne uygun olarak sponsor bir üniversite, işveren, ikamet izni sahibi bir aile üyesi olabilir. Emeklilik veya yatırım nedeniyle Dubai’ye gidecek olan kişiler vize başvurusu için kendilerine sponsor olabilmektedir. Dubai’de başvuru sahibi adına vize başvurusu yapan sponsorlar, başvuru sahibinin vize evraklarını ilgili makama teslim ettiklerinde ve başvuru ücretlerini ödediklerinde Dubai vize başvurusu tamamlanmaktadır.

Elif Güzhan Yazan: Elif Güzhan

Elif Nur Güzhan, 2019 yılında giriş yaptığı Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi okuyor, 2021 yılından beri Vizemnette yazarlık ve editörlük yapıyor.

Paylaş: