Dubai Oturum İzni

2023'te Dubai Oturma İzni Şartları ve Başvuru İşlemleri

Dubai oturma izni, aynı zamanda Dubai oturma vizesi olarak da bilinmektedir. Birleşik Arap Emirlikleri'nde uzun süreli yaşamak ve çalışmak isteyen yabancıların; BAE'de yaşamalarına, okumalarına, aileleriyle yeniden bir araya gelmelerine olanak tanıyan BAE oturma vizesi almaları gerekmektedir.

Birleşmiş Milletler Mutluluk Endeksi son yıllarda BAE'yi dünyanın en mutlu 14. ülkesi olarak tespit etmiştir. Dubai’deki yüksek yaşam standartları yabancı ülke vatandaşlarının çalışmak, yaşamak ve eğitim almak amacıyla ülkeyi tercih etmelerini sağlamaktadır. BAE'nin nüfusu yaklaşık 10 milyon iken sakinlerinin %88'den fazlası yurt dışından gelmekte olan yabancı ülke vatandaşlarıdır.

Avrupa, Asya ve Afrika arasında stratejik bir konuma sahip olan Dubai, uluslararası ticaret, ithalat, ihracat, lojistik, turizm ve konaklama dahil olmak üzere birçok iş faaliyeti açısından ideal bir yerdir. Dubai’deki suç endeksinin dünyanın en düşük yerlerinden biri olması nedeniyle güvenlik problemleri neredeyse bulunmamaktadır. Dubai’de vergilendirme sisteminin bulunmaması yabancı yatırımcılar için Dubai’yi cazip bir yer haline getirmektedir. Dubai oturma vizesi BAE bankalarında cari hesap açmaya, uzun vadeli bir daire kiralamaya, BAE'ye birden çok kez giriş-çıkış yapmaya ve vize almaya olanak tanımaktadır.

Dubai oturma izni almak için Dubai’den bir iş teklifi almak, bir üniversiteden kabul almak veya emirliklerden birine yatırım yapmak gibi belirli şartların yabancı ülke vatandaşları tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

Vizem.net, Türkiye'den Dubai'ye iş, eğitim, yatırım veya aile birleşimi gibi nedenlerle gidecek kişilere Dubai oturma izni başvuruları için danışmanlık hizmeti sunan yetkili danışmanlık şirketidir.

Ön bilgi ve başvuru için: 0850 241 1868

Kimler Dubai Oturma İzni Vizesi Alabilir?

Dubai oturma izni vizesi alabilecek kişiler aşağıda verilmiştir.

  • BAE'de, bir devlet dairesinde veya özel bir şirkette çalışacak kişiler
  • BAE eğitim kurumunda eğitim görecek kişiler
  • BAE vatandaşı veya BAE ikameti olan biri ile bağlantısı olan kişiler (çocuk, ebeveyn, hizmetçi veya yakın akraba)
  • BAE'de yatırım yapan kişiler
  • BAE'de mülk satın alan kişiler
  • BAE'de emekli olmak isteyen kişiler

Dubai'de Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Dubai’de oturma izni şartları aşağıda listelenmiştir.

  • Oturma vizesi almak için 18 yaşını doldurmak gerekmektedir.
  • Başvuru sahipleri tıbbi olarak uygun olduklarını kanıtlamak için tıbbi testten geçmelidir.
  • Dubai’de oturma izni için başvuran kişilerin güvenlik kontrolünden geçmeleri zorunludur.
  • Federal Kimlik ve Vatandaşlık Kurumu'ndan emirlik kimlik kartı başvurusunda bulunmak ön koşullardan biridir.

Dubai'de Yaşamak için BAE Oturma İzni Türleri Nelerdir?

Dubai’de yaşamak için BAE oturma izni türleri aşağıda listelenmiştir.

  • Birleşik Arap Emirlikleri yeşil oturma izni vizesi
  • Birleşik Arap Emirlikleri altın vize
  • Birleşik Arap Emirlikleri çalışma ve oturma izni vizesi
  • Birleşik Arap Emirlikleri aile birleşimi oturma izni vizesi

Birleşik Arap Emirlikleri Yeşil Vize Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri yeşil vize, sahibinin 5 yıl boyunca kendisine sponsorluk yapmasına imkan tanıyan ve bir BAE vatandaşının veya işverenin kendisine sponsor olma ihtiyacını ortadan kaldıran bir oturma vizesidir. Serbest çalışanlar ve serbest meslek sahipleri, nitelikli çalışanlar, yatırımcılar veya ortaklar, BAE yeşil vize başvurusu yapabilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Altın Vize Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri altın vizesi, yabancı yeteneklerin BAE'de yaşamasına, çalışmasına veya eğitim görmesine ek olarak birçok özel avantajlardan yararlanmasına olanak tanıyan uzun vadeli bir oturma vizesidir.

Birleşik Arap Emirlikleri altın vizesi kişilere 10 yıl geçerli uzun vadeli, yenilenebilir ikamet vizesi fırsatı sunmaktadır. Girişimciler, Birleşik Arap Emirlikleri yatırımcı şartlarını yerine getiren yatırımcılar, olağanüstü yetenek sahibi kişiler, bilim adamları ve profesyoneller, seçkin öğrenciler ve mezunlar, insani öncüler, küresel krizlerde öncülük yapan kişiler Birleşik Arap Emirlikleri altın vizesi alabilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Çalışma ve Oturma İzni Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri çalışma ve oturma izni, Dubai’de bir işe başvuran ve başvuru sonucunda kabul alan kişilerin alması gereken izin türüdür.

2015 Bakanlar Kurulu kararına göre, sınırlı veya sınırsız olmasına bakılmaksızın sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle işine son verilen işçi, yeni bir işe girmek istediğinde yeni çalışma izni alabilmektedir. Kalifiye olmayan işçilerin en az altı aylık çalışmayı tamamlamaları kaydıyla, sözleşmenin süresi içinde feshedilmesine işçiler ve işveren karşılıklı olarak muvafakat ettikleri takdirde yeni bir çalışma izni verilebilmektedir. Bakanlık kararnamesi, işvereni tarafından haksız yere işten çıkarılan bir işçiye, altı ayı tamamlamasına gerek kalmadan Dubai’de çalışma izni verilmesini onaylamaktadır.

Kalifiye işçilerin; üniversite diplomasına, lise sonrası diplomaya veya lise diplomasına sahip olduklarını gösteren bakanlık kararnamesiyle sınıflandırılan 1, 2 veya 3 numaralı beceri seti serisine hak kazanırlarsa, altı aylık çalışma şartından muaf tutulmaları söz konusudur.

Birleşik Arap Emirlikleri Aile Birleşimi Oturma İzni Vizesi Nedir?

Birleşik Arap Emirlikleri aile birleşimi oturma izni vizesi, işverenler ve geçerli bir BAE oturma vizesi olan çalışanların aileleri için oturma iznine sponsor olabilmelerini desteklemektedir. BAE'de çalışan erkek sakinler, asgari 4.000 AED veya 3.000 AED artı konaklama dahil olmak üzere, eşleri ve çocukları gibi birinci derece aile üyelerine sponsor olabilir. Dubai'de, bir kadın, aylık maaşı 10.000 AED'den fazla ise DNRD'den özel izin alarak ailesine sponsor olmak için onay alabilmektedir.

Dubai’de yaşayan yabancıların, bekar kızına veya kızlarına sponsor olmaları durumunda yaş sınırlaması bulunmazken yabancı kişiler, oğluna veya oğullarına yalnızca 18 yaşına kadar sponsor olabilmektedir. Dubai’de yaşayan yabancı çalışan, ebeveynlerinin tek destekçisi olduğunu ve evde onlara bakacak kimsenin olmadığını kanıtlaması durumunda her iki ebeveynine sponsorluk yapabilmektedir.

Dubai Oturma İzni Nasıl Alınır?

Dubai oturma izni başvurusu, başvuru sahibi tarafından şahsen yapılamamaktadır; bir sponsor aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. İşverenler, okullar ve Dubai’de yaşayan aile üyeleri sponsorluk yapabilmektedir.

Dubai oturma izni başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle başvuru sahibinin bir giriş izni başvurusu yaparak Dubai'ye gelmesi gerekmektedir. Dubai giriş izni, sahibinin seyahat amacına göre verilen, yalnızca belirli bir süre için geçerli olan izin türüdür. Giriş izni alınıp Dubai'ye gelindikten sonra sponsorun yapacağı Dubai oturma izni başvurusu ilgili emirliğin İkamet ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'ne (GDRFA) bildirilmelidir.

Dubai oturma izni için gerekli olan başvuru ücreti, iznin geçerlilik süresine göre değişmektedir; 1 yıllık oturma izni için başvuru ücreti 100 AED’dir. Dubai oturma izni başvurusu sırasında, vizenin geçerliliğine bağlı olarak BAE ikamet vizesi ücreti sponsor tarafından ödenmektedir. Dubai oturma izni başvurusu onaylandıktan sonra, pasaporta bir ikamet vizesi iliştirilmekte ve vize ile aynı süre boyunca geçerli olan bir BAE kimliği verilmektedir.

Dubai Oturum İzni için Dubai'ye Giriş İzni Nasıl Alınır?

Dubai oturum izni için Dubai giriş izni başvurusu, başvuru sahibi adına sponsoru tarafından yapılmaktadır. Sponsor olan kişi ya da kişiler, Federal Kimlik ve Vatandaşlık Kurumu’nun e Chanel portalı ya da Apple ve Android için mobil uygulamaları aracılığıyla ve İkamet ve Yabancı İşleri Genel Müdürlüğü’ne çevrimiçi olarak ya da şahsen başvuru yoluyla bildirimde bulunabilmektedir.

Sponsor olan kişi Dubai giriş izni için şahsen başvuruyu, her Emirlik'teki GDRFA'nın lisanslı yazma merkezlerinden biri veya Dubai'deki Amer merkezlerinden biri aracılığıyla gerçekleştirmelidir.

Dubai Oturma İzni Başvurusu için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Dubai oturma izni için gerekli evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Çevrimiçi olarak veya ilgili yazma merkezi aracılığıyla elde edilen BAE vize başvuru formu
  • Pasaport
  • Biyometrik fotoğraf
  • Dubai giriş vizesi
  • Sponsorun yasal ikametgahının ve BAE vatandaşlığının kanıtı
  • Tıbbi uygunluk testinin geçildiğine dair kanıt
  • BAE sağlık sigortası planının kanıtı
  • Aile vizeleri için doğum-evlilik sertifikaları gibi aile bağlarının kanıtlarını gösteren belgeler
  • Çalışma vizesi için sponsorla yapılan iş sözleşmesinin, şirketin geçerli ticaret ruhsatının ve geçerli firma kartının fotokopileri

Dubai Oturum İzni için Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Dubai oturma izni vizesi ücretleri, vizenin ne kadar süre için verildiğine bağlı olarak değişmektedir. Bir yıl için Dubai oturum izni vizesi başvuru ücreti 100 AED'dir. Başvuru şekline bağlı olarak şahsen başvurularda 70 AED veya çevrimiçi başvurularda 40 AED arasında değişebilen bir işlem ücreti de talep edilmektedir.

Dubai oturum izni için sağlık muayeneleri ve sağlık sigortası için ek ücret ödemesi yapılabileceği dikkat edilmesi gereken noktalardandır.

Dubai Oturma İzni Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Dubai oturma izni başvuru değerlendirme işlemleri ortalama 3 ila 20 gün arasında sürmektedir.

Dubai Oturma İzni Vizesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Dubai oturma izni vizesinin geçerlilik süresi yapılan seyahatin amacına bağlı olarak 1, 2 veya 3 yıl olarak değişmektedir. Dubai’de yatırım ve emeklilik vizeleri 5-10 yıl süreyle verilmekte ve yenileme imkanı da tanınmaktadır.

Dubai Oturma İzni Vizesi Nasıl Yenilenir?

BAE Hükümeti, emirliklerinde ikamet edenlere vizelerinin sona ermesinden sonra BAE'de kalmaları için 30 günlük ödemesiz süre tanımaktadır. Dubai’de para cezası ödememek için oturma vizesinin süre bitiminden önce yenilenmesi gerekmektedir.

Sponsor statüsündeki kişiler, Dubai oturma vizesinin süresi dolmadan önce yenileme işlemi yapmakla yükümlüdür. Dubai oturma vizesi yenileme prosedürü, vizenin ilk alındığı zamana benzer şekilde sponsorun, Dubai’deki İkamet ve Yabancılar İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurması ile gerçekleşmektedir.

Boşanmış veya Dul Kadınlar Dubai Oturma İznini Yenileyebilir Mi?

BAE hükümeti, 2018 yılında dul veya boşanmış kadınların, kocalarının vefatından veya boşanma işlemlerinden itibaren başlayarak bir yıl boyunca ülkede sponsor olmadan kalmalarına izin veren yeni bir göçmenlik kuralı getirmiştir.

Dubai Oturma İzni Vizesi İptal Edilebilir Mi?

Evet, Dubai oturma izni vizesi iptal edilebilmektedir.

Dubai oturma izni vizesi, sponsor olan kişi tarafından iptal edilebilmektedir. Eşine, çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilere sponsor olan kişiler, kendi Dubai vizelerini iptal etmeden önce, bakmakla yükümlü oldukları kişilerin vizelerini iptal etmelidir. Dubai oturma izni vizesi iptal işlemi ilk etapta oturma vizesini onaylayan GDRFA aracılığıyla yapılmaktadır.

Dubai Oturum İzni İptali için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Dubai oturma izni iptali için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir.

  • Sponsor tarafından imzalanmış iptal formu ibraz edilmelidir.
  • Sponsor bir şirket veya firma ise, iptal formu şirket kaşesi ile imzalanarak mühürlenmeli ve İnsan Kaynakları ve Emirlikleştirme Bakanlığı'ndan bir izin belgesi eklenmelidir.
  • Sponsorun orijinal pasaportu eklenmelidir.
  • Sponsorun orijinal kimlik kartı sunulmalıdır.
  • Sponsorların BAE dışında olması durumunda, ikamet vizelerinin orijinalini, pasaportlarını veya bilgisayar çıktılarını ibraz etmeleri gerekmektedir. İkamet vizesinin bilgisayar çıktısını almak için Vatandaşlığa Kabul ve İkamet Departmanı ile iletişime geçilmelidir.

Dubai Oturum İzninin Avantajları Nelerdir?

Dubai oturum izninin avantajları aşağıda verilmiştir.

  • Dubai’de bir banka hesabı açmaya imkan tanımaktadır.
  • Finansal olanaklara erişim konusunda avantaj sağlamaktadır
  • Dubai’de ehliyet için başvuru yapma olanağı elde edilmektedir.
  • Dubai devlet sağlık hizmetlerine ve sağlık sigortasına erişim hakkı kazanılmaktadır.
  • Dubai’de oturum izni sahiplerinin çocuklarını devlet ve özel okullara kayıt yaptırma imkanı bulunmaktadır.
  • Dubai’de çalışma ve yatırım yapma özgürlüğü kazanılmaktadır.
  • Belirli varış noktalarına ücretsiz seyahat vizesi elde edilmektedir.

Dubai Oturma İzni ile Hangi Ülkelere Vizesiz Gidilebilir?

Dubai oturma izni ile vizesiz gidilebilecek ülkeler aşağıda listelenmiştir.

  • Maldivler
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • Sri Lanka
  • Mauritius

Dubai Oturma İzni Vizesi ile Vatandaşlık Alınabilir Mi?

Dubai daimi oturma izni alarak, vatandaşlığa kabul yoluyla Dubai vatandaşlığı almak mümkündür. Dubai vatandaşlığı almak için Dubai'de veya başka bir emirlikte en az 30 yıl yaşamak veya evlenmek gerekmektedir. Dubai’de evlilik yoluyla vatandaşlık alma süresi 5 yıldır.

Dubai oturum izni ile vatandaşlık alınabilmesi için doktorlar, bilim adamları ve diğer uzmanlar kendi alanlarında en az 10 yıllık deneyime sahip olmalı ve sahip oldukları beceriler BAE'de yüksek talep görmelidir. Buluş sahipleri BAE'de Ekonomi Bakanlığı tarafından onaylanmış en az bir patente ve yaratıcı insanlar ve entelektüeller de yeteneklerini kanıtlayan en az bir uluslararası ödüle sahip olmalıdır. BAE vatandaşlarının yurt dışında doğan ve 18 yaşını doldurduktan sonra BAE pasaportu başvurusunda bulunabilen çocuklarına vatandaşlık hakkı verilmektedir.

Ebru Sönmez Yazan: Ebru Sönmez

Ebru Sönmez 2015 yılında Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimini tamamladı, 2016 yılında avukat olarak çalışmaya başladı ve 2021 yılından beri Vizem.net için ´Immigration and Visa Law Attorney´ unvanı ile çalışıyor.

Paylaş: